Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kilitli pedalın yokuşlarda faydası ne kadardır? Test

Kilitli pedalın performansa etkisi ne kadardır?

  • %30'dan fazla

    Katılım: 66 13,6%
  • %30 civarı

    Katılım: 70 14,4%
  • %20 civarı

    Katılım: 110 22,7%
  • %10 civarı

    Katılım: 109 22,5%
  • %3 civarı

    Katılım: 54 11,1%
  • Hiç etkisi yoktur.

    Katılım: 38 7,8%
  • %40'tan fazla

    Katılım: 38 7,8%

  • Toplam katılım
    485
Xlc marka spd pedal ve Shimano MT44 ayakkabı kullanıyorum. İlk bindiğimde omzumu çıkarttım, sonra sarı siteye satılığa koydum, sonra tekrar bisiklete taktım ve şimdi sorunsuz kullanıyorum. Asıl fark çekme sırasında ortaya çıkıyor. Daha verimli pedal çevirebiliyorum ve bu sayede daha uzun mesafelere daha az yorularak gidebiliyorum. Rampalar artık benim için dert değil. Sprint sırasında pedala daha fazla kuvvet ulaştırabiliyorum. Tavsiye ederim.
 
Scudo
Sprint atarken, yokuş çıkarken Kısacası arka bacağınız biraz güçlü ise her yerde işinize çok yarıyor.

Kısaca bir uzun yol uygulama örneği vereyim; eğimi az yerlerde arka bacaktan çekme gücünü kullanarak pedallıyorum, yüksek eğimli yerlere geldiğimde ön bacaklarım dinlenmiş ve daha güçlü iken hem ön bacak hem arka bacağı kullanıyorum. Böylece yorulan kas guruplarına göre sürüş tarzımı değiştiriyorum daha uzun kilometreler gidebiliyorum.
 
Mtb ye göre var mı kilitli pedal?
İlla özel ayakkabı olması mı lazım?
Önereceğiniz bişey var mı?
 
1- Evet MTB ye göre ve yol bisikletine göre pedallar mevcut. (MTB pedalını yol biiskletinde kullanan gördüm (Kendim) ama yol pedalını mtb de kullanan görmedim)
2- Evet özel ayakkabı olmadan anlamı kalmıyor.
3- Ben pedal olarak m-520 yi ayakkabı olarakta m065 i kullanıyorum.
 
Yüzde 15 verim arttırdığını okumuştum bir yerde... ki kesinlikle faydası var çünkü itme kuvvveti ile beraber aynı zamanda çekme kuvveti uygulayarak aslında diğer dizin de itme kuvvetine yardımcı olmuş oluyosun :)
 
  • Beğen
Tepkiler: historiyst
yıllardır spd kullanıyorum en büyük hikaye itme çekme muhabbeti saçmalıktan başka bişey değil. 70 kadans civarında çekme uygularsan 20 saniyede tükeniyorsun. he duvar gibi rampalarda itme çekme oluyor ama normal sürüş kadans dönerken çekme yaparsan bacak daha çabuk tükeniyor. bu enerji değirmeninin suyu heryere ayrı yerden gitmiyor gitsede çok az sonuçta bütün enerji bir yerde nefese bacaklara biniyor. çekmek içinde güç harcayınca daha kısa sürede nefessiz kalıyorsun 10 itme gücü yapıyorsan 2 çekme gücü vermen lazım. onada kimse kafayı yormaz. zaten ister istemez illaki bir miktar çekme uyguluyorsun oda yeterlidir. spd pedalı kusursuz şekilde kullansan yine etkisi %5 den fazla olamaz.
 
  • Beğen
Tepkiler: eccesolitarius
@semihcelik
Bu tamamen alışmayla, antrenman yapmayla ilgili bir durum. Çekme sayesinde diğer dize binen yük ciddi şekilde azalıyor. Üst bacak kaslarıyla yaptığınız itmeyle birlikte, çekme ile baldır bölgesindeki kaslarda çalışıyor. Yani aynı işi farklı kas gruplarına paylaştırıyorsunuz.
10 it, 2 çek değil 1-1 giderek tempo oluşturduğunuzda, çok daha uzun mesafe sürüş yapabilir hale geliyorsunuz.
 
