Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

L-carnitine nedir? Ne işe yarar?

fulham

Forum Demirbaşı
Kayıt
3 Şubat 2006
Mesaj
495
Tepki
44
Şehir
adana
İsim
Mustafa
Yağ yakıcı etkisinden dolayı tercih edilen bir amino asittir. L-Carnitine yağ asitlerini enerji olarak kullanılacakları mitokondriye’ye taşırlar. Vücuda yapılan L-Carnitine desteği daha fazla yağ yakımı demektir. Daha fazla yağ yakımı daha fazla enerji ve güç demektir. Bu da aktivitelerin daha uzun ve enerjik gerçekleştirilmesini sağlar

yağı enerjiye çevirmek güzel bir olay..
özellikle kilo sorunu olanlar için
 
Scudo
Herhangi bir zararı tespit edilmiş mi ve ürün ne kadar? Bir de nerede bulabiliriz?
 
bir sürü marka var. kullanan kişilerden şikayet duymadım hiç. korkmayın steroid gibi bişey değil. bugüne kadar her yerde olumlu yazılar okudum. bende sipariş verdim.
 
karnitinin ispatlanmış hiçbir olumlu etkisi( sporcular özellikle de bisikletçiler için) yok maalesef, l-karnitin yerine daha fazla antrenmanla daha iyi yağ yakmanızı dengeli beslenme ile desteklemeniziöneririm, boşuna paranızı harcamayın derim, isterseniz referans da yazabilirim ama firmaların desteklediği referanslardan değil tabiki
 
Geçenlerde MTBTR'de bu konu ile ilgili bir makale çıkmıştı. Bir yararı olmadığını savunan, ilgilenen bakabilir.
 
selam;

ben 3 yıldır duzenlı olarak ağırlık antremanı yapıyorum ve l-carnitine kullanıyorum.bana göre l-carnitine sadece ağırlık çalışanların işine yarayan birşey...performans arttırıcı bir özelliği yok...ağırlık çalışmasından önce vucuda yüklüce protein ve karbonhidrat aktaracak besinler yenir ve normal şartlarda bu besinler gereğinden fazla tüketildiginde vucut bunu hızlı bir şekilde yağa dönüştürür.İşte bu durumu önlemek içinde l-carnitine alınır.....
ben bu şekilde biliyorum l-carnitine olayını....belkide pazarlamayı arttırmak için yağları parçalayıp enerjiye dönüştürür diyorlar...hiç spor yapmayan ve şişman arkadaşlarım var....hergün bol bol hazır yiyeceklerle beslenirler ve alkol alırlar...sonrada barda şöyle dialoglar geçer "nasılsa l-cartinite kullanıyorum...yağlarımı parçalar,nooljek"derler....hadi şerefe millet
 
bende body çalışan biri olarak allofsinse katılıorum ve bende kullanıorum günde 2 adet olmak üzere ve etkisi olduğunu hissediorum extra olarak aşağıdakileri ekliyorum ....



Yağı enerjiye çevirir
Yağ yakımı sağlar
Oksijen alımını ve kullanımını arttırır
Kardiovasküler sağlığı destekler

L-Karnitin, hücrelerin içinde bulunan biyokimyasal güç üniteleri olan mitokondriyalara yağ asitlerini taşır. L-Karnitin, sadece yağ metabolizmasına etkimekle kalmaz. Vücudun, proteinlerin ve/veya karbonhidratların enerjilerine gereksinim duyması halinde, bu maddelerden gereken reaksiyonlara katkıda bulunur. Ancak, vücudun enerji ihtiyacı anında, yeterli miktarda protein ve karbonhidrat kullanımından sonra, vücudun enerji kaynağı olarak sadece yağ asitlerini kullanır. Yağ yakımından elde edilen enerji, protein ve karbonhidratlardan elde edilen enerjinin yaklaşık olarak 6 katıdır. Ayrıca, L-Karnitin, vücuda giren yabancı maddeleri ve bakterileri yutarak yok eden makrofaj hücrelerine güç verir ve vücutda daha hızlı hareket edebilmelerini sağlayarak bağışıklık sistemini destekler. Dolayısıyla, proteinin metabolize edilmesi ile açığa çıkan ve çok zararlı olan amonyak gibi zehirli maddeler, vücuda giren zararlı bakteriler ve mikroplar süratle yok edilir.

