Scudo Sports

Kreatin kullanımı

turkstyle

Aktif Üye
Kayıt
27 Ağustos 2008
Mesaj
146
Tepki
7
Şehir
ÇANKAYA
mrb kreatin tozu kullanımı hakkında bir çok yazı okudum ancak birçoğu çok ters ben antremandan önce ve sonra alıyorum ancak hiç bilinçli değil...yardımcı olursanız sevinirim
 
Scudo
@turkstyle

hangi tip antrenmanda ,nekadar,ne amaçla kullanıyorsun
 
Bisiklet hurafeleri yazısından alıntıdır. (link)

Kreatin ile yüksek performans

Toz ya da tablet olarak keratin alma vücudun kendi depolarını arttırabilir elbette. Bu da birden patlama gerektiren anlarda (ataklar) daha yüksek verim demek. Ancak kreatin ile uzun süre bisiklete binmenin bir ilişkisi yok, yani kreatin alımı artınca uzun süreli mukâvemet de artmış olmuyor. Üstüne üstlük bir de zaafı var: Su tuttuğu için ağırlık arttırıcı etkisi var ve de kramplara yol açabiliyor.

konuyla ilgili makâle: (link)

Benim okuduğum diger yazılara ve araştırmalara göre de bisiklette kreatin kullanımının neredeyse hiçbir etkisi yok.
 
Ben şahsen, kreatinin bir çeşidi olan kre-alkalyn getirtip kullandım. Hem de tanınmış ve kaliteli bir markanın ürünüydü. Bir çok forumda, kreatinden çok daha etkili, yan etkisi çok daha az diyorlardı. Atıp atıp tutuyorlardı. Ama hiç, hiç, hiç bir faydasını görmedim. Performansımda da, zerre fark dahi olmadı. Bu tip ürünleri haksız yere karalamak istemiyorum tabiki ama, bu sözlerin büyük bir kısmı, pazar oluşturmak için söylenmiş uydurmalar, yalanlar ve safsatalar bence. Madem bilimsel olarak ispatlandı, (eğer ispatlandıysa), neden bende zerrenin onda biri bile bir işe yaramadı. Uç bir örnek olacak ama, şeker ve tansiyon hastaları nasıl ki; tansiyonun ve şekerinin düşüp yükseldiğini anlayabilir, aynı şekilde bu ilacın da, etkisi olsa mutlaka ben de anlardım. Çünkü Allah'a şükür benim kendi metabolizmam zaten!
Şu anda 12 çeşit vitamin ve 12 çeşit mineral içeren bir multi vitamin kombinasyonu kullanıyorum ve çok etkili, yorgunluğumu alıyor. Vitamin hapları bana göre böyle ürünlerden daha etkili. Hem böylece, dengeli beslenemediğim için, alamadığım vitaminleri de besinlerin yanında alabiyorum. Diğer ilaçlara o kadar para veriyorsunuz ve ümitle, heyecanla bekliyorsunuz ve koliden çıkan foooooosssssss! Yazıktır yaa! Para kolay kazanılmıyor ki! Yine de bütün ürünleri karalamak istemiyorum. Belki çok işe yarayanları vardır. Ben başıma geleni anlattım!
 
  • Beğen
Tepkiler: ErhanYılmaz
@turkstyle

Spor geçmişiniz, kondüsyon seviyeniz, varsa müsabıklık seviyeniz hakkında bilgi verirseniz daha uygun tavsiyelerde bulunabiliriz...
 
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan Kılıç
@mkaptanbasi@hotmail.com

Doğru antrenman yaptın mı ?

Ürünü doğru ölçüde kullandın mı ? Bunlar önemli konular
 
tam kesin olmayan güvenilir bilgilerimle;
Kreatin vücudun ilk hareketi sırasında gilkoz yakmaya geçmeden önce kaslarda depo edilen bir maddedir.
Tam olarak ağır antrenman yapan sprinterler (100m koşucuları-uzun atlayanlar-yüzücüler) için gerekli olabilecek bir maddedir yani bisikletciler için fazla gerekli olduğunu söyleyemeyiz.
Keratin tozu vücutta çözünebilmesi için bol su ile alınılmalı, yoğun dönemlerde yanına bir makarna ile daha iyi gider. (profesyonel bir abimiz önermişti).
kreatin doğal bir madde olduğu için yasak maddelerden değildir.
 
