Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Nasıl yapılır: Doğru seleyi seçmek...

Tüm cevaplar için teşekkür ederim, kıymetli yorumlarınız çok değerli

• Beğen
Tepkiler: TatanQa_tr
Scudo
155mm ya da 160 mm genişliğin de ki seleler size uygun olanı.
merhaba.
bahsedilen 16cm genislik seleler yol bisikleti icin mi tur bisikleti mi?
16 cm yol icin cok fazla degil mi?

merhaba.
Yol bisikleti için.. ve hayır kesinlikle fazla değil , uygun olan sele ne ise onu kullanmak gerekir... şekil çok önemli değil ;)

Kullandığım sele şu (incelemesi: (link) )
sswm1LK4-scaled.jpg

merhaba.

Bahsettiğiniz kalça genişliğinize göre fazla değil, uzun turlarda çok daha rahat edersiniz, dik ve yarı eğik sürüşler de rahatsızlığınız minimuma iner.

Selamlar, hadi bakalım sele hakkında bir zorlu soru da benden gelsin... ;)

Sele aynı ama bisikletler farklı???
Ilk bakışta saçma gelebilir tabii bu soru.

5mm bile bike-fit ile sürüş konforunu etkiliyorsa, bu açıdan durum pek farklı degil aslında...

Toto herşeyiyle aynı ambiyansı arıyor, çevresel değişiklikleri anlıyor ve tepkisini ortaya koyuyor. (olabilir) :komik:

Aslında bir gün önceki farklı sele kullanımı sonrası kendi selemi taktığım halde devam eden ağrı, bana bunu düşündürmüş de olabilir tabii:agla:

Yarın fikrimi değiştirebilirim.
Tüm umudum, tekrar aynı havayı yakalaması...:D

Bende corellinin kendi selesi var. Gayet rahat suan. Hos max 20km surdum bugune tek seferde ama olsun 😄

• Beğen
Tepkiler: _Madmexx _
Selamlar, hadi bakalım sele hakkında bir zorlu soru da benden gelsin... ;)

Sele aynı ama bisikletler farklı???
Ilk bakışta saçma gelebilir tabii bu soru.

5mm bile bike-fit ile sürüş konforunu etkiliyorsa, bu açıdan durum pek farklı degil aslında...

Toto herşeyiyle aynı ambiyansı arıyor, çevresel değişiklikleri anlıyor ve tepkisini ortaya koyuyor. (olabilir) :komik:

Aslında bir gün önceki farklı sele kullanımı sonrası kendi selemi taktığım halde devam eden ağrı, bana bunu düşündürmüş de olabilir tabii:agla:

Yarın fikrimi değiştirebilirim.
Tüm umudum, tekrar aynı havayı yakalaması...:D
Arkadaşlar selam, durum güncellemesi yapayım istedim.

Bu hafta sonu kendi selem ile 2 sürüş yaptım. Tabii aklımda hala bir soru işareti yok degildi. Sürüş öncesi seleyi biraz öne almayı düşünsem de vazgeçtim ta ki ilk gün sürüşün dönüşünde rahatsızlık devam edince yolda durup biraz öne aldım artık. Bir miktar iyi gelse de sonucu anlamak için henüz erkendi. Toplam 2 saatlik bir sürüş yine zahmetli bitti anlayacağınız.

2.gün yani bugünkü sürüşte daha ilk oturuşta amanın oldum. Yaraya tuz basmak bu olsa gerek :D . Tabii bisiklet tutkusu ile yola koyulduk. Tam 3 saatlik bir sürüş ve değişik oturuş pozisyonları ile konforlu bir sürüş. Tabii dünden hirpaladigimiz yerler bir miktar kendini hissettirse de bu yerlere yük gelmedigi için "tamam oldu işte" dedim bu sefer.

Aklıma bike-fit ile rahata kavuşan arkadaşların yazdıkları geldi. Bu anlamda bike-fit eger sizi agri ve sızılardan kurtarıyorsa kesin gerekli diye düşündüm. Ihtiyacım olursa seve seve yaptırmayı düşünüyorum.