L-Karnitin uzun zincirli doymuş yağ asitlerine etkir ve yağların yakılarak enerjiye dönüşmesini sağlar. Ortaya çıkan enerjinin kalp ve diğer kas hücrelerinde kullanılmasını sağlar.


Vücudumuz, 1 gr. Karnitin üretebilmek için 30 gr. kas proteini kullanmaya ihtiyacı vardır. Vücut normal karnitin ihtiyacının sadece %10-30’unu karşılar. Geri kalan kısım beslenme yolu ile alınmalıdır. Fakat günümüz sağlıksız beslenme alışkanlığı dolayısıyla Karnitin’in ek gıda olarak alınması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

L-Karnitin herkes için çok önemlidir. Özellikle 15 yaş altı çocukların vücudu L-Karnitin üretmezler. Dolayısıyla beslenme yoluyla almaları şartır. Bunun içindirki karnitin bebek mamalarının olmazsa olmazlarındandır. Aksi taktirde büyüme bozuklukları ve tüm hayatları boyunca genel sağlık problemleri ile karşılaşırlar. Ayrıca yaşlılarda L-Karnitin üretimi çok azalır. Yaşlı insanların L-Karnitin takviyesi almalarıyla, yaşlılıkta oluşan zihinsel yorgunluk, bitkinlik ve mutsuzluk durumlarını ortadan kaldırmaya büyük ölçüde yardımcı olur.

L-Karnitin'in sadece hayvansal gıdalarda bulunması sebebiyle, vejeteryanlar bu maddeyi dışarıdan alamazlar. İnsan vücudu ihtiyacı olan L-Karnitin miktarının sadece %10-30 'unu üretebilir ve bu yetersiz bir miktardır. Eksikliği durumunda vücutda bir çok semptom oluşur. Bu semptomlardan; 1- dokularda yağ oluşumu (triglyceride), 2- kalpte, karaciğerde ve kaslarda yağ oluşumu (lipidosis) örnek olarak verilebilir. Dolayısıyla vejeteryanların L-Karnitin takviyesine şiddetle ihtiyacı vardır.
 
bizim ailede kalp hastalığı var. sanırım iyi geliyormuş l-karnitine.
hem bisiklet hem l-karnitine.
bakalım kaçınılmaz sondan kurtarabilecek miyiz? :)
 
fulham ; vücuttaki yağların yakımını hızlandırdığı için mantık olarak kalbe yararı olabilir çünkü kalbin en büyük düşmanı yağlar dır ama genede bir hekim veya diyetisyene sorulmasında fayda var ama spor için ideal
 
L-carnitine yağ yakımını değil, yağ parçalanma hızını arttırır ve kesinlikle antreman yapmadan işe yaramaz, antremandan kısa bir süre önce alınır, ısınma hareketleri ile bu süre 30dk olacak şekilde ayarlanır, sonra tam güçte antreman yapılır, bu sırada yağ parçalanması gerçekleşir, bu parçalanmanın hızına ve başlangıç süresine etki eder l-carnitine, başka etkisi yok.
 
