İnsan metobolizmasını en hızlı çalıştıran iki ürünü (baharat ve tahıl ) söylüyorum gerisi boşverin (yapay olanları). Sumak ve kinoa. Tamamen doğal, kanıtlanmış ve zararsız. Sahtesini de bulmak zor. Kimyasal ürünleri, insan imalatlarını bırakın. ALLAH(C.C.) doğada her derdin devasını vermiştir. Bitkilerin her birisi birer mücizedir. Alternatif tıp denilen şey gerçekte tıbbın ta kendisidir. Yeterki bu işte gerçekten bilgili ilim sahibi olan insanlardan bunların kullanılma yöntemlerini öğrenelim. Araştırdığım sumak ve kinoa nın özelliklerini ve kullanım şekillerini veriyorum. Tabiki bunlarla sınırlı değil olay. Binlerce şifa kaynağı doğal bitkilerden sadece örnek. Kimyasal ilaçlar rant kapısıdır. Birçok ilacın çare olamadığı hastalıklara alternatif tıp denilen (gerçek tıp = bitki bilim uzmanları) bitkilerle şifa bulunmaktadır günümüzde de.
Sumak nedir? Sumak nerelerde yetişir?
Sumak hakkında bilgi;
Gövdesi kalın olmayan boyu 3 metreye kadar ulaşabilen çalı ya da küçük ağaç tipi bir bitkidir.
Sumak ülkemizde de çeşitli bölgelerde yetişmektedir. Fakat sumağın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesidir. Sadece Doğu Anadolu bölgesinde sumak yetişmez. Sumak bitkisinin kışın dökülen dişli ve tüylü yaprakları, sonbaharda kırmızıya döner. Sumağın yaprak ve meyveleri şifa verici olarak kullanılır. Başlangıçta yeşil renkte olan meyvesi olgunlaşma döneminde rengi kırmızıya döner. Kurutulup sofra tuzu ile öğütülerek baharat olarak kullanılan sumak tat olarak ekşimsi buruk bir tat bırakır.
Sumağın faydaları nelerdir?
Sağlığımız içinde önemli faydaları bulunan sumak iyi bir iştah açıcıdır. Hazmı kolaylaştırır.
Sumak antiseptik özelliği vardır. Sumağın faydaları ile ilgili söyleyebileceğimiz diğer bir özellik ise antiseptik özelliği ile ateş düşürücü ve ishal kesici olması, boğaz ağrılarının giderilmesindeki olumlu etkisidir. Hararet gidericidir. Sumağın faydaları arasında kan şekerini düşürücü etkisinden de söz edilir. Damarları büzücü etkisinden dolayı kanamayı durdurmada yardımcıdır. Metabolizmayı canlandırır, yüksek dozda C vitamini içerir ve ödemin vücuttan atılmasını sağlar.
Sumak nerelerde kullanılır? Sumağın kullanıldığı yerler;
Sumağın en bilinen ve en yaygın kullanım şekli baharat olarak yemeklerde ve salatalarda kullanılmasıdır. Sumağın iştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcı olduğunu belirtmiştik bu etkisinden faydalanmak için yemeklere serpilerek kullanılır. Sumak kekik ve nane ile veya pul biberle karıştırılıp kullanılabiliyor. Yorgunluk giderici ve iştah açıcıdır.
Boğaz ağrılarına karşı sumak
Sumağın diğer bir kullanım şekli ise boğaz ve diş eti hastalıklarında gargara olarak kullanılmasıdır. Kaynamakta olan yarım litre suyun içine 50 gr sumak yaprağı veya toz haline getirilmiş meyvesi konur, 5 dakika kısık ateşte kaynatılır. Soğuduktan sonra gargara yapılır. Diş eti kanamalarında ise ağız çalkalanır. Kokuyu azalttığı için soğan, sarımsak katılmış yiyeceklerde kullanılabilinir. Sumaktan sumak ekşisi yapılarak da yemeklere ve salatalara ekşilik vermek için kullanılır.
Sumağın zararları, yan etkileri nedir?
Sumak yüksek tansiyon hastalarına önerilmez.
Fazla kullanıldığında kabız etkilidir. ( Düzenli ve ölçülü kullanıldığında kabızlığı giderir. )
KİNOA:
Kinoa, Bulgur ve pirincin en büyük alternatifidir ve Güney Amerika’da yetişmektedir. Mazisi ise çok eski; İnkalar’a kadar uzanmaktadır. İnkalar kinoaya ‘tahıl ana’ diyormuş. Birleşmiş Milletler tarafından 2013 ‘Kinoa Yılı’ ilan edilmiştir. Tahıllara kıyasla kinoanın besin değeri oldukça iyidir. Lizin gibi temel amino asitler ve bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içerir.[3] 100 gram kinoa 372 kalori, 5,8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içerir.
Kinoanın en çok tercih edilme nedenleri başında, cildi yıpranmaya karşı koruyucu etkisinin geldiği düşünülebilinir. A, B, C, D ve E vitaminlerini içeren, yüksek lif oranıyla bağırsakları çalıştıran, demir içeriğiyle vejeteryanlar için de iyi bir seçenek olan, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayan kinoa, glüten içermediği için alerjisi olanlar için de önemli bir besin kaynağı.
Türkiye’de yeni yeni keşfedilen kinoa, yüksek kalitede protein içeriğine sahip olmasının yanı sıra, vücudumuz için gerekli bütün temel aminoasitleri yapısında bulundurmasıyla farkını ortaya koyan süper bir besin...
Kinoa, diğer tüm tahıl çeşitleri arasında zirveye yerleşmiş durumda.
