Scudo Sports

Nabız Takibi

Decathlon daki nabız bandı iyimi? Kullananınız varmı? Ek olarak ne almak lazımdır birde
Göğüse takılan dan bahsediyorsanız, Adil abi kullanıyor diye hatırlıyorum.

Scudo
Decathlon daki nabız bandı iyimi? Kullananınız varmı? Ek olarak ne almak lazımdır birde
senelerdir kullanıyorum memnunum. 1,5-2 sene ömrü var. yenisini almanız lazım. 2 seneden önce saçmalamaya başlarsa garantiye giriyor ama bana para iadesi yapmışlardı zam farkını üstüne ekleyip yenisini almıştım.

Soru: Zone 3-4 de giderken yağ yakmıyor mu vücut?

Yakıyor elbette ama 2ye göre daha az yakıyor. Nabız yükseldikçe vücut daha hızlı ve daha yüksek enerji üretimi için karbonhidrat ve şeker depolarına yükleniyor. Bu da yine kişiye göre değişebilir.

Bu başlıkta mıydı hatırlamıyorum, birisi bir maratoncunun koşu esnasında tükettiği kalorinin 4 katını sonraki 24 saatte tükettiğinden bahsetmişti. Profesyonel sporcular bedenlerine bu eğitimi de veriyorlar.

• Beğen
Tepkiler: StanicEnemy
1689752348776.png

Merhaba. Bisiklet ve koşu yapıyorum. İkisinde de dayanıklılık ve interval antrenmanlar yapıyorum yıllardır. Hiç saatle uyuma alışkanlığım yoktur ama Garmin Fenix aldıktan sonra uyku takibi için saatle uyuyorum arada. Sabahhep aynı saatlerde Garmin beni alarm çalarak uyandırıyor. Nabzım 36-37 çıkıyor sabahın o saatlerinde. Zaten dinlenik nabzım da 42-44 arası. Bazen araç kullanırken de 38 nabız uyarısı veriyor.

Bir doktora gidip sordum. Bir kaç test yaptı ve kalbimin bir sporcuda olması gerektiği gibi büyüdüğünü ve normalden hantal çalıştığını söyledi. Kardiyak mr ile bakıp garantiye alalım, tehlikeli olabilir dedi. Başka 2 kardiyolog ise(biri triatlet) hiç korkacak bir durum yok. Bu yaşta, bu spor seviyesinde gayet normal dedi.

Sizde durumlar nasıl? Bunun takibini yapan var mı? Bu arada ailemde kalp rahatsızlığı var. Dedem kalp krizinden vefat etmiş. Babam ve amcam da aktif olarak kalp hastası ve kalp krizi geçmişleri var :(

307234 dosyayı görüntüle

Merhaba. Bisiklet ve koşu yapıyorum. İkisinde de dayanıklılık ve interval antrenmanlar yapıyorum yıllardır. Hiç saatle uyuma alışkanlığım yoktur ama Garmin Fenix aldıktan sonra uyku takibi için saatle uyuyorum arada. Sabahhep aynı saatlerde Garmin beni alarm çalarak uyandırıyor. Nabzım 36-37 çıkıyor sabahın o saatlerinde. Zaten dinlenik nabzım da 42-44 arası. Bazen araç kullanırken de 38 nabız uyarısı veriyor.

Bir doktora gidip sordum. Bir kaç test yaptı ve kalbimin bir sporcuda olması gerektiği gibi büyüdüğünü ve normalden hantal çalıştığını söyledi. Kardiyak mr ile bakıp garantiye alalım, tehlikeli olabilir dedi. Başka 2 kardiyolog ise(biri triatlet) hiç korkacak bir durum yok. Bu yaşta, bu spor seviyesinde gayet normal dedi.

