Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Köpek korkusu

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Florya sahil bisiklet yolunda ilerlerken hemen ilerde 2 3 bayan çocuklarıyla beraber görünce yavaşladım bana yol vermeye başladıklarını görmemden sonra kumsaldan koşan ve hırlayan köpeği hemen sol yanı başımda gördüm bundan belki 4 5 sene önce 6 7 köpeğin beni mıcıra saplamalarından tecrübeliydim tehtitkar gözükmemizden midir nedir bilmiyorum durduğum yerde sol ayak bileğimde dişlerini hissettim ama ben bütün soğuk kanlılığımla bekledim bana sen ne ayaksın gibisinden ufak bi mesaj verdi belkide ben pedallamaya devam etsem belkide ayak bileğimi kırabilirdi bekledim yokladı ve bıraktı arkasını dönüp gitti kaçmak bazen iyi çözüm olmayabilir zor olabilir ama soğukkanlı olmakta fayda var

Scudo
Hele coban kopekleri adami sinir ediyor

acaba köpeklerin gözlerine jant telleri farklı bir algı mı veriyor. jant telleri kapalı olsa yine aynı tepkiyi verirler mi ? Bisiklette bu hayvanları çıldırtan bir şey olmalı. Bu ya jantların dönüşü olabilir. Üzeri kapalı jantlara bu tepkiyi verip vermeyeceklerini denemek lazım.

köpekler etçildir ve çoğu etçil hayvanda avcılık içgüdüseldir.
Avcılığın aşamalarına göz atalım: Avı bulmak, kovalamak, yakalamak ve yemek.
İşte tam olarak bu aşamaları, yani genel olarak avlanma dürtülerini bir şekilde gidermek zorundalar.
Bir sincap, bir top ya da bir otomobil... Yani kendilerinden kaçıyor gibi görünen herhangi bir şey, onların bu dürtüsünü tetikliyor.
Önemli olan neyi kovaladıkları değil, kovaladıkları şeylerin ortak özelliği: Hızla uzaklaşmaları!
Tabii kovaladıkları her şeyi yakalayıp yemeleri gerekmiyor. Hiç araba yiyen bir köpek gördünüz mü?
Şaka bir yana, otomobil kovalamanın otomobili avlama amacı taşımadığını, sadece bir güdüyü gidermekten ibaret olduğunu anlayalım.
aslında olay bundan ibaret değil. bir de köpeklerin 'bölgesel canlılar ' olması durumu var.
Uzun sözün kısası, köpeklerin dünyasında tam anlamıyla bir 'kaçan kovalanır' durumu mevcut.

kaynak: (link)

köpeklerin yanından geçerken yavaşlamak daha iyidir, istedikleri kadar havlasın bakmayın bile yok ben besleyeceğim diyorsanız sakin olsanız iyi olur .
bunun dışında çoban ve diğer yabani köpeklerde durum nasıldır bilmem ama bir çoban köpeğine saldırmak kötü sonuçlar doğurabilir sonuçta sizin arkanıza dönüp bisikleti onun alanından çıkarmanız gerekir.

Bir de anımı yazayım şuraya: 13-14 yaşlarımda köydeyken karşı komşunun köpeğine(evi koruyor )yemek verecektim. Arkadaşım(şehirli) ben de geleceğim diye ısrar edince onu da aldım. köpeğe yemeğini verirken havaya atıyorduk tutuyordu kendisi ,eğleniyorduk öyle ... Bir sefer köpek yakınımıza düştü , arkadaşımın panikleyip arkasına dönüp kaçmaya çalışması ve ayağında bundan sonra taşıyacağı köpek dişi izlerini sahiplenmesi bir anda oldu :D ..........
8-10 kişiye aynı şey olunca köpeği öldürdü sahibi ......

Köpeklere fısıldayan adam belgeselini izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Köpeğin gözlerinden, bakışından saldırıp saldırmayacağını anlıyorum. Saldıracak köpeğe baskın basanındır taktiği ile çok yüksek sesle hişştttttttt diye bağırıyorum sesin nereden geldiğini algılamaya çalışırken çoğunlukla yanlarından geçmiş oluyorum. Yanından geçmeden saldırıya geçerse hemen yavaşlayıp yüksek sesle ne var, ne oldu gibi sorular yöneltiyorum. Özellikle saldırdığı yönün tam aksi istikametinde trafik akışı varsa durup köpeği bisiklet aramıza kalacak şekilde bırakıp yürüyerek geçiyorum.