@Ali AKTAŞ
Sayın Ali Aktaş! Doğru antrenman deyince ne anlıyorsunuz ve neyi anlatmak istiyorsunuz? Mesela; Örnek ........
Lütfen önce bunu izah edebilir misiniz? Ardından belki ortak bir noktada anlaşabiliriz? Mesela sizin yaptığınız antrenman nedir?Bunu anlatmakla başlayabilirsiniz!
Siz bu ürünü veya buna benzer ürünleri kullandığınızda, çok yüksek performans mı kazanıyorsunuz? Belki de bu; saf suda dahi görülen Plasebo etkiden de olabilir. Olamaz mı? (Merak eden arkadaşlar için; plasebonun bilimsel olarak kanıtlanmış, %20'ye yakın ve göz ardı edilemeyecek bir etkisi vardır.)
Ayrıca sırf merakımdan soruyorum? Siz kreatin ve bunun türevlerinden (hatta kre-alkalyn) kullandınız mı? Siz de nasıl bir etki yaptı? Yoksa sırf cevap yazmak için, her şeye karşı olmak için yazmamak gerekir. Ben sadece kendi başıma gelen bir hadiseyi anlattım. Ve bu tip maddelerin (kreatin ve türevleri ve buna yakın olan maddeler için söylüyorum) yüksek performans etkisine ben şahsen inanmıyorum. Kullandım da! Bu benim kendi fikrim sadece! İsteyen alır, kullanır dener ve etkisini karşılaştırır! Sevgiler!;)
 
  • Beğen
Tepkiler: Fırat Dizman
@cita
Katılıyorum! Belki başka spor dallarında; kısa mesafeli olanlarda kısa süreli etki gösterebilir. Ama benim şahsi fikrim, bu tip ürünlerden fazla medet ummamak gerekir. Felsefem; Çalışmak, çalışmak, çalışmak ...
 
İki günde bir 20 dk ısınma ardından 1-1,5 saat trainer biniyorum
 
@turkstyle
kreatini niye kullanacaksın bilemiyorum ama yukarıda antrenman türü için parana ve vücuduna yazık!
saygılarımla
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali AKTAŞ
@mkaptanbasi@hotmail.com

Öncelikle kendimi tanıtayım sana. ALİ AKTAŞ :) 1999-2004 yılları arasında Brisaspor'a (LASSA) bağlı, Bisiklet milli takımının daimi sporcusu olarak görev yaptım. ve Şu an Pamukkale Üni. Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu'da son sınıf öğrencisiyim. Yani hem profesyonel olarak Brisaspor takımında yer aldım hem de İşin akademik boyutunu bitirmek üzereyim. ŞU anda okul dolayısıyla yarışmalara katılamıyorum.

Yaptığım antrenmanı burdan yazmam bi anlam ifade etmez, antrenmanın kişiye özel olması ilkesine aykırı bir durum oluşturur, yada ne bileyim biri alıp bire bir alıp uygulamaya kalkar ölür falan sonra... neyse o bambaşka bi konu ama çok istiyorsan sana bana özelden ulaşırsan yollarım.

Sana kreatin ve antrenmandan bahsedeyim. İnterval yüklenme yöntemi kullandığın zamanlarda kreatin ile birlikte etkisini hissedebilirsin.

şu var mesela : kreatin herkese uygun değildir.bazı kişilerde (yaklaşıık 10 kişiden 2 kişide)kreatin konsantrayonu yavaşça artar. Bu kas fibril tipine bağlı olarak değişir, bu kas fibril tipine göre değişir. FT (hızlı kasılan ) fibril tipinin ST (yavaş kasılan) fibril tipine sahip sporcuya göre daha fazla kreatin konsantrasyonu vardır. yani FT fibrile sahip sporcular daha fazla yararlanabilir.

90 ların başında 5 gün boyunca 5gr x 4 şeklinde genel bi kullanım şekli vardı ancak kişisel farklılıkların gözardı edilmesi anlamına gelir. günümüzde durum farklıdır

Dönemlemesi :

Yükleme dozu dönemi ve devam dönemi . yani dönemleme söz konusu:
İlk 5 gün yükleme dönemi :

Peki kaç gr alımalı ? herkes aynı mı miktar mı kullanmalı.

