Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Maksimum nabız ve performans hakkında...

@Mehmet Metin Levent zimbabve örnekleri ilgi çekici ve ilginçmiş ama ondan önce 1930 ekonomi buhranı nı iyi bilmeliyiz. hatta ilgili okullarda ders olarak öğretilmeli. 5-8 yıl etkisi sürdüğü düşünülen 1930 buhranında avrupalılar çocuklarını açlıktan kilise önlerine bırakırken Mustafa Kemal ATATURK ün ülke için neler yaptığını da iyi öğretmek gerekir. avrupalı açlıktan kıvrandıgı yıllarda 1934 seka kağıt fabrikası satıldıgından buyana tek kagıt üreticisi yok. ve yüzde 80 ithal ediliyor. yüzde yirmisi çöpten geri dönüşüm. sen araba , uçak , motor , petrol üretmezken sadece bunların yarar sağlayacagı otoyol, en büyük köprü , en büyük havaalanı ile övünürsen şimdiki zor durum şaşırtmamalı. hatta bunlar finanse etmek için ülkenin varlıklarını ve devlet fabrikalarını satarken ses çıkarmazken patates 10 tl oldu diye salya sümük ağlamak haktır.
 
Scudo
@trainspotting35
çok uzun okumadım :huhuu:
 
muğlada okudum ilkokulu. bizi dalamanda kağıt fabrikasına geziye götürmüşlerdi. aman ne kötü koku. ben yıllarca uyumuşum. iş yerinde biri dalamana yerleşecem diyince, mal herhalde, o pis kokunun içinde nasıl yaşayacak demiştim. ama fabrika satılalı, sökülüp atılalı yıllar olmuş. ne zaman ayıldım? her salak gibi, tuvalet kağıdının rulosunu 2 liradan alınca.
 
@aslanefe

Kusura bakmayın ama hayatımda daha acayip değerlendirme duymadım.

1. Türkiye'de hangi su geçirmez botun daha kötüsünü yurtdışından daha pahalıya almış? Var mı elinizde veri? 2-3 liralık pet şişeyi yurtdışından almasındaki sebep 2-3 liralık pet şişenin burda 30 lira olması olabilir mi? Çin çöplüğü dediğiniz şeye dönmesi için herkesin gerizekalı bir şekilde dışarıdan daha pahalıya alıyor olması lazım, öyle olduğunu mu sanıyorsunuz? Meraklı çünkü herkes kredi kartından usd çektirip, 30-40 gün beklemeye.
2. Size ne youtube'dan ürün reklamı yapanlardan? Birileri youtube'dan reklam yapıp 100-200 lira ucuz ürün almasın diye biz vergi mi verelim üç kuruşluk alışverişimize? Birisi önermiş, daha ucuz ve kaliteli bir ürünmüş ki birisi de almış burda. Durumun nesini düşüneceğiz.
3. PTT'ye kargo maliyetini siz nerden biliyorsunuz? Bir de sallıyorsunuz zarar ediyor bilmem ne. 1-2 tl'ye çin'den gelen kargoyu PTT adrese teslim yapmıyor, Çin'den getiren posta firması adrese teslim yapıyor, PTT burda sadece aracı. Uluslararası posta dağıtım ağı burada maliyetleri ve giderleri belirler, kimsenin yerel posta firması da durduk yere zarar etmez. Çin'den bu tip sitelerden Amerika'ya, Rusya'ya, İngiltere'ye dünyanın teslimatı yapılıyor, onlar zarar ettiğinin farkında değil mi? Aptal mı?
4. Trump'a dahi vatansever denen bir kişiymişsiniz, boşa yazdım bunca şeyi. "Amazon'a düşük ücretli kargo taşıyan devlet postası" mı?? USPS'ten bahsediyorsunuz sanırım ama keşke ABD gündemini Trump denen denyodan takip etmeseniz. Parsel taşımacılığı USPS'in cirosuna artı yazan belki tek taşıma tipi. Kanunen de maliyetinden düşüğe taşıyamazlar. Yani, USPS'i bugün ayakta tutan şey sandığınızın aksine Amazon vb. parsel taşımaları sayesinde elde ettiği ciro. Ha USPS ucuz mu? Evet, ama bunun Amazon'la alakası yok, siz de gidip kargo gönderseniz en ucuz fiyatı USPS veriyor çünkü amacı bu. Bizde de PTT Kargo her zaman daha uygun fiyat verir özel kargo firmalarından. Kamu kurumu olmak bunu gerektiriyor zira.

Bayılıyorum sizin gibi kraldan çok kralcılara. Ülkede üretimi bitir, tarımı bitir, hayvancılığı bitir, kamu harcamaları tavan yapsın, ekonomi boka batsın; ama ikame üretime teşviki vatandaşın 3 dolarlık çin siparişinde arayın.

