Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Mtb mezarlığı

ilk hobim gereği fırsat buldukça arazideyim. mtb ile şehir dışına kadar asfalt tamam ... ardından da gideceğim noktaya kadar mtb ile gitmeyi planlıyorum. araba ile bir noktaya kadar gidilebiliyor.. ama iki teker ile heryere..

@ilker Coşkun hocam tam olarak anlatmaya çalıştığım son cümlenizle aynı şeydir. ağzınıza sağlık..

• Beğen
Tepkiler: ilker Coşkun
Scudo
Bisiklete yeni başlar iken, insan bilmediği bir şeye adımını attığından dolayı yönlendirilmeye ihtiyaç duyuyor ve eğer bisiklet grupları vb. yerler ile temasa geçmemiş ise danışacağı ilk yer, bisikletçi oluyor. Bisikletçilerinde diğer bisiklet türlerinden önce dağ bisikletini ısrarla tanıtması ve "al dağ bisikletini kaldırımda da gidersin oradan buradan atlarsın bir şey olmaz" demesi bayağı etkileyebiliyor. İnternet üzerinde ince eleyip sık dokuyarak yapılan araştırmalara kıyasla, bir bisikletçiye danışmak da seçeneklerin arasında fakat güvenilirliği bisikletçiden bisikletçiye değişir biraz.
Bir keresinde; bir genç arkadaş babasıyla geldi, genç ilk başta şehir bisikletlerini gösterdi fakat bisikletçinin "onlar pahalı, gençsin hoplayıp zıplarsın sana dağ bisikleti verelim vs." sözleri üzerine babasıyla birlikte 2 bin bütçe ile yanlış kadro boyunda dağ bisikleti alıp oradan gittiler

Eğer sürekli şehir içi sürüş yapacak isek ve gireceğimiz en bozuk yer toprak yollar olacak ise, şehir/tur bisikleti almayı daha mantıklı buluyorum yani en azından amaca hizmet olmuş oluyor. Yokuş, hız ve lastik gibi konularda her ne kadar yol ile dağ bisikleti arasında olsa da "buraya anca dağ bisikleti" girer dediğimiz asfalt yerleri kaldırabilirler, dağ bisikletine göre belki daha az yormak gibi bir durum da olabilir. Lakin, eğer orman vb. yerlere gidiyor ve bu nedenden dolayı dağ bisikleti kullanıyor, şehir içerisinde bisiklet de sürüyor isek, o zaman durum başka yani öyle pek bir eleştiriye açık olduğunu düşünmüyorum. Görünüşü, tarzını beğendiği için dağ bisikletine binmek de dünyanın sonu değil. Bence esas sorun; bisikletler konusunda yeterince tecrübesi olmayan, yeni başlamak isteyenlerin doğrudan dağ bisikletlerine yönlendirilmesi. Bilinçli olarak dağ bisikleti kullananları eleştirmememiz gerekiyor.
Sokakta görülen dağ bisikleti kullanıcılarından biri de benim. Belgrad'a gittiğimiz zaman rüzgar arttı, metronun saati geçti ve Belgrad ormanından Bakırköy'e kadar dağ bisikletleri ile pedal çevirdik. Bir gün çay içmeye çıkacaktık yakın bir yere, ev tadilatta olduğu için yol bisikletimin daha önce söktüğüm pedalları bulamadım dağ bisikleti ile çıktım. Daha bu tür durumlarda çıktığım da oluyor.

Her iki türden bisikletin kullanıcısı olarak; Bindiğimiz bisikletlerin türleri farklı ve hepsinin kendine has özellikleri bulunuyor, yol bisikletleri ile bozuk asfaltta gitmek evet teker değdiği anda "hayda" dedirtebiliyor insana fakat yol bisikletleri sanıldığından daha sağlam elbette ki türü gereği bazı konularda dikkat isteyebiliyor, dağ bisikletleri ise yapısı gereği daha sert yerlere gelmesi için tasarlanmış elbette ki her bisikleti olması gereken yerde kullanmak lazım fakat hepimizi seçim yapmaya iten şartlar oluyor. Bilinçli olarak, araştırmış ve konuya hakim olarak bisiklete binen kimseyi eleştirmeye, bindiği bisikletin modeli/markası yüzünden aşağılamayı vb. şeyleri yapmaya hakkımız yok.

