Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Menisküs yırtığı

Ameliyatı kimse önermiyor. Ameliyattan sonra dizinin daha da kötüye gittiğini söyleyn çok. yüksek kadansla hafif hafif devam etmenizi öneririm.

• Beğen
Tepkiler: BarisBJK
Scudo
Benimde başımdan 6 ay önce menüsküs ameliyatı oldum. benim dizimdeki problem menüsküs yırtığı ve ön çağraz bağlarda zedelenme idi mr sonucunda doktorum ameliyat olmam gerektiğini söyledi ve bir hafta içinde ameliyat olmuştum. ameliyat olduktan sonra bir gece hastanede yatıp ertesi sabah taburcu oldum ve evde dinlenme süreci geçirdim. ilk 3 ay kesinlikle bir spor yapmadım doktorumun verdiği egsersizleri yerine getirdim bu egsersizler 2 ve 3 kg lık bir kum torbasını ayağımın bileğine takıp dizden burkarak kaldırmaktı. 3 ay sonrasında genelde düz profilde ve kendimi zorlamıyacak şekilde bisiklete binmeye çalıştım zaten belli bir kas kaybı oluyo bu 3 aylık süreçte istesenizde zorlayamıyorsunuz. 1,5 ay kadar sakin tempo ve olabildiğince düz profilde bisiklet sürdüm ve ayağımdaki kaslar kendine geldi :). Şİmdi ise hiç bir sıkıntım kalmadı her türlü yokuşu cıkabiliyorum. özellikle ayakta çıkma pozisyonunda dizlere yük biniyor ilk aylar buna dikkat etmeniz gerekiyor. Şuan dizimle ilgili hiç bir sıkıntı kalmadı bisiklete cok rahat biniyorum. tabi futbol felan oynamadım bu süreçte sizede tavsiye etmem. bence bir yıl beklenmeli futbol,basketbol, tenis vs gibi dize cok yük binen sporlar için.

• Beğen
Bir sporcu da olabilecek en ağır diz sakatlığına sahibim.İlk diz ameliyatı 2001 de ,(menisküs yırtığı ) Nedeni diz de ki bağlarda esneme,fazla ayakta durma,az sıvı tüketme,tabanı eskimiş,ortopedisi bozulmuş ayakkabı ile koşu antrenmanı,dize yaptırılan ters hareketler,dizleri çok katlama gibi nedenlerle yırtık oluşabilir.
2007 de ise ilk ameliyattan sonra ,dizimde menisküs miktarı azaldığı için ,kemiklerin biri birine sürtmesi ile oluşan ,kireçlenme şikayetleri ile "mikro kırık (kanatma) ameliyatı oldum.Artık hiç koşamıyorum,ayakta uzun süre duramıyorum,uzun yürüyemiyorum,hatta ağır bir poşet bile taşımakta zorlanıyorum gibi yaşam kalitem çok düştü.FAKAT ,Bisiklete binebiliyorum,uludağa da çıkıyorum.Burada önemli olan noktalar:Kullandığın bisiklet ağır olmıyacak,sert vites asla kullanmıyacaksın,ayağa kalkmıyacaksın,beslenmene dikkat edeceksin ,kilo yapıcı yiyeceklerden uzak duracaksın,yüksek KADANS her şeyin ilacı . quadriceps kasını ,güçlendirdiğin sürece menisküs lere binen yük azalacak,yüksek devirle çevirdiğin sürece quadriceps kuvvetlenecek,şikayetlerin azalacak.Benim yaşam koşullarım,bütün bunları bilsemde sakatlanmama neden oldu.

merhabalar, ben de 2. derece menisküs mevcut. cadance göstergeli km-saat aldım bu sebepten. yüksek kadanstan kastınız kaçtır? kaçın altına düşülmemeli?

• Beğen
Arkadaşlar sol dizimde meniskus yırtığı var ve sakatlanmadan sonra bisiklete ara verdim aça gerek okul gerek işten dolayı ameliyat olamadım. Bu durumda dizi zorlamadan antreman gezi tarzı suruşun dizime olumsuz etkisi olur mu?

• Beğen
geçmiş olsun
var mı benzeten?
http://cache.donanimhaber.com/ImageThumbnail2.aspx?path=http://store.donanimhaber.com/fc/59/86/fc59860969fe72c94345c17b5b24f27f.jpg&t=75156218&size=1&bound=&border=0&resolution=0&overrides=240

• Beğen
olay mr ile kesinlesmis bir durumsa zorlamamani oneririm.
ameliyat olmus biri olarak ameliyat sonrasi icin de dikkat etmeye devam etmek gerekiyor.
bu konuda baska bir baslikta uzun uzun yazmistim,ordaki yazilara bakilabilir.

