Scudo Sports

Nasıl Nefes Alınır ?

fatih gul

Forum Demirbaşı
Tepki
116
Sigara ve alkol kullanmama ve sporcu lisansım olmasına rağmen, antrenman ve yarışlarda hızlı hızlı tempoda boğazımda kan kokusu alıyorum. Ayrıca nefes almakta güçlük çekiyorum. Aceba bu durum sizde de oluyor mu ? Ve nasıl nefes alınması gerektiği konusunda bildiklerinizi paylaşırsanız memnun olurum...

• Beğen
Tepkiler: Hastateker
Scudo
nefes spor yaptıkça açılır ama genelde herkes burundan nefes alıp yavaş yavaş ağızdan vermek gerektiğini söylerler. ağızdan nefes alıp vermek zaten yorar adamı, derin derin tam nefes alıp verdiğiniz zaman bu yaklaşık 5-6 saniyeyi bulur bu da nefes nefese kalmanı önler ufak ufak artırmak lazım tempoyu yani gün olarak.. 2-3 gün bir tempo sonra 2-3 gün başka bir tempo falan en yüksek noktaya ulaşmak tabiki zordur bunun için zaman gerekir.

• Beğen
Tepkiler: fatih gul
diyaframdan alıcaksın nefesi hem ağzın hem burnundan aynı anda çekicen hızlıca bırakıcaksın yavaş yavaş çekicen hızlıca bırakıcan.İlk zamanlar bende ayarlıyamıyordum devamlı dalagım şişiyordu şimdi çok iyi ayarlıyorum gerçekten performasnı arttırıyor ama ağızına kan gelmesini bilemem

• Beğen
@derşan sezer

Teşekkürlerde diyafram derken? Ağza kan gelmiyor boğazda kan kokusu oluyor çok güç harcadığımda..

Birde burnuna bant gibi bir şey takanlar var. Aceba bu ne işe yarıyor ?

hiçbir zaman ısınmadan bisiklet sürmeyin hele antrenman yapacaksanız ... nefesinizi yavaş yavaş ve derin derin alın ki tüm kaslarınız oksijen ile dolsun verirken biraz daha hızlı vermeniz yeniden nefes almanız gerektiği içindir
boğazdan gelen kan kokusu telaş yapılacak birşey değildir ancak kendinizi fazla zorladığınız için vücudunuzun sizi uyardığını bilin sanırım maximum nabız oranlarında bir sürüş gerçekleştirdiniz bu hiç sağlıklı bir yöntem değildir maximuma yakın sürüşler önerilir ancak kademeli olarak zorlanmaya başladığınız seviyenin biraz altında bir nabız oranında sürüşünüzü sabitlerseniz hem bu kan kokusunu bir daha hissetmez hemde verimli bir idman yapmış olursunuz
burun bantları burundan daha iyi nefes almanızı sağlar dilerseniz kullanabilirsiniz

@Fatih Gül
O bant burun deliklerini açıyor. Hani bir ara sürekli tv de reklamları olan bir ürün vardı Bright Right diye ona benzer bir şey olduğunu düşünüyorum :)

o breathe right ı bir kaç kere kullandım turlara çıktıkça bende bayağı işe yaradı.normalde bantsız 10 km yi zor burnumdan nefes alırken şimdi bantla 10 km ye rahat hiç zorlanmadan nefes alarak pedal çevirebiliyorum.

Kan kokusu boğaz bölgesinin kuruyup kılcal damarların çatlamasından da kaynaklanabilir. Ağzınız/boğazınız sürekli ıslak olmalı. Susuz kalmayın.