Eleştiri oklarını biraz bisiklete yeni başlayacak arkadaşlarımızı bilgilendirmek, hangi türden sürüşe uygun olduğunu, ne amaçla kullanacağını, öğrenip ona göre yönlendirme yapmak yerine; doğrudan kendi kullandığı haricindeki bisiklet türlerini kötüleyen veya arkadaşlarımızı bilgisiz bırakanlara yöneltelim ve hatta peynir ekmek gibi dağ bisikleti satmaya çalışan bisikletçilere yöneltelim çünkü bilinçli şekilde araştırıp alanlar haricinde bisikletçi mağdurluğu da söz konusu.

@Derya Keçeci merhaba konuyu çok beğendim güzel bir. Konu olmuş bende geçen sene bisiklet sporuna başladım istanbul büyükçekmecede Mehmet bisiklete gittim ve bisiklet almak istediğimi söyledim bütçeniz nekadar diye sordular bende 2.000 TL kadar çıkabilirim dedim önce yol bisikletlerinin fiyatlarını sordum epeyce uçuk fiyatlı bisikletler vardı okadar vermem dedim onlarda dedi abi zaten senin bu ilk bisikletin olacak gel sana MTB verelim yol bisikleti sana göre değil ne yalan söyliyim yaşım 38 en son 15 17 yaşında bisiklete bindim gözümü korkutu bisikletçi öyle söyleyince kendi kendime dedim şu lastiklere bak incecik düşeriz biz bununla en güzeli MTB alalım biz adamın bildiği varki bunu tavsie ediyor bize ve Merida big seven 100 ile tanıştık 2.050 TL verince ilk zamanlar çok zorlandım her tarafım ağrıyordu hata 1 hafta yarım yamalak kulandım geri götürdüm bunu verip üste road bike almak için abi daha acemisin hamlık var üzerinde biraz kulan göreceksin ozaman daha farklı olacak neyse dedik öyle. Olsun aradan tam 8 ay geçti her sabah işe gidip geliyorum 88kg dan 76 kg düştüm çıkamadığım yokuş yok gibi neredeyse ama kafam yol bisikletinde kalmıştı hafta sonları uzun yol yapıyorum yanımdan yol bisikletli gruplar geçiyor.baka kalıyordum bu iş böyle olmıycak dedim ve yol bisikleti araştırmaya başladım MTB de taksitleri yeni bitmişti ve ve kararımı verdim Giant SCR 1 yol bisikleti alacaktım uygun kadro istanbulda bulamadım Edrine ye yolculuk yaptım hem gezmiş olduk burada sizlere diyeceğim sadece bisiklet tavsie eden arkadaşlar değil ayni zamanda bisiklet satışı yapan bayilerde yalan yanlış insanlari MTB almaya yönlendiriyorlar istediginiz kadar araştırın hangi bisikleti alacağınıza bisikletleri tanımadığımız için her kafadan bir ses çıkıyor ve çoğunluk ne söyliyorsa onu alıyoruz ister istemez 2 bisiklet sahibi olduk bu sayede :)
MTB yi satalım dedik letgo olsun sahibinden olsun abi ps4 vereyim abi saat vereyim abi 900 TL var öğrenciyim olurmu ve ilanı kaldırdım kusura bakmasınlar ben onlara gelemem şuanda MTB ile işe gidip geliyorum hafta sonlarıda zaman kalırsa yol bisikleti ile uzun yol yapıyorum MTB mezarlığına bırakmadım bisikletimi severek kulanıyorum her 2 sinide
iyi forumlar pol pedalamalar herkese arkadaşlar

@mtbcandir

nibali bunu beğendi. :D
uludağ inişinde ızgara yok.

