Evet, Neden tayt? ile ilgili bazı yorumlarınızı okudum ve taytın ne kadar faydalı olduğunu öğrenmiş oldum. Fakat dar giymenin erkekler için islamda hükmü nedir diye bir araştırayım dedim. Erkek elbisesinin darlığı konusundaki yasaklar kadın elbisesinde olanlar kadar açık değilmiş ama İslamda avret olan bölgelerin rengini gösterecek ölçüde şeffaf giymek harammış. Ama kalın olmakla beraber yine avret mahallerinin şeklini belli edecek ölçüde dar olan elbise giymek mekruhmuş. Dar giysi giymeye tayt giriyor mu acaba merak ediyorum. Yoksa kot gibi dar pantolonlar için midir? 🤔
Merhabalar. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; burası fetva merkezi değil, bisiklet sürücülerinin ve meraklılarının bilgi arayışı ve paylaşımında bulunduğu bir platform. Eğer konuyla ilgili gerçekten dinî bir merakınız varsa, araştırayım demişken cevabınızı da bulmuş olacağınızı düşünüyorum. Niyet okuması yapmak istemiyorum ama burada sormanızı da iyi niyetli bulmuyorum.
İlahiyat Fakültesi son sınıf öğrencisi olarak, sorunuzla bağlantılı birkaç örnek vermeye çalışacağım. Umarım anlaşılır.
"Sesinizi yükseltmeyin!" ama kimin yanında? "İsraf etmeyin!" ama nasıl? "İtaat edin!" ama kime? "Tayt giymeyin!" Ama niye? Sorulardan anlaşılacağı üzere, her şeyin bir sınırı var, Nisa Suresi 13. ayette de olduğu gibi "İşte bunlar Allah'ın sınırlarıdır.".
Ayetlerin önceleri ve sonraları genel olarak şöyle: Sesinizi peygamberin yanında yükseltmeyin. E peygamber yok diye bağırarak mı konuşacağım? hayır. Forumda bile büyük harflerle başlık açmak yasak. Bir yerde senden başkası ve bir büyük varsa, bağırarak konuşamazsın. Yiyiniz, içiniz israf etmeyiniz. Dökmeyerek mi sağlayacağız bunu? Hayır. Midemizin bir kısmını boş bırakarak.
İşin tayt kısmına gelecek olursak; herkesin günlük giyimiyle veya takım elbiseyle katıldığı bir ortama taytla gidiyorsan ve bu durum ayıplanıyorsa, mekruhtur da, haramdır da. Çünkü mekruh sadece harama yakın olan demek değil, yapılmaması hoş görülen/yapılması hoş görülmeyen de demektir.
İnsanların biraz olsun keyif alarak yaptığı sporları, dini referans gösterip "kardeşim oluyo mu bu hiç" demeyin. Helalini bulun helalini giyelim o zaman.
Neşeli forumlar.