Yükleme dönemi için: Vücut ağırlığının her 1 kilogramı için 0.3 gr alınması

Devam dönemi için ise 0.03 gr kilogram başına alınması uygundur.

Sonraki 21 günde önerilen dozda devam edilir,

Ne zaman alınmalı ? Günün her saati alınabilir, antrenmana direk bir etkisi olmadığı için . isteyen antrenmandan önce yada sonra alabilir, bunda sakınca yok ancak şöyle birsey söz konusu günün aynı saatinde almak önemli, yükleme döneminde 6 saatte bir alınması önerilir. 6grx

Devamlı kullanma konusuna gelince: Sağlık şartları açısından her bakımdan mükemmel olan kişilerin devamlı kullanmasında sakınca yoktur, ancak böbrek sorunu olan ve ya şüphesi oaln kişiler bir dönem kullanıp bir dönem ara vermeli, kullanırken test yaptırmayı ihmal etmemeli.

Bunun yanında son dönemlerde kreatinin etkisini artırabileck bir besin maddesinden bahsediliyor. Glycocyamine

Kreatini ne ile alınmalı ? su, şekerli su meyve suyu, pekmez…. Meyve suyu ile alınması uygundur
Bu noktada kreatin ile alınması düşünülen meyve suyunun içeriği de önem arz etmektedir. Bu nokta da glisemiks index tabirini öğrenip kullanalım. Glisemik index Kısaca herhangi bir yiyeceğin pankreastan insülin salgısına yol açabilme yeterliliğini gösterir bir ölçüdür.

Yani meyve suyunun vücutta ne kadar çabuk kana karıştığı ile ilgilidir. buna göre uygun bir sıvı ile karıştırılarak içilmesi gerekir.


Ben kullandım mı ? Evet tabi ki, en belirgin hissetiğim farkı bisiklette önde olan yokuşçu olma tarzımı sprint ile devam ettirebilmemdir. Yani şöyle 3-5-10 kaç km lik bi tırmanma sonrasın tepede bir sprint yapabilme. Bu yarışmalarda etkilidir.

özetle durum budur. istersen sayfalarca yazmaya devam edebiliriz

SEVGİLER
 
@Ali AKTAŞ
açıklamaların güzel ancak sorum şu:kreatin üzerinde genel kanı 8-10 sn bir zaman sürecidir.Herkesin bildiği patlayıcı kuvvet gerektiren spor dalları .senin için yarışmanın hengi periyodunda ihtiyacını veya etisini hissedebiliyorsun.Ayrıca tam açıklanamayan bir konu: vucudta sürekli bir atp devri söz konusu bir işlev olsun yada olmasın .Ama endurance sporlarda bilinen karbonhidrat-yağ enerji kaynağı ancak konu bisiklet olduğu için söylüyorum devirin 110 ve yukarısı bir efor sırasında kreatin kullanımın arttığını düşünüyorum.Yurt dışında triahtlon sporu için söylüyorum yaygın bir kullanımı vardı.Ancak kreatin için aslında komplex aminoasid te diyebiliriz.Yaklaşık 1kg ette 1gr kadar bulunabiliyor.Çoğu araştırma hep endurance sporlarda etkisinin olmadığı ancak eksikliğinde sıkıntı olabileceği görüşünde sizde bu nasıl ? yani eksikliği tamamlamak içinmi yoksa vucudta biraz daha fazla depolayıp kullanmak içinmi kullanıyorsunuz.
saygılarımla
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmet TOPAL
gerçekten çok yararlı bilgiler teşekkür ederim birkaç sorum daha olacak peki bazı kaynaklarda(internet aratırması) kreatin kullanımının kaslara zararı olduğu söyleniliyo bu doğrumudur ve birden kullanımın sona erdirilmesinde bir sakınca varmdır
 