Sizde durumlar nasıl? Bunun takibini yapan var mı? Bu arada ailemde kalp rahatsızlığı var. Dedem kalp krizinden vefat etmiş. Babam ve amcam da aktif olarak kalp hastası ve kalp krizi geçmişleri var :(
hocam bende düzenli bisiklet ara ara koşarım sizin gibi. akıllı saat ve nabız bandıyla da nabzımı takip ederim genelde. uyku esnasında benim nabzım ortalama 59-60 olarak çıkıyor mesela. sizin uyku nabzınız çok mu düşük yoksa benimki mi yüksek yoksa emin olamadım. benim mesela koşarken pace/nabız şöyle
1689753935549.png

dinlenik nabız verilerime baktığımda da şöyle bir tablo çıkıyor
1689754190655.png

doktor arkadaşıma da sordum sizin durumunuzu genel bir çerçevede. uykunun evrelerinden birinde nabız o kadar düşük olabilir dedi. tabi ailenizde kalp rahatsızlıklarıyla ilgili hikayenin olması dikkat edilmesi gereken bir durum.

hocam bende düzenli bisiklet ara ara koşarım sizin gibi. akıllı saat ve nabız bandıyla da nabzımı takip ederim genelde. uyku esnasında benim nabzım ortalama 59-60 olarak çıkıyor mesela. sizin uyku nabzınız çok mu düşük yoksa benimki mi yüksek yoksa emin olamadım. benim mesela koşarken pace/nabız şöyle
307235 dosyayı görüntüle

dinlenik nabız verilerime baktığımda da şöyle bir tablo çıkıyor
307240 dosyayı görüntüle

doktor arkadaşıma da sordum sizin durumunuzu genel bir çerçevede. uykunun evrelerinden birinde nabız o kadar düşük olabilir dedi. tabi ailenizde kalp rahatsızlıklarıyla ilgili hikayenin olması dikkat edilmesi gereken bir durum.
Evet aslında gayet normal 40'a kadar. 36 olması ufaktan kuşkulandırıyor beni :D Günlük hayatta ve sporda hiç bir şiakyetim yok. Bakalım belki kardiyak mr çektirip detaylıca kontrol ettirebilirim. Şakaya gelmez..

Uyurken, otururken, uzanırken benim de 55-60 oluyor. Fiziksel durumuma ve yaşıma göre normal bir durum.

Nabız çok kişisel bir konu, kıyaslamak çok doğru olmaz arkadaşlar. Uyku nabzı normal olabilir o seviyelerde. Doktorun dediklerini referans almak gerekir. Ancak kalp büyümesi iyi bir tabir değildir genelde.

Elbette konu uzmanlık alanı ama bana pek normal gelmedi.En doğrusu bir kardiyolog muayenesi olur.

307234 dosyayı görüntüle

Bence saat kullanma😁uyurken nabzını ne yapacaksın. Panik atak olursun.

Bence saat kullanma😁uyurken nabzını ne yapacaksın. Panik atak olursun.
Kontrolü kaybetme seviyesine geldiğini anlayamamaktan çekinen insanlar için sonuna kadar katıldığım önerme. Hiç bir sıkıntısı yokken evine dijital tansiyon aleti alıp, kısa süre içinde ayda 1-2 defa yüksek ve düşük tansiyon şikayetleriyle acile gitmeyi alışkanlık haline getiren bir tanıdığım var. İnsan gerçekten ölçtükçe deliriyor.

Ama, kocaman bir AMA hem de, ölçmediğin şeyi de yönetemezsin. Bu sebeple ölçümün değerini ve önemini bilmek lazım, ve hepsinden önce de kendini bilmek lazım.

Kendimden örneklemek isterim; bisiklete binmeye kilo vermek ve hareketli bir yaşam tarzım olsun amaçlarıyla başladım. Zamanla nabzın yağ yakımı için önemini öğrendim ve nabzımı takip etmeye başladım. Dinlenik nabzım ve nabız toparlanma hızımın çok iyi olmadığını gördüm, nitekim öncelikle beslenme rejimimi ve gün içi aktivite yoğunluğumu değiştirmeye çalışıyorum. Tabi kalple ilgili yaptığımız çalışmaların sonuçlarını muhtemelen kısa süre içinde görmeyi beklememek lazım ama iyi yönde gittiğimi düşünüyorum. Bunun haricinde mesela kadans sensörü kullanmaya başladım. Şimdi nabız takibini yol bilgisayarından canlı olarak yapamıyorum, ara ara manuel ölçüm şeklinde ilerliyorum ama nabız ve kadans takibini birlikte yaptığımda -hedeflememiş olmama rağmen- en yüksek hız ortalamasına sahip antrenmanımı gerçekleştirdim, daha da önemlisi pek çok segmentte -özellikle tırmanışlı olanlar- en iyi sürelerimi yaptım.