@AytacALTAY

ben de bunu anlamıyorum.
yol bisikleti lastiği, 120 psi'ı vurduğun sürece çivi girmedikçe patlamaz. 4000 km'ye yakın lastiğim patlamadı benim. asfaltta yol lastiği mtb'ye göre çok daha avantajlıdır, çok daha yüksek basınca sahip olduğu için taş vs geldiğinde lastiği patlatmıyor, sektiriyor. mtb öyle değil. mtb'yi 4000 km kadar kullandım. ikisi hakkında da yeterince tecrübem var boşa sallama.
mtb'de aynı verimi alabilmek için marathon plus gibi tanesi 1 kg'lık lastiklerden takıyordum ki şu an kullandığım bisikletin ağırlığının %26'sı sadece o lastiklerle sağlanmış oluyor.
paris-roubaix yarışı yol bisikleti için efsanedir ve zannettiğiniz gibi uçak pistinde yapılmıyor.
bettiniphoto_0026032_1_full.jpg
zaman zaman çamurla kaplanan bisikletçiler bu yarışı bitirmek için inanılmaz acı çeker ve her sene tekrar gelmek için gün sayarlar.
sandığınız gibi yol bisikleti jilet gibi asfaltta gitmek zorunda değil.

yol bisikletiyle akaretler yokuşunu çıkıyorum eve giderken, yukarıda verdiğim yola benzer durumda. ne lastiğim patladı ne düştüm bugüne kadar.
dilersen beklerim akaretler yokuşunda kozlarımızı paylaşalım. bakalım kim kimin yanından sırıtarak geçecek.

Konu dışına çıkılmış genelde mtb süren arkadaşlar bizi dışlıyolar olarak algılayıp mtb-yol kıyaslamaları yapmış.
Ben şunu söyleyebilirim , konunun özünde kullanım alanına göre bisiklet seçimi anlatılmak isteniyor.Ve bizim ülkede genelde yanlış yönlendirmeler ile araştırılmadan çoğunlukla mtb bisiklet alınmakta diyor konu sahibi.Ben burada kendisine katılıyorum çok doğru bir tespittir.
Malesef genelde ilk bisikletlerimiz mtb olur.Benim de lise çağlarımda iken ilk güzel bisikletim mtb idi.Şimdilerde 3-4 senedir yol bisikletine de sahibim.
Aslında şehir içinde kullanılması gereken en ideal bisiklet şehir bisikleti denilen bisiklet türüdür.Ben kendim 3. bisiklet olarak şehir almak yerine mtb bisikletimi olabildiğince modifiye ettim.Lastik ebatları,dişli oranları vs. bunları yenileyince hemen hemen şehir bisikletine benzettim.Bu bisikletimi sadece günlük basit işlerde kullanıyorum, alışverişler,1-2 saatlik geziler vs.
En doğrusu şehir bisikleti sürmektir, mesela ben yol bisikletimle gündelik ufak işleri asla yapmam çünkü yolun da tadı formalı taytlı tam takım ve uzun turlarda çıkıyor.Biraz da üşengeçlik var tabi kilitli pedal dolayısıyla ayakkabısını da giymek felan. :)

Yeni bisiklet alacaklara tavsiyem , eğer arazi orman vs gibi zorlu şartlarda kullanacaksanız mtb , şehir içi yollarda şehir bisikleti , uzun turlar, otobanlar vs böyle yerlerde de yol bisikleti almak gerekir.

Ne yolu araziye ne mtb yi asfalta sokmayın :)

• Beğen
Tepkiler: trabzonlu ozan
@Serkancycling
Eve nasıl dönücez ? Onu geçtim dağa nasıl gidicez o vakit ? Son cümleye kadar şahane gidiyordu oysaki yazı :):)

Bu da önceki sayfalarda süren saçma tartışmalar için; Ben Maltepe'de oturuyorum. Polonezköy'e mtb parkuruna sürüşe gidiyoruz. Demek evden Polonezköy'e kadar beni gören forum ahalisinden küfür yiyorum dağ bisikleti ile asfalttayım diye. Üzdünüz.

