@Çetin ŞAHİNÖZ
Üstat trafikte dar gidonlu bir yol kullansan bir daha mtb'ye yaklaşmazsın bile. O kadar rahat gidiyorsun ki fıtı fıtı en ufak boşluktan geçiyor bisiklet. Dur kalklarda arabalarla kapışıyorsun. Geçen A6 ile kapıştım o yemedi de fındık motor yarislerden daha hızlı kalkıp arayı açabiliyorum ve kondisyonumda Fatih Topçu gibi de değil.
@Ervin
Hocam yanlış anladın, adam keyfine mtb'ye biniyorsa ona o keyif veriyorsa orada komu kapanır. Bisiklete binmemesindense bir bisiklete binmesi her daim daha iyi. Sadece üye olmadan burayı okuyanların kafasında yol bisikleti alırsam kaldırımdan indiğim anda akoru bozulur, kadro kırılır gibi bir düşünce oluşuyor. Ben buna karşılık diyorum. Jantım sağlam kalsın diye mtb alanlar var.
Bir yol bisikletini (gidip 14 telli jantı olanlar gibi üst seviyeler hariç) usturuplu kullanırsanız hiçbirşey olmaz. 28 telli jant takımı var bisikletimde. Mtb'den biraz az. Kaldırıma inip çıkarken dan dun gitmiyorum, biraz daha dikkat edip mümkün olduğunca rampaları tercih ediyorum. Ağırlığımı da dengeleyerek hopluyorum. Rampa vs yoksada inip elimde geçirmiyorum bisikleti. Kontrollü şekilde zıplatıyorum.
Geçen mesela arnavut kaldırımında 35-40 arası bir hızla gidiyorum, bisiklet zangır zangır titriyor ama o rüzgarın keyfi bambaşka.
Birde yolla tura çıkılmaz, yükü tartmaz klişesi de eskidi artık. Şu anda arka portbagaj ve römork bağlı bisiklette. İleride ön bagajda ilave edeceğim. Yük vurunca da kadro tiftik peynirine dönmüyor. Yüklü halde giderken bile boş bir mtb gibi rahat rahat gidiyorum.
Şehirde kullanacaksanız triban 500 gibi bagaj delikleri olan bir bisiklet ve 1 takımda yedek jant edinin. Yollarda hız yapmanın keyfini sürün. Boşuna jant diye mtb almayın.