Özellikle kilo verme sürecinde,
- İçermiş olduğu yüksek protein sayesinde, kolesterol seviyenizi yükseltmeden tokluk hissinizi artırması ,
- Kalsiyumdan zengin besinlerin metabolizmayı hızlandırdığı bilindiğine göre, sütten daha fazla kalsiyum içermesi ve emilim gücünün daha yüksek oranda olması,
- Glüten içermemesi nedeniyle, tahıl grubuna karşı in tolerans gösteren kişilerin rahatlıkla tüketebilmesi ve dolayısıyla vücutta ödem oluşmasını engellemesi,
- İçermiş olduğu magnezyum sayesinde, diyetle birlikte yoğun spor yapıldığı dönemlerde kas ve kemik yapınızın korunması ve vücuda enerji vermesi,
Kinoanın yararları arasında bulunuyor!
Kinoa’yı nasıl ve ne kadar tüketmeliyiz?
Kinoa, birkaç saat suda bekletip, içindeki enzimleri harekete geçirdikten sonra sadece on beş dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Suda bekletmek için vaktiniz yoksa da pişme süresi değişmiyor. Suda bekletmediğinizde, Islatarak pişirir, bolca yıkarsanız ve bu durumda sadece ekleyeceğiniz su miktarı değişiyor. Islatarak pişirildiğinde çok sevilmeyen kuru börülceye benzer kokusu oldukça hafifliyor.
Bulgur ve pirincin en iyi alternatifi olan Kinoayı bir uzman eşliğinde beslenme programı alan kişiler, programlarındaki bulgur/pirinç ölçüsü kadar kullanabilirler ayrıca Kinoa’yı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz.
Ayrıca laktoz intoleransı veya inek sütü allerjisi olan bireyler günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla ana öğünlerde salatalarının içine ekleyerek tüketebilirler Çünkü insan beslenmesi bakımından kinoanın ideale yakın protein içeriği süte çok benziyor. İçerdiği kalsiyum ise bir bardak sütteki kalsiyumdan daha fazla.
Çölyak ve gluten alerjisi olanlar 1 adet glutensiz ekmek yerine yaklaşık 5-6 yemek kaşığı kullanabilirler.
Kabızlık problemi olanlar ara öğünlerinde probiyotik yoğurt ile karıştırark tüketebilirler.
Özellikle zayıflama diyeti yapan bireyler pişen Kinoayı soğutup sebze ve ya meyve garnitürleriyle birlikte
yumaklar halinde sabahları kahvaltıda müsli olarak tüketebilirler
Kısacası ölçüsü ve ne şekilde tüketileceği kişiye, kişinin yaşam tarzına ve beslenme alışkanlıklarına göre değişebilir ancak umuyorum kısa sürede ülkemizde çok daha rahat ve kolay ulaşılabilir hale gelir ve bu harika besin günlük beslenme alışkanlıklarımızdan biri olur.
İşte Kinoa Diyet Yemek Tarifleri!
KİNOA SALATASI (BROKOLİLİ)
Malzemeler :
150 gr kinoa
Yarım avokado
1 küçük boy brokoli
1 küçük boy kırmızı biber
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Limon
Doğal tuz
Yapılışı :
Kinoayı önce sıcak suda ıslatınız ve ilk suyunu dökünüz.. Sonra 1 bardak kinoa için, 2 bardak suya az tuz ekleyerek 15 dk kadar pişiriniz.
Buharda pişen brokoli ve diğer tüm malzemeleri haşlanmış kinoa ile karıştırınız.
Arzu edilirse tüm yeşil ot çeşitleri ya da sebzelerle değişik tatlarda kinoa salatası yapabilirsiniz!
Kinoa Köftesi
Yarım su bardağı kinoa
1 havuç
4 tane taze soğan
2 diş sarımsak
Yarım bardak fasulye
1/4 bardak galeta unu
1 yumurta
1 kaşık kimyon
Tuz, kırmızıbiber
2 yemek kaşığı yağ
Yarım demet maydanoz
Akşamdan ıslattığınız fasulyeleri pişirin, soğumaya bırakın.Blender’ın içine havuç, taze soğan, sarımsak ve maydanozu koyup çekin. Diğer tarafta kinoayı bir bardak sıcak suyla orta ateşte üzerini kapamadan pişirin. Eğer tane tane bulgur kıvamında olmasını istiyorsanız bir çay kaşığı tuz atın. Biraz soğuduktan sonra kinoayı blender’den geçirdiginiz karışımın içine ilave edin. Üstüne biraz blender’den geçirilmiş ya da elle ezilmiş fasulye, yumurta, yağ ve baharat ilave edip iyice karıştırın. Elinizle köfte şekli verip iyice ısınmış teflon tavada pişirin, biraz piştikten sonra tavanın içine bir kaşık yağ koyup iyice iki tarafını da kızartın. Yanına baharatlı elma patates yapıp birlikte servis yapın.
SON OLARAK EN ÖNEMLİSİ NE YERSENİZ YEYİN NE İÇERSENİZ İÇİN OTURARAK BELLİ BİR KİLO VEREBİLİRSİNİZ!.. SONRASINDA TÜM VERDİKLERİNİZ SİZE YOL SU ELEKTRİK OLARAK GERİYE DÖNER.
ÇÜNKÜ BELLİ BİR ZAMAN SONRA DAHA FAZLA KİLO VEREMEDİĞİNİZİ GÖRDÜĞÜNÜZDE BEZGİNLİK GELECEK VE ESKİSİNDEN DAHA ÇOK YEMEĞE BAŞLAYACAKSINIZ. BU YÜZDEN DOLAYI HAREKET ŞART. BİSİKLETE BİNİN