Scudo Sports

Kilitli pedalın yokuşlarda faydası ne kadardır? Test

Kilitli pedalın performansa etkisi ne kadardır?

• %30'dan fazla

• %30 civarı

• %20 civarı

• %10 civarı

• %3 civarı

• Hiç etkisi yoktur.

• %40'tan fazla

• Toplam katılım
    485
Merhabalar,

Ben de yıllardır kullanıyorum spd sl pedal fakat bende psikolojik onu giyince ben mutlu oluyorum kullanmama rağmen çekme mantığını hala anlamış değilim fiziksel yukarı çeksem benim bacaklarım daha çok kasılıyor daha çok ağrıyor ben mi yanlış yapıyorum anlamadım yardımcı olur musunuz nedir bunun mantığı

Teşekkürler.
Birkac gun once bunun tartismasi olmustu, kilitli pedal muritlerinin hismina ugramistim
Kilitli pedal ve ayakkabı tavsiyesi

Scudo
Birkac gun once bunun tartismasi olmustu, kilitli pedal muritlerinin hismina ugramistim
yani hocam insan vücudu zaten çekme işlemini yapmıyor bunu bilinçli yapmakda daha çok efor bence yada ben de sıkıntı spd de olsa ben yine itiyorum sadece normal bisiklet kullanır gibi kullanıyorum gene herkes çekmenize yarıyor falan diyorda anlamadım onu ama dediğim gibi psikolojik olarak daha az yoruluyorum mutlu oluyorum motive ediyor daha çok keyif veriyor moda sokuyor insanı

yani hocam insan vücudu zaten çekme işlemini yapmıyor bunu bilinçli yapmakda daha çok efor bence yada ben de sıkıntı spd de olsa ben yine itiyorum sadece normal bisiklet kullanır gibi kullanıyorum gene herkes çekmenize yarıyor falan diyorda anlamadım onu ama dediğim gibi psikolojik olarak daha az yoruluyorum mutlu oluyorum motive ediyor daha çok keyif veriyor moda sokuyor insanı
Zaten ilk videoda gosterilen bilimsel makalelerde insan bacaklari gucu %96-%98 oraninda itme hareketinden uretiyor diyor. Cekme ile pedal cevirmenin daha verimsiz oldugunu yazmislar. Son iki GCN videosunda ise kilitli pedal kullanmanin performansa bir etkisi olmadigini gosteriyor.
Yariscilarin kilitli pedal kullanmasinin sebebi yaris sartlarinda (yuksek kadans, sprint atak vs) ayaklarinin pedalda sabit kalmasini saglamak.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Ne zaman ki kilitli pedalla basa basa giderken kramp girmeye başlar bacaklarınıza, o zaman çekmenin ne işe yaradığını anlayabilirsiniz. Hiç basmadan %4-5 eğimli rampa tırmandığım oldu 500-600 metre kadar. Ama önemli olan bu dengeyi sağlamak, esas verim o zaman alınıyor. Şöyle düşünün; bir grup kası kullanarak basarak gidiyorsunuz, bir grup kassa enerji dolu vaziyette emre amade bekliyor ancak kullanmıyorsunuz. Vücuttaki oksijen miktarı değişmiyor o kasları da kullandığınızda ama oksijensiz enerji üretimi yapabilecek yetenekteki kaslardan bahsediyoruz.

Neticede ben de bu işi beceremiyorum, benim gibi bir kullanıcı için çok mu mühim bir olay kilitli pedal kullanımı, muhtemelen değil. Ancak bir fark yaratmadığını iddia etmek de anlamsız. En basitinden bana sağladığı fayda, sürekli olarak ayaklarım pedalların doğru noktalarına eşit seviyede bastığı için manasız ayak uyuşmaları, bacak ve diz ağrılarından kurtulmuş oldum.

• Beğen
Tepkiler: mcanerg
Merhabalar,

Ben de yıllardır kullanıyorum spd sl pedal fakat bende psikolojik onu giyince ben mutlu oluyorum kullanmama rağmen çekme mantığını hala anlamış değilim fiziksel yukarı çeksem benim bacaklarım daha çok kasılıyor daha çok ağrıyor ben mi yanlış yapıyorum anlamadım yardımcı olur musunuz nedir bunun mantığı

Teşekkürler.
Şimdi kilitli pedal adı üstünde kilitli ama; "bana göre: mandal mantığında yada clips gibi sıkıştırıldığında seni tutan sistem (bir nevi kanca) olarak görürüm".