Arı kovanına çomak sokmak ne demektir, nasıl yapılır?

Haftasonu turumda Yedikule Hayvan Barınağı levhasını görünce bir anda ufak bir ziyaret yapma kararı aldım. Gidenler olduysa bilir; ıssız bir sokaktan giriliyor. Bisiklet elimde içeriye doğru ilerlerken bir de ne göreyim, onlarca köpek içerden hızla koşarak, havlayarak bana doğru ordu misali geliyor :confused: Bisikleti çevirip binip vites yükseltip kaçmam saniyeler bile almadı. İnanılmaz bir refleks, öyle ki şu Triatlonculardan daha hızlı geçiş yapmışımdır :D Neyse ki kendi bölgelerinden çıkmamla peşimi bıraktılar. Normalde durur ve sakinleşmesini beklerim. Yürüyen araçlara karşı tavırları malum fakat bu kez arı kovanına çoktan girmiş o çomağı sallamıştım. Durmak, çömelmek gibi taktiklerin kesinlikle yeri değildi :srnsml: Her şeyin bir yeri adabı var diye boşuna dememişler. Böyle durumlarda kaçmayıp çömelmek, hayvanı anlamaya çalışmak o seleye bir daha oturamama gibi sorunlara yol açabilir :D

Köpeklerle ilgili şöyle bir tespit yapmak istiyorum. Şimdiye kadar bisiklet görüpte havlamamış veya sahibine ithafen ulan bir kaç atraksiyon yapayımda bana verilen kemiklerin hakkının vereyim demeyen bir köpekle karşılaşmadım. Bence bu köpekler eğitimsiz. Köpek ne zaman havlamalı. Bir ahır veya fabrika düşünün bahçesine girdiğinizde, bir sürü düşünün sürüye karıtığınızda. Köpek bir kere tehdit olan ile olmayanı ayıramıyor. Direkt havlıyor saldırmaya odaklı. Birde sırf vahşileşmeleri için sahipleri tarafından daracık kulübeye hapsedilen dayak atılan köpekler gördüm. Vahşiliğini ilk bisikletsever üzerinde test etmeye odaklanmışlardı. Bazı dizilerde gördüğümüz gibi ev veya fabrika sahasına girildiğinde sessizce harekete geçen veya sahibinden saldir komutu almadıkça oldukça mülayim davranan bir köpek profiline rastlamıyoruz.

@mehmetsunu Havlamaları inanın ki daha iyi en azından geldiklerini anlıyoruz. Benim belalım bir köpek vardı tek amacı ısırmak olduğundan sessiz sessiz çalıların arkasından bir panter edasıyla gelip saldırıyordu.

Benim gözlemlediğim, sokak veya başıboş köpeklerin saldırmadığıdır. Bunlar bazen korkup kaçıyor bazen sadece bakıyor.
Eğitimli köpekler de kesinlikle saldırmıyor.
Asıl sorun bazı köpek sahipleri. Özellikle psikopatlaştırarak, çeşitli işkencelerle daha saldırgan ve cesur olmasını sağlayanlar var.
Üstelik özellikle şehir dışında başıboş bırakıyorlar.
Bunlar gerçekten çok tehlikeli.
Bir de grup halinde olanlar var. Onlar da birbirinden cesaret alarak saldırıyorlar, birbirlerini gaza getiriyorlar.
Belediyeye yoğun olan bazı bölgelerde gördüklerimi barınağa alınması veya sahibine gerekli uyarıların yapılması hakkında e-posta attım ama sonuçsuz kaldı.
Soğukkanlı kalabilirsem yavaş şekilde sürerek uzaklaşıyorum.
Korkutursa bisikletten inip yürüyerek geçiyorum.
En kötü ayağımı yahut bisikleti yere vurarak korkutmaya çalışıyorum.
Köpek kovucu cihaz kullanan arkadaşlar var ama o da riskli, güvenemiyorum ama işe yaramıyor da değil. En azından belki grup halinde saldırılarda iş görebilir.
Biber gazı kullananlar var ama pek işe yarayacağını düşünmüyorum ve bence vicdanen çok rahatsız edici.
Yine de çok dikkatli olmak lazım. Yollarda çoğu zaman tek başımızayız.
Bazen de köpeksiz rota tercihi yaptığım doğrudur

Kaçan kovalanır avcı iç güdüleri vs hepsini anlıyorum. Anlamadığım şey neden her arabayı kovalamazlar. Neye göre seçerler arabayı. liderlerinin tercihine göreyse neden lider o arabayı tercih eder . Her bisikleti kovalamazlar. Neden her yürüyene havlamazlar da sadece kağıt toplayan garibanlara havlarlar mesela :) ayrımcılık niye kardeşim ... gibi sorular kafamda deli deli. :)

Sabahları tam ışıktan geçecekken arkamdan köpekler kovalamaya başlar ve ben pedala yüklenirim.

