Arkadaşlar, kaçırdığınız bazı noktalar var, sinema filmlerinden yalnızca Brad Pitt, Johnny Depp para kazanıyormuş gibi bir algı var, filmlerden sonra çıkan yazıları hiç okumayı denediniz mi? kaç kişinin buradan ekmek yediğini anlamanız için yeterli olur mu bilmiyorum ama sıradan 'dandik bir filmde bile -en az- yüzlerce kişi buradan geçimini sağlıyor, set işçileri, figüranlar, ışık teknisyenleri, makyaj sanatçıları... peki ya bunların emeği ne olacak? Körü körüne korsanı savunmamız bu açıdan doğru mu sizce? Filmler de para kazanmak adına yapılan girişimlerdir, bunu bir malı daha ucuza alıp karlı fiyata satan esnaf veya elindeki parasını fabrika açarak kar yapmaya çalışan bir girişimcinin yaptığı yatırımlar gibi film yapımcısının yaptığı bir girişim olarak düşünün. Oluşan ürünün sanat ürünü olması veya olmaması bunu değiştirmez, o halde sanatçılar her işini bedava dağıtsın onların yeme içme ihtiyacı yok nasıl olsa değil mi? Filmler ilk vizyon gösterimlerinde yeterince para kazanıyor zaten diye düşünülebilir ama bu sefer de bu filmi para verip izlemeye çalışanlar enayi yerine konulmuş mu oluyor? Tabiki hepimiz internetten film indiriyor veya izliyoruz bunu inkar edemem ama yapılan şey çok doğru veya çok haklıymış gibi konuşup emek harcanarak ortaya çıkan ürünlerin bedavaya tüketilmesini savunmanın gereği yok. Bu yanlış ve evet bu yanlışı ben de yapıyorum ama bu ama şu sebeplerden dolayı, en azından yanlış olduğunu kabul etmeliyiz ki arada bir de olsa insanlara emeğinin karşılığını verebilelim. yine basit bir örnek vermeye çalışayım gidip fırından durumu olmadığı için bedava ekmek alan insanlar olduğunu düşünün fırın bir miktar insan için böyle bir insiyatif gösterebilir ve bu onu iflas ettirmez, ama bedava ekmek vermek istememesini de yargılayamayız, ardından diğer müşterilerin de ekmek alırken neden para verdiğini sorgulayıp bedava ekmek istediğini düşünün, sizce fırın kaç kişiye kadar bedava ekmek dağıtıp ayakta durabilir?
bu arada bahsi geçen yasa veya düzenleme (her ne ise) tamamen karşıyım, bu denildiği gibi korsan filmi bitirmek emekçilerin gelirini korumak amacıyla değil tamamen artık kullanıcı sayısının artışıyla kapasitesinin üzerine çıkan internet altyapısının kullanımının azaltılması tabi bu kullanımı azaltırken kullanıcılardan alan ücretlerin düşürülmemesini sağlamaya yönelik bir çeşit önlemdir. tabi bu konuda yine tartışmayı buraya çekip biz burada kavga ederken yine olayı meclisten geçireceklerdir. ya da belki sadece sunni gündem oluşturma çabasıdır.
ayrıca Wikipedia nın ulaşımının engellenmesi bana göre daha acı bir durumdur keşke bu da en az bu konu kadar ilgi çekseydi.
@Genç89 tivibu da film kiralıyorum, Itunes hesabım yok, araştıracağım, teşekkür ederim.