1 yıllik yol bisikleti tecrübemde 2 tane sele kullandım. Ağırlık sebebi ile 2.yi aldım. Rahat batiyor işte bazen:komik: Ikisinde de rahat ettim. Bu bisiklet değişiminde sele olayını ilk defa yaşadım yani.

Beni motive eden, mevcut selemin illa ki rahat ettireceğiydi. Bisiklet değişince sele konforu mu değişirmiş hiç?:D

Gelecegim sonuç, çok sele değiştiren arkadaşlar için aslinda. Yeni sele almadan elinizdekinin ayarlarını degistirerek seleye biraz zaman vermeniz. Ben emin olduğum için ısrarcı oldum ve tekrar uygun ayarı buldum.

Uygun ayarlı sürüşler dilerim hepinize...

Arkadaşlar selam, durum güncellemesi yapayım istedim.

Bu hafta sonu kendi selem ile 2 sürüş yaptım. Tabii aklımda hala bir soru işareti yok degildi. Sürüş öncesi seleyi biraz öne almayı düşünsem de vazgeçtim ta ki ilk gün sürüşün dönüşünde rahatsızlık devam edince yolda durup biraz öne aldım artık. Bir miktar iyi gelse de sonucu anlamak için henüz erkendi. Toplam 2 saatlik bir sürüş yine zahmetli bitti anlayacağınız.

2.gün yani bugünkü sürüşte daha ilk oturuşta amanın oldum. Yaraya tuz basmak bu olsa gerek :D . Tabii bisiklet tutkusu ile yola koyulduk. Tam 3 saatlik bir sürüş ve değişik oturuş pozisyonları ile konforlu bir sürüş. Tabii dünden hirpaladigimiz yerler bir miktar kendini hissettirse de bu yerlere yük gelmedigi için "tamam oldu işte" dedim bu sefer.

Aklıma bike-fit ile rahata kavuşan arkadaşların yazdıkları geldi. Bu anlamda bike-fit eger sizi agri ve sızılardan kurtarıyorsa kesin gerekli diye düşündüm. Ihtiyacım olursa seve seve yaptırmayı düşünüyorum.

1 yıllik yol bisikleti tecrübemde 2 tane sele kullandım. Ağırlık sebebi ile 2.yi aldım. Rahat batiyor işte bazen:komik: Ikisinde de rahat ettim. Bu bisiklet değişiminde sele olayını ilk defa yaşadım yani.

Beni motive eden, mevcut selemin illa ki rahat ettireceğiydi. Bisiklet değişince sele konforu mu değişirmiş hiç?:D

Gelecegim sonuç, çok sele değiştiren arkadaşlar için aslinda. Yeni sele almadan elinizdekinin ayarlarını degistirerek seleye biraz zaman vermeniz. Ben emin olduğum için ısrarcı oldum ve tekrar uygun ayarı buldum.

Uygun ayarlı sürüşler dilerim hepinize...
biraz yukarı aldım biraz aşağı aldım biraz ileri yaptım biraz geri yaptım yok olmuyor. alışayım diye epey şans verdim 3 ayda 90 saat civarı sürdüm. süngerli tayta rağmen 1.5-2 saat üstü tamamen işkence. mosso legarda'nın kendi selesi var şu an. diğer bisikletle 4 saat 5 saat taytsız falan pedal çevirince bunun 2 saati çok sınırlayıcı kalıyor. şu ilgimi çekti urun.n11.com/bisiklet-selesi-kilifi/jelli-yumusak-bisiklet-konfor-sele-P417556041 alıp deneyeceğim artık.