@shopar
kardeş spor için kullanımında da bir hekime danışmanı öneririm,
 
l-carnitin daha ziyada vücut geliştiricilerine cazip görünen ve vücuttaki yağ dokusunun daha fazla eriyip kas yapısının görsel anlamda ön plana çıkmasını sağlayan bir kimyasal madde. Kilolu insanların da zayıflamak için dikkatini çekmeyi başarmış durumda. Aslında bence l-carnitin kullanmak ta, ilave vitamin kullanmak gibi gereksiz. Zira birikimi halinde vucuda zarar verebilecek her madde bazen zehir etkisi de yapabilir. (not: bazı vitaminlerin de fazlası vucutta birikerek zehir etkisi gösterebiliyor)


l-carnitin için, benden önce mesaj göndermiş değerli tüm üyelerimize ilaveten ben de bir kaç prospektüs bilgisi göndermeyi uygun gördüm.

l- carnitin in tıbbi olarak gerekli olduğu durumlar.
Primer karnitin yetmezliği, yağ depolanmasına bağlı miyopati ve hemodiyaliz uygulanan hastalarda görülen karnitin yetersizliğinde kullanılır. (Mesela burada sporculardan hiç bahsedilmiyor, yani sporculara tavsiye edilmiyor)

Kesinlikle kullanılmaması gereken durumlar.
İlacın terkibindeki maddelerden birine aşırı hassasiyet gösterenlerde kullanılmaz.

Uyarılar: (bu bir ilaç olduğu için sadece hastaların kullanması gerektiği düşünülerek uyarılar da hastalara göre yapılmıştır)
Hastanın ilaca klinik cevabı, hayati belirtileri, kan kimyası, plazma ve idrar karnitin konsantrasyonları periyodik olarak kontrol edilmeli ve gerekirse dozaj ayarlanmalıdır. Diyaliz uygulanmakta olan veya ağır böbrek yetersizliği olan hastalarda, eliminasyon böbrekler yoluyla gerçekleştirilmediğinden, ana metabolitlerin (Trimetilamin [TMA] ve Trimetilamin-N-oksit [TMAO]) kanda birikmesi nedeniyle oral formülasyonların yüksek dozlarda uzun süreli kullanımı önerilmemektedir. Gebelerde sadece açıkça gerekli olduğu durumlarda kullanılmalıdır. İnsan sütünün bileşiminde bulunduğundan emzirenlerde araştırma yapılmamıştır.

Yan Etkileri:
Ağızdan uzun süre L-Karnitin verilmesi esnasında bulantı, kusma, ishal, abdominal kramp gibi hafif geçici mide bağırsak şikayetleri ve yüksek doz verilenlerde vücut kokusu (balık) bildirilmiştir. Bu şikayetler genellikle ilacın bölünerek yemek esnasında veya yemekten sonra alınması ve/veya dozun azaltılması ile hafifleyebilir veya ortadan kalkabilir. Gerek oral gerekse intravenöz levokarnitin alan (daha önce nöbet hikayesi olan veya olmayan) hastalarda nöbet ortaya çıkabileceği, daha önce mevcut nöbet hikayesi olanlarda, nöbet sıklık ve şiddetinde artma görülebileceği rapor edilmiştir. Eğer l- carnitini denge gerektiren bir sporla ilgilenen bir sporcu kullanıyorsa örneğin bir bisikletçi kullanıyorsa, bisiklet sürerken nöbet geçirdiğinde(ki Allah korusun) başına neler gelebileceğini tahmin edebilirsiniz.


yani arkadaşlar sonuç olarak,
doğal ve taze gıdalarla vucudumuzun ihtiyaçlarını karşılayalım, antrenmanlarımızı biraz daha sıkı tutalım ve kolaya kaçacaz derken sağlığımızdan olmayalım derim ben. Tabi bu benim fikrim. Dileyen dilediğini yapmakta serbest.

herkese sağlık dolu performanslı ve bol sporlu günler. .

Belki L-carnitinin hastalık durumları dışında kullanılmasına dair şöyle istisnai bir durum oluşturulabilir.
Niye mi oluşturmaya çalışıyoruz? Yani her fikre saygımız var. Hiçbir görüşü önyargıyla bertaraf etmek istemeyiz de ondan.


Şimdiii..
Biraz düşünelim ve l-carnitin için bir endikasyon senaryosu oluşturmaya çalışalım.

