Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Maksimum nabız sorunsalı

Gökhan Taflan

Aktif Üye
Kayıt
4 Eylül 2013
Mesaj
175
Tepki
201
Şehir
Trabzon
Bisiklet
Merida
Arkadaşlar maksimum nabız ile ilgili bir sorunum var. İdmanlarımı genellikle evde home trainer ile yapıyorum. Zaman zaman da dışarıda 3 4 saatlik turlar gerçekleştiriyorum seyrek olsada.

Benim sorunum şu. Standart maksimum nabız hesaplama yöntemine göre (220-yaş) maksimum nabzım 190 olmalı. Fakat ben hiç bir zaman bu değerleri göremedim. Forumda yazılan yöntemleri de denedim fakat nabız 176 dan yukarıya hiç çıkmıyor. Hesaplama için sigma 26.14 nabız saati kullanıyorum. Sabah uyandığımda nabız değerleri 52 55 arasında oluyor. Gün içinde 62-67 arasında seyir ediyor. Yoğun bir hit idmanından sonra bir süre 70 80 arasında dolaşıyor.

İdmanlarımı kilo vermek için nabız aralıklarını takip ederek yaptığım için bu durum beni rahatsız etmeye başladı. Özellikle konu hakkında bilgili arkadaşlardan fikirlerini rica ediyorum. Günlük hayatta her hangi bir kalp rahatsızlığı belirtisi de yaşamadım şimdiye kadar bunu da eklemek isterim.
 
Scudo
İngilizce biliyorsanız bu makaleyi okumanizi tavsiye ederim.. zira bircok yerde yazdigi uzere yapilan o meshur hesaplama (220-yas) herkes icin dogru degeri vermiyor.. burada max.nabiz nasil bulunur tarif ediyor.. ben kendimden ornek vereyim ben 40 yasindayim maksimal nabzimin 180 olmasi lazim ama ben 195 lere kadar cikabiliyorum.. burdan da hesaplamanin dogru olmadigi ortaya cikiyor. Siz kendinizi yeteri kadar zorlamamissinizdir muhtemelen.. bol pedallar.. :)

(link)

SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Ankara Trt yokuşunu tavsiye ederim. Yokuşu görmeniz bile nabzınızı yükseltmeye yetecektir :) Şaka bir yana, kendinizi yeterince zorladığınızdan eminseniz nabız saatinizde de problem olabilir. Yani spesifik olarak 176 değerini aşamıyorsanız sayaç daha yükseğini ölçmüyor olabilir. Sayaçta da sıkıntı yoksa eğer yine kafaya takmayın, zira bu 220-yaş yöntemi tam bir kesinlik taşımıyor. Artı_eksi yüzde 10 değişiklikler olabilir bünyeden bünyeye.
 
@mertsimsek76

Mert bey verdiğiniz bağlantıdaki yazıyı daha önceden okumuştum. Hatta sayfadaki ikinci videodaki idmanı uyguluyorum evde.
Bu idmanda kadansı 150 civarlarına çıkarttığımda bile nabız 175 civarında seyirediyor.

@abzül

Nabız saati ve telefondaki uygulamayı aynı anda kullandığımda eşit değerler veriyor. O yüzden saatin yanlış ölçtüğü ihtimalini düşük görüyorum.
 
@Gökhan Taflan
Dogrudur.. bu aslinda kondisyon ile direk baglantili.. sizin kondisyonunuz daha ileri seviyede demek.. grup surusu yapiyoruz biz devamli.. grupta benim yas grubumda bircok insan var ve benden daha fazla antremanlilar.. surus esnasinda karsilikli kontrol yaptigimda benim nabzim genelde onlardan +15 civarinda yuksek seyrediyor. Daha onceleri nabiz cok yukseldiginde suruse dayanamiyor ve birakiyordum.. Simdi nabizim yavas yavas oturmaya basladi. Duzenli kalp muayenesi oluyorum. Bahsettigim 195 seviyesine cok nadiren erisiyorum. Bu cok dik ve uzun yokuslarda oluyor (Atasehir Soyak yokuslari belki bilirsiniz). Genelde cok zorlasam bile 175-180 civarinda seyrediyor.

SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
  • Beğen
Tepkiler: Gökhan Taflan
İleri düzey sporda maksimum kalp atışı değil de maksimum kalp atışının yüzde 80-85'i olması gerekiyor diye biliyorum.
Yani maksimum kalp atışı kalp için riskli olabilir.
Elbette 220 eksi yaş kişiden kişiye göre değişir ama maksimuma ulaşmak kalbi zorlayacaktır diye düşünüyorum.
Tabi uzman değilim. Sadece zaman içerisinde okuduklarımda bunu görmüştüm.
 