@BerkEvren hocam böyle bişey mümkün değil. bu senin dediğin tüm yarışta aracın 4 çeker quattro çalışması gibi bişey. 1 - 1 oranla nerde gördün hiç kimse böyle bir sürüş gerçekleştirmez. istediğin hızda 1 1 oranla it çek yaparsan on numara antrenmanlı bile olsan 5 dakkada tükenirsin. oksijeni aynı anda tüm kaslara hiç bir mekanizma yetiştiremez. aynı anda tüm kas guruplarına aynı gücü yüklemek antrenman ve alışkanlıkla alakası olan bişey kesinlikle değil. sadece o orantıyı doğru yapmak desteği maksimum şekilde verimli tutmak ve çekmeyide muhakkak devamlı tutmak önemli ama bu oran kesinlikle 1 -1 olamaz değildir. çok dik rampalarda 4x4 devreye girer çekerek asılırsın. bastığın kadar. düz yolda aynı oran olmaz.
 
  • Beğen
Tepkiler: eccesolitarius
spd pedala alıştıktan sonra normal pedallı bir bisiklete binince ayakların pedaldan kalktığını gördüğünüzde aradaki farkı anlarsınız. Tabi bu fark %10-15 civarı olur.
 
@semihcelik
@ozips güzel açıklamış ama şöyle tarif edeyim;
Her pedal basmada 10 birim basma kuvveti uyguladığınızı düşünün. Aynı anda diğer bacakla çekme yaparsanız 5 çeker / 5 basarsınız pedala. Yani ortada havadan çıkmış bir enerji yok. Aynı enerjiyi 2 bacağa bölerek iş yükünü dağıtmak var. Bu sebeple her pedal turunda aynı anda basıp çekebilirsiniz. Bu sürüş verimi açısından çok daha iyi sonuç almanızı sağlar. (Spd sizi hızlandırmaz, ama aynı hızda daha uzun süre gidebilen bir bisikletçi yapar)
 
@semihcelik
Bence hiç spd denememişsiniz zira oldukça boş konuşuyorsunuz.
 
Pedal bölgelerinde çalışan kas grupları;
20130328091737-muscles_used_when_cycling.jpg

Turuncu - Mavi - Sarı ve Yeşil bölgelerin gelişimi için kilitli pedal ve doğru kullanımı esas. Pedalın bir turu esnasında kilit kullanmaz veya çekme yapmazsanız; Kırmızı ve mor bölgenin ardından hareket tamamen diğer bacağın kırmızı ve mor bölgesinde kalacaktır. Çekme hareketi ile bu kuvveti diğer kas gruplarına dağıtmış olursunuz.
 
@Mustafa Zeybek spd yi yılardır kullanıyorum. yılda 15 bin km kadar bisiklet sürüyorum. itme gücü ile çekme gücünü eşit olarak kullanmanın tam süre ile mümkün olmadığını savunuyorum başka bir şey ifade etmiyorum. senin zekanda ölçermetre var heralde neyin dolu olduğunu kendince doğru sanıyorsun. genel sürüş esnasının toplamında uygulanan itme gücü açık ara çekme gücünden fazladır. en prof patformlardaki kesin sonuçta budur. seni burda bir güzel doldururum. görürsün doluyu boşu. tanımadığın adamla düzgün konuş.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ümit Yaşar
@semihcelik 70 kadansla hem itme hem çekme yapınca 20 saniyede tükeniliyor diyorsun. Sürüşe ektisi %5 diyorsun. Senin randıman alamaman faydasız demek mi? Ankete bir göz at istersen. Gel doldur bekliyorum
 
@semihcelik
O zaman bir yanlış anlaşılma var. Ben "her pedal çevirmede çekme yapılamaz" diyorsunuz gibi anladım ilk yazdığınızı. Konu watt'larsa tabiki iten ve çeken kas grupları aynısını uygulayamaz. Ama kadans ne olursa olsun aktif olarak itme & çekme uygulanmalı / uygulanabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: trainspotting35
GCN'in yaptığı teste göre kilitli ve kilitsiz pedalla alınan performanslarda belirgin bir fark yok. Sonuçta da diyorlar ki; "bu performans hissi biraz kişisel ve psikolojik bir şey."

Buyrun;
 
Şehir efsaneleri bir yana;kas,eklem,kıkırdak sağlığı için itme-çekme kadansı çok yararlıdır.Bir çoğumuz gibi şifayı bu pedalla bulup koruduğumu belirtmekte yarar görüyorum(Bir kez daha:harika:)
 
Geri