Çekme mantığını şöyle açıklayabilirim; ne verirsen elinle oda gelir seninle gibi düşünebilirsin. Çalışma yapısı ise tutulan parçayı sen kendine çekersin ve itersin. Bunu çok basit paint anlatımıyla yapayım

1726876552215.png

çekiş ve itişlerden önce kendini spd konusunda bir ileri bir geri senkronize olacak şekilde çevirerek bunu başarabilirsin. Kasılmaları önlemek için tırmanışlara çalışman lazım.

O konuda bana konum atarsan google maps üzerinden sana bir şeyler ayarlarım.

Ben kilitli pedalın çekme kuvvetinden şöyle faydalanıyorum: Mesela uygun viteste sürerken (2x8 veya 2x9) kadans düştüğünde öne eğilip aklımda sıfır çiz sıfır çiz diye tekrarlıyorum aslında "o" hareketi de neyse.. Ben öyle motive oluyorum. Bu sayede arka bacak kas gruplarımı olabildiğince aktif bir şekilde devreye sokuyorum çünkü tamda o bölgeye odaklanıyorum. Bu hareketin hıza gerçekten etkisi oluyor. Genelde veledromda sürerken veya normalde ters rüzgara yakalandığım zaman vites küçültmeden kadansımı korumak için bu işlemi yapıyorum. Aslında sadece odaklanıyorum. Yokuş çıkma konusunda ise sprint hareketinin dışında eğer bisikleti hafif sağa ve sola yatırır dizlerinizide hafif dışa doğru çekerek pedal çevirirseniz o çekiş kuvvetinden tam olarak faydalanabilirsiniz. En azından bende öyle oluyor. Kilitli pedal sisteminin kesinlikle performansa katkı sağladığını düşünüyorum. Hem psikolojik hemde mekanik olarak.

• Beğen
Kilitli pedalın en büyük avantajı "performans"tan ziyade ayakların pedaldan kaymaması ve bisikletle bir bütün olduğumuz için kontrolün kolaylaşması. Tabii ayağın kaymayacağını bilmek pedala daha rahat abanmayı sağladığı için performans artışı olabilir ama bunun sebebi pedal değil üretilen gücün artması olur. Kısacası yanlış ayakkabı kullanan yada ayağının pedaldan kayacağından çekinen birisi için gerçekten performans artışı sağlar ama harcanan gücün artmasıyla.

Cekme kuvveti zaten guc uretmek icin kullanilmaz guc ureten ana kas grubunu dinlendirmek icin kullanilir.

Ben bir faydasini görmedim ve bıraktım. Bence faydasını görmek için profesyonel bisikletçi olmak ve bu konuda yoğun antreman yapmak lazım. Çünkü atıyorum başlamışsıniz yokuşu tırmanmaya kilitli pedaldan fayda sağlayabilmek için o sırada sağ bacağınızdaki kilitli pedalla itme yaparken sol kilitli pedalla senkronize bir şekilde çekme yapmanız gerekiyor (çünkü bir bacak inerken öbürü yukari çıkıyor zaten) Biri bacak iterken öbür bacak pedalı çekiyor iki bacak tam ters bacak kaslarını kullanmak zorunda. Bu pek mümkün değil. buna uyum sağlayabilmek için profesyonel düzeyde antreman yapmak lazım. Profesyonel olmayanlar için kilitli pedal sadece süs bence ve hele acemi iseniz kaza sebebi.

• Beğen
Şimdi kilitli pedal adı üstünde kilitli ama; "bana göre: mandal mantığında yada clips gibi sıkıştırıldığında seni tutan sistem (bir nevi kanca) olarak görürüm".

Çekme mantığını şöyle açıklayabilirim; ne verirsen elinle oda gelir seninle gibi düşünebilirsin. Çalışma yapısı ise tutulan parçayı sen kendine çekersin ve itersin. Bunu çok basit paint anlatımıyla yapayım

321591 dosyayı görüntüle

çekiş ve itişlerden önce kendini spd konusunda bir ileri bir geri senkronize olacak şekilde çevirerek bunu başarabilirsin. Kasılmaları önlemek için tırmanışlara çalışman lazım.