Daha önce söylendiği gibi (220-yaş) pek doğru bir yöntem değil. Maksimum nabzınızı öğrenmek istiyorsanız, kontrollü bir ortamda, tercihen hekim gözetiminde test etmenizi öneririm.

Ayrıca sürmenaj (overtraining) yüzünden nabzınızı maksimum değere kadar yükseltemiyor olabilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Gökhan Taflan
@Murat B.

Overtraining olayını biraz daha dikkate alacağım. Evde uyguladığım tabata idmanında yeterince ısınıp maksimum kadans ve yüksek dirençte bu seviyeleri geçemediğimi belirtmiştim. Bu konuda başka bir alternatif tavsiyeniz var mı? Dışarıda ise bu seviyelere çıkmak daha zor oluyor benim için.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
@Gökhan Taflan

Maksimum nabızla uğraşmayın. Doğru antrenman metodları keşfedilmeden 20 yıl öncesine kadar önce maksimum nabız bulmaya çalışılır, tüm nabız bölgeleri bunun üzerine kurgulanırdı. Ta ki bunun tamamen hatalı olduğu ve çok daha efektif bir yöntemin olduğu keşfedilene kadar.

En efektif yöntem maksimum nabzı bulmak değil, 20 dk boyunca bisiklet sürüp çıkan ortalama nabzın %5 eksiğini fonksiyonel eşik nabzı olarak referans almaktır (yani FTHR). Bu FTHR testi yaparken optimum nabızda süreceksiniz öyle ki ne tükenip yavaşlayacaksınız ne de kolay bir sürüş olacak. Tüm nabız bölgeleri bu FTHR referans alınarak hesaplanır ve antrenmanlarınızı bunun üzerine oturtursunuz. Zaten bisiklette amaç nabzı değil üretilen gücü yükseltmektir. Nabzın çok olmasının veya az olmasının üretilen güçle ilgisi yok. Sadece kalbinizin ne tür bir stresle karşı karşıya kaldığını göstermekten fazla bir işe yaramaz. Maksimum nabız bulmak anlamsız olduğu gibi maksimum nabız antrenmanları da anlamsızdır. Düzenli antrenman yapan birisinin nabız bölgeleri 2-3 ay sonra sabitleşir ve uzun süre ara vermediği sürece de kolay kolay değişmez.

Ama nabzınızın ne kadar yükseleceğini gerçekten merak ediyorsanız yaşadığınız ilde varsa eğer bir roller coaster'a binin ama nabız ölçeri takıp kaydı başlattıktan sonra. İndikten sonra max nabız nedir bakın.

Not: internette FTHR diye aratırsanız veya benim foruma yazdığım eski konulara bakarsanız detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
 
nabzınızın genel olarak olağan değerlerde. ancak yüksek tempolu bir antrenmandan sonra bile 70-80 arası olması biraz garip. benim aklıma 2 ihtimal geldi. 1.si ya nabzınızı ölçtüğünüz cihaz yanlış değer veriyordur. 2.si yeteri kadar yüksek tempoya ulaşmıyorsunuzdur.
kalp performansınız öğrenmek, işinizi garantiye almak için hastanede bir efor testine girebilirsiniz. treadmill ile ekg bantları bağlanıp; önce düşük hız düşük eğimle yürümeye başlarsınız. zamanla hız ve eğim arttırılır. toplam 10-15 dk süren bir testtir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Gökhan Taflan
Bu arada bu tarz kalbin zorlandığı antrenmanlarda çok fazla ısrar etmemek lazım, ya da bir doktor eşliğinde yapmak daha makul olur.. Performans önemlidir ama önce sağlık...


 
Aynı sorun bende de var yaşım 32 dinlenik ritim 45 (bir çok kez ölçerek ortama olarak aldım). Max hr hesaplama sistemleri 188 sonucunu veriyor. Bense bu zaman kadar en fazla 155 görebildim ki bol KOM'lu bir turdu. Acaba performansımı tam olarak kullanamıyor muyum yoksa kış olduğundan mı böyle diye düşünür oldum. Yazın sensörüm yoktu fakat zorladığımda nabzımın aşırı yükseldiğini hissediyordum..
 