Kreatin insan vücudu tarafından karaciğer ve böbreklerde üç amino asitten (Glycin, Arginin ve Methionin, ki Methionin besin ile dışarıdan alınmalı, çünkü vücut üretmiyor) üretilen bir madde. Bu şekilde üretilen kreatin kas hücresinde fosfat ile birleşiyor ve kreatin fosfat olarak önemli ama çok ufak bir enerji deposu görevini üstleniyor, bu şekilde çok kısa süreliğine azamî derecede güç üretimini sağlıyor. Kreatin fosfat parçalanarak çok çabuk yakılıyor ama dinlenme aşamasında aynı şekilde çabuk bir şekilde yenilenebiliyor.
Kreatin sadece vücut tarafından üretilmiyor, bilhassa –aynı karnitin gibi- et yemekle vücuda alınıyor. 70kg ağırlığında bir yetişkinin vücudunda 100-120g kreatin var, bunun %95’i kas hücrelerinde bulunuyor. 5g kreatin 1.1kg çiğ et demek.
Vücudun ürettiği veya besinle alınan kreatine ek olarak sporcular dışarıdan ek kreatin alarak kastaki kreatin fosfatın artmasını ve fiziki “patlamalar” için daha fazla enerji deposu bulundurmayı amaçlıyorlar. Bu şekilde sadece böyle bir azamî performansın seviyesini yükseltmenin yanında aynı zamanda bu performansı daha uzun süre tutmak da mümkün olmalı. Kreatin kullanımının ardındaki düşünce bu.
Ağızdan yüksek oranda kreatin alımı, örneğin bâzı araştırmalarda olduğu üzere günde 4x5g (ki bu 4,5kg çiğ et demek) kişiden kişiye farklı sonuçlanıyor. Önemli olan burada kreatin alımının kastaki kreatin fosfat oranını yükseltip yükseltmediği. Ağızdan alınan ek kreatinin yaklaşık %20’si kreatin fosfat olarak kasa yerleşiyor, geri kalanı idrar yolu üzerinden vücuttan atılıyor. Buna ek olarak yüksek oranda kreatin kullanımı herkeste kastaki kreatin fosfat yükselmesiyle sonuçlanmıyor, organizmadan organizmaya farklı şeyler.
Araştırmaların gösterdiği bir başka şey de sadece kasları “kreatine doymamış” atletlerin ağızdan kreatin alımından fayda sağladıkları. Bunun nedeni kasta kreatin seviyesi için bir sınır olması ve bu üst sınır dışarıdan fazladan kreatin alarak yükseltilemiyor. Bu sınır 1kg kuru kas kütlesinde 150-160mmol.
Spor için önemli olan kastaki kreatin seviyesi değil, kreatin fosfat seviyesi, çünkü sadece kreatin alımı bir işe yaramıyor, ancak kreatin fosfat oluştuğu takdirde enerji deposu işlevini yerine getirebiliyor. Bugün bilinen gerçek kas hacminin geliştirilmesi ile kreatin fosfat seviyesinin de yükseldiği. Yani kısaca ifâde etmek gerekirse: kasları daha fazla olan daha fazla kreatin fosfata sahip.
Kreatin (ve kezâ testosteron, karnitin vb. vücut tarafından üretilen diğer maddelerin) alımında önemli soru bu tarz bir şeyin amaca hizmet edip etmediği. Çünkü bu tarz maddelerin alımında “down regulation” adı verilen bir gelişme devreye giriyor, yani vücut uzun vadede bu maddelerin dışarıdan alındığını fark edip kendiliğinden daha az üretmeye başlıyor. Yeni yapılan araştırmalara göre kreatinde böyle bir durum söz konusu değil.
Bugün uzun süreli kreatin alımı için kesinleşmiş ve bilimsel olarak desteklenen yöntemler yok. Sadece alınan kreatinin dozu değil (günde 2g yetiyor mu?) aynı zamanda kreatinin ne zaman alınacağı da bir soru. Bugün eldeki bütün yöntemler aslında kreatin üreticilerinin piyasaya sürdükleri ürünlerinin arkasında yazanlar.
Harici destekleme konusunda öncü rol üstlenen dallardan biri vücut geliştirme. Vücut geliştirmede uygulanan yaygın bir sistem şu: Kişinin ağırlığına bağlı olarak günde 4 öğün 25-30g kreatin alınan “doldurma devreleri”nin ardından beş günlük azaltılmış (önceki miktarın 2/3’ü seviyesine düşürülmüş) dozlu bir devre uygulanıyor, akabinde dozun 10g’a düşürüldüğü ve alımın sadece antrenman günlerinde iki doz seklinde, birinin antrenmandan 40 dakika önce, diğerinin hemen antrenman sonrasında alındığı bir uygulama sistemi var. Bir aylık bir uygulama sonrasında 4 haftalık ara veriliyor ve devir tekrar başlıyor.
Yukarıda kasların kreatin alımının sınırlı olduğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla bu miktarda bir kreatin alımının yararsız olduğunu söyleyebiliriz. Fakat yöntem vücudun kreatin üretimini kesmesini önlemek açısından mantıklı.
Kreatinin önemli özelliklerinden biri ozmotik olması, yani su tutması. Kas kreatin alırken örneğin natriyum ve glikozda da olduğu gibi aynı zamanda su alıyor.
Kreatin alımı konusunda söylenecek noktalardan biri kreatinin hızlı ya da yavaş alımının bir fark yaratmadığı. Yani 5 gün boyunca günde 20g kreatin almak 30 gün boyunca günde 3g kreatin almakla aynı etkiyi yaratıyor. Tıbbî açıdan bakıldığında eğer zaman sınırlaması yoksa alımı uzun süreye yaymak muhtemel mide ve bağırsak sorunları nedeniyle elbette daha mantıklı. Kreatin yüklemesinden sonra yüksek seviyeyi korumak için de günde 2g’lik bir doz tamamen yeterli. Üretici firmalar bu konuda maalesef oldukça yüksek dozlar öneriyorlar. Yukarıda belirttiğimiz gibi bu yüksek dozlar işe yaramadıkları için idrar yoluyla atılıyorlar tekrar. Kreatin alımı kesildikten sonra kaslardaki seviye yaklaşık 4 hafta içinde kreatin alımına başlandığındaki seviyeye geri dönüyor.
Kreatinin su bağlaması özelliği nedeniyle kreatin yüklemesi yapılan dönemde normalden biraz daha fazla su içilmesi gerekli, yüksek dozlu yüklemede günde 3 litre ölçü kabul ediliyor. Bu aynı zamanda birden alınan kreatinin mide ve bağırsak sorunlarına yol açmasını da engellemek için önemli. Kreatin tozunu mümkünse meyve suyu ile karıştırmak gerek. Meyve suyunda bulunan şekerin yarattığı vücuttaki insulin alımını kullanıp kreatin alımını da hızlandırmak olası.