O konuda bana konum atarsan google maps üzerinden sana bir şeyler ayarlarım.
İstanbul tuzla aydınlı mahallesi hocam yokuş dediniz tam beni tarif ettiniz

• Hahaha
Tepkiler: oscak41
wake-aluminyum-rulmanli-kaymaz-genis-bisiklet-platform-pedali-8-civili-pedal-bisiklet-yedek-parca-p-767753381?boutiqueId=61&merchantId=356605 trendyoldaki bu pedal alınır mı yada spd pedal mı alsam diye düşünüyorum

wake-aluminyum-rulmanli-kaymaz-genis-bisiklet-platform-pedali-8-civili-pedal-bisiklet-yedek-parca-p-767753381?boutiqueId=61&merchantId=356605 trendyoldaki bu pedal alınır mı yada spd pedal mı alsam diye düşünüyorum
Şehir bisikleti, yol bisikleti, arkada suspansiyonu olmayan dağ bisikleti kullanıyorsan SPD almalısın.
Diğer türlü standart herhangi bir pedal iyi olur.

Uzun sürüşlerde Quadricepslerin bittiği yerde sadece hamstringe odaklanarak pedalları çektiğimde yedek depoya geçmiş gibi hissediyorum. Çoook büyük etkisi var.

Şehir bisikleti, yol bisikleti, arkada suspansiyonu olmayan dağ bisikleti kullanıyorsan SPD almalısın.
Diğer türlü standart herhangi bir pedal iyi olur.
bu attığım pedal nasıl peki şuan git gel yapıyorum ikisinide alabilirim yol bisikleti aldım yeni arkadaşlar aldı diye dirtjump bisikletimde var ama çok bir bütçem yok ondan bu pedalı seçtim birde spd pedal almayı düşünüyorum yol bisikleti için belki ikisinede aynı pedalı takarım diye düşünmüştüm ama öyle zor olucak
seçtiğim pedallar spd olarak bu Shimano PD-ED500 Pedal SPD Siyah
normal dirtjump bisikletime almak istediğim pedalda bu wakein aluminyum çivili platform pedalı linkinin yarısını yazabildiğim pedal :d
sizce pu pedallar nasıl spd pedalı babama aldırabilirim belki diğer wakein pedalıda iyi gibi duruyor diye dirtjumpa almayı düşünüyorum

Benim deneyimim, kilitli pedalın performans etkisi sabit sürüşlerde değil, ani ataklarda, yani sprintlerde görülüyor. Sprinte giren yarışçıların ayakkabılarının bağlarını sıkmaları da bu nedenle. Çünkü atak sırasında 20-30 saniyede o kadar watt gücü üretebilmek için seleden kalkıp var gücü ile pedalları kullanması lazım. Buna pedala hem basması, hem çekmesi gerek. O kadar kısa süreliğine hem basma hem de çekme için kaslarını kullanmak olacak. Sprint sırasında bisikleti ayakta sağa sola yatırıp kaldırarak o yüzlerce watt lık gücü uyguladığınızda ayağınız da pedaldan kaymamak zorunda. O yüzden yarışanlar için kilitli pedal vazgeçilmez bir donanım.
Bizim gibi" yarışmayanlara" gelince, ayağın pedalda hep aynı konumda kalması, yokuşta ayağın kaymaması veya bir engebeden hızla geçerken ayağın pedaldan ayrılmaması dışında ben bir yarar gördüğümü düşünmüyorum kilitli pedaldan.

Kilitli pedal ile ilgili yazılan deneyimleri özetlemek gerekirse; kilitli pedal ve ayakkabı gerekli bir araç gereçtir. 20 km sürüyorsan gerek yok vs diye bir şey yok. bütçe el veriyorsa kullanılmalı.

bu attığım pedal nasıl peki şuan git gel yapıyorum ikisinide alabilirim yol bisikleti aldım yeni arkadaşlar aldı diye dirtjump bisikletimde var ama çok bir bütçem yok ondan bu pedalı seçtim birde spd pedal almayı düşünüyorum yol bisikleti için belki ikisinede aynı pedalı takarım diye düşünmüştüm ama öyle zor olucak
seçtiğim pedallar spd olarak bu Shimano PD-ED500 Pedal SPD Siyah
normal dirtjump bisikletime almak istediğim pedalda bu wakein aluminyum çivili platform pedalı linkinin yarısını yazabildiğim pedal :d
sizce pu pedallar nasıl spd pedalı babama aldırabilirim belki diğer wakein pedalıda iyi gibi duruyor diye dirtjumpa almayı düşünüyorum
D500 gayet ideal. Dirt jumpta ise wake çivili rulmanlı pedal al kesinlikle.

• Beğen
Tepkiler: ysfylmz
D500 gayet ideal. Dirt jumpta ise wake çivili rulmanlı pedal al kesinlikle.
kilitlenen pedallarda sorun çıkabiliyormuş dandik olanlarda diye güzel birşey alayım dedim bu baya öneriliyordu böyle yapacağım o zaman

• Beğen
Tepkiler: Sinyor
Geri