• Üzgün
Tepkiler: _Madmexx _
biraz yukarı aldım biraz aşağı aldım biraz ileri yaptım biraz geri yaptım yok olmuyor. alışayım diye epey şans verdim 3 ayda 90 saat civarı sürdüm. süngerli tayta rağmen 1.5-2 saat üstü tamamen işkence. mosso legarda'nın kendi selesi var şu an. diğer bisikletle 4 saat 5 saat taytsız falan pedal çevirince bunun 2 saati çok sınırlayıcı kalıyor. şu ilgimi çekti urun.n11.com/bisiklet-selesi-kilifi/jelli-yumusak-bisiklet-konfor-sele-P417556041 alıp deneyeceğim artık.
Selam, evet siz yeteri kadar zaman vermişsiniz.
Yeni sele almadan önce şöyle bir tavsiyede bulunabilirim.

Pazar günü 3 saatlik acısız bir sürüş yapmama rağmen evde otururken hala bir önceki günden kalan ağrılar biraz şaşırttı beni. Ağrıyan kemiklerin ustune basıp neresi olduğunu anlamaya çalıştım. Sele geride olduğu için tam oturamadigimdan oturma kemiklerinin iç yüzeyleri ağrımış. Oturma kemiklerinde ise hiçbir ağrı yok tabii. Pazar sürüşünde olması gerektiği gibi bu kemiklerin üstünde oturduğum için ağrı olmadı.

Siz de ağrının yerini tespit edip bir çıkarımda bulunabilirsiniz. Büyük, küçük sele veya pozisyonu hakkinda.

Ayrica yumusak sele degil sert sele daha rahat oluyor, degerlendirirsiniz.

Arkadaşlar yol bisikletine geçiş yaptım ama dağ bisikletimde duruyor. Amacına uygun yerlerde ve şehirde onu kullanmaya devam edeceğim.
Aldığım bisikletin selesi çok sert ve kemiklerim tam sınırında selenin. Acaba dağ bisikletim için almış olduğum (link) seleyi yol bisikletinde kullanabilir miyim?
Öneri ve tavsiyelerinize açığım. Teşekkürler.

Dosyalar

• 20210616_130536.jpg
    20210616_130536.jpg
    100,6 KB · Okunma: 62
Arkadaşlar yol bisikletine geçiş yaptım ama dağ bisikletimde duruyor. Amacına uygun yerlerde ve şehirde onu kullanmaya devam edeceğim.
Aldığım bisikletin selesi çok sert ve kemiklerim tam sınırında selenin. Acaba dağ bisikletim için almış olduğum (link) seleyi yol bisikletinde kullanabilir miyim?
Öneri ve tavsiyelerinize açığım. Teşekkürler.
Ben de dağ bisikletime yeni aldığım seleyi yol bisikletine idareten takmıştım ama çok rahat ettiğim için büyük ihtimal yeni sele almadan biraz böyle bineceğim. Fotoğraftaki sele yol bisikleti için biraz geniş gibi sanki? Benimki yol seleleriyle aşağı yukarı aynı görünüme sahip.

Ben de dağ bisikletime yeni aldığım seleyi yol bisikletine idareten takmıştım ama çok rahat ettiğim için büyük ihtimal yeni sele almadan biraz böyle bineceğim. Fotoğraftaki sele yol bisikleti için biraz geniş gibi sanki? Benimki yol seleleriyle aşağı yukarı aynı görünüme sahip.
Biraz daha geniş evet. Bu sele ile 150 kilometrelere varan sürüşlerim oldu ve hiç acı hissetmedim tabi taytta var. Ama (link) aero kadro ve bu sele doğru olur mu bilemedim

Çok güzel bir yazı, çok teşekkürler @Edip D. . Aynı selede yol bisikletinde rahat ederken, dağ bisikletinde neden edemediğimi öğrenmiş oldum.

Merhaba arkadaşlar konuyu biraz hortlacağım yazacağım en iyi konu bu sanırım.

2 gündür gerek bu forumda gerek youtubede doğru sele seçimi ile alakalı birçok şey araştırdım okudum fakat hala kafam çok karışık.
Bazı yerlerde bisikletin türüne göre .( yol , Mtb, şehir) Bazı yerlerde ise vücüdunuzun aero (esneklik yapısına göre ) sele seçimi yapılıyor , Anladığım kadarıyla.
Örnek vermek gerekirse Pro marka sele bisiklet türüne göre ve aynı ayda vücüdun esnekliğine göre size sele seçimi sunabiliyor. (Galiba en kesini bu) Fakat seleye 750 TLden fazla bütçe ayıramayacağım için Selle royal gibi orta segmentteki markalar ise sürüş pozisyonuna göre seçim yaptırıyor. Ben bir türlü bu işin içinden çıkamadım.

