İşini kötü yapan bisikletçiler ile ilgili birtakım deneyimlerimi ben de paylaşayım. Çocukluk yıllarımı saymazsak bisiklet ile ilgilenişim 3 yıl öncesinde başladı. 3 yıl öncesinde Eskişehir'de yaşarken bir bisiklet aldım ve ulaşım aracı olarak kullanmaya başladım. O zamanlar bisikletin bakım ve onarımı ile ilgilenmeyi hiç düşünmemiştim. Sadece binecek, zamanı geldiğinde ya da bir sorunla karşılaştığımda bisikletimi bisikletçiye götürecektim. Lakin işini şerefi ile yapmayan bisikletçi abilerimiz sağolsun benim bisiklet tamir ve bakımı konusunda bir şeyler öğrenmem için motivasyon kaynağı oldular. Eğer Eskişehir'deki bisikletçiler ile ilgili tüm deneyimlerimi anlatırsam bu yazı oldukça uzun bir yazı olur. Bu yüzden son yaşadığım olayı anlatmak istiyorum: 20 gün kadar önce Eskişehir'den Ankara'ya temelli döneceğim gün geldi çattı ve bu yüzden o gün oldukça yoğundum. Akşam üstü bisikletimi de Ankara'ya getirecektim ve aksilik o ki o gün öğle saatlerinde bisikletimin ön tekeri patladı. Normalde patlak lastiği rahatlıkla yapabiliyorum uzunca bir süredir patlak için bisikletçiye gitmedim. Lakin o gün bisiklet tamiratı ile ilintili malzemelerimi(daha doğrusu tüm eşyalarımı) kolilediğim için bir bisikletçiye yaptırayım dedim. Patlak oluştuğu an büyük ihtimalle yamarak hallolacağını anladım. Çünkü tekerin tam manası ile inmesi 5 dakikayı buldu. Kırım caddesinde bulunan, işini diğerlerine göre iyi yapan ve benim de her zaman gittiğim Güven Bisiklet'e uzaktım ve acelem de olduğu için rutinimi bozup Talatpaşa Caddesi üzerinde bulunan lavuğa götürdüm. Patlağı ne kadara yapıyorsunuz dedim, yamalık durumsa 5 dedi. Peki yapın dedim. Daha sonra söktü iç lastiği ve bir yama yaptı. 3 dakika sonra hava bastı ve yamadan hava kaçırıyor abi iç lastiği değiştirmemiz lazım dedi. Şimdi ben o patlağı gördüm ve daha evvelinde o delikten daha büyük yamaları bizzat yamadım. Adama da sen beceremedin demek nezaketsizlik olur diye bir daha yapıştırıp üzerine biraz ağırlık koyarak beklesek mi falan dedim hemen akabinde orda oturan başka bir lavuk(ortağı sanırım) altı üstü patlak ağırlıkla falan uğraşmaya gerek yok bu adam yıllardır patlak yapıyor, değişecek o iç lastik dedi. Sonra ben de tamam patlak iç lastiği tak ver usta dedim. Taktı ve sonuç olarak elle tutulur bir iş yapmadı. Nezaketen sordum ne kadar dedim o da 3 lira dedi verdim 3 lirayı çıktım. Esasında yapılacak bir yamayı yapamadığı için hiç para almaması lazım lakin tartışmadım, verdim 3 lirasını. Sonra da akşam üstü Güven Bisiklet'e gittim. Her zaman duran abi yoktu dükkanda onun çığarı vardı. Aslında çıraktan ileri, yardımcı diyim. O da onun yanında pişen biri yani. 2 dakkada yaptı patlağı. Verdim 5 lirayı, dış teker de oldukça eskimişti hatta ufak bir yerinde yarık olduğu için Ankara'ya gelir gelmez değiştirecektim. Nitekim patlak da o ufak yarık noktasından olduğu için dış tekeri de değiştirdim.(Çünkü Ankara'ya varınca otogardan eve kadar sürecektim ve gene o yarıktan patmasından çekindim).
Kısacası birşeylerden anlamıyor olsam o lavuk 2 liraya aldığı lastiği bana 20 liraya satıp 18 lira kar etmek için beni kandıracaktı. Genel olarak bir yorum yapmak gerekirse motor işinde ve bisiklet işinde işini düzgün yapan adam bulmak zordur. Bazı meslek guruplarında bu böyledir. Siz hayatınızda kültür seviyesi çok yüksek ve hiç bel altı muhabbet yapmayan ve iki lisan bilen bir berber gördünüz mü mesela? Ben görmedim. O işin kitlesi bu. Bu işin(bisiklet tamirciliği) de kitlesi bu. Tabiki aralarında layıkıyla işini yapanlar vardır. Karekterli berber ve bisikletçiler kusuruma bakmasın.
Son olarak Eskişehir'deki bisikletçiler ile ilgili birkaç gözlem. 1) Yenibağlar, Sapanca Sokakta bulunan, vida sıkmaya para alan asker kıyafetli bir bisiskletçidir beni tamir işlerine heveslendiren. Alternatifiniz var ise ondan uzak durun. 2)Eskibağlar Talatpaşa Sokakta bulunan lavuk da onun eşdeğeridir. 3) Kırım caddesindeki abi kısmen iyidir ama bir keresinde 700x23c lik dış lastiğimin içine dağ bisikleti iç lastiği takmıştı o da
. Ama genel olarak iyiydi. Göbeklerin bakımını allahı var güzel yaptı. Sonuç olarak kimse sizin bisikletinizin bakımını sizden daha iyi yapamaz. Ben naçizane patlak yapma, lastikleri değiştirme, zincir bakımı, zincir söküp takma, vites ayarlarının yapılması, fren ayarları, fren pabuçlarının değiştirilmesi, fren teli değiştirilmesi, vites teli değiştirilmesi gibi ayarları öğrendim. Zamanla göbek bakımları ve akord ayarını da öğrenir isem namerde pek muhtaç olmam diye düşünüyorum. Okuduğunuz için teşekkürler.