Elbette buna alternatif olarak kreatin karbonhidratlı bir öğünden hemen sonra da alınabilir. Yani insulin kas hücresinde sadece glikoz ve amino asit alımını değil, kreatin alımını da destekliyor.
Kreatinin kanserojen etkisi olduğu konusundaki tıbbî tartışmalar da son bulmuş durumda, hele de günlük seviye korumak için 2g’lik bir kreatin alımının yeterli olduğu anlaşıldıktan sonra. Kreatinin sıcak içeceklerle içilmemesi gerektiği, kafein ile alınmaması gerektiği gibi yorumların da gerçekle alâkaları olmadığı anlaşıldı.
Yarış öncesi dönemlerde kreatin yüklemesinin aynı karbonhidrat yüklemesi gibi (örneğin daha önce sayfamızda anlattığımız Saltin Perhizi’nde olduğu gibi) bilhassa hızlı tepki veren kas hücrelerindeki kreatin fosfat oranını yükselttiği ve kısa süreli patlama gereken anlarda, bu nedenle özellikle kısa süreli güç gerektiren sporlarda işe yaradığı kabul ediliyor. Fakat kabul edilen bir başka şey de bunun böyle olması gerekmediği. Yani her kreatin alanın performansı yükselecek diye bir şey yok ne yazık ki. Özellikle vücut geliştirme gibi kısa dönemli yüklemelerin yanında uzun süreli ama daha düşük ortalama dozlu alımlar da faydalı olabiliyorlar. Çok önemli bir nokta mukâvemet sporlarında, örneğin dağ bisikletinde kreatinin rolünün çok daha düşük olması. Bu konuyu bir atakçıda (sprinter) kreatinin önemine eğilerek açıklayalım.
Kreatin niye özellikle atakçılar için önemli?
Atakçıların, örneğin kısa mesâfe koşucularının tükenmelerinin nedeni kaslardaki kreatin fosfat depolarının boşalması. Diğer bir deyişle kreatin fosfat deposu ne kadar büyükse bir atakçı azamî gücünü ve dolayısıyla azamî hızını o kadar kullanabiliyor. Örneğin bir 200m koşucusu son 30-50m arasında hız kaybediyor, çünkü kreatin fosfat deposu boşalmış oluyor, o andan sonra anaerobik glikoz üzerinden kazanılan enerji ise ancak kreatinin yarısına tekâbül ediyor.
Azamî hızı birkaç saniye daha uzun, hattâ çıkıştan bitişe kadar olan 10-20 saniye boyunca sürdürebilmek elbette kısa mesâfeciler için rekora giden yol. Dolayısıyla kısa mesâfede patlama yapan atakçılar için kas sistemindeki kreatin fosfat depolarının büyütülmesi ve kreatin fosfatın tekrar yerine konulmasının hızlanması çok önemli. Bu nedenle sistematik beslenmenin yanında (kâfî derecede yağsız et) en azından nazarî olarak ısınmadan sonra çıkışa kadar olan birkaç dakikada çok hareketsiz durmak önemli, ki ısınma sırasında kaybolan kreatin fosfat tekrar yerine yerleştirilebilsin. Yarışta çıkış verildiğinde kreatin fosfat deposunun kapasitesi saniyelerin yüzde birlerinin önem taşıdığı dallarda sıralamada çok önemli bir etken.