Mesela çok aşırı kilolarından dolayı spor yapmakta zorlanan birini düşünelim. Bu kişi hem aşırı kilolarından kurtulmak hemde sağlıklı bir sporcu olmak istiyor olsun. Yine bu kişi normal diyet ve egzersiz programlarıyla ideal kilosuna ancak 1-2 senede gelebilecek kadar aşırı kilolu olsun.
Eğer bu insanın vucudundaki yağlardan tıbben kabul edilebilir mantıklı yöntemlere göre biraz daha çabuk kurtulması arzu edilecek olursa, belki bir kardiyoloğun önerisi(kardiyolog önerirse tabii) ve kontorlü altında, egzersiz programları ve diyet ile beraber, kan plazma ve idrar karnitin seviyelerinin de sıkı şekide takip edilmek suratiyle, sınırlı sayı da l-carnitine tableti kullanması belki belki faydalı olabilir desem de yine de içime tam sinmiyor..

en iyisi tüm bu lafları hiç dememiş kabul edin lütfen..:D :D :D
 
Abi oldu mu şimdi! De ondan sonra çek git :)
 
aslında ben diyeceğimi güzelce dedim yani; bu tür maddelerin vücuda külfeti, nimetinden daha fazla. :eek:

en iyisi bu tür şeylere, pek yaklaşmamak. zaten gerçek profesyoneller, doktorları ne derse desin, aşırı yarış rekabetinin etkisiyle bazen hatalı şeylere yönelebiliyorlar. onun için onlara da burdan ders anlatacak değiliz.

bizim bu konudaki hedef kitlemiz daha ziyade bisiklet işini amatör yada yarı amatör yapan, sağlık ve spor için, gezi için hobi için bisiklete binen insanlar. Bu insanların da karnitinle falan işi olmaz, yada olmamalı( bence) ..

saygılar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmet Mumcu
L-carnitine deneyimlemiş olarak ben de genel olarak bir çok ergojenik yardımcı için olduğu gibi gereksiz olduğunu düşünüyorum.
Bizim yapmamız gereken vücuda yağ yakması için bir şeyler vermek değil, vücudun doğal yağ yakma fonksiyonunu tekrar kazanmasına yardım etmektir.
Yağ yakmaya yardımcı maddeleri aldıkça vücut kendi başına yağ yakması zorlaşabilir çünkü bu maddeler bunu kolaylaştırıyor, bu maddeleri kesince ne olacak? Vücut metabolizması tembelleştiği için kendi yağ yakım süreci zayıflayacak ve daha çok yağ depolamaya başlayacak. Örneğin bisiklet antrenmanı yapan biri arkadan birisi onu ittirirse gelişebilir mi? Arkadan itilince daha hızlı gider, daha çok yol alır ama kuvvetini kaybeder zira kendi gücüyle değil dışardan bir itilimle gitmektedir, yağ yakıcı maddeler de aynı şekilde belki geçici olarak yağ yakımı arttırabilir, ama her seferinde dozu arttırmak gerekir, çünkü bu maddeleri aldığımız sürece metabolizme daha da rehavete girer, kendi gücü zayıfladığı için daha çok itilime ihtiyacı olur, bir raddeden sonra bu maddeler fazla alındığından vücutta toksin birikimi artar ve dışarıdan alınan madde kesildiğinde vücut krize girer. Bu anlattıklarım en çok metabolizma arttırarak yağ yakıcı maddeler için geçerli, bunlar: kafein, aspirin (veya doğal benzeri limon suyu), inositol (bu madddeye dikkat bir çok vitaminin etkinliğini arttırmak için kullanılmakta örneğin solgar gnc), daha extrem ve tehlikeli bağımlılık yapan maddeler: Effedra (efedrin), amfetamin, ayrıca kafein benzeri merkezi sinir sistemini uyararak yağ yakımını arttıran doğal (!) maddeler ginko balboa, ... çay özütleri, ginseng (testesteron üretimini tetikler) vs vs .