Nefes alıp verme şöyle olmalı: Bazı kişiler refleks olarak nefeslerini tutarlar. Nefesini tutar, hareketi bitene kadar tutar bitince bırakır ve o sürede vücut oksijensiz kaldığı için nefes nefese kalır. Nefesi tutunca nefes nefese kalırsınız o yüzden asla nefes tutmayın sürekli normal nefes alıp veriyormuş gibi derin nefes alın ve derin nefes verin. Nefes alıp vermeleri kendiniz belirlediğiniz tempoda kontrol altında tutun. Nefes alıp vermek gerçekten çok önemlidir. Bana bu sene kayak hocası öğretti. Kayarken dönüşlerde nefesimi tutuyormuşum, tabi bir süre sonra nefes nefese kalıyordum. Kimse benim kadar nefes nefese kalmıyordu. Dönüşlerde nefesimi kontrollü bırakmamı dönüp düzeldiğimde kontrollü almamı anlattı ama ilk anlatılışta yapılamıyor. Bir süre sonra vücut hareketleriyle senkronize edip doğal nefes alış veriş gibi yapılabiliyor. Çalışmak lazım. Burundan alıp ağızdan vermeye çalışın.

Nefes nefese kaldığınızı hissettiğiniz an derin bir nefes alın ve sonuna kadar boşaltın tekrar derin alın sonuna kadar boşaltın.

• Beğen
Düzenli nefes almayı yüzerken öğrendim ilk başlarda o kadar tıkanıyordum ki size anlatamam sonra bir şey denedim 1 git gel den sonra nefes nefese kalıyorsunuz. Havuz kenarında dinlenirken nefes alın sonra kafanızı havuza sokup nefesi verin çıkın tekrar alın sonra yine dalıp havayı verin. Nefes düzene girene kadar bunu yapın :) Gerçekten yüzme nefesi çok dengeliyor 3 kulaçtan sonra 4e uzanırken nefes alıyorum kafa içerdeyken veriyorum. Gerçekten yararlı bir spor :)

hortlatayım konuyu. yüzmede kulaç atarken kafanız sudan cıkınca ağızdan nefes alınır, su içinde burundan verilir. yüzmede nefes alışverişi normale göre ters olur. normalde burundan derin nefes alırsın (yavas yavas) burun içinde kıllar hem havayı süzer hemde hava ciğerlere gitmeden ısınır ya da soğur. ağızdan nefes almak hem havadaki mikropların vücut içine girmesine hemde metabolizmanın hızlı calısmasına neden olarak insanı yorar. kısaca yüzmede ağızdan nefes alır burundan verirsin, diğer sporlarda ve günlük hayatta tersi makbuldür.

• Beğen
Tepkiler: ErkinS.
Konu hortlatma :rolleyes:

Bi süredir haftasonuları 30 - 40 km'lik kısa sürüşler yapıyorum. Bi kaç kez burun bandı ile sürüş yaptım ve cidden fark ediyor. En azından benim gibi burnunda sorun olanlar için tırmanış ya da atak sonraları daha rahat nefes almaya olanak tanıyor.

antrenmansız olduğum için uzun sürüşlerde bende de
nefes sıkıntısı oluyor. Burnumda ara ara tıkanma olur.
Burun bandını deneyelim bakalım ne olacak

@hasanmustafa bir daha hortlatayım ama brightright ı çok sıkı ayarlamayın burun kemiğinizi tahriş ediyor ve burnuma dokunamaz hale geldiğimi hatırlıyorum tecrübeler;)

• Beğen
Tepkiler: hasanmustafa
O kan kokusu adrenalindir.
Ve de nefesiniz kondisyonunuz ile alakalıdır
Zamanla azalır
Ben de ilk yokuşumda geberiyordum o koku kalbimin ağzında atması filan
Şimdi o yokuşlar piiiuuu

Bir de meşhur"Nefes alsın yeter" lafı var....:hihi::hihi:

• Beğen
Tepkiler: YusufM
Ben genelde stravada segment almaya çalışırken maksimum nabız ve onun üzerine çıktığımda alıyorum bu kan tadını.Nabız 170 175ken sorun yok ama 185i geçti mi başlıyor...Ağızdan nefes almayla da ilişkisi olabilir akciğerle aşırı kan pompalanmasıyla da ...

• Beğen
Tepkiler: ErkinS.
Kan kokusunu hiç farketmedim, yada odaklanmadığım için dikkatimi çekmemiş de olabilir.

Ancak bende de burundan nefes alıp ağızdan verirken bir süre sonra burunda ciddi bir sızlama ve yanma oluyor.

Benzer durumu yaşadınız mı ne yapılabilir?

• Beğen
Tepkiler: bacobaba39
Geri