Öncelikle geçmiş olsun dilerim,
Yolcu taşıması yapan firmalar bu faaliyetlerini yerine getirebilmeleri için Bakanlıktan bir yetki belgesi almak zorundadırlar. Bu firmalar aldıkları bu yetki belgesi kapsamında ve Karayolları Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği kapsamında taşıma yapmak mecburiyetindeler.
Söz konusu hususu ile ilgili olarak Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin (Madde 50 -a) Yurtiçi ve uluslararası taşımalarda, yolcunun otuz kilograma kadar olan bagajı ücretsiz taşınır. Bagajlar yolcuların biletlerinde gösterilen koltuk numaralarına göre etiketlenir.Yolcu taşımalarında, taşıt bagajının toplam istiap haddini aşan eşya taşınamaz.)maddesi gereğince 30 kg. ya kadar bagajın taşınması şirketin yükümlülüğü altındadır. Bunun istisnası yine yönetmeliğin 50. maddesinde belirtilmiştir. (Tehlike yaratabilecek yanıcı, yakıcı, parlayıcı ve patlayıcı ve benzeri nitelikteki yolcu eşyası, kargosu ve bagajı otobüs ile bagaj bölümü de dahil olmak üzere taşınamaz.) Bisikletin bu fıkra hükümlerine girmediği, şirketin daha önce bu şekilde taşıma yaptığı ve gereksede başka firmalarında bu şekilde taşıma yapmasından çok açıktır.
Yönetmeliğin Taşıma Hizmeti başlıklı 10. maddesi gereğince (Yetki belgesi sahipleri, iştigal alanlarına giren hizmetlerini, hizmetin ifasını imkansız kılan yasal mücbir sebepler dışında yapmaktan kaçınamazlar. Bu hizmetlerden ayırım yapmaksızın herkesin yararlanmasını ve hizmetin sürekliliğini sağlamak zorundadırlar.) Firma bir ayırım gözetmeksizin bir başkasına vermiş olduğu hizmeti bir diğer yolcusundan esirgemeyecektir.
Şirketin gerek Ankara Ofisi gerekse de çalışanlarının bu hususun İzmir ofisinin problemi olduğu yönünde beyanları ise Yönetmeliğin (Yetki Belgesi Sahiplerinin Sorumluluğu/ b) Yetki belgesi sahibi, kendi adına acentesinin acentelik sıfatıyla bu Yönetmelik kapsamında yapmış olduğu faaliyet ve işlemlerden müteselsilen sorumludur.) maddesi gereğince yerinde değildir. Yapılan bütün işlemler aynı şirket çatısı altında yapılmakta olup, bütün firmayı kapsamalıdır.
Yönetmeliğin Yetki Belgesi Sahiplerinin Yükümlülüğü başlıklı 23. maddesi gereğince (Yetki belgesi sahibi, yolcuların sağlıklı, rahat ve güvenli bir yolculuk yapmasını sağlayacak tedbirleri almak, yolcu, eşya ve kargoyu güvenli bir şekilde taahhüt ettiği yere kadar götürmekle yükümlüdür.) Şirket bu yükümlülüğünü yerine getirmemiştir.
Yukarıda belirtilenler haricinde Yönetmeliğin Hizmetten Yararlananların Hakları başlıklı 28. maddesi gereğince (Bu Yönetmelik ile düzenlenen yetki belgesi sahiplerinin bütün faaliyetleri ve hizmetlerinden yararlananlar, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile sağlanan tüketicinin korunması haklarına sahiptirler. Hizmeti veren yetki belgesi sahipleri de bu konuda hizmetten yararlananlara kusursuz hizmet vermek zorundadırlar.) otobüs yolcularının Tüketici vasfında oldukları ve tüketicelere tanınan haklardan faydalanabileceği ve şirketin kusurusuz hizmet vermek zorunda olduğu ortadadır.
Tekrardan geçmiş olsun,