Kreatin hakkında bugün gelinen ve bütün bilimsel araştırmaların sonuçlarını özetleyerek dayanağını oluşturabileceğimiz noktada kreatinin hangi tip spor dalları için önem taşıdığını çok kesin söyleyebiliyoruz. Buna göre kreatin birden güç boşalımı yapılan dallarda da pek işe yaramıyor, örneğin sırıkla atlama, uzun atma, cirit-gülle-çekiç atma, halter vs. vs.. kreatin fosfat deposunun hacmi ve dolma hızı azamî performansın 10 ilâ 30 saniye arasında verilmesi gereken sporlarda çok önemli. Bunlar örneğin 100-200m koşular, kısa mesâfe engelli koşular. Muhtemelen bu dallardan mukâvemete geçiş dalları olan 400m koşu, 100m yüzme vb. gibi dallarda da kreatin oldukça faydalı ve yüksek hızı uzun süre sürdürmeye yarıyor.
Gene de çok fazla hevesle yaklaşmamak gerek kreatine. Birincisi kreatine vücudun verdiği tepki kişiden kişiye değişiyor, yani yukarıda dediğimiz gibi, her kreatin alan uçuyor” diye bir şey yok. Kezâ kreatin bütün spor dalları için faydalı değil, ki bu nokta biz dağ bisikletçileri için büyük önem taşıyor.
Tamamen mukâvemet üzerine kurulu dallarda, ki dağ bisikleti de buna dahil, kreatin fosfat sadece ilk saniyelerde çıkışta kullanılıyor belki Fransa Turu’nda olduğu gibi ara atak ikramiyesinin olduğu yerlerde. Fakat bunun dışında kreatin fosfat mukâvemet sporunda bir işe yaramıyor diyebiliriz. Kaldı ki kreatin alımının kilo alımına yol açtığı ve bunun da mukâvemet sporlarında istenmediği bir gerçek.
Günümüzde ek kreatin alımı pek çok antrenör ve “uzman” (uzman derken tırnak içindeki uzmanlar) tarafından tavsiye ediliyor. Kısmen ticarî bir yanı da bulunan bu propagandaya âlet olmadan önce kreatin konusunda iyi bilgi sahibi olmak gerekli. Birincil ve en mühim soru kreatinin gerçekten işe yarayıp yaramadığı bir spor dalında aktif olunup olunmadığının belirlenmesi. Maraton koşucusunun kreatin alması son derece mantıksız. Başta da söylediğimiz gibi, kreatin eksikliği gibi bir durum sağlıklı bir insanda kesinlikle söz konusu olamaz, insan vücudu gereken miktarda üretiyor bu maddeleri zaten. Dolayısıyla geçen bültenimizdeki karnitin yazısında da olduğu gibi bu tarz maddelerin alımında çok dikkatli olmak, etraflı bir tahlil yapmak gerek.
Normal beslenmeye ek olarak alınan maddelerde, yani çeşitli mikro besin maddelerinde, vitaminlerde, amino asitlerde ve “mucize” şemsiyesi altında pazarlanan kreatin gibi ilaçların bir nevî ”plasebo” karakteri taşıdıklarını ve bu nedenle psikolojik olarak da etkili olduklarını da unutmamak gerek. Biraz hırslı hobi sporcularından başlayarak hedefler büyüdükçe performans artımı sözü veren her madde maalesef yeteri kadar sorgulanmadan alınıyor. Plasebo etkisi, yani alınan maddeye inanıp da fayda çıkarılması elbette istenen bir şey. Fakat diğer taraftan alınan maddenin de çok büyütülmemesi gerektiğinin göstergesi. Bir sporcu büyük bir şevkle normal beslenmenin haricinde ek destek maddelerini yönelmeden önce unutmamalı ki sporda başarılı olmanın en önemli yolu hâlâ genetik olarak yapılan spora yatkın olmak ve bilimsel, sistematik ve disiplinli bir şekilde yürütülen antrenman.
yazı alıntıdır.Sadece görüş olarak bilgi ve fikir amacı ile yazılmıştır.Doğruluğu araştırmayı yapan doktora aittir.
saygılarımla
 