  • Hahaha
Tepkiler: Adil ÜNALDI
@Ziya On Road
hocam sizin kalp atmıyor galiba.:hhhhhh:dinlenik 45 ve maksimum çıkabildiğiniz nabız 155. böyle değerleri hiç görmemiştim
 
  • Beğen
Tepkiler: Adil ÜNALDI
Üst sınırların düşük olması, performansınızı tam kullanmamaya bağlı olabilir. Ayrıca sporcu fizyolojisi (spor hekimlerinin daha çok bildiği fizyoloji bu) diye bir durum var. Normalin varyantı durum. Düzenli spor yapınca nabız dinlenik 60 altı oluyor. Dolayısıyla üst sınırlarda daha aşağılara çekiliyor. Çünkü kalp kası gelişip vücuda yetecek kanı dakikada daha az atarak zaten karşılıyor. Benim de tam tersi bir durum var malesef. Dinlenik nabzım yer yer 80 ölçüyorum. Eskiden spor yaparken daha iyiydim. 65-70. Düzenli spor yapabilirsem dinlenik nabzımı düşürürüm diye ümit ediyorum ilerleyen zamanlarda..
Tabi normal diyip geçmeden önce bir kardiyologa gidip bakılsanız en doğrusu olur.
 
@srdrmrs

Bende şaşırıyorum açıkçası, sensör bozuk mu acaba diye bir kaç kez başka sensörle test ettiğimde oldu. EKG ortamında 52 çıktı. (link).

@efaruk

Yol bisikletine geçmeye karar verdiğimde bi doktora gideyim gideyim dedim ve EKG çektirdim. Doktor her şey yolunda olduğunu, güçlü bir kalbim olduğunu söyledi. EKG'de 52 çıkmıştı. Şu aralar sürüşlerim hep 2 ila -5 derece arasında oluyor, soğukta damarlar genişlemiyor mu diye düşünüyorum. 155 bpm'de nefes nefese kalıyorum. Acaba akciğerim mi yetersiz geliyor? Efor testi yaptırmanın faydası olur mu?
 
Ben de pazartesi günü efor testine girdim. Nabız değerlerim min 57 max 117 olarak çıktı. Dinlenik nabzımı kendim ölçtüğüm zaman gününe göre değişmekle birlikte 37-44 arası değerler alıyorum.
 
herkesin nabız değerleri aynı değildir. sizin muhtemelen genel nabzınız düşük. bu kötü bişey değil. hatta iyi de sayılır. mesela ben dinlenme aralığında 65-70 nabıza sahip iken teyzemin nabzı 100 :S kişiye göre değişiyor.
 
@Ziya On Road

Egzersiz kapasitenizin tespiti açısından faydalı olur. Nefes nefese kalmaniz da soguktandir. Bu sogukta vallaha iyi spora devam ediyorsunuz. Ben bir suredir biraktim. Evde trainerla devam ediyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: PuncherZ
@Ziya On Road
Dinlenik nabızın güzel benimde 50-51 yaş 39. Bol KOM olması max nabızını göstermezki :) Önemli olan KOM dediğin yerlerde ne kadar eğim vardı ne kadar kendini zorladın.. Ayrıca 155 nabız, nabız eşiği 2 sizin için. Max nabızını bulmak için şu yöntemi deneyebilirsin (Bu yöntem üyesi olduğum bisiklet klübünün antrenörü tarafından söylendi. Kendisi ayrıca Kontinental takım antrenörü).

  1. 20-30 dk ısınma (Max nabıza ulaşmak ve herhangi sakatlığa sebebiyet vermemek için önemli)
  2. Bir tane dik eğim bul.. ve 3 dk sert interval ile yukarı sür. 3 dk sonunda aşağı geri dön.
  3. Döndükten sonra eğimi tepesine kadar verebileceğini en üst seviye güç ile eğimi tepesine kadar sürün. Bu sürüşte hızınızın önemi yok ancak sürüş sırasında kendinizi maksimum düzeye çıkattığınıza emin olun.
  4. Ölçülen en yüksek değeri bulun ve ona 5 ekleyin.. Çıkan rakam sizin maksimum nabzınız olacaktır.
PDF dosyası ekledim maks nabız ve nabış eşikleri yazıyor belki işine yarar :)

Buda nabız aralıklarının yüzde olarak gösterimi. Vo2max interval antremanlarında ölçüm aletini yüzde gösterimi olarak ayarlayıp kullanırken faydalı oluyor.


185757
 

Dosyalar

  • pulssoner.pdf
    5,4 KB · Okunma: 223
Geri