Nabzımla ilgili bi değerlendirme yaptım da dikkatimi çeken şeyler var, herkesle paylaşarak bir fayda sağlayabileceğimi düşünüyorum.
2022 yılında 32 yaş dolaylarında tekrardan aktif olarak spor yapmaya başladım (bisiklet tabi), başlangıçta enstrümantal bir nabız ölçümü yapmıyordum ama zaten sürüş sırasında sürekli kulağımda kalbimin güm güm atışını duyduğum için ne durumda olduğumu anlayabiliyordum. Sonra ölçüm yapmaya başlayınca 20-30 km’lik 200-300 metre tırmanışlı sürüşlerde ortalama 160+ nabızlar elde ettiğimi gördüm. Azami nabzım 182, dinlenik nabzım sürüş yapmadığım günler 60, sürüş yaptığım günlerde de 70-75 dolaylarında seyrediyordu.
Bu arada aktivite yoğunluğumu şöyle istatistiki olarak paylaşayım; 2022 başında almıştım bisikleti ve 2022’de 700 km, 2023’te 2.000 km, 2024’te 3.000 km dolaylarında sürmüşüm. 2023 sonu 2024 başı gibi toplam 100 km’lik bir koşu dönemi var ama bana faydası olmadığı gibi sakatlanmama sebebiyet verdiği için onu saymıyorum
Neyse, şimdi sürüş esnasında canlı bir nabız takibi yapmıyorum, sadece bilek bandı kullanıyorum sürekli olarak. Daha önce göğüs bandını ve bilekliği manuel olarak doğrulama maksatlı kontrol ettiğimde azami 5 birimlik sapmalarla doğru çıktı verdiklerini teyit ettim. Mevcut durumda aldığım değerler şu şekilde olmaya başladı; azami nabzım 188’e yükseldi (uzun zamandır kendimi o kadar zorlamadım, bu değer 2023’ün başında aldığım değer), sürüş ortalamalarım 150 dolaylarına düştü (bu da 2024’ün başında hala göğüs bandı kullandığım zamanlardan kalan veri), dinlenik nabzım 50 dolaylarına düştü (bu güncel veri).
Dinlenik nabız biraz inatçıymış gerçekten de, yani herkesin dediği gibi burda sabırlı olmak lazım öyle hemen 100 km sürüşler yapabiliyorum da nabzım niye düşmüyor diye düşünmemek lazım.
Şu an sürüşlerimin ortalamasını alabilecek ekipmana sahip değilim ama özellikle tırmanışlarda daha uzun süre boyunca sabit ortalamalı bir performans yakalayabiliyorum nabzım yükselip beni pes ettirmeden önce.
Bence en önemli gelişmelerden biri de sürüş yaptığım ve yapmadığım günlerin gecesinde aynı dinlenik nabız değerlerini alabiliyor olmam oldu. Bu da vücudumun çok daha hızlı toparlanmaya başladığını gösteriyor diye düşünüyorum. Zaten hissettiğim bir durum bu, 2 gün üst üste 50 km’lik ilk gün 600 ikinci gün 900 metre tırmanışlı sürüş çıkarabiliyorum benzer performanslarla. Demek ki vücut her anlamda kaybettiklerini çok daha hızlı yerine koyabiliyor gerçekten de.
Sonuç olarak; verileri ölçmek ve takip etmek çok önemli evet ama bu ölçümlerin insanı esir almasını engellemek lazım özellikle başlangıç seviyesindeyseniz. Sabretmek gerekiyor, bu süreçte vücudunuzu hırpalamadan, kendinize haksızlık etmeden sabırlı şekilde devam etmek çok çok önemli. Nitekim yılda 10-15 bin km yapan kişilerin verilerine gıpta ediyoruz ama 3 yılda anca 5-6 bin km yapan birisi olarak da !başlangıç seviyesinde olduğum için! gayet hızlı ve dramatik sayılabilecek gelişi elde edilebildiğini tecrübe etmiş oldum.