Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Mtb mezarlığı

@tanerhosgor

yolda kullandım mtb de. ikisininde kendilerine gore zevki ve artılartıları var. mtb yolda eziyet sıkıcı ama agresifliği kaldırıyo. yol bisikleti adı üstünde sadece yolda...

ama mtb benim için bambaşka. çok olmasada bulduğum her fırsatta arazi sürüşü yapıyorum. ama yol bisikleti olsa yol dışına çıkamam.

yol bisikletimde olsun ister miyim? evet isterim.

Scudo
@Derya Keçeci
Dediğim gibi aradaki farkı henüz tecrübe etmedim. Ancak önde süspansiyonu olan şehir bisikletleri pekala asfalt harici arazide de kullanılacağını ve hatta kullanabileceğimi düşünüyorum...:)

Bagaj, çamurluk gibi tüm bileşenleri sökerim. Bir de dış lastiğini şöyle dişli bir şey takarım al sana yeni bir bisiklet! Çok mu zor ya da pahalı arkadaşlar?

Bir de şu Sedona'nın hafif MTB tekerlekleri (-bknz. (link)) ile al sana dağ bisikleti, neyi eksik! Şu Suntour NRX'e maşaya ne demeli...

Bence tek bir doğru yok. Birden fazla doğru olabilir. Elbette bütçesi yeterli olmayan veya dağ bisikletine sempati duyanlar olabilir. Herkes kendi açısından doğru seçeneklerden birini savunacaktır.

Sevgiler, saygılar...

@Ouz Deniz
İlk sayfada bu konunun başlamasına vesile olan ve çeşitli ülkelerde yaptığım gözlemler var.Yazının sonunda da ülkemizdeki şu anki durum.Şayet o yazıyı okumadınız ise okuyup,nelerin yanlış yazıldığını,ya da doğru olmadığını,belirtmenizi tercih ederim.Alıntı yaptığım yer gerçekten de yadırgadığımı bir kez daha belirtir,her türlü eleştiriye sonuna kadar açık olduğumu bu vesile ile bir kez daha iletirim.

@Ouz Deniz

Öncelikle tebrik ederim,
Dağa çıkacağını söyleyen kişilere MTB öneren insanlara kimsenin bir şey dediği yok zaten;
Asıl mesele ; Adamcağızın bilgisi yok geliyor foruma,"baksana hepsi fotoğrafları koymuş,bisikletleri düzmüş,konular gırla, kesin en iyisini bilirler" diye geliyor buraya iki fikir almaya;
Ve diyor ki ;"Ben işe gidip gelmek ve arada arkadaşlarla uzun yola çıkmak için bisiklet almak istiyorum mesela Bu yaz Ankara - İzmir yapmayı düşünüyoruz. Düşündüğüm bisiklet ise arkadaşlarımında kullandığı kron xc1000"
Bilinçli bir iki arkadaş çıkıp diyor ki "beyefendi, eğer dağa bayıra çıkmayacaksanız, işe gitmek ve tura çıkmak için kullanacaksanız etmeyin, doğrusu budur, rahat edersiniz vs."

Hemen araya çıkıp diyor adam hani iyi niyetli bir arkadaş ya;
"Ben size diyim yol bisikleti, tur bisikleti falan almayın onlar çabuk dağılır,alırsınız kron xc1000 i takarsınız asfalt lastiğini oooh miss basar gidersiniz, isterseniz dünya turu yapın"

E ne yapsın adamcağız o da böyle şeylere inanıyor bilmiyor ki zaten MTB nedir, YOL nedir, Şehir nedir, binmemiş ki denememiş ki yol katetmemiş ki...
Çevre dostu bisikletçi olcam,benzine yakıta para ödemek zorunda kalmaya cağım vs. diye gidiyor alıyor kron xc1000 i, ilk bir ay heves falan işe gidiyor bir iki akşam arkadaşlarıyla çıkıyor, sonra yazın İzmir'e gideceklerini söylediği zaman bisiklet forum ikinci el;
Az kullanılmış kron xc1000 sıfırdan farksız!Maksimum 100 km kullanıldı...

Bilmiyorum bu 100 lerce defa gerçekleşen temsili senaryo bir şeyleri daha çok netleştirdi mi?
Ben o kişinin yerine kendimi koyuyorum -ki bu yanlışa öğrenci olup elindeki 3 kuruş parayı yatıranlar da var - bir daha ne bu forumda bir şey sorardım, ne de bisiklete bulaşırdım...
Yani sizin gibi bilinçli insanlara değil burada bazı edilen laflar...
Umarım anlatabilmişimdir...

