Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

kondüsyonsuzluk mu yoksa yanlış yapılan bir şey mi?

Obsessad

Üye
Kayıt
9 Mayıs 2011
Mesaj
61
Tepki
39
Yaş
46
Şehir
İZMİR
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Herkese merhabalar..

uzun bir aradan sonra daha çok yeni, 1 haftalık aktif bisiklet kullanıcısıyım..bir haftadır iş çıkşı eve geldikten sonra yarım saat kadar evimin çevresinde 3-4km.lik bol yokuşlu bir parkurda bisiklet sürüyorum..ama bu yarım saatin sonunda kendimi çok kötü hissediyorum ve eve geldikten sonra yarım saat kadar ekisinden kurtulamıyorum.çok fazla nefes nefese kalıyorum, boğazımda ve ciğerlerimde bir yanma oluşuyor ve yavaş yavaş geçiyor.bacaklarımı hiç söylemiyorum bile..duş alırken bile küvete çıkmak için bacağımı kaldıramıyorum.kaslarla ilgili çok kafama takmıyorum ama boğazımdaki ve ciğerlerimdeki yanma normal midir.kondüsyon denilen şey bu mudur..acaba kendimi çok mu zorluyorum diye de düşünüyorum ama yarım saat ve 3-4 kmnin çok olacağını düşünmüyorum. açıkcası bu eziyet yüzünden bisikletle çıkmadan önce durup bir düşünüyorum. kendini zorlamadan sporun da etkili olmadığını okumuştum.
ne dersiniz yüzlerce km yol yapan siz deneyimli arkadaşlar, yollarda kilometrelerce yokuş çıktığnız zamanlar oluyor her seferinde bu travmayı yaşıyor musunuz yoksa kondüsyon denilen şey iyileştikçe bu azalıyor mu? fikirleriniz ve deneyimleriniz benim için çok önemli..şimdiden teşekkür ediyorum..
 
Scudo
@SONER KAYA

Zevk almadan yapacağınız bir sporun sizin de dediğiniz gibi çok faydası olmayabilir. Bunun yanında normal bir pedal çevirmek de pasif olacağı için hiç bir faydası olmayacaktır.Bu işin psikolojik boyutu. Yani bir kere yaptığınız sporla arkadaş olmak iyi geçinmek gibi.

Bol yokuş demişsiniz.Bisikletin ergonomisi nasıl? Yokuşta zorlamaya müsait mi? Kilo durumunuz nedir? Beslenme durumunuz ne? (kalori dengeli mi) Kolestronuz var mı? Düzenli uykunuz var mı? Bir de duş alırken ılık tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Sıcak bir duş sıcak bir vücuda iyi gelmeyebilir.
 
@omerrrr

haklısınız aslında kendimle ilgili bazı bilgiler vermem gerekirdi..Boyum 1.78 ve kilom 78kg..beslenme problemim yok, günde en az 6 saat uyurum, kolestrol problemim de var mı bilmiyorum ama sanırım yok:) bisikletim de stok haliyle sedona 711..
 
Merhaba, yeni başladığınız için kesinlikle yokuş çıkmayın, haftalarca aylarca düz yolda kullanıp vücudunuz adapte olduktan sonra yokuş çıkmaya başlayın . Sakatlanma yaşayabilirsiniz. Eve gidip gelirken yokuşlarda bisiklet elinizde çıkmanız daha doğru olacaktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Obsessad
Soner bey,
evet asıl sorun kondisyonsuzluk. Yapmanız gereken fazlaca efor ve güç gerektiren rampa çıkma, sprint yapma vs. gibi şeylerden önce vücüdunuzun genel dayanıklılığını artırmak olmalı. Düz yollarda hafif viteslerle en başlarda 30 dk. sonrasında 1-2 saate kadar "kademe kademe artan" 130-140 nabız aralığını çok geçmeden kolay sürüşler yapın. Bu birkaç ay devam edebilir. Ardından kas dayanıklılığı için antremanlara başlarsınız. Ufaktan ufaktan yokuş çıkar, sprint yapar yada imkanınız varsa spor salonlarında ağırlık çalışmaya başlarsınız. Dedim plan dahilinde giderseniz 4-5 ay sonra arkadaşlarınızın hiç biri sizi tutamaz :)
 
hemşehrim nerelerde sürüyorsun bisikleti? bende de bu aralar benzer ağrılar var. terliyken yediğin rüzgar affetmiyor. rüzgarlık yoksa geçiçi olarak gazete kullanmanı öneririm. sezon havalardan dolayı yeni başladı, eylül ayında bir urla belki bir çeşme yaparsın. acele olmaz kondüsyon. önden kaslarını biraz ısıt. bisiklet elde bir miktar tempolu yürü meserla sonra bin bisiklete.
 
  • Beğen
Tepkiler: Obsessad
Bu tamamiyle senin kardiyonun zayıflığı ile ilgili birşey, yani yeni başlamışsın. kondisyon yok, kardiyo yok, GAYET NORMAL, zamanla düzelecektir. Tur sonlarında kendini iyi hissedene kadar yokuş çıkma düz yolda bisiklet sür. düşük vites, seri kadans!!!
 
cevaplar için teşekkür ederim arkadaşlar..söylediğiniz gibi yokuş çıkmayı bıraktım oysa ki ben ne kadar yokuş o kadar çabuk performans diye düşünüyordum:)..şu an oturduğum sitenin 100m.lik otoparkında git gel yaparak yüksek kadansla çok yüklenmeden ortalama günde 10km yapıyorum..biraz zor oluyor aynı yerde dön dur ama malesef evimin oralarda tek düz yer otopark:) şunu rahatlıkla söyleyebilirim bu şekilde bisiklet eziyet olmaktan çıkmaya başladı ve her seferinde yaşadığım nefessizlik, kulaklarda zonklama gibi şikayetlerim kesildi..bu tempoyla devam edersem istediğim kondisyona ulaşabileceğime inanmaya başladım..tavsiyeleriniz için teşekkürler..
 
Her c.tesi bir organize yapıp geliyorum, yaklaşık 50km. Başlarda organize yokuşu ve dönüşte akhan yokuşu cehennem gibi geliyordu. Şu an yine sancılı fakat eskisi kadar değil. Kondusyonumun arttıgını hissediyorum. Gerci uzun zamandır yüzüyordum bunun ne kadar faydası vardır bilemiyorum, sonuçta yüzme sporu yatay kardiyovasküler kasları çalıştırıyor.

Kardeşim keşke burada olsaydın :( Birlikte gider gelirdik. Biri daha oldu mu daha rahat yolculuk yapılıyor.

Zamanla artar kondusyonun canını sıkma.
 
  • Beğen
Tepkiler: Obsessad
Arkadaşlar,

Ben 14 Mayısta bisikleti aldım. bana gelmesi 17 mayısı buldu. ilk ciddi sürüşümü 35.6 km olarak yaptım. bunun içinde düz yol, off-road ve rampa da dahildi.

Yalnız bisikleti almadan 1 ay önce spor salonuna başlamıştım. Kaslar herhalde güçsüz degiller.

Siz nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz ? Nasıl devam edeyim bisikletle ?
 
kondisyonsuz vücut zorlandığı zaman gerekli enerjiyi üretebilmek için oksijensiz solunuma geçer, biriken aşırı laktik asit yorgunluğa sebep olur. vücut yüksek nabızda karbonhidratlardan enerji sağladığı için bir süre sonra tükenen şekerden dolayı beyin besinsiz kalır, baygınlık hissedersiniz. ayrıca kaslar da ilk aşamada yeterince gelişmediği için zorlandığında gereğinden fazla yıpranarak sakatlıklar oluşur.

bisiklete ilk başlarken yokuşları kanınızın son damlasına kadar zorlayarak çıkmak yerine nefesiniz kesildiği anda durur, soluklanır, su içer rahatlar ve öyle devam ederseniz hem kendinize zarar vermemiş olursunuz, hem de kısa zamanda güçlenerek yokuşları daha rahat çıkmaya başlarsınız.

önceden bisikletle yokuş çıkmak denince bile korkardım, çünkü ölene kadar çevirmeye çalışır, düşen kan şekerinden dolayı baygınlık hissedip olduğum yerde kalırdım. sonradan sistemi değiştirip bahsettiğim şekilde azar azar zorlayarak büyük gelişme kaydettim, bir-iki ay sonra korktuğum yokuşları rahatça çıkmaya başlayınca bisikletin zevkine vardım..
 
