Scudo Sports

Menisküs yırtığı

orhandemir

Üye
Tepki
11
Merhaba arkadaşlar..
Menisküs yırtığım var, bisikletimi yeni aldım ve feci bir ağrı yapıyor. Bisikletimi seviyorum.
Doktora gittim, kapalı ameliyat ile yırtığı alırız dedi.
Daha önce böyle bir ameliyat olan var ise arkadaşlar ameliyattan sonra bisiklet kullanmaları nasıl oldu? Yani ağrı oluyor mu? Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim .
Saygılarımla...

• Beğen
Tepkiler: BarisBJK
Scudo
ben sana şöyle söyleyim. benim sol diz ön çapraz bağlar kopuk artı menisküs yırtığı bulunmakta. Denildiği gibi bir kapalı ameliyat var. Fakat menisküs yırtığının alınmasının ilerisi için iyi olmadığı söleniyor. ben bu dizimle hergün 1 saat 15 dakika 100 kadans ile bisiklete biniyorum. Size de tavsiyem ağır bi spor yapmayacaksanız (futbol basketbol tenis gibi) ameliyat olmanızı tavsiye etmem. 2-3 hafta bastonlu değnek artı 6 ay sporun hiçbir türlüsü yok ve bol bol fizik tedavi ile geçirebilirseniz ameliyat olun derim tabi :) bu size kalmış.

@orhan ertuğrul güçlü

Peki hocam diziniz bisiklet sürerken ağrı yapmıyor mu? Ben sürerken ağrısına dayanamıyorum.. Bundan 2 hafta önce Uludağ a çıkmaya niyetlendim. yarı yoldan döndüm.. :(

• Beğen
orhan demir kardeşim 3 yıl önce sağ dizimden menisküs ameliyatı oldum ilk 6-8 aydan sonra eski haline kavuşuyor lakin yaşlılıkta ne olur bilemem,bende bursa'dayım, esentepe kavşağında medikabil diye özel bir hastahane var orada dr. müjdat enginsu ameliyatımı yapmıştı o zaman çooook araştırmıştım onu tavsiye etmişlerdi,geçmiş olsun bilgine....

Sizin gibi bir tırmanış yapmadım daha. Ama Eğer sele pozisyonunuzu iyi ayarladıysanız ve bisikletiniz size göre biçilmiş kaftan ise şehir içi turlarda sıkıntı yaşayacağınızı zannetmem. En azından ben daha hiçbir sıkıntı yaşamadım. Pedal çevirme olayı dairesel bir yörüngede olduğu için dize çok fazla yük binmez. Yanlız şunu da söylemeden edemeyeceğim eğimi yüksek yokuşlarda özellikle ayağa kalktığımda dizime ağrısı hemen vuruyor.

Ben de bisikliet sürmeye başladığımda ağrılar kesildi.Belki menisküs yırtığı değildir , bağ zedelenmesi olabilir mi?

• Beğen
6 ay önce ameliyat oldum
2 gun hastanede buz baglı sekılde haraketsız yattım
1 haftada koltuk deyneklerı ıle takıldım
daha yenı yenı boslugu gıttı
bısıklet surmeye basladıkdan sonra gun gectıkce ıyılesmeye basladı

Doktorların dedıgıne ınanma
ertesı gun taburcu edıyorlar ama
voltaren almadan 1 hafta uyuyadım her 2 saatte 1 buz koyman gerekıyor
1 hafta sonra sıslıgı ınıyor....

• Beğen
@orhan ertuğrul güçlü

Aynısı bende var hatta dış yan bağlarda kopmuştu tabi geçiyor zamanla benimkisi sadece ani hareketlerde çıkma gibi bir his oluyor ve 2-3 hafta gibi bir süre şişlik ağrı oluyor . Tenis aşırı zorluyor zaten tenis oynanacaksa mutlaka metal destekli dizlik kullanılmalı yoksa o acı verici azap dolu çıkma hissi forehand vuruş sırasında her an olabilir. :( Ameliyatı kimse önermiyor nedense çevremdekilerden. İlerleyen yaşlarda çok sorun teşkil ederse son çare olarak düşün diyorlar. Bisiklette ağır vitestede kullandım hiç zorlanmadı tabi o çıkma hissi olunca 1 ay kadar dizlikle ve hafif viteste kadans yaparak kullanıyorum. Onun dışında çok şükür ki iyiyim ama sağ bacağımın üstüne ani dönüş yapmamakt için ve kaygan zeminlerde sağ ayağımı kaydırmamak için hep tetikte yürüyorum hareket ediyorum. :(

• Beğen
Ameliyat olmasam dizlik işimi görür mü?
Açıkçası ameliyat olmayı istemiyorum.
Aynı zamanda ağrısız bisiklet kullanmak istiyorum.