Tabi ölçüm yaparken naçizane en önemli gördüğüm konulardan biri de ölçüm tutarlılığı ve düzenli takip. Mesela amatör ekipmanlar kullanıyoruz ve nabzımızı yüksek ölçüyor. Eğer gerçek verilere göre sürekli olarak 5 birim, 10 birim gibi belirli oranlarda bu hata sabitse, bu değerleri düzenli olarak takip etmek işimizi görecektir. Önemli olan ne yöne gittiğimiz. Bakıyorum mesela gece uyurken 160 küsür nabız değeri okumuş kolumdaki saat, yine benzer şekilde bisiklet tepesinde yokuş tırmanırken de 32 ölçmüş, yani bu değerlerin bir önemi yok.. Ancak ortalama değerlerdeki anormallikler için de ölçümünü yaptığımız değer haricindeki değişkenleri değerlendirmek gerekiyor, yani en basitinden kışın 5 derecede yaptığımız 10 kilometrelik sürüşle, yazın 35 derecelik havada aynı sürüşü yaptığımızda aynı nabız hareketlerini beklememek lazım..

Arayınca illa ki bir şeyler çıkaracak özel sektör doktorlarını tercih edip kendinizi paranoya haline sokmak yerine, profesyonel değiliz neticede pek çoğumuz burda, basit ve görece ucuz sayılabilecek sensörler ve ekipmanlarla kendi sağlığımızı asgari seviyede kontrol altında tutabiliriz/tutmalıyız diye düşünüyorum.

Elbette ne kadar doğru ölçtüğüde garanti değil. İnsan hep kötüyü düşünür kendini hasta eder. Nacizane tavsiyem uyurken değilde sevişirken takmak daha eğlenceli olur.zaten öleceğiz , yaşarken ölmeyelim

• Beğen
Tepkiler: Umur Bora
Nabzım 36-37 çıkıyor
Hocam bende fenix 7 kullanıyorum. Optik sensör iyi olsada çuvalladığı yerler oluyor... Tavsiye olarak, uyumadan önce varsa nabız bandını takıp öyle ölçüm alın...
Ayrıca iyi bir sporcu için uykuda nabzın bu seviyelere düşmesi normal... Bu seviyelere düşen bir arkadaşım var gayet sağlıklı...

• Beğen
Tepkiler: Rhodiumm
Merhaba, bende benzer bir durum yaşadım, yaşıyorum.
44-45 yaşımda aktif spora başladığımda (şuan 47) nabzım yüksekti. düzenli antrenmanlar sonrası aktivite esnası nabzım düştü. Bununla beraber dinlenik nabzımda düştü.
İlk garmin (forerunner 245) saatimi kullanmaya başladığımda gece benide bir kaç kez alarm vererek uyandırdı. 38-37 nabızlarda. Dinlenik (aslında uyku nabızı) nabzım 42 civarı çıkıyor. Benim de ailevi geçmişimde kalp rahatsızlıkları var. Babam ve abim kalp krizi geçirdi, açık kalp ameliyatları oldular ve damarları değişti.
Ben de doğal olarak gerekli tüm incelemeleri yaptırdım. Her türlü testler yapıldı. Çok şükür bir şey çıkmadı.
Şunu anladım ki genetik olsa da nabız tamamen kişisel. Ben babam gibi veya abim gibi yaşamadım ki onlarla aynı kaderi yaşayayım.
Kontrollü bir şekilde spora devam :harika:

• Beğen
Tepkiler: Ahmet TOPAL
307234 dosyayı görüntüle

İyi bari. Beni doktora gidip para vermekten kurtardın. Aynı soruyu bende kendime soruyordum.
Elbette ne kadar doğru ölçtüğüde garanti değil. İnsan hep kötüyü düşünür kendini hasta eder. Nacizane tavsiyem uyurken değilde sevişirken takmak daha eğlenceli olur.zaten öleceğiz , yaşarken ölmeyelim
Doğru ölçüyor saatler Selim. Ben nabız bandı ile sağlamasını yaptm.

Nabzımla ilgili bi değerlendirme yaptım da dikkatimi çeken şeyler var, herkesle paylaşarak bir fayda sağlayabileceğimi düşünüyorum.