Pırıl pırıl zihniyet.
 
@Mert E.
sana ekonomi dersi verirdim de son sözünden sonra anladım ki gerek yok. yazdıklarımı bir daha oku. anladıklarının dışında şeyler yazdım.
 
zimbabvede, hükümet yerel parayı kullanacaksınız diye diklenmiş. ayrıca atm den para çekmeye de sınır getirmiş. o günlük limitiniz ise ancak dolmuş parası kadar. paraya ihtiyacı olanlar bankamatik kartları kiralıyormuş. elektronik olarak para transfer ediyorlar, bir miktar komisyon veriyorlar ve 20-30 kişinin hesabından ihtiyacı olan parayı çekebiliyorlarmış. ülkede, istihbarat gelişmiş, güvenlik güçlerinin sayısı artmış, imtiyazlar verilmiş. bir polis istediği gibi ücretsiz taksiye binebiliyormuş mesala.

bir örnekte, bir yaşlı kadın bir okul için yüklü bir kitap almış bağış olarak ve dolarla ödemiş. hemen bir sivil polis gelmiş kadını tutuklamaya ve rüşvet istemiş. rüşvet vererek kadını kurtarmışlar.

zimbabve de, maaşı dolarla ödeyen şirketlerin yöneticilerini hapse atmışlar. hükümet medya olarak sadece 2 gazete bırakmış hepsini kapatmış. muhalif kiliselerin liderlerini hapsetmiş.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
@aslanefe
Yöneticiye şikayet ediyorum. Siz de öyle yapın.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hsynozky ve MakRo
artan fiyatlar sebebiyle piyasaya müdahale eden zimbabve hükümeti, sattığı ürünlere zam yapan satıcıları fırsatçılıkla suçlayıp hapise atmış. pek çoğu iflas etmiş. dükkanlarda temel ihtiyaç maddeleri bulunamaz olmuş ve alternatif yollar ortaya çıkmış. halka mal tedarik edemeyenleri hükümet stokçulukla itham etmiş ve stokçuluk türü herşeyi yasaklamış.

kavala göçmeni rahmetli dedem, anneme, savaş zamanı bir okka tuz bir büyük altındı demişti. yokluk böyle birşey.
 
Mehmet Metin Levent'in Zimbabwe örneğine istinaden,

şahsi görüşüm, paramızın hala döviz karşısında "değerli" olduğudur. Ve bu değerini tamamen ülkenin jeopolitik konumuna borçlu olduğunu düşünüyorum. Eğer Türkiye haritada başka bir yerde olsa idi, mesela bir Asya, Güney Amerika ya da Afrika ülkesi olsa idik, şu anda uyguladığımız politikalar ile, muhtemelen yurt dışı alışverişi değil, akşam ne yiyeceğimizi konuşuyor olurduk. Yani kısaca, ülkemizin bulunduğu konum itibarı ile, "tanrının sevgili kullarıyız". Fakat biz değişmeyi reddettiğimiz müddetçe Tanrı'nın bizi sevmeye devam edeceğini sanmıyorum. Bence en sonunda bizden sıkılacaktır.

Bence hala yurt dışı alışverişi konuşabiliyorsak, değişmek için çok geç kalmış sayılmayız. Değişmek için de önce ne zaman, nerede yanlış yapmış olduğumuzu tespit etmemiz gerekiyor. Yani "tarih" bilmemiz gerekiyor. Mehmet Metin çoktan büyük hatalar yapmış bir ülkenin tarihini okumaya başlamış bile. Kendisi şu anda benim gözümde 10 kaplan gücünde.
 
tüm süpermarket rafları boşalmış. gıda temini zorlaşmış. bazı işletmeler, çalışırken açlıktan bayılan çalışanlarına par yerine yiyecekle maaş ödemeye başlamışlar. hükümet, asker kontrolünde gıda yardımına başlamış. ana muhalefet partisi de yardım etmeye başlamış. hükümet, izinsiz gıda yardımını yasaklamış. eğer biri gıda yardımı yapacaksa, hükümetten izin almalıymış, hükümetten izin almak ise rüşvet vererek mümkünmüş. köylerde, tahıl kamyonlarının geçtiği yollarda, kadınlar dökülen tahılları topluyomuş.

@boing
benim görevim, bildiklerimi paylaşmak. inanın yada inanmayın her iki gruba da aynı mesafedeyim ve saygım sonsuzdur. inanlar için ilk emir "ikra"dır. dini tekeline alanlarca bunun anlamını ben 42 yaşıma kadar "oku" olarak biliyordum. ancak maalesef ilk emirden kasıt "oku" değilmiş. "öğren ve öğrendiklerini başkasına öğret"miş. hatta Hz.Muhammed'in sfatlarından biri de ümmi dir. okuma bilmez anlamına gelir ki, bundaki kasıt daha önceki yazılanları okuyup da, ordan alıntıladıklarını tekrarlamamıştır demektir. ben islamın ilk emrini, boynumun borcu olduğu için, içimden geldiği için, ülkemi ve insanımı her kim olursa sevdiğim için yerine getirmeye gayret ediyorum. kimseyi üzmek, bunaltmak, sıkmak istemiyorum.

sevgiler, saygılar
 
Bu da ABD'den bir "gümrük vergisi" haberi.

