sayın
@cagrigencol , sizi barzo ya da başka bir sıfatla tahayyül etmedim, belli ki yazmasını biliyorsunuz ve tartışma ahlakına sahipsiniz, o yüzden sizinle tartışmada bir behis görmüyorum. düşüncelerinize gelince; size katılmıyorum. katılmadığım hususları dilimin döndüğünce izah etmeye çalışayım. öncelikle pis bir ağız olarak gördüğünüz arkadaşlar sanırım sizi eleştiren, hayvanların da hak öznesi olduğunu, dili ağzı söylemediği için onların hiç de bir şey hak etmediği, yok sayılması, yaşama haklarının diğerlerinden daha az olmadığını düşünen arkadaşlar. hayır efendim, ben çok pis bulamıyorum bu arkadaşların ağzını. esas ağzı pis olanlar, dünyanın, galaksimizin, evrenin sadece ve sadece insanlar için yaratıldığı önsavı ile yola çıkan insanlar. evet, ağzından salyalar çıkartarak, insanların olduğu yerde bu tarz hayvanların yaşam hakkının olmadığını düşünen insanların ağzı bozuk. tıpkı amerikada zencilere yapılanlar gibi. ve torunlarınız sizlerden tiksinecek maalesef. sizin açıklamalarınızı da okudum,
@cagrigencol
ne kadar güzel, dünya görmüş insansınız, okullar okumuşsunuz, ne yazık ki baktığınız pencerenin yanlış ve yanlı olmasına bunlar engel değil. akademik camianın sokak hayvanlarının dünyaya zararlı olduğunu söylemesi, ya da bu şekilde düşünmesi bu hayvanları zararlı veya gereksiz yapmaz, akademik çevrenin bu şekilde düşündüğü savını öne sürmeniz son derece yanıltıcı. akedemik camianın bu şekilde düşünmesi onların doğrudan kendilerini bağlar, konuyla ilgili önümüze gerekçeleriyle birlikte somut kanıtlar sunup bilimsel çalışmalar yapmadığı sürece bunu referans olarak almamızı beklemeniz ise sizin bizi gerizekalı olarak gördüğünüz anlamı taşır. allaha şükür bizler de değiliz, ha olabilirdik de çok mühim değil. bu okumaya ve yazmaya göbekten bağlı bir iş değil, daha çok vicdanla, adaletle ilgili. burada kimse hayvanlar sizi yesin kılım kıpırdamaz, hayvanlar insanlardan daha değerlidir demiyor, diyeni duymadım, diyen olursa ben de itiraz ederim. esas meselemiz şu; hiç bir tür, buna insan da dahil, diğer türlerden daha üstün değil, her canlı yaşamayı hak ediyor. yaşam ve adalet talebinde bulunmamaları, bunun için direnmemeleri onları bir hak öznesi olmaktan çıkarmıyor. her canlının en az sizin kadar yaşama hakkı var ve bun hayvanların bu duruma düşmeleri hiçbir şekilde kendi kabahatleri de değil ve olmamıştır ve de olmayacaktır. demek istenenler bu, her yazıda üstünlüğünü vurgalamak için her türlü şiddetin mazur görülemeyeceğini üstüne basa basa söylüyoruz ve bazen bunu gerzekalıya anlatır gibi anlatmak gerekiyor. üstünüze alınmayın, sadece biraz tefekkür edin.
@cagrigencol
işte bunun kararını verebilmenin insanoğlunu üstün yaptığını düşünmek kibirin büyüğüdür.
konuyu dağıttığım için özür dilerim, sanırım anlatılanlar başlığın özünden uzaklaştı, konu köpek ısırığından kurtulmak, bazı insanların verdiği cevaplar öldürmek yönünde bazı cevaplar bunun yanlış olduğu yönünde olması gerekenler kurtulma yöntemleri. bağışlayın. konunun özünden uzaklaşmışız biraz.