@BerkEvren Valla abicim binicen arabana götürcen mtb ni ormana :) Şimdi öyle bi soru sordun ki :)
Mesela şu olabilir ; mtb ile dağa ormana çıkmak istiyoruz ve arabamız da yok ne yapacağız ?
Mevzu tekrar özünde bisiklet seçimine kayar çünkü şöyle düşünelim, 10 km yakınlarda orman-dağ varsa ve oralarda gezmek istiyorsak mtb ye eyvallah :)
Eğer 50-60 km yakınlarımızda hiç orman dağ yok ise ve şehirdeysek şehir bisikleti :)
Yok ben otobanlara çıkarım İstanbul dan bi çıktım mı ver eline Ankara ne bilim Kars veya İzmir diyorsakta yol bisikleti lazım :)
Ama ben 50-60 km otobanları aşıp sonra dağa-ormana girmek istiyorum diyorsak o zaman mevzu değişir :D
Triatlon felan gibi düşünmek lazım :p

Adam basta mtb yi sehirde kullanan kimse yok bizim disimizda, neden mtb alip duruyorsunuz demiş. Sonra mtbciler toplanmis buraya meeteeeebeee diye miting yapmis, oylarini mtb ye vermisler, yol bisikletlileri geceriz demis metebe bunlar da geceeriiiz demisler. Bunlar hep road bike lobisi, Bunlar yollu, bunlar varya bunlar yel bisikletli yellll!! Demis meteebeeliler. Cümbür cemaat metebeye atlayip gitmisler, meteebee geliyor asfaltlari fethedecegiiz diye bagira bagira :D :D

Arkadas yazmis 9.5 kilo mtb var diye. 9.5 kiloluk mtb kac para? Her mtb 9.5 kilo mu diyim veya?
En ucuz yol bisikleti bile 9.5 10 kilo iken bu karsilastirma sacma olmus.
Umarim mtb ile iyi antreman yapip bir gün yol bisikletli birilerini gecebilirsiniz icinizde kalmis sanki :D Hayirlisi arkadaslar takinti yapmayin bu kadar. Konu zaten neydi ne olmuş.

Bana da mtb aldirmislardi basta, 750 liraya Carraronun sevdigim bir mtb si vardi. Mtb ile sabah cikip aksama evde oldugum, mtb ile tur yaptigim yollari simdi 3 saatlik gunluk antreman diye yapiyorum. Biraz gercekci olmak lazim. Herkese mtb aldiran zihniyet kötüdür, yanlistir. Dagda bayirda surmeyecek kimselere en azindan sehir bisikleti aldirin da sonradan pisman olmasinlar.
Onun haricinde bundan sonra yol bisikleti haric hicbir bisiklete para vermem. Eger dag bisikleti alirsam da markete gidip gelmek icin alirim, zira yol bisikleti ile markete gidilmiyor :D :D

@Serkancycling merhaba bisikletlilerin otobana girmesi serbestmi trafik kanununa göre abimle 2ay önce istanbuldan Edirne merkeze gittik bisiklet almak için abime dedim dönüşte sürerek gelirim abim dedi bırakmam yasak zaten dedi

@Kubilay Şimşek
Yerim onun tecrübesini isterse 10 defa dünya turu yapsın adamda 2 gram zeka kırıntısı yok. Mtb fanatiği değilim diyip mtbci yol kullansa elinize verir, ince lastik ile hepinizi üzerim, yolcular kaldırımdan inemez mazgala takılır yazan birinin zekasından şüphe ederim. Herhalde zamanında yolcular arkadaşı ellemisler rahatsızlık bu yüzden

@Ahmet Bilge Kaan AKIN
Abiler herkese MTB aldıran zihniyeti teşvik etmiyoruz zaten. Ben de bisiklet tavsiyesi isteyen ilk arkadaşa nerede kullanacaksın diye soruyorum. Şehir içinde kullanacaksa bu MTB değil zaten ama yol bisikleti de değil. Dediğiniz gibi uzun yol için yol bisikleti şehir için şehir bisikleti var. Bizim takıldığımız konu buraya asfalt dökmüşler sen burdan çek git bizim asfaltımızı bozuyorsun diyen yolcular. Bana amele demeye çalışanlar. MTB gibi yol/yarış bisikleti de spesifik bir maksatla üretilmiş şehirde günlük kullanım için değil. Ama yol bisikleti kullanan arkadaşlar medeniyetin kendi eserleri olduğunu düşünüp geri kalanları mağaralara yollamaya yeltendiklerinden bu tartışma uzuyor. Tabiki farkları avantajları var ama bana git bisikletini arabayla dağa çıkar asfaltımı kirletme diyen zihniyet ayırıcı kötüleyici ötekileştiricidir. Ben kendi adıma yol bisikletini değil bu ötekileştiren zihniyeti sevmiyorum.