(link)

Bisikletlerinin en az %95'i Çin ve Taiwan'dan gelen ABD'de Çin'den ithal ürünlere %25 gümrük vergisi geliyormuş.
 
@aslanefe

Ekonomi dersini çok iyi hocalardan ve çalışma hayatımdan aldım emin olun. Popülist bir milliyetçi ekonomi görüşünden başka bir şey görünmüyor yazdıklarınızda. Desteksiz, verisiz, yok youtube'da inceleme, yok ptt zarar ediyor; aslı astarı da yok.
 
@dost acı söyler
çooook geç kalınmış bir düzgün iş. 20 yıl evvel yapmaları gerekirdi.
 
@Mert E.
Aslına bakarsanız, A.B.D. gibi ülkelerin posta şirketleri yurtdışından gelen paketler yüzünden zarar ediyorlar. Durumun farkındalar ve önüne geçmek istiyorlar:
(link)

Posta şirketleri birliği olan UPU (Universal Postal Union) kurallarına göre dağıtıcı ülkelerin aldığı "terminal fee"leri şurada görebilirsiniz:
(link)
(Fiyatlar IMF'in para birimi olan SDR cinsinden verilmiş. 1 SDR yaklaşık olarak 1,4 USD)
 
zimbabvede, günlük yaşamda bazı şeyler yavaş yavaş yok olmuş. mesela et. bir yıl et yemeyen hali vakti yerinde aileler varmış. sonra sabun. sabun kalmamış ülkede. kendi yapanlar yapmış, pisliğe alışanlar olmuş. benzin kuyrukları ise ilginçmiş, saatler sürdüğü için, sizin yerinize kuyurğa giren insanlar türemiş, ee işsizlik yüzde 75 ten falza olunca. devlet hizmetleri yavaş yavaş yok olmuş bir tek polis teşkilatı kalmış.

efendim, sonra tüm belediye hizmetleri zamanla durmuş. temiz su sağlanamaz olmuş çünkü kimyasallar pahalı olduğu için su ihtiyacını millet yağmur suları toplayacak düzeneklerle çözmeye çalışmış, zaten sulama altyapısı çalışmayınca hava yapan su boruları paslanarak çürümüş. elektrik kesintileri olmaz ise olmaz. insanlar jeneratör alsa içine koyacak akaryakıt sorun oluyormuş. düşünsenize çamaşır makineniz var ve kullanamıyorsunuz. en sonunda sağlık sistemi çökmüş. ülkede antibiyotik, ateşdüşürücü bulunmaz olmuş. bir çok insan ama bilhassa hapishanedekiler, pislik ve açlıktan ölmüş.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Sayın Mehmet Metin, kitabı okuyor olmanız iyi hoş da neden dakka başı kitaptan alıntıları bu konu başlığı altına yazıyorsunuz ona anlam veremiyorum. Zimbabve'nin ekonomik çöküntüsü ile bizim gümrük kanunu arasında ne gibi bir ilişki var?

Bir de, sıradan bir vatandaşın Türkiye'de bulamadığı ya da sadece "tekellerin" getirip fiyatını bilerek şişirdiği bir ürünü, yurt dışından satın almasında ne gibi bir sakınca/kötülük görüyorsunuz ki, devletin, hiç bir katkısı olmamasına rağmen buna vergi getirmesini haklı buluyorsunuz? Türkiye kendi kendine yeten bir ülke de bizim mi haberimiz yok? Ya da Türkiye komünist bir ülke de biz mi hala bunun farkına varamadık? Bizim bilmediğimiz, sadece sizin bildiğiniz şeyler var ise lütfen paylaşın da biz de bilelim.

Yani tamam okuyun, eyvallah, çok güzel. Zimbabve'den çıkartılacak dersleri alıyor musunuz acaba? Ben şimdi bundan şüphe duymaya başladım çünkü.
 
tamam size derli toplu bir özet yazarım. gümrük vergileri bu paylaşımım içinde zimbabvede uygulanan bir adım. bizden de detaylar yakalarsınız diye paylaştım. kitabı okurken paylaşım yapıyorum. sizi rahatsız ettiğini bilmiyordum. özür dilerim.
 
Benimde merak ettiğim PTT Kargo 2 liralık soğanı nasıl adrese getiriyor.
 
  • Hahaha
Tepkiler: ikemath
Geri