2022 yılında 32 yaş dolaylarında tekrardan aktif olarak spor yapmaya başladım (bisiklet tabi), başlangıçta enstrümantal bir nabız ölçümü yapmıyordum ama zaten sürüş sırasında sürekli kulağımda kalbimin güm güm atışını duyduğum için ne durumda olduğumu anlayabiliyordum. Sonra ölçüm yapmaya başlayınca 20-30 km’lik 200-300 metre tırmanışlı sürüşlerde ortalama 160+ nabızlar elde ettiğimi gördüm. Azami nabzım 182, dinlenik nabzım sürüş yapmadığım günler 60, sürüş yaptığım günlerde de 70-75 dolaylarında seyrediyordu.

Bu arada aktivite yoğunluğumu şöyle istatistiki olarak paylaşayım; 2022 başında almıştım bisikleti ve 2022’de 700 km, 2023’te 2.000 km, 2024’te 3.000 km dolaylarında sürmüşüm. 2023 sonu 2024 başı gibi toplam 100 km’lik bir koşu dönemi var ama bana faydası olmadığı gibi sakatlanmama sebebiyet verdiği için onu saymıyorum :(

Neyse, şimdi sürüş esnasında canlı bir nabız takibi yapmıyorum, sadece bilek bandı kullanıyorum sürekli olarak. Daha önce göğüs bandını ve bilekliği manuel olarak doğrulama maksatlı kontrol ettiğimde azami 5 birimlik sapmalarla doğru çıktı verdiklerini teyit ettim. Mevcut durumda aldığım değerler şu şekilde olmaya başladı; azami nabzım 188’e yükseldi (uzun zamandır kendimi o kadar zorlamadım, bu değer 2023’ün başında aldığım değer), sürüş ortalamalarım 150 dolaylarına düştü (bu da 2024’ün başında hala göğüs bandı kullandığım zamanlardan kalan veri), dinlenik nabzım 50 dolaylarına düştü (bu güncel veri).

Dinlenik nabız biraz inatçıymış gerçekten de, yani herkesin dediği gibi burda sabırlı olmak lazım öyle hemen 100 km sürüşler yapabiliyorum da nabzım niye düşmüyor diye düşünmemek lazım.

Şu an sürüşlerimin ortalamasını alabilecek ekipmana sahip değilim ama özellikle tırmanışlarda daha uzun süre boyunca sabit ortalamalı bir performans yakalayabiliyorum nabzım yükselip beni pes ettirmeden önce.

Bence en önemli gelişmelerden biri de sürüş yaptığım ve yapmadığım günlerin gecesinde aynı dinlenik nabız değerlerini alabiliyor olmam oldu. Bu da vücudumun çok daha hızlı toparlanmaya başladığını gösteriyor diye düşünüyorum. Zaten hissettiğim bir durum bu, 2 gün üst üste 50 km’lik ilk gün 600 ikinci gün 900 metre tırmanışlı sürüş çıkarabiliyorum benzer performanslarla. Demek ki vücut her anlamda kaybettiklerini çok daha hızlı yerine koyabiliyor gerçekten de.

Sonuç olarak; verileri ölçmek ve takip etmek çok önemli evet ama bu ölçümlerin insanı esir almasını engellemek lazım özellikle başlangıç seviyesindeyseniz. Sabretmek gerekiyor, bu süreçte vücudunuzu hırpalamadan, kendinize haksızlık etmeden sabırlı şekilde devam etmek çok çok önemli. Nitekim yılda 10-15 bin km yapan kişilerin verilerine gıpta ediyoruz ama 3 yılda anca 5-6 bin km yapan birisi olarak da !başlangıç seviyesinde olduğum için! gayet hızlı ve dramatik sayılabilecek gelişim elde edilebildiğini tecrübe etmiş oldum.

Nabzımla ilgili bi değerlendirme yaptım da dikkatimi çeken şeyler var, herkesle paylaşarak bir fayda sağlayabileceğimi düşünüyorum.

2022 yılında 32 yaş dolaylarında tekrardan aktif olarak spor yapmaya başladım (bisiklet tabi), başlangıçta enstrümantal bir nabız ölçümü yapmıyordum ama zaten sürüş sırasında sürekli kulağımda kalbimin güm güm atışını duyduğum için ne durumda olduğumu anlayabiliyordum. Sonra ölçüm yapmaya başlayınca 20-30 km’lik 200-300 metre tırmanışlı sürüşlerde ortalama 160+ nabızlar elde ettiğimi gördüm. Azami nabzım 182, dinlenik nabzım sürüş yapmadığım günler 60, sürüş yaptığım günlerde de 70-75 dolaylarında seyrediyordu.