tabiki kreatinin emilim durmuda bir sorun midede emilimi %20 civarlarında ki buda emilim sorunu olamayan sporcular için ve Ali beyin söylediği gibi birde kas metabolizmasına etki etmesi gereken bir konuda var.Şimdi yeni nesil tabir edilen sıvı kreatinlerde piyasada kullanım şekilleri ile ilgi birşey söyliyerek üzerime sorumluluk almak istemiyorum ama emiliş itibari ile kanla daha fazla bir emilim oranı söz konusu olduğu söyleniyor.Bilemiyorum herkes kendinden sorumlu yaptıkları kendine,karar senin(konuyu açan kişi olarak) veya diğerlerinin gerçekten elit düzeyde kazanımlar bekleyen kişiler değilseniz ve bu yüzden kendinizden ödün vermek istemiyorsanız sporun farmakoloji kısmı ile çok ilgilenmemenizi haddim olamayarak tavsiye ederim
saygılarımla
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali AKTAŞ
@tria

Sadece sprint ozelligi icin kullaniyorum. yaris esnasinda ihtiyac duyaycagim herhangi bir sprint gereksinimi icin. ani kacis ataklari olabilir. yokus sprinti de olabilir. duz yol sprinti de ! icabinda tirmanisin ortasinda adam birakmak icin. 180=190 nabizlarda hareket ederken bir de ustune sprint yaptiginizi dusunun

ama dedigim gibi endurance dayaniklilik sporu ancak anaerobik kisimlari da var bahsettigim yokus sprinti/ sprint puani olsun yada herhangi bir yerde kacma ihtiyaci olsun...
Turkiye de bisiklet adina su sikintiyi goruyorum elimizde bilimsel sportif bir bilgi var ancak bunu bisiklete nasil uyarlayacagiz onu eksiklerini tamamlaymaya/ bilgiyi kendi bransima uyarlamaya calisiyorum
 
@tria

Farmakoloji kismi ile ilgilenmemek gerek tabi ki bir ilacin her kimsede farkli dozda farkli etki yaratir
 
  • Beğen
Tepkiler: Fırat Dizman
Sağolsun Ali bir hayli anlatmış ben de özetleyerek üstünden geçeyim, kreatin en önemli olarak sprint, interval, yokuş antrenmanları verimini arttırmak için kullanılır ayrıca sezon dışı ağırlık çalışmaları ve kas hipertrofi antrenmanlarında çok faydalıdır. Bir ayrı kullanımı da kas toparlanmasını hızlandırabilmesidir. Ben 1 saat zamana karşı eforlarda da çok faydasını gördüğümü belirtmeliyim. Herkese göre değildir bilinçsizce kullanılması faydadan çok zarar getirir. Yine altın kuralları belirtmeden geçmiyeyim: Bu tür ergojenik yardımcıları tecrübeli bir antrenör ve spor diyetisyeni tavsiyeleri dışında kullanmak yarardan çok zarar getirir. Önceki madde sağlanmakla beraber etkisi yarışta değil yarıştan önce antrenmanda denenmelidir.
 
Geri