Bazen gecenin karanlığında, hiç tanımadığım bir köpeğe, sessizce yaklaşıp, zil çalıyorum :D çok zevkli oluyor, hup sesi çıkmasın diye yavaş yavaş pedallayınca oluyor :krnz:

• Beğen
Tepkiler: Veysel A.
Bu konuda köpekleri caydırıcı bir şey bulunması lazım. yüksek sesli korna olabilir mi ? ya da bisikletin önüne ve arkasına bağlanmış iki adet elektro şok cihazı Bu iki cihazın bağlantısı kablo aracılığı ile bisiklet gidonun da el altında olacak köpek tehlikesinde düğmeye basıp ses çıkartıp korkutacak caydıracak yani.

Şehir içindeki sokak köpeklerini korkutmuşlar, hayvanlar havlasa da kaçıyor bırakın saldırmayı. Çok yaklaşan olursa da ben inip sevicem diye üzerine gidiyorum, yine kaçıyorlar :D

@rknsycck

Benim kafadansın. Mümünse köpeksiz bir hayat yaşamak istiyorum. Gece bisiklete binmek istiyorum ancak bu korku beni uzak tutuyor. Adam gibi bir cihaz yok mu şunları uzak tutacak ya...

Sokak köpekleri nispeten zararsız oluyor. Ama köy yollarında başıboş dolaşan çoban köpekleri çok tehlikeli.
Sınırını, bölgesini koruyorsa ve kızgınlık döneminde ise telaşlanmadan oradan topuklamakta fayda var. Allah korusun.

• Beğen
Tepkiler: cayboylu
Yakın ve uzak çevremde sürü ve tek olarak çok köpek var. Karşılaşmadığım sürüşüm neredeyse yok. Çoğunluğu oyun ve heyecan niyetine kaçanı kovalayan türden. Saldırgan olanlar var, özellikle sürü içerisinden destek alarak işi azıtanlar var.
Temel yaklaşım korkmamak, korktuğunu belli etmemek. İnip bisikleti araya alarak devam etmek, "Buradan gidiyorum." mesajı vermek. Gerektiğinde durup yüksek sesle bağırmak, ona doğru hamle yapmak, çok yaklaşırsa mataradan su fışkırtmak, kontrollü bir şekilde kara yolunun ortasına ve demir bariyerlere doğru yaklaşmak (yoldan geçen araç sürücüleri müdahale edebilsin, olayı görebilsin diye) etkili olabilir.
Yolun kenarında oturmuş bir çoban köpeği yaklaşık 50 metreden beni görünce birkaç saniye baktıktan sonra önceden baktığı yöne bakmaya devam etti. Beni tehdit olarak algılamadığını düşünüp çizgimi değiştirmeden, korkumu belli etmeden birkaç metre önünden geçtim. Kıpırdamadı bile. Kendisini sık sık görüyorum ve tavrı hep aynı. Beni görmezden geliyor, bende onu.
Hayvancılığa dayalı yaşadığımız yeri terk etmek zorunda kalmadan önce onlarca köpeğimiz oldu. Her birisinin ayrı bir karakteri vardı. Samur, Bölük, Gümüş Duman ve daha niceleri.

Hayatında köpeklerle ilk defa karşılaşanların kaygılarını anlamak gerek. Keşke o asil ve güzel hayvanlar o durumlara düşürülmese.
Köpekleri ve bisikleti sevmeye devam.

Geçen sene 4-5 yıldır beslediğim iğne yaparken bile sesini çıkarmayan çoban köpeği beni kafamda kaskla gördü. Deliye döndü. Bağlı olmasa muhtemelen üstüme atlayabilirdi. Kaskı çıkarınca sakinleşti. Tanımamışta olabilir ama bence kafadaki kaskta onları hırçınlaştırıyor.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri