Mustafa Zümrüt
Üye
- Tepki
- 26
Merhaba arkadaşlar. Özellikle bu konuyu açmak istedim çünkü ortada fazla ve boş boş bilgiler var. Oldukça fazla bi araştırmadan sonra özellikle kafasına bu konu takılan arkadaşlara doğru bilgiyi aktarmak istiyorum. Bildiğiniz üzere maşalarımızın taç boruları 1.1/8(düz) ve konik(tapered) olmak üzere ikiye ayrılıyor. Konik taç borusu alttan üste doğru küçülür. Konik taç borusunun ölçüleri ise alt tarafı(büyük bölgesi) 1.5mm, üst tarafı(küçük bölgesi) 1.1/8'dir. Öncelikle şunu söyleyeyim 1.5mm 1.1/8'den daha büyük bir ölçüdür. 1.1/8 mm taç borusu uyumlu kadromuza konik bir maşayı takamayız. Çünkü başta da belirttiğim gibi konik taç borusunun alt tarafı 1.5mm üst tarafı 1.1/8mm idi. 1.5mm daha büyük bir ölçü olduğu için kadromuzun alın borusuna oturtabilmemiz imkansız. Konik alın borulu bir kadroya ise 1.1/8mm yani düz taç borulu bir maşayı furç yöntemiyle oturtabilirsiniz. Örneğin, burdaki kadronun alın borusu konikmiş. Maşanın taç borusu ise 1.1/8(düz) ölçülerindeymiş. Kadroya uyum sağlayabilmesi için furç kullanılmış. Yok ben konik maşayı düz alın borulu kadroya oturturum diyen varsa buyursun denesin olmayacağını görecektir. Piyasada gördüğünüz dönüştürücü furçlar ise konik maşalar için değil, düz taç borulu maşaları konik alın borulu kadrolara oturtabilmek içindir. Yanlış algılamayın.