Çok geçmiş olsun benimde çapraz bağım kopmuş yakın zamnda ameliyata hazırlanıyorum. O süreçte de sanırım artık bakım onarım dan başka bisey yapamıyacağım. Herşeyin hayırlısı.

2001 yılında her iki dizimde grade-II yırtık tesbit edilmişti. Doktorlar hemen ameliyat önermişlerdi. Düzenli egzersiz yaparak bacak kaslarımı güçlendirdim. Dizlik vb şeyler kullanmaya başladım sene oldu 2015 minisküslerimle barışık bir şekilde yaşıyorum.. :)

Menisküsü yırtık dostlarım, genciz elhamdülillah:) Vücudun kendini yenileme hızı oldukça yüksek. Eylül 2013 te, uyurken yaptığım ters hareket sonucu sol dizimde oblik menisküs yırtığı ve on çapraz bağımda kısmi yırtık oluşmuştu. Doktor dizlik ve egzersiz verdi. Bıkmadan usanmadan egzersizleri yaptım. Düz yol bisiklet sürüşlerine devam ettim. Doğa yürüyüşü de yaptım bu sırada fakat hep dikkat ettim kendime. Sonra hafif yokuşlara başladım, en sonunda 1000m tırmanışlı bir gezi yaptım. Birşeyim yoktu çok şükür. Sakatliktan 8ay sonra 2600m tırmanışlı bir gezi sorunsuz geçtiğinde, aylarca yaptığım egzersizin fayda verdiğini anladim. Sizde en başlarda dizinizi sıcak tutmaya, mümkün olduğunca ters hareket yapmamaya ve egzersiz yapmaya çok önem verin. Allah şifa versin...

Bisiklet surerken hic bir agri aci olmuyor dahada rahatliyorum fakat evde otururken dizimde agri oluyor bazen ve normal yolda yuruken cit cit ses geliyo dizimden hissedebiliyorum bacak bacak ustune atarsam yada ters bi hareket yaparsam 1 gun dizimdeki agri gecmiyor doktora gidicem fakat kotu bisey demesinden korkuyorum sizce nedir ? :(

• Beğen
Sağlık bölümüne açmaya çalıştıgımda buraya yönlendiriyor, konuyu oraya taşıyabilecek varsa şimdiden teşekkürler.

Menüsküs yırtıgı var dizimde, Futbol oynarken yaşandı bu olay doktora gittigimde büyük ihtimal ameliyat olacaksın dedi benim sorum şu şimdi
Bir yıla aşkın bisiklet sürüyorum ve futbol oynayan biri degilim genelde bisikletten dolayı kaslarım yıprandı yırtıldı futbol vesile mi olmuştur sizce ?
Yoksa tamamen benim hatam mı

Bisikleti bırakmalımıyım tekrar yaşayabilirmiyim bu durumu

• Beğen
@bahtiyarqnq1 Ben menisküs ameliyatı geçirdikten sonra bisikleti bıraktım. Riske etmek istemedim daha fazla. Düz yolda zorlamadan, binmeden önce yeterince ısınarak ve düzgün sele boyunda sürülebilir elbet. E-bike denemek için güzel bir neden :)

@Çağatay Yalın bendede benzer durum mevcut.

yaklaşık 14 yaşında, 16 sene önce futbol oynarken çakıl taşına düştüm ve dizim ağı acı yaptı, şişti ve sağ diz ucunda şişlik meydana geldi. kaç kez devlet hastanesine gittim, oradaki sıvı kemikleşmiş artık bişey olmaz dediler.

bende çıt çıt ses geliyor oturup kalkarken diye bunu araştırmak istedim.

arkadaşlar az önce üniversites araştırma hastanesinden gelldimn sağ dizimdeki problem menüsküs yırtığı ve ön çağrazbağlarda zedelenme var dedi.

ancak ağrı, sızı vs yok dedim. MR çektik. radyoloji raporu çıktı ve doktora gösterdim bu sabah.

