@mkaptanbasi@hotmail.com
Öncelikle kendimi tanıtayım sana. ALİ AKTAŞ
1999-2004 yılları arasında Brisaspor'a (LASSA) bağlı, Bisiklet milli takımının daimi sporcusu olarak görev yaptım. ve Şu an Pamukkale Üni. Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu'da son sınıf öğrencisiyim. Yani hem profesyonel olarak Brisaspor takımında yer aldım hem de İşin akademik boyutunu bitirmek üzereyim. ŞU anda okul dolayısıyla yarışmalara katılamıyorum.
Yaptığım antrenmanı burdan yazmam bi anlam ifade etmez, antrenmanın kişiye özel olması ilkesine aykırı bir durum oluşturur, yada ne bileyim biri alıp bire bir alıp uygulamaya kalkar ölür falan sonra... neyse o bambaşka bi konu ama çok istiyorsan sana bana özelden ulaşırsan yollarım.
Sana kreatin ve antrenmandan bahsedeyim. İnterval yüklenme yöntemi kullandığın zamanlarda kreatin ile birlikte etkisini hissedebilirsin.
şu var mesela : kreatin herkese uygun değildir.bazı kişilerde (yaklaşıık 10 kişiden 2 kişide)kreatin konsantrayonu yavaşça artar. Bu kas fibril tipine bağlı olarak değişir, bu kas fibril tipine göre değişir. FT (hızlı kasılan ) fibril tipinin ST (yavaş kasılan) fibril tipine sahip sporcuya göre daha fazla kreatin konsantrasyonu vardır. yani FT fibrile sahip sporcular daha fazla yararlanabilir.
90 ların başında 5 gün boyunca 5gr x 4 şeklinde genel bi kullanım şekli vardı ancak kişisel farklılıkların gözardı edilmesi anlamına gelir. günümüzde durum farklıdır
Dönemlemesi :
Yükleme dozu dönemi ve devam dönemi . yani dönemleme söz konusu:
İlk 5 gün yükleme dönemi :
Peki kaç gr alımalı ? herkes aynı mı miktar mı kullanmalı.
Yükleme dönemi için: Vücut ağırlığının her 1 kilogramı için 0.3 gr alınması
Devam dönemi için ise 0.03 gr kilogram başına alınması uygundur.
Sonraki 21 günde önerilen dozda devam edilir,
Ne zaman alınmalı ? Günün her saati alınabilir, antrenmana direk bir etkisi olmadığı için . isteyen antrenmandan önce yada sonra alabilir, bunda sakınca yok ancak şöyle birsey söz konusu günün aynı saatinde almak önemli, yükleme döneminde 6 saatte bir alınması önerilir. 6grx
Devamlı kullanma konusuna gelince: Sağlık şartları açısından her bakımdan mükemmel olan kişilerin devamlı kullanmasında sakınca yoktur, ancak böbrek sorunu olan ve ya şüphesi oaln kişiler bir dönem kullanıp bir dönem ara vermeli, kullanırken test yaptırmayı ihmal etmemeli.
Bunun yanında son dönemlerde kreatinin etkisini artırabileck bir besin maddesinden bahsediliyor. Glycocyamine
Kreatini ne ile alınmalı ? su, şekerli su meyve suyu, pekmez…. Meyve suyu ile alınması uygundur
Bu noktada kreatin ile alınması düşünülen meyve suyunun içeriği de önem arz etmektedir. Bu nokta da glisemiks index tabirini öğrenip kullanalım. Glisemik index Kısaca herhangi bir yiyeceğin pankreastan insülin salgısına yol açabilme yeterliliğini gösterir bir ölçüdür.
Yani meyve suyunun vücutta ne kadar çabuk kana karıştığı ile ilgilidir. buna göre uygun bir sıvı ile karıştırılarak içilmesi gerekir.
Ben kullandım mı ? Evet tabi ki, en belirgin hissetiğim farkı bisiklette önde olan yokuşçu olma tarzımı sprint ile devam ettirebilmemdir. Yani şöyle 3-5-10 kaç km lik bi tırmanma sonrasın tepede bir sprint yapabilme. Bu yarışmalarda etkilidir.
özetle durum budur. istersen sayfalarca yazmaya devam edebiliriz
SEVGİLER