Bisiklet bir spor aracı mıdır? Ulaşım aracı mıdır? Bisiklet bir karne hediyesi midir? Bisiklet bir çocuk oyuncağı mıdır?
Bisiklet.. nedir?
Mahalle arasından başlayalım, dünyaya açılalım.
Üyesi olduğum karma bir bisiklet grubunda yaklaşık 100 kişilik bir ekibiz. En gencimiz 17 yaşında ve en yaşlımız da 72 yaşında bir abimiz. Grup olarak her yere gidiyoruz desem yeridir. Grupta aktif olarak her sürüşe katılan kişiler olduğu gibi, ara ara sahile gezmeye gelenler de var, performas kasıp yarış koşan arkadaşlarımız da var. İşe bisikletle gidenler de var. Sadece dağ parkularında gezmeyi seven arkadaşlarımız da var. Buna göre, bisiklet her zevke uygun ve her yaştan kişinin tercih sebebi olabilecek çok çeşitli bir aktivite aracıdır diyebiliriz.
Gelişmekte olan bir ülke olarak güzel Türkiyemizin her bir yanında yapılan çeşitli aktivitelerle, ödül teşvikleriyle insanlar bisiklet sürmeye teşvik ediliyor. Kimimiz ekonomik nedenlerle kimimiz spor ve sosyal hayat gerekliliğiyle sürüyoruz. Son iki yıl göz önüne alındığında, ülkemizde düz yapısı itibariyle Konya başta olmak üzere İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerimizden sonra diğer illerimizde de bisiklet kullanımı her geçen seneye göre bir miktar daha artış gösteriyor. Artık arka mahallelerde kaldırımdan zıplayan çocukları görmekten ziyade, ana cadde üzerinde bisiklet süren grupları görmeye başlar olduk.
Elazığ'da okuyan bir arkadaşım, Üniversite bisiklet takımı kurdu. Önce pedal nedir gidon nedir diye başladık hakikaten başlarda çok çok zor günler geçirdim diyor. Hastanelik olanlar da olmuş. Ama başarmışlar. bir bisiklet kulübü var artık o okulun. Eskişehir, Tekirdağ, Diyarbakır da gene ona benzer haberler duyuyorum. Ülkemizde bisiklet kültürü hızla yayılıyor.
Bisiklet bir kültürdür. Bir yaşam biçimidir. Bir tarz'dır.
Dünya çapındaki trend de bu şekilde. Gittikçe artan ekonomik dengesizlikler, doğaya zararsız ulaşım zorunlulukları, çevresel faktörler, sağlıklı yaşam ve en önemlisi de bu saydıklarımın hepsini bir arada tutabilen ; çevreci bir spor yaparak ulaşım sağlama imkanı gibi başka hiç bir spor dalında bulunmayan benzersiz bir aktivite olması nedeniyle bisiklet kullanımı artıyor. Artacak.
Amsterdam, Hollanda gibi bisiklet kullanımının çok yayın olduğu gelişmiş ülkeler, var olan bisiklet yollarını genişletmek zorunda kalmaya başladılar. Köprülü bisiklet yolları inşa ediliyor, aynı bizim belediyelerin yıllarca çalışma yaptığı köprülü kavşak çalışmaları gibi. Biz henüz yeni yeni bisiklet yollarına sahip oluyorken, bahsettiğim ülkeler biraz da mecburiyetten bu gelişmeleri yapıyorlar. Yapsınlar. Örnek olsunlar. Biz de takip edelim. Gün gelir biz de örnek oluruz, birileri de bizi takip ederler.
Ülkemizde hatırı sayılır bisiklet üreticileri var. Bunlardan önde gelen bir firma olan Bisan'ın sahibi ile bizzat görüştüm. Kurdukları fabrika için bana dediği tek cümle, oldukça manidar, aynen buraya eklemek istiyorum : Şu anda dünya üzerindeki en iyi bisiklet firması neyi nasıl üretiyorsa, biz de İzmir'deki fabrikamızda aynı şekilde üretim yapıyoruz. Bizim yeni kurduğumuz boyahanemiz, kendi alanında dünyanın en iyilerinden biri. Önde gelen bisiklet firmalarından geir kalır hiç bir yanımız yok.
Şahsi görüşüm, firmanın 2019 yılında ürettiği bisikletler de bu sözü doğrular nitelikte.
Bisiklet, bir hayat tarzıdır.
Tekrar değinmek istiyorum ki, Bisiklet çevreci olması, spor yaparak uzun mesafeler de kat edebilmemiz gibi nedenlerle şu an için yegane aktivitedir. kimimiz spor için, kimimiz eknomik nedenlerle, kimimiz macera arayışları nedeniyle tercih ederiz.
Pendik ana cadde kenarında tek teker bisiklet kullanan insanlar görüyorum.
Elektrik enerjisini bisikletine adapte edebilmiş orta yaşlı bir genç ile tanışma fırsatı buldum. Fransa'dan gelmiş.
Benzer şekilde bir Fransız çift ile gene yolda karşılaştım.
Bizim de dünya yollarında gezen 3 meşhur gezginimiz ve belki de hiç meşhur olmayan daha kimbilir kaç maceraperest bisikletçi dostumuz var.
Giderek artan trend, bizleri kalifiye elemanlar yapmak durumunda. Bisiklete biniyoruz. Ama sadece binmiyor aslında her bindiğimizde bir kültürün yayılmasına neden oluyoruz. Benim yaşım 43. Benim bisikletle tanışmam 13 yaşımda oldu ve sadece 2 gün bindim. Aradan 30 sene geçti. Şimdi hemen hemen her gün biniyorum. Çevremde bisiklet hakkında tek kelime edilmezken, benim bineye başlamam ile bir anda 3 arkadaşım bisiklet aldı. Ara sıra sohbetimizin konusu illa ki dönüp olaşıp biisklet ekipmanlarına geliyor. Henüz sporcular hakkında konuşmuyoruz, kendimizle yetiniyoruz o kadar gelişemedik
Bu sporu yaymak ve sevdirmek için daha bilinçli olmaya, daha fazla doğru kişi olmaya, özendirmek için daha bilgili olmaya, doğru olanı yapmaya ve sadece görüntümüzle dahi insanları etkileyeceğimiz için doğru da görünmeye çalışmanızı nacizane kendimce tavsiye ediyor, faydasını gördüğümü de önemle belirtmek istiyorum.
Sen, ben, bizler artık aldık bisikletimizi yola çıktır. Gelişmesi için yüreklendirmek ve çabalar sizden.
Bizden.
Selamlar, sevgiler..