@bençizdim

Güzel tavsiye. Bunu bol bol yapmak lazım; ama sıcakalr başladı ve burası gerçekten çok sıcak olcak. bugün 29 derece. bu gün ve gün yükselecek. Bakalım napcam bilmiyorum :)
 
bir de yüksek kadans bisiklet sürdükten sonra veya çok kilometre katettikten sonra eve yaklaştığınızda aniden durmayın, eve yaklaşırken bisikletten inin ve vücudunuzu yavaş yavaş yavaşlatmaya hazırlayın. yürüyün. eve geldiğinizde de vücudunuzu çok basit hareketlerle soğutun. bu da yorgunluk v.b şikayetlerinizi azaltacaktır.

beslenmenize dikkat edin. muz, elma yiyin. bunlar vücudunuzda çabuk emilir ve bacaklardaki laktik kasları mutlaka yumuşatacaktır.
 
bisikletim için sigma 1609 km saati almıştım..geçen hafta da 10TL ye satılanlardan bir tane daha aldım ve onun sensörünü kadans sensörü yaptım.çok da güzel çalışıyor. şimdi kadansımı da görebiliyorum..gün aşırı 10-12km ve ortalama 90-95 kadans ile devam ediyorum çalışmalarıma..faydası var gibi ama esas rampalara vurunca göreceğiz işe yarıyor mu yaramıyor mu. acelem yok en az 2 ay daha bu şekilde devam edip sonrasında zorlamaya başlamayı planlıyorum.
 
soner dostum bende de sıgma 1609 var ucuz km saatınden kadans sensorunu nasıl yaptıgını acabılırmısın bıraz?
 
@tolga akan

tabi ne demek..çin malı ucuz saatlerden bir tane aldım..kablosunu saatin takıldığı kasetten çekerek çıkardım. kablo pedalın oraya kadar yetişmediği için elimdeki kablolardan ilave yaparak uzattım..sigmanın saat tutucusunun altında 2 adet boş pin vardır dikkat edersen, kabloyu bunlara lehimledim..ama lehim işini biraz hassas ve çok ısıtmadan yapmak lazım çünkü pin ısınınca plastiği eritip hemen yerinden çıkabiliyor..daha sonra kablonun diğer ucundaki alıcı kısmını arka maşada uygun bir yere, manyetiğini de sensörü görecek şekilde pedal koluna sabitledim..önemli olan manyetiğin 1-2mm mesafe ile sensörün önünden geçmesi..ona göre yer ayarlayabilirsin..bir iki ince ayarla çalışır hale geldi..şimdilik sensör ve mıknatısın sabitlemesi çok sağlıklı değil bende ama iş görüyor. gerekirse daha sağlam bir sabitleme yaparım..
 
  • Beğen
Tepkiler: ErdincAydin78
ılgı ve cevabın ıcın tesekkur ederım.
 
Bakın arkadaşlar bu sayfada bile birsürü yanlış bilgi görüyorum.Kadronun eğimi vs.. şeylerle hiç alakası olmayan bir sorun bu.Bisiklete ilk başladığımda bende bu problemleri yaşamıştım yani ilk uzun turlarıma başladığımda.Yemek yerken genellikle boğazda yanma hissi olur bu çok normal ben bu sorunu gidip doktora sorduğumda bana AŞIRI NEFES ALMANDAN DOLAYI CİĞERLERİNDE VE SOLUK BORUNDA HIZLI GENİŞLEMELER YARATIYOR DEMİŞTİ.Bu problemden çabucak kurtulmanın yolu ise sadece kondisyondur.Dediğiniz gibi bacaklarınızdaki kas boşalmalarıda kondisyonsuzluktan oluşuyor.çünkü bacak kaslarınız sıklıkla yapmadığı bir olayı gerçekleştiriyor ve haliyle alışık olmadığından dolayı çok yoruluyor.Bunun en kolay çözümü de eve gelince ılık bir duş ardından kafayı çekip yatmak :) Umarım yardımcı olmuşumdur.Arkadaşlarımın yüksek kadans düşük vites dediği olayı uygularsanız bu belirtiler çok daha azalır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Obsessad
@SONER KAYA

yokuşlar ve deparlar belirli bir kondisyon seviyesine gelindiği zaman eşiği daha yukarıya çekmek için önerilir,
arkadaşlarında dediği gibi ilk başlarda nabız kontrollü yolculuk ile devam edin,
hergün kullanıyorsanız günlük mesafeyi %5'lik artışlarla ilerleyin 15 gün boyunca ama temponuzu zorlamayı denemeden,
arabadaki rodaj gibi düşünün, ileride sağlıklı olması için başlarda kontrollü gitmek lazım :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Obsessad
Geri