• Beğen
Tepkiler: ghostt
Yokuş çıkarken daha öne oturur gibi konum alıyorsunuz, ortasının ergonomik olması gerekiyor ki, seleniz baskı yapmasın. Yokuş inerken de geriye yaslanabilmek için, çok geniş olmaması gerekiyor. Kanatlarının oturma izinizden sadece 2 santim daha geniş olması lazım, ortasının da oyuk olması lazım. Aslında bu iki şartın fevkalade zor gereksinimleri var, üstünüze dikilmiş gibi uyması gerek. Bike fit kurs videolarında herkesin bu nedenle asimetrik oturduğunu anlatıyorlar, daha çok sakatlığa yol açıyor. Olmuşken doğrusunu yapmak en iyisi.

Merhaba arkadaşlar konuyu biraz hortlacağım yazacağım en iyi konu bu sanırım.

2 gündür gerek bu forumda gerek youtubede doğru sele seçimi ile alakalı birçok şey araştırdım okudum fakat hala kafam çok karışık.
Bazı yerlerde bisikletin türüne göre .( yol , Mtb, şehir) Bazı yerlerde ise vücüdunuzun aero (esneklik yapısına göre ) sele seçimi yapılıyor , Anladığım kadarıyla.
Örnek vermek gerekirse Pro marka sele bisiklet türüne göre ve aynı ayda vücüdun esnekliğine göre size sele seçimi sunabiliyor. (Galiba en kesini bu) Fakat seleye 750 TLden fazla bütçe ayıramayacağım için Selle royal gibi orta segmentteki markalar ise sürüş pozisyonuna göre seçim yaptırıyor. Ben bir türlü bu işin içinden çıkamadım.
Tamamen oturma açısı. Esnek vücutlu kullanıcılar aero kazanç için daha fazla eğiliyorlar zaten bu da daha eğik açı ve agresif pozisyon demek.
Mevcut sele ve bisikletinizin üzerinde farklı açılarda 5er dakika sürüş yapıp baskı alanlarına bir bakın derim.

Selenin en geniş yerini kullanmanız lazım oturduğunuzda (dev boy, yastık gibi olan seleleri kast etmiyorum). Oturma kemikleriniz selenin en geniş yerlerine denk gelmeli. Perineum (anüs ile genital bölge arasına denk gelen kısım) denen bölgeye asla yük binmemeli. Bike fit yapan yerlerde oturma kemiklerinizin arasındaki mesafeyi ölçerek doğru sele alınabilir. Seleye oturduğunuzda düz yoldaki sürüş pozisyonunda selenin arka ucunda açıkta kalan yer olmamalı ki bu doğru yere oturduğunuzu gösterir. Uzun süre binmediyseniz ilk sürüşlerde ağrı normaldir, çünkü sele ile oturma kemikleriniz arasında kalan kaslar ezilmektedir. 2-3 düzenli sürüş sonrasında ağrı kalmamalı. Bike fit yaptırmış kişilerin bile çoğunda selenin çok yüksek olduğunu gözlemliyorum. Ankling denen teknikle (sanki kalinizle toprak kazar gibi) pedal basarken topuğun ayna kolda saat 4 hizasından sonra aşağı doğru inmesi gerekir, çevremdeki çoğu bisikletçi balet-balerin gibi parmak ucunda pedal çeviriyor sele yüksek olduğu için. Hem güç kaybı hem de uzun vadede sakatlık riskleri...

Ankling tekniği demişken eskilerden bir yazımı atayım

Dosyalar

• 16 Ekim Pedal.pdf
    300,4 KB · Okunma: 38
Geri