Bu arada aktivite yoğunluğumu şöyle istatistiki olarak paylaşayım; 2022 başında almıştım bisikleti ve 2022’de 700 km, 2023’te 2.000 km, 2024’te 3.000 km dolaylarında sürmüşüm. 2023 sonu 2024 başı gibi toplam 100 km’lik bir koşu dönemi var ama bana faydası olmadığı gibi sakatlanmama sebebiyet verdiği için onu saymıyorum :(

Neyse, şimdi sürüş esnasında canlı bir nabız takibi yapmıyorum, sadece bilek bandı kullanıyorum sürekli olarak. Daha önce göğüs bandını ve bilekliği manuel olarak doğrulama maksatlı kontrol ettiğimde azami 5 birimlik sapmalarla doğru çıktı verdiklerini teyit ettim. Mevcut durumda aldığım değerler şu şekilde olmaya başladı; azami nabzım 188’e yükseldi (uzun zamandır kendimi o kadar zorlamadım, bu değer 2023’ün başında aldığım değer), sürüş ortalamalarım 150 dolaylarına düştü (bu da 2024’ün başında hala göğüs bandı kullandığım zamanlardan kalan veri), dinlenik nabzım 50 dolaylarına düştü (bu güncel veri).

Dinlenik nabız biraz inatçıymış gerçekten de, yani herkesin dediği gibi burda sabırlı olmak lazım öyle hemen 100 km sürüşler yapabiliyorum da nabzım niye düşmüyor diye düşünmemek lazım.

Şu an sürüşlerimin ortalamasını alabilecek ekipmana sahip değilim ama özellikle tırmanışlarda daha uzun süre boyunca sabit ortalamalı bir performans yakalayabiliyorum nabzım yükselip beni pes ettirmeden önce.

Bence en önemli gelişmelerden biri de sürüş yaptığım ve yapmadığım günlerin gecesinde aynı dinlenik nabız değerlerini alabiliyor olmam oldu. Bu da vücudumun çok daha hızlı toparlanmaya başladığını gösteriyor diye düşünüyorum. Zaten hissettiğim bir durum bu, 2 gün üst üste 50 km’lik ilk gün 600 ikinci gün 900 metre tırmanışlı sürüş çıkarabiliyorum benzer performanslarla. Demek ki vücut her anlamda kaybettiklerini çok daha hızlı yerine koyabiliyor gerçekten de.

Sonuç olarak; verileri ölçmek ve takip etmek çok önemli evet ama bu ölçümlerin insanı esir almasını engellemek lazım özellikle başlangıç seviyesindeyseniz. Sabretmek gerekiyor, bu süreçte vücudunuzu hırpalamadan, kendinize haksızlık etmeden sabırlı şekilde devam etmek çok çok önemli. Nitekim yılda 10-15 bin km yapan kişilerin verilerine gıpta ediyoruz ama 3 yılda anca 5-6 bin km yapan birisi olarak da !başlangıç seviyesinde olduğum için! gayet hızlı ve dramatik sayılabilecek gelişi elde edilebildiğini tecrübe etmiş oldum.

nabız takibi çok çok önemli,
Ama naçizane bir tavsiyem, yokuş çıkan bir bisiklet sürücüsü -eğer kısa yokuşlar değilse- kesinlikle sürüş sırasında canlı nabız takibi yapmalıdır
Tamamen kendi görüşümdür

nabız takibi çok çok önemli,
Ama naçizane bir tavsiyem, yokuş çıkan bir bisiklet sürücüsü -eğer kısa yokuşlar değilse- kesinlikle sürüş sırasında canlı nabız takibi yapmalıdır
Tamamen kendi görüşümdür
İstanbul’da yaşadığım için tırmanışlar zaten ister istemez 200-250 metrelerle sınırlı oluyor, e bi de takip ettiğim zamanlardan da bi alışkanlık bi hissiyat oluştuğu için kabaca nabzımın ne seviyede olduğunu anlayabiliyorum. Ne zaman daha fazla zorlamamam gerektiğini bilebiliyorum en azından ki sanırım bi acemi için en önemli şey de sınırını bilebilmektir :harika:

Geri