l-carnitin daha ziyada vücut geliştiricilerine cazip görünen ve vücuttaki yağ dokusunun daha fazla eriyip kas yapısının görsel anlamda ön plana çıkmasını sağlayan bir kimyasal madde. Kilolu insanların da zayıflamak için dikkatini çekmeyi başarmış durumda. Aslında bence l-carnitin kullanmak ta, ilave vitamin kullanmak gibi gereksiz. Zira birikimi halinde vucuda zarar verebilecek her madde bazen zehir etkisi de yapabilir. (not: bazı vitaminlerin de fazlası vucutta birikerek zehir etkisi gösterebiliyor)
l-carnitin için, benden önce mesaj göndermiş değerli tüm üyelerimize ilaveten ben de bir kaç prospektüs bilgisi göndermeyi uygun gördüm.
l- carnitin in tıbbi olarak gerekli olduğu durumlar.
Primer karnitin yetmezliği, yağ depolanmasına bağlı miyopati ve hemodiyaliz uygulanan hastalarda görülen karnitin yetersizliğinde kullanılır. (Mesela burada sporculardan hiç bahsedilmiyor, yani sporculara tavsiye edilmiyor)
Kesinlikle kullanılmaması gereken durumlar.
İlacın terkibindeki maddelerden birine aşırı hassasiyet gösterenlerde kullanılmaz.
Uyarılar: (bu bir ilaç olduğu için sadece hastaların kullanması gerektiği düşünülerek uyarılar da hastalara göre yapılmıştır)
Hastanın ilaca klinik cevabı, hayati belirtileri, kan kimyası, plazma ve idrar karnitin konsantrasyonları periyodik olarak kontrol edilmeli ve gerekirse dozaj ayarlanmalıdır. Diyaliz uygulanmakta olan veya ağır böbrek yetersizliği olan hastalarda, eliminasyon böbrekler yoluyla gerçekleştirilmediğinden, ana metabolitlerin (Trimetilamin [TMA] ve Trimetilamin-N-oksit [TMAO]) kanda birikmesi nedeniyle oral formülasyonların yüksek dozlarda uzun süreli kullanımı önerilmemektedir. Gebelerde sadece açıkça gerekli olduğu durumlarda kullanılmalıdır. İnsan sütünün bileşiminde bulunduğundan emzirenlerde araştırma yapılmamıştır.
Yan Etkileri:
Ağızdan uzun süre L-Karnitin verilmesi esnasında bulantı, kusma, ishal, abdominal kramp gibi hafif geçici mide bağırsak şikayetleri ve yüksek doz verilenlerde vücut kokusu (balık) bildirilmiştir. Bu şikayetler genellikle ilacın bölünerek yemek esnasında veya yemekten sonra alınması ve/veya dozun azaltılması ile hafifleyebilir veya ortadan kalkabilir. Gerek oral gerekse intravenöz levokarnitin alan (daha önce nöbet hikayesi olan veya olmayan) hastalarda nöbet ortaya çıkabileceği, daha önce mevcut nöbet hikayesi olanlarda, nöbet sıklık ve şiddetinde artma görülebileceği rapor edilmiştir. Eğer l- carnitini denge gerektiren bir sporla ilgilenen bir sporcu kullanıyorsa örneğin bir bisikletçi kullanıyorsa, bisiklet sürerken nöbet geçirdiğinde(ki Allah korusun) başına neler gelebileceğini tahmin edebilirsiniz.
yani arkadaşlar sonuç olarak,
doğal ve taze gıdalarla vucudumuzun ihtiyaçlarını karşılayalım, antrenmanlarımızı biraz daha sıkı tutalım ve kolaya kaçacaz derken sağlığımızdan olmayalım derim ben. Tabi bu benim fikrim. Dileyen dilediğini yapmakta serbest.
herkese sağlık dolu performanslı ve bol sporlu günler. .
Belki L-carnitinin hastalık durumları dışında kullanılmasına dair şöyle istisnai bir durum oluşturulabilir.
Niye mi oluşturmaya çalışıyoruz? Yani her fikre saygımız var. Hiçbir görüşü önyargıyla bertaraf etmek istemeyiz de ondan.
Şimdiii..
Biraz düşünelim ve l-carnitin için bir endikasyon senaryosu oluşturmaya çalışalım.
Mesela çok aşırı kilolarından dolayı spor yapmakta zorlanan birini düşünelim. Bu kişi hem aşırı kilolarından kurtulmak hemde sağlıklı bir sporcu olmak istiyor olsun. Yine bu kişi normal diyet ve egzersiz programlarıyla ideal kilosuna ancak 1-2 senede gelebilecek kadar aşırı kilolu olsun.
Eğer bu insanın vucudundaki yağlardan tıbben kabul edilebilir mantıklı yöntemlere göre biraz daha çabuk kurtulması arzu edilecek olursa, belki bir kardiyoloğun önerisi(kardiyolog önerirse tabii) ve kontorlü altında, egzersiz programları ve diyet ile beraber, kan plazma ve idrar karnitin seviyelerinin de sıkı şekide takip edilmek suratiyle, sınırlı sayı da l-carnitine tableti kullanması belki belki faydalı olabilir desem de yine de içime tam sinmiyor..
en iyisi tüm bu lafları hiç dememiş kabul edin lütfen..