Yapılması gereken vücudu doğal olarak beslemek, ihtiyacı olanı doğal yollardan vermeye çalışmak (günümüzde bu ne kadar yapılabilir tartışılır tabii) suni yöntemlerden uzak durmaktır...
 
Ben L-Carnitine'i haftada 2 defa kullanıyorum(4 defa exercise yapıyorum),L-Carnitine'i çok araştırdım, aslında kullandığım zaman kullanmadığım zaman pek bir ayrım yapamasamda carnitine vucudumuzda üretilen bir madde ve 1 -2 saatlik antrenmanın ardından 150mg carnitine ihtiyaç duyuyoruz.Çünkü vücut ilk başta glikoz(şeker) sonra protein en sonda da yağ'dan gerekli enerji alma eğilimindedir. İşte yoğun tempolu sporlarda ilave carnitine alımı vucudun performansının düşmesini azaltır (engeller demiyorum ama azaltır).Mesela ben c.tesi günü bebek ordan dolmabahçe yokuşunu çıkmak suretiyle taksim sonra tekrar b.köy yaptım toplamda 27km ort. ile 75km yol.
öncesinde carnitine aldığım için çok zo olmadı çünkü vücudumda extradan carnitine vardı ve yüksek enerji özellikli yağ hücrelerini yakabildim (1yağ hücresinden 54ATP enerji çıkar)...
Yani yararlı ama zararlı olabilecek bir madde bu carnitne.
Bu arada inotisol hapların içinde genelde çok düşük dozajlarda bulunan bir madde olup doğaldır. Aslında bir asit olan bu madde portakal çekirdeğinden tutunda domates kabuğuna kadar birçok meyvede görülen bir maddedir.
 
Sporcunun başarısını artıran temel etmenler, genetik yapı, uygun antrenman ve iyi beslenmedir. Genellikle egzersiz ve yarışma öncesi, sırası ve sonrasında ( toparlanma döneminde ) yeterli karbonhidrat ve sıvı tüketimi en doğru beslenme uygulamasıdır.

Özellikle dayanıklılık ve ultradayanıklılık sporcuları, yorgunluklarının başlamasını geciktirmek, enerji kullanımını artırmak ve böylece başarıyı yakalamak için diyetlerine ek olarak bazı ergojenik ögeleri ilave etmektedirler. Yapılan çalışmalar polen, L-karnitin, coenzim Q10, inosin, amino asit, alkali tuzlar ve vitamin E nin sporcular tarafından özellikle dayanıklılık performanslarını artırmak için kullanıldığını göstermektedir.

Bu yazıda Karnitin'in ergojenik öge olarak değerlendirilmesini inceliyeceğiz.

Karnitin, vücutta biyolojik fonksiyonlarda görev alan vitamin benzeri bir moleküldür. 1905 yılında keşfedilen ve teorik olarak performansı artırdığına inanılan karnitin ilk kez Robert Hass tarafından sporculara ergojenik öge olarak önerilmiştir. Araştırmacılar karnitinin karaciğerde sentezlendiğini ve özellikle L-karnitinin karaciğerde yağ asidi oksidasyonunu uyardığını bulmuşlardır.

Karnitinin egzersiz kapasitesi üzerine potansiyel olumlu etkisi bilinmektedir. Bu etki uzun zincirli yağ asitlerinin hücre enerji motorları mitokondriyaya taşınarak orada oksitlenmesini yani yanmasını kolaylaştırıcı olması yönündedir. Yağ asitlerinin oksidasyonu neticesinde ATP açığa çıkmaktadır. Teorik olarak karnitinin egzersiz sırasında enerji kaynağı olarak yağ asitlerinin kullanımını artırarak kas glikojeninin idareli kullanımını sağladığı bilinmektedir.