Bu arada benim denk geldiğim dağda binerim diye MTB alıpta bineceği dağa kadar bisikleti sürmek işkence geldiği için MTB si evde yatan insanlar da var.Yani her kişi de de aynı tepki oluşmuyor... siz iyi yapmışsınız MTB ile o kadar yıl... Yol yarışlarına kiralayarak giriyordunuz herhalde?

NOT: olay tamamen temsili bir şekilde anlatılmıştır, gerçek versiyonları forumu dikkatlice takip eden arkadaşlar tarafından gözlenmiştir... Ve gözlenmeye devam etmemesi için, internetteki bilgi kirliliğine forumumuz da izin vermemektir çözüm..

@serhat toy
Evet geçen gün anlattığın bu olayın gerçeğini yaşadık vurguladığın gibi.Arkadaş Isparta-Antalya yapacaktı ve tabii bunun bir de dönüşü vardı.Ömründe Toroslardan geçmemiş vatandaş dağ bisikleti tavsiye ediyor.Bir başkası da çıkıp,her bisiklete her yolda binilir diye eklemiş.Şimdi onlara uyup şöyle 15-16 kiloluk bir dağ bisikletini alan arkadaş,tabii ki Toroslara kadar gelebilirse bunların kulaklarını çınlatmaz mı?Buyur buradan yak,güler misin,ağlar mısın.

• Beğen
Tepkiler: Kadir Baykara
derya beyin bahsettigi ısparta-antalya konusunu hatırlıyorum hatta o konuda mtb önerenlerden biriside bendim. ama önerme sebebim konuyu açan arkadaşın yazdığı "Çoğunlukla asfaltta ve toprak yolda, hafta sonları mümkün olduğunca dağ rotalarında ve patikalarda süreceğim bisikleti, bir de hayalim gelecek yaza kadar kondisyon kazandıktan sonra şehirler arası turlara çıkmak. Kron xc1000 ile bunu başarabilir miyim?" cümlesinden dolayı idi. hafta sonu dağda parkurda binecem dediği için ben mtb yi önermiştim. derya beye karşı çıkmak yada konuyu tartışma boyutuna getirmek için değil gerçekten fikirlerinizi merak ettiğim için soruyorum çünkü bende kararsız kalıyorum. sizce azda olsa araziye girmeyi düşünen birisine mtb mi önerilmeli yoksa tur bisikleti mi? ( yol bisikletini direk eliyorum araziye girme şanslarının hiç olmadığını düşünerek)

@deniz anıl küçükyılmazlar

https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=88119
Daha önceki mesajlarda verilmiş olan bu gezinin bütün fotoğraflarına bakın...

Eğer böyle yerlere az da olsa girmek için, asfaltta işkence çekmeyi göze alıyor musunuz?
Bu soruyu sorun kendinize... Sorunun cevabı "evet" ise zaten sizin bisikletiniz MTB'dir içiniz rahat olsun...
Ama eğer içinizde ki bu tip alanlar keşfetme arzusu, ya da dağlık alanda engelleri aşmak, sonra o aştığınız engellerin ödülünü güzel bir inişle almak arzusu, o alanlar dışında ki işkenceye üstün gelmiyorsa... Aman diyim MTB den uzak durun.
Adı üstünde MTB: MounTain Bike (Dağ bisikleti)

Kendimden örnek veriyim; Benim içimde bu arzu çokça var, ama yol ve şehir bisikletlerini ve dağ bisikletini şehirde çok kullandığım ve farkı net bir şekilde gördüğüm için, ayda bir kere adam gibi parkura gideceğim de tırmanış iniş yapacağım diye dağ bisikleti almak asla benim yapmayacağım bir şey... önce şöyle gıcır gıcır yeni bir yol bisikleti almalı ya da toplamalıyım belki seneye ucuzundan bir MTB alırım o da bisiklet arkadaşımın arabası olduğu için yoksa gene almam... :)
Ama başka bir arkadaşımız MTB alabilir... Hem de o parkura giden yolu her hafta tepebilir, ve sonunda yaşadıkları hepsine değebilir onun için...
Ben Asfalt yolda ki hızı,adrenalini, Virajlı tırmanışlarda ki o asaleti o hırsı seviyorum.. Bisikleti kullanırken çukur umurumda olmadan içim rahat gitmeyi değil, o hız da karşıma çıkabilecek her şey için pür dikkat full konsantrasyon tamamen makinaya dönüşmüş, sanki bir araba yarışçısı gibi bütün algılarımı son noktada kullanmayı seviyorum ve bunları yaparken Şehir içinde A noktasından B noktasına hızlı bir yol bisikletliden daha çabuk ulaşabilecek tek aracın Helikopter olduğunu bilmek bana ayrı bir keyif katıyor(bkz. bike courier belgeselleri) ve amacım o noktaya gelmek... :)