• Beğen
Tepkiler: Serkan.Sezer
@hashus1099 aynen dediğiniz gibi lastikler çok ağır oluyor patlamaya diriençli yaptım bende Schwalbe Land Cruiser Plus 980 gr tanesi birde içlerine FormulaX patlayak önleyici sıvı sıktım bildiğiniz taş oldu ama bisiklet 16 kg dayandı :(

Haftada 2 kere yaylaya çıkma keyfi var (rakım 2146) şimdi söylerim size hangi yol bisikletli rahatça çıkar tabi burada kastım antremansız kişiler.
Eğimin %15 olduğu bir yokuşta hangi yol bisikletiyle 2146 rakıma kadar dayanabilir şüpheliyim :)
Mtb ile ormana dalarak bazen yola çıkarak keyifle doğanın tadını alarak çıkmak başka birşey.
Yol bisikletine 3-4 bin verirsin farzı misal,mtbye 2 bin verirsin ama sen rahatça ormanda gezemiceksen kaldır at o bisikleti biraz ağır oldu yorumum ama budur.

An itibariyle benzini döktüm yol bisikletimi yaktım arkadaşlar. Rahatça ormana giremiyorum çünkü. Başlık da kapanabilir. :D

• Beğen
Tepkiler: Sharboon
@mtbcandir
MTB ye tukaka diyenler ne yazıkki MTB yi hakkıyla kullanmayı beceremeyenlerdir, yol bisikletçisi olmakla bunun alakası yok tamamen tecrübesizlik ve egoyla alakalıdır. eğer bu konuda dinlemeniz gereken bir yol bisikletçisi varsa bu tercihi Peter SAGAN'dan yana yapın, garmin alıp profil jant koydu diye kendini pro zanneden mehmet abiyi çok ciddiye almayın :) Ayrıca bu kıstaslarda hep yol koşulları değerlendirilir ama bisiklete aynı zamanda keyif için bineriz, yani hepsi ayrı tad ayrı doku, şehir şartlarında da sürüş karakteri olarak mtb geometrisi tercih edilebilir, bu tamamen kişisel bi tercihtir, ama mtb alıp araziye hiç girmez sadece şehirde dolaşırsanız o da biraz gariptir. Kısacası "bisikletçi" olarak mümkün olduğu kadar çok stili denemek sürüş yeteneklerinizi kat be kat artırır, daha önce yoldan mtb'ye geçen ve yine mtb den yola geçerek şampiyonluk kazanan profesyoneller vardır, mesela SAGAN kariyerine mtb de başlayıp mtbyle devam etmek istediğini belirtsede son noktada tamamen duygusal nedenlerle yol yarışçısı olup mtbyi hobi rafına kaldırmıştır, ve yeteneklerini diğer yarışçılarla kıyasladığınızda mtb altyapısının yararlarını görebilirsiniz. Önemli olan yaptığınız seçim hakkında bilgi sahibi olup ihtiyacınızdan emin olup, gelen öneri ve eleştirileri kulak arkası edebilmenizdir. Bisikletçilerin bisiklet sürmekten sonra en sevdiği şey diğer bisikletçilere ekipman ve stil önerisi yapmalarıdır. "Sen buna karbon maşa taksan on numara olur, bisiklet güzelde profil jant ister, boynu aşağı bassan daha fazla randıman alırsın vs. vs. Bence önemli olan bu disiplinleri harmanlamak ve seçtiğiniz disiplinler dışındakileri küçümsemekten sakınmaktır :) yolcu mtbyi küçümser, downhillci ikisinide, 29" kullanan 26" kullanana selam vermez :) bunların ekipmanla alakası yoktur, tek neden kompleksler ve egolar, sizde bunları bi zahmet görmezden geliniz.