Vücuttaki karnitinin yaklaşık %90'ı kas dokularında bulunmaktadır. Kastaki metabolik reaksiyonlarda çok önemli bir katalizör olmasına rağmen karnitin, diyetle alınması gereken temel bir öge değildir. Çünkü vücutta diğer besinlerden sentezlenerek elde edilmektedir. Bunun yanısıra, et ve süt ürünlerinde yeterli miktarlarda, tahıl ürünleri, sebze ve meyvelerde ise az miktarda bulunmaktadır. Besinlerle alınan karnitin, organizmada sentezlenen karnitinin yaklaşık %75'ini oluşturur. Geri kalanı biyolojik olarak vücut tarafından sentezlenir.

Karnitin kaslarda depolanmakta, karaciğer ve böbreklerde sentezlenmekte yani imal edilmekte, idrarla atılmaktadır. Karnitinin iki önemli görevinden bir tanesi ; Enerji elde etmek için uzun zincirli yağ asitlerinin mitokondri içine taşınmasıdır. İkincisi ise ; mitokondri içinde oksidasyon sırasında oluşan piruvik asidin laktik aside dönüşmesini engelleyici enzim üretmesidir. Yani egzersiz sırasında bir kısım laktik asitin önlenmesinden sorumludur.
İnsanda karnitin eksikliği kendini öncelikle enerji metabolizmasında azalma şeklinde gösterir. Karnitin yetersizliği kalıtsal olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda karnitinin bir uzman kontrolünde diyetle dışarıdan alınması gerekir.

Karnitinin sporcu beslenmesinde kullanımı özellikle son yıllarda yapılan laboratuvar çalışmalarında netlik kazanmıştır. Kayakçılar üzerinde yapılan bir çalışmada çok uzun süreli ( 13 saat 26 dakika) dayanıklılık egzersizlerinin kas karnitin düzeyine etkileri araştırılmış ve ağır egzersize rağmen sporcularda karnitin yetersizliği saptanmamıştır. Bu çalışmaların yanısıra günde 2 gram L-karnitin verilerek yapılan bir başka çalışmada maksimal oksijen kullanımının artmasına bağlı olarak maksimal egzersiz kapasitesinin etkilenerek performansı olumlu yönde artırdığı gözlemlenmiştir.

Ancak karnitin kullanırken hangi formu olduğuna çok dikkat edilmelidir. Çünkü D-form karnitin, L-karnitinin görevini yok ederek karnitin yetersizliğine neden olabilmektedir. Karnitin yetersizliği semptomlarından bazıları ; kas krampları, kas zayıflığı, idrarda demir içeren kas proteini olan miyoglobin kaybıdır. Özellikle soğuk hava koşullarında, yüksek yağlı diyette ve açlıktan sonra yapılan uzun süreli egzersizler süresince belirtiler daha da ağırlaşabilmektedir.

Sonuç olarak ; Yapılan tüm çalışmalarda görülmüştür ki ; Vücut tarafından sentezlenen ( imal edilen ) karnitin sporcu için yeterli olmaktadır. Kalıtsal veya hastalık sonucu oluşan karnitin yetersizliği dışında dışarıdan ek olarak karnitin alınmasının gerekli olmadığı konusunda fikir birliğine varılmıştır. Bazı çalışmalarda faydaları görülse de toksik etki yapabilme özelliği göz önüne alındığında kullanılması sakıncalı görülmüştür.

Tüm sporcu arkadaşlarıma sağlıklı günler ve iyi antrenmanlar dileklerimle..:)
 
Teşekkürler gerçi biz aynı gün bu konu üzerine yazışmıştık ama bu yazı biraz daha ayrıntılı
 
mümtaz abi özür dileyerek sormak istiyorum. KARNİTİN dediğin madde ile piyasada bulunan CREATINE aynı ürünmü???
 
Hayır değil, creatin farklı bir olgu. Onunla ilgili küçük bir yazı hazırlıyorum. İyi günler dileklerimle...
 
Geri