Yani gördüğünüz üzere önemli olan ne istediğinizi bilmeniz, bunu bilin ve buna gidin başkaları yönlendirmesin sizi, siz bisiklette neye aşıksınız ona karar verin o aşık olduğunuz şeyi yapmak için dizayn edilmiş bir bisiklet alın,gerisi boş laflar...

Kimi bisikletiyle Türkiye turu yapmaya aşıktır,Kimisi dağda ormanda bir araç ile sınır tanımamaya,Kimisi de benim saydığım gibi şeylere, Kimisi gösteri ve hareket yapabilmeye(Trial,BMX vs), Kimisi toprak,çamur,ve çakıl parkurlarda en hızlı bisikletli olmaya(cyclocross)

• Beğen
Tepkiler: Halitkin
Şu forumda hiç yazmadığım kadar çok uzun mesajları bu başlıkta yazdım..
Çünkü istiyorum ki zaten insanların yiyecek ekmeği zor bulduğu ülkemiz de, maddi durumu benim gibi sıkıntılı olan arkadaşlar sevdikleri şeyi yapmak için dişinden tırnağından ayırdığı parayı sonradan pişman olacakları bir seçeneğe yatırmasın...

Bu son uzun mesajımda tahmin ediyorum yeterli açıklamayı içeriyor okuyan kararsız arkadaşlar için...

başlıkta yazılan her mesajı okudum ve mtb almaktan vazgeçtim. öğrenci halimle biriktirdiğim 1500 tl bütçe ayırmıştım mtb için ama artık şehir ve tur bisikletlerine bakıyorum.

zaten daha çok şehir içinde spor amaçlı binicem, arazi olarak en fazla gideceğim kazdağları var ve bilen bilir kazdağlarında zorlayıcı arazi koşulları yoktur.

böyle bir başlığın açılması çok iyi olmuş belki benim gibi mtb'den vazgeçip sehir ve tur bisikletine dönen başkaları da olur.

@Halitkin

Başlığın sizin için faydalı olması ne mutlu fakat şunu vurgulamak isterim...
Amaç kimseyi MTB den vazgeçirmek değil... Amaç elimizden geldiği kadar herkesin pişman olmayacağı tercihi yapması...

En son yazdığım uzun yazıda örneklemeler mevcut...

İlginize teşekkürler..

• Beğen
Tepkiler: Halitkin
Ben Kapıdağ civarında kullanacağım için ve kilo olarak 100+ olduğum için tercih etmiştim mtb'yi..
Pişman değilim ama 20km üzeri turlarda ve özellikle de 3-4km yi aşan rampalarda ''keşke şehir bisikleti alsaymışım'' diyorum..

300tl civarındaki bisikletlerden yola çıkıp forumda okuduklarımdan ve merida sahibi bir arkadaşımın yorumlarından yola çıkarak amıştım bisikletimi... Önümüzdeki ya sonunda kardeşime devredeceğim bisikletmi ve %99 seçimim şehir / hibrid olacak.. 400km den fazla yol yaptım 3.5 ayda ama geri dönüp bakınca bunun %80i asfalt, kalanı da sert toprak.. Yani kaliteli bir şehir bisikletinin daha rahat kullanılacağı zemin...