• Beğen
Metal destekli dizlik bir nebze iş görüyor, fakat hareket kabiliyetini kısıtlıyor ve bacağınızda rahatsızlık verici olabiliyor. Ama ben tenis vb. spor faaliyetlerinde o çıkma hissini yaşamamak için kullanıyorum %70 performans alıyorum ama yinede o çıkma hissi oluşabiliyor tabi dizlik varken daha az bir esneme olduğu için ağrısı daha az oluyor ve daha çabuk iyileşiyor. Ben bu sakatlığı yaşadığımda metal destekli dizliği tam 100 gün sadece yatarken çıkartarak kullanmıştım doktorun önerisiyle. Baştan bilgim yoktu iyiletştiğimi sandım ve futbol oynadım daha maçın başında bir çalışm deneyince yere yığıldım ve 1 ay kadar şişlik vs. çok moralim bozulmuştu şimdilerde alıştım dikkat etmeye çalışıyorum. Ama bisiklette herhangi bir sorun yaşamadım aksine kaslar güçlendiği için dize daha az yük biniyor .

menüsküs yırtığı ameliyatı 2 çeşit olur.
menüsküs alınır.
menüsküs dikilir.

alınma operasyonundan sonra ağrı sızı kalmaz. ama sizi bir kireçlenme sorunu bekliyor. ve bunun kaçarı yok! dikkat edin kaçarı yok!

dikilme kısmı ise birazda yırtığın nerde ve ne durumda oluşuna bağlı. ve sıvının ne kadar kaldığı önemli. sıvısı tamamen boşalmış bir menüsküs zaten işlevsiz durumdadır.

bu derdi çeken fitness ve fizik tedavi ile en azından ağrılarını azaltan ve bisiklete binebilen biri olarak derimki ameliyatı son çare olarak düşünün. işlevini tamamen yitirmiş bir diz yerine emin olun ağrı yapan bir diz yinede evladır. çünkü kireçlenmenin ardından yine ağrı sizi bekliyor olacak.
selam ve dua ile

Benimde sağ dizimde menüsküs var ancak ameliyatlık değil dedi doktor. Başlangıcı birşey heralde. Bir kumaş düşün, yıllarca giyilmiş ve yıpranmış bir kumaş gibi dedi. Yürürken boşluk hissi oluşuyor ancak bisiklete binerken hiçbir ağrı hissetmiyorum. Vücut ısındıktan sonra düşük vites ve rampalarda da sorun çıkartmıyor. Doktorum yüksek kadansta zorlamadan bisikletin hiçbir sakıncası olmadığını söyledi. Diz egzersizleri yapmamı söyledi. Google dan diz kasları için egzersizleri bulabilirsiniz.

hayat kaliteni,hareket kabiliyetini etkiliyorsa ,ameliyat olmalısın ,bu kararı sen vericeksin,çoğumuzun dizinde bir sürü soru var,bunun derecesi önemli,eğer futbol,tenis vs bu tür ani ve ters dönüşlü sporlarla uğraşmamalısın,quadricep dediğimiz dizinden kalçana kadar olan ayağın ön yüzünde bulunan dört başlı kas grubunu ek ağrılkla sürekli güçlü tutmalısınki dize binen yük azalsın,normalde bisiklet diz eklemine iyi gelir nasılmı,bir kere oturduğundan dize binen yük hayli azalır,ikincisi dediğim kas gruplarını çalıştırdığından güçlenmesini sağlar,son okuduğum bir yerde kıkırdak bölgesinde kanlanmayı arttırdığı,tabi kırkırdaktan bahsetmiyorum.o bölgeden genel anlamada.ama bisiklet sürerken acın varsa başka problemde olabilir,en basit testleri :diz üzerine çökemezsin çöksen kilitlenip kalabilrisin,yolda dizin boşalıp çıkma hiss yaşarsın,merdiven çıkmak değil,inerken daha zorlanırsın,elle de basit muayeneleri var tabi,ama çoğu doktor bunu yapmıyor artık.

Merhabalar,

Bu konuda sanırım size bir fikir verebilirim. 1994 yılında açık menisküs ameliyatı oldum. Sonraki süreçte kitlenmeler yaşadım. 2000 yılında atroskopi ile sıkışan menüsküs parçacığı alındı ve sorunum çözüldü. Yine halı sahada ön çapraz bağlarım yırtıldı. 2 yıl önce ameliyat oldum ve bisiklete başladım. 7 ay bisiklet kullandım en küçük bir sıkıntım olmadı. Geçen sonbaharda kış geldiği için ara verdim ve 3 ay sonra dizimde tekrar bir kitlenme oldu. Bu bisiklet kullanmama bağlımı bunu tam çözemedim. şu an menüsküs ameliyatı için gün bekliyorum. Ama ameliyat olmanızı hiç tavsiye etmem kitlenme gibi durum yoksa bacak kaslarınızı güçlendirerek devam edebildiğiniz kadar devam edin derim...

• Beğen
merhaba arkadaşlar..
tekrardan başınızı ağrıtacağım..
Dr. MUSTAFA ERASLAN romaflex + clavis panax haplarını kullanınca menisküse iyi olacağını söylüyor...
Acaba aramızda kullanıp faidesini gören var mı?
Kullanmayı düşünüyorum.. Ameliyat olmaktansa denemekte fayda var..
Sevgi ve saygılarımla..

• Beğen
Ağrı en önemli işaret ve karar verme kriteridir. Eğer yapmak istediğinizi yaptırmayacak bir ağrınız varsa ya o aktiviteden vazgeçeceksiniz ya da bu konuda bir işlem yaptıracaksınız.

Menisküs hastalıkları ve yırtıkları çeşitlidir. Ameliyat elbette ki son seçenek olmalıdır ve belki birkaç farklı doktordan görüş almanız yararlı olacaktır.

Başkalarının tecrübeleri yararlı olabilir ama asla sizin durumunuz için bir karar verme kriteri olmamalı çünkü dediğim gibi hastalık çeşitleri birden fazla.

Geri