Şunuda eklemek istiyorum ki, stilleri ve bisikletleri eleştirmeyin, üzerindeki kişileri eleştirin, çünkü yeteri kadar bilgi ve tecrübeye sahip olmayan, sırf trendi yakalamak için bisiklet alan birinin düşünce ve tavırları, tüm yol'cu ya da mtb'ci arkadaşara mal edilemez. Ve yine siz bu tecrübesiz ama egosu yüksek insanları referans alarak herhangi bi stili kötü yargılamayın. yol bisikletinde de mtbde de adrenalin vardır, bu tip yorumları yapmadan önce ilgili disiplini yeteri kadar deneyimleyin, eğer yine de memnun kalmazsanız artısıyla eksisiyle deneyimlerinizi paylaşın. Birkez yeteri kadarıyla deneyimleyip ruhu hissettiğinizde, insanların tercihlerinin nedenini anlayarak yersiz eleştiri ve önerilere gerek duymazsınız ;)
Ben sadece tek bir disiplini uygulayan birinin, diğer disiplini yeteri kadar deneyimledikten sonra seveyeceğine inanmıyorum, yani mtb'ciye bi yol bisikleti hediye edin ve sonuçları 30 gün süre ile gözlemleyin :) yada yol'cuya güzel bir mtb hediye edip, atlamalı zıplamalı bi parkurdan sağ çıkacak kadar eğitim alacağı süreyi eklersek, bunun sonunda hoşuna gitmeyeceğini sanmıyorum, dişimi kırarım :)

Bonus: "Bilen söylemez, söyleyen bilmez" (çin atasözü)

Konuyu özetle okudum kaçırdığım hususlar için kusuruma bakmayınız lakin çoğu bisiklet heveslisi ihtiyaçlısı ve ilgilisi adına 1200-1500 tl bisiklete vermek olanaksız ben sahsen uugun diye bianchi mtb aldım ve üstündeki lastikleri değiştirmek düşüncesindeyim. MTB iyidir diye yada görünen bisikletler o diye alınan yada alanlara birşey diyemem ben konu ile alakalı olayın maddi tarafındayım son olarak bisikleti hayat tarzı haline getirmemiş yada henüz o aşamada olmayan bisiklet sevenlerde var olabilir benim gibi :) tsk ederim syg.

@Fake Guru benden alıntı yaparak yazmışsın ancak ben onları niçin yazdım ? Ben bu şekilde tacizlerden yorulduğum bunaldığım anlatmaktan dilimde tüy bittiği için yazdım. Yazını okudum gerçekten çok güzel özetlemişsin. Aynı kafadayım seninle ama sanki benim düşüncelerimi karşıt görüş gibi yazmışsın. Benden yaptığın alıntının yazılma nedeni de mtb'cilere kötü bakan zihniyetlere aynı basitlikte yanıt vermekti. Bende isterim ki herkes ortak bir şekilde bu değerleri göğüslesin. Olay oydu. Yine de yazının netliği için sağol. Bu şekilde herkes herkesi anlasa dinlese... Bisiklet olayını oturturuz da zor yani.

@mtbcandir
yok aslında ben sayfayı açtığımda senin mesajını gördüm ve ona istinaden cevapladım, daha sonra farkettim ki onun üzerine bi kaç sayfa daha var, okunmamış ilk mesaja gidince böyle oldu :) zaten anladığın gibi senin dediklerine karşıt olan bi durum yok, aksine yakındığın şeyleri haklı bulduğum için alıntılayıp devam ettim, yani bir zıtlık değil paralellik söz konusu ;)

@Fake Guru işte hem paralel hem de benim direk yerdiğim yerden alınca sanki sende mi brütüs dedim bi an :D :D

Ayrıca ;

Sayfada hala mtb'cilerin canını yaktığı bir arkadaş var... Direk cevap bile vermiyorum kendisi çok rezil bir insan olduğu için. Zamanında topu mtb'cilerin yanına kaçmış gibi geldi bana ...

Bunun haricinde bu sayfada eşit yaklaşım gösteren birbirini destekleyen bilinçli olmamızı öğütleyen ortak yolu bulmaya çalışan ,anlayan arkadaşlara da teşekkür ediyorum. İyi ki varlar da bisikletten hala keyif alabilmemizi sağlıyorlar.

Geri