• Beğen
Tepkiler: serhat toy
Konumuz sevgili arkadaşlarımızın da desteğiyle amacına ulaşmış.Arayı dereyi kaçıranlar için,konuyu kapatmadan son uyarımı yapayım.Her horoz kendi çöplüğünde öter.Her bisikletin belirli bir kullanım alanı vardır.Zaman zaman, ısrarla anlatılanı anlamayan arkadaşların iddia ettiği gibi MTB karşıtlığı asla söz konusu değildir.Kimse Scott sub ile ormana dalmayacağı gibi,MTB ile şehirlerarası yollara da koyulmamalıdır."Ben yaptım oldu" bir formül değil,çözümsüz bir paradokstur.Tıpkı "Yıllardır içkili araba kullanıyorum,hiç bir şey olmadı" Abi otoyolda trafik polisi gördü,hiç bi şey demedi" " Yıllardır bisikletle ters yönden giderim" diyenler gibi.Umarım 5-6 sayfada anlaşılabilmişizdir.

Ben eylül ayında uzun bir aradan sonra(yak. 15 yıl) bisiklet turlarına katılmak ve şehir içinde gezmek için 28" Sedona 311 aldım. Başta çamurluk, bagaj ve alırken öğrendiğim acera vitesli ve kilitlenebilir maşalı olduğu için tercih etmiştim. Tabi fiyat olarak da çok uygundu (650 TL). Kış boyunca kendim bisiklete alışmak amacıyla şehir içinde 50 km yol yapmışımdır. Baharla birlikte bir bisiklet gurubuna takılmaya ve turlara katılmaya başladım. Tam o sıralarda beni bir pişmanlık duygusu sardı gurubun zencisi gibi hissettim herkesde mtb vardı ve genelde toprak veya asfalt dağ yollarından geçen parkurlar seçiliyordu. Bende kondüsyon da olmadığı gibi fazla kilolar nedeniyle bazı dik yokuşları bisikleti iterek çıkabiliyordum.
Bir gün gurubumuzdaki bir abimiz bana 34 lük bir rubleye geçersem yokuşları daha rahat çıkabileceğimi söyledi. Eve gelince bir araştırma yaptım ve dişli oranlarının önemini öğrenmiş oldum. Rubleyi ve vites kolunu değiştirmeden 28-38-48 olan aynakolumu 22 32 44 lük shimano octalink mtb aynakol ile değiştirdim. O gün için bir iki küçük gereç ile birlikte toplam 100 TL ye maloldu. Ama adeta yeni bir bisiklet almış gibi oldum. Mart-Haziran arası yak 500 km yol yapmışım çoğu dağ yollarında. En düşük vitese alıyorum fazla zorlanmadan yokuşları çıkıyorum, düz yolda ve inişlerde zaten avantajlıyım. Yani deneme yanılma yoluyla da olsa 750 tl ye tam takım bir hibrit bisikletim oldu. Mtb ve Şehir bisikleti arasında kalan benim gibi hobi kullanıcılarına tavsiye ederim

Tam süspansiyonlu bir dağ bisikletim var ve bazen yakın arkadaşlar tur düzenlediği için asfaltta sürmek zorunda kaldığım oluyor ama resmen işkence bisikletede banada. O yüzden artık asfalt turlarına kolay kolay katılmıyorum,çıkıyorum araziye fosur fosur kullanıp geliyorum. Her bisiklet kendi özel alanında eğlenceli. Ayda bir belki araziye çıkarım diyen arkadaşlara tavsiyem,emin olun çıkmayacaksınız araziye falan :rolleyes: O yüzden şehir,yol bisikleti alıp akın yollarda sürtünmesiz sürtünmesiz. 2 merdiven inmeyi,kaldırım inmeyi agresiflik sanıpta dağ bisikleti almayın kesinlikle. Ucuz yol bisikletleri bile artık 10 kilolarda seyrederken dağ bisikletinde bu ağırlık için çok ciddi rakamlar vermeniz gerekir en basitinden. Dağ bisikletine düz lastik takıp gezenlere ise çok gülerim gördükçe yazık günah :in:

Bu iş tam olarak uymasa da, asla araziye çıkmayıp şehir içinde cip kullanmaya benzedi, ayrıca satış yerlerinin ağırlıklı olarak mtb ile dolmasınında taleple bağlantılı olduğu açık, sonuç da adamlar ticaret yapıyor,talep neredeyse arz o noktada ortaya çıkıyor, ancak son birkaç yıldır durum nispeten anlaşılmaya başlamış olacak ki, city bike çeşitliliğinde artış yaşanmaya başladı,eskiden tabiri caizse dede bisikletlerinden geçilmezken, en azından doğru düzgün city bike'lar görülmeye başlandı. 7 sene önce mtb alırken bu dede bisikletlerinin de olumsuz etkisinde kaldığımı itiraf etmeliyim.Sanırım bu başlık ile de kral çıplak denmiş oldu, yoksa hiçbir bisiklete karşı olunduğunu sanmıyorum, burada verilmek istenen mesaj, kullanım amacına göre bisiklet seçilmesi ve optimum verim alınması, aksi takdirde sıkça rastladığımız iş arayan birisine sıkça sorulan bir soru gibi "ne iş yaparsın", "her işi yaparım abi" bunun anlamı açık, ben hiç bir şeyden anlamama dönmesin.