Bana isterse menisküsü kapalı ameliyat ile temizleriz dedi, birde ön çapraz bağlarda zedelenme var dedi. ağrın sızın yoksa ameliyat yapmaya gerek yok yok dedi. ve gönderdi. ameliyatı çoğu insan son çare olarak görüyor ve önermiyor.

bende şehir içi bisiklete binmeye devam etmeli mi bisikleti bırakmalı mıyım bunu sormak istedim önceki ameliyat yada menisküs ve ön çapraz bağ sorunu olan arkadaşlar cevap verebilir mi lütfen?? :(

2003 yılında spor kazası nedeniyle travma geçirdim ve sağ dizimde menisküs yırtığım bayağı büyük olduğundan artroskopi ile değil de açık olarak menisküs ameliyatı oldum. Menisküsüm dikildi. ÖÇB ise artroskopi ile diz kapağından alınan parça ile yerine vidalandı. İlk sene biraz zorlandım ama şu anda durumum iyi. İki adet vida hala dizimde mevcut. Zaman zaman ufak sızlamalar dışında ( Allaha Şükür ) bisiklet sürerken bir problemle karşılaşmadım bir sıkıntı yok şimdilik. Aksine bacak kaslarımı kullanmaya başlar başlamaz yerine geldiğini hissettim. Tabi benim iyileşme sürecim menisküs bölgesindeki enfeksiyon nedeniyle 3-4 ay uzadı ve kas kaybı da 2-3 kat daha fazla oldu. Totalde 6 ay üstüne basamadım. Bisiklet ve yüzme sayesinde tekrar aktif koşmaya başladım. %95 hemen hemen aynı diyebilirim o da olsun o kadar :). Ameliyat iyi cerrahların elinde bence olunmalı çekincemiz varsa da zorlamamalı ağrı olursa çünkü problem büyüyerek devam eder o kesin

@Gültekin R. Demirkaya

@Gültekin R. Demirkaya beye katılıyorum.

2011 de Sol diz ÖÇB ameliyatı oldum. 2015 nisanda aynı dizde menisküs yırtığı oluştu. Dr daha önce ameliyat olmuşsunuz tekrar ameliyat olmayın diziniz hırpalanmasın dedi.
Fakat 6 Ocak 2016 da dizim kilitlendi açılmadı.
Ortopedi ve fizik tedaviye de muayene oldum MR sonuçlarına baktılar ameliyat şart dendi. 3 dikişle menisküs yırtığı dikildi. 6 hafta üzerine basmadim tabii bu arada kas kaybı had safhada.
Fizik tedavi ve egzersizler ile toparlamaya çalıştım ama eskisi kadar olmuyor tabii.

Nisan 2016 da Yol bisikletine geçtim. Şimdiye kadar 2000 km oldu. Bu ay başında dizimde oluşan ağrılar ve zorlanmadan dolayı Maltepe Adatepe de spor hekimine muayeneye gittim.
Egzersizlere sürekli devam etmem gerektiğini, ilerleyen yaşlarda erken kireçlenmenin kaçınılmaz olduğu, Bisiklet sürebileceğimi ama yokuş ve sert tempo yapmamam gerektiğini, tabii bunu yaparken selenin mümkün olduğu kadar yüksek olması gerektiğini söyledi.
uzun günlerin sonunda ve bisiklet sürdükten sonra mutlaka buz tedavisi uygulamam gerektiğini çünkü dizde mutlaka ödem oluşacağını söyledi.

Bunların hepsinin yanında düzenli bisiklete bindiğim zaman dizimi daha iyi hissediyorum.

Yine de benim söylediklerim referans olarak alınmayıp mutlaka hekime muayene olup kesin sonuçlarla hareket ediniz.

Sağlıcakla kalın...

Bu arada @oğuz çetinkaya abimiz Ortopedi ve Travmatoloji uzmanıdır Gebze de. Bize aydınlatıcı bilgiler verebilir.

sanırım ameliyat son çare olmalı ..

ağrım sızım yok şükür. ama çok zorlamadan quadriceps güçlendirmem lazım sanırım. birde doğal aktardan alacağım yağlarla dize masaj yapmayı düşünüyorum.?

@BurakLEE ...Valla adınıza sevindim. Ama şu var ameliyat da deselerdi olmanızda fayda var. Korkulacak birşey yok ama ameliyat sonrası 1-1,5 gün biraz sıkıntı :) korkutmak gibi olmasın ağrı var maalesef. Ama şu da var başa gelen çekiliyor yapacak birşey yok ama kopan ÖÇB sürekli menisküsün daha da yırtılmasına neden yırtılan menisküs kıkırdağı koruyamaz böylece kıkırdağınıza daha yük biner. İlerisini anlatmıyorum bile...Geçmiş olsun. Bu arada tecrübelerime dayanaraktan söyleyebilirim ki ağrı kesinci dışında krem merhem bir işe yaramıyor masaj da yaramıyor

• Beğen
Geri