Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Nasıl yapılır: Doğru seleyi seçmek...

Selenin en geniş yerini kullanmanız lazım oturduğunuzda (dev boy, yastık gibi olan seleleri kast etmiyorum). Oturma kemikleriniz selenin en geniş yerlerine denk gelmeli. Perineum (anüs ile genital bölge arasına denk gelen kısım) denen bölgeye asla yük binmemeli. Bike fit yapan yerlerde oturma kemiklerinizin arasındaki mesafeyi ölçerek doğru sele alınabilir. Seleye oturduğunuzda düz yoldaki sürüş pozisyonunda selenin arka ucunda açıkta kalan yer olmamalı ki bu doğru yere oturduğunuzu gösterir. Uzun süre binmediyseniz ilk sürüşlerde ağrı normaldir, çünkü sele ile oturma kemikleriniz arasında kalan kaslar ezilmektedir. 2-3 düzenli sürüş sonrasında ağrı kalmamalı. Bike fit yaptırmış kişilerin bile çoğunda selenin çok yüksek olduğunu gözlemliyorum. Ankling denen teknikle (sanki kalinizle toprak kazar gibi) pedal basarken topuğun ayna kolda saat 4 hizasından sonra aşağı doğru inmesi gerekir, çevremdeki çoğu bisikletçi balet-balerin gibi parmak ucunda pedal çeviriyor sele yüksek olduğu için. Hem güç kaybı hem de uzun vadede sakatlık riskleri...

Ankling tekniği demişken eskilerden bir yazımı atayım
Kasların ezilmesi demişsiniz de, bu selenin gereksiz yumuşaklığından olabilir mi? Aslında selenin esnemesindeki ölçü sadece oturak kemiklerimizin izini çıkaracak kadar olması. Fazla yumuşak sele de kasık bölgesine aşırı basıya neden olabilir. İlk başta dediğiniz gibi yumuşak kıvamlı selelere dikkat etmek lazım. Yükü dağıtıyorlar ama bu sefer yük taşıyan kemiklerimiz işini yapamıyor, kasık bölgesinin çatısını oluşturamıyor ve kasığımız seleye çöküyor. Buradaki zorluk, uygun sert bir selede küçük bir alana yük binmesi, oturak yerimizin derisinin tahriş olmaması için formanın teri iyi uzaklaştıran kuru tutan bir malzemesi olması gerekli. Ben nedense az yastıklı polar kıvamlıları seviyorum, yaz kış teri hissettirmiyorlar bana. Kuruluğu tutturamazsak, Allah korusun ayakkabı vurusundan tut bin türlü rahatsızlık var başımıza gelecek.

Scudo
Oturma kemikleriniz selenin en geniş yerlerine denk gelmeli. Perineum (anüs ile genital bölge arasına denk gelen kısım) denen bölgeye asla yük binmemeli.
Ben de öyle düşünüyorum. Ama Triathlon'larda, Pist müsabakalarında sporcular resmen selenin ön ucuna oturuyor. Çünkü sürücü olması gereken şekilde otursa aerobar/droplar uzak kalıyor bu bisikletlerde. Ayrıca, sele aynakola göre geride kalınca bacaklarla tam güç de verilemiyor. Bu bisikletlerde selenin izdüşümü aynakol miline denk gelmeli diye düşünüyorum. Totosu acır insanın. Dünya büyük bir yanlış içinde :)

indir (1).jpg
f0178ff012c7fffef14082fafacd45d9.jpg
bettiniphoto_0552538_1_1024px-750x500.jpg

Dosyalar

• indir.jpg
    indir.jpg
    9 KB · Okunma: 2
Yumuşak seleden ziyade anatomik açıdan şeklen o bölgeye uygun sele…
Ben de öyle düşünüyorum. Ama Triathlon'larda, Pist müsabakalarında sporcular resmen selenin ön ucuna oturuyor. Çünkü sürücü olması gereken şekilde otursa aerobar/droplar uzak kalıyor bu bisikletlerde. Ayrıca, sele aynakola göre geride kalınca bacaklarla tam güç de verilemiyor. Bu bisikletlerde selenin izdüşümü aynakol miline denk gelmeli diye düşünüyorum. Totosu acır insanın. Dünya büyük bir yanlış içinde :)

287318 dosyayı görüntüle
287319 dosyayı görüntüle
287320 dosyayı görüntüle
Yol bisikleti özelindedir yazdıklarım. Triatlon ve pist bisikletlerinin zaten geometrisi farklı yol bisikletlerinden. Doğal olarak oturma pozisyonları daha farklı oluyor. TT bisikletlerinde ileri geri kayan seleler var. Ucuna oturulan selelerin bile şekli farklıdır, ön ucu daha geniştir, çift uçlu olan tipleri bile var o disipline özel. Hele ki pist yarışları, fotoda görünen yarışların büyük kısmı dakikalar içinde bitiyor. Öte yandan pist bisikletinde pedala çok büyük kuvvetle yüklendikleri için seleye verilen ağırlık ihmal edilebilecek kadar düşük kalıyor

Son düzenleme:

287318 dosyayı görüntüle
287319 dosyayı görüntüle
287320 dosyayı görüntüle
Komşu, oturak kemiklerimiz birbirine yakınlaşıyor öne eğildikçe. O pozisyon doğru yani, kemiğin önü boşta kalıyor.

287318 dosyayı görüntüle
287319 dosyayı görüntüle
287320 dosyayı görüntüle
Aslında biz yanılıyor olabilirmiyiz kendimizi aradığımız seleyi üst düzey sporcular bu şekilde kullanıyor diyerekten sele arayışına giriyoruz yada örnek alıyoruz.

• Beğen
Tepkiler: lrfan

287318 dosyayı görüntüle
287319 dosyayı görüntüle
287320 dosyayı görüntüle

Selenin ucunun orta göbek hizasından en az 5cm geride olması gerektiğini söyleyen bir UCI kuralı var.

Selamlar 11 cm sit bone genişliğine sahibim hangi seleleri alabilirim veya kaç mm seleleri alabilirim ?

Selamlar 11 cm sit bone genişliğine sahibim hangi seleleri alabilirim veya kaç mm seleleri alabilirim ?
Specialized power bak. Ama gidip dene. Çok pahalılar iade de almazlar. Pişman olma diye. Tabi yol bisikleti kullanıyorsan

Specialized power bak. Ama gidip dene. Çok pahalılar iade de almazlar. Pişman olma diye. Tabi yol bisikleti kullanıyorsan
şimdi şöyle bir sorun var rahat edip etmeyeceğimi nasıl anlayacağım mesela şuan bisikletin üstünde gelen stok sele 15 kilometreden sonra rahatsız etmeye başlıyor.

şimdi şöyle bir sorun var rahat edip etmeyeceğimi nasıl anlayacağım mesela şuan bisikletin üstünde gelen stok sele 15 kilometreden sonra rahatsız etmeye başlıyor.
Öncelikle belli bir marka kalitesi olan kullanıcısı fazla seleler arasında seçim yapacaksın. Yani bontrager sele de var specialized veya fizik gibi. Bunlar kalitesinde iyi markalara bakıp road cc gibi sitelerde arama yapıp sele puanlarına bakmalısın.Yabancı forumlarda Googleda İngilizce olarak dünya genelinde araştırma yapmalısın. Sonrada modeli karar verip satıcıya danışmalisin.Bu yolla Doğru olanı bulacağına inanıyorum.
NOT:
Forumdaşlar bu konu hakkında başka önerileri olan varsa aydınlatabilir mi?

Geri