• Beğen
@serhat toy

Kulüp sağlıyordu yol bisikletini...

En doğru seçim alınabilen bisiklettir. En iyisi binebildiğiniz bisiklettir. Asgari ücretin 500 doların altında olduğu ülkemizde bisiklete ayrılan her kuruş çok değerli çok anlamlıdır. Okuyan olur mu bilmem, benim bisikletim Beldesan-yama marka. Bisiklet dünyasını iyi takip eden arkadaşım bisikletime baktı ve 'bu 1993 model' dedi. Forumda arkadaşların ihtihza ile bahsettikleri 'su borundan imal' 16.5 Kg. deyim yerindeyse ağır siklet. Benim ihtiyaçlarımı karşılıyor. Muhtemelen yurdum insanının yüzde doksanının işini görür. Daha üst düzey bisiklet arzu edenleri ve o paraları verebilecek olanları tatmin edecek model bol. Bisiklet öneren ustalarıımız bir de bu bakışla değerlendirme yapabilirlerse çok isabetli ve yararlı olur. Tavsiye bekleyen bisikletseverlerin de alabilecekleri bisiklet içlerine siner. Hepinize hürmetler.

Hasan bey çok güzel açıklamışsınız.

Piyasada ki her bisiklet öyle yada böyle ihtiyaçları karşılayacaktır. Bu konu ihtiyacını karşılamaktan ötesini bekleyen bisiklet kullanıcılarının (çoğu bisikletlerini imkanlarını çok zorlayarak satın alıyor) hem bu kadar maddi külfete girip hemde yanlış tercih yapmamalarını sağlamak olmuş, yani tüketicileri bilinçli tüketici yapmak. En azından imkanlarını yanlış tarz bir bisiklet satın almak için zorlamamış olmalarını sağlamak diyebiliriz.

• Beğen
@Hasan Seçkin

Bende 15 kilo civarında bir yol bisikleti kullanıyorum,benim ki sizinkinden de eski...Bisikletimi seviyorum ama eski malzemeler oldukları ve yeni malzemelere de ölçüleri uymadığı için bana yetmiyor.. ihtiyaçlarımı karşılamıyor...

Sizin gibi ne istediğini bilen ve bunu karşılayan bisiklete sahipken daha fazla para çarçuruna girişmeyen birisini görmek sevindirdi beni. :)

@Hasan Seçkin
Mesajınıza katılmamak mümkün değil,aslında burada verilen mesajla bir yerde parelellik taşıyor, forumda gördüğüm kadarı ile özellikle bisiklet seçimi başlığı yoğun ilgi görüyor,çok yararlı bir başlık olmakla birlikte bazen istemeyerek de olsa yanlış yönlendirmeler olabildiği gibi, genelde en iyisi, en mükemmeli öneriliyor,belli bir bilinç düzeyinde olunmasa bu tavsiyeler sonucu maddi durumunuz elvermiyorsa mutsuz olabilirsiniz, ayrıca bütçeniz dahilinde hedeflediğiniz marka ve modelleri de alamıyabilirsiniz, zaten hayatın gerçekleri de öyle olsa daha önceki bir mesajımda da belirttiğim gibi, piyasada sadece belli marka bisikletler olur,diğerleri silinir gider,burada yapılacak seçim maddi gücünüzle orantılı olarak optimum marka ve modeli almaktır, yoksa bir bakmışsınız, 500Tl. bütçeyle piyasaya çıkan bir kişi şartlarının ötesine geçerek 1500TL. lik bisiklet almış ve o da süs gibi duruyor,arkasından borçla uğraşıp belkide mutsuz oluyor, dediğiniz gibi en iyi bisiklet sahip olduğunuz bisiklettir ve onunla mutlu olmasını bilmek gerekir.

Geri