Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Nurgaz Kamp Ocağı

Scudo
@Ahmetgitar Merhaba, ben geçen hafta Metro markette satıldığını gördüm, Koçtaş'ta olma olasılığı da yüksek, zira çadır, uyku tulumu vs. kamp malzemeleri satılıyorlar, selamlar.
 
Teşekkürler, ben bir bakayım Koçtaş'a. İlk.kez kullanacak olduğum için görüp sorarak almak iyi olacak.
Yaz geldi, yavaş yavaş hazırlık yapayım. Bir yıldır yeniden bisikletçi olduğumdan bu yıl tatil konseptimi de ona göre yapacağım. Artık arabayla git otelde ye, iç, yat değil, bisiklet, doğa ve kamp üzerinden bir tatil planlıyorum.
Bakalım :)
 
Kullandigim kamp yemek - ocak malzemeleri. Hepsini de arastirarak aldim. Baslangicta fiyatlari cok yuksek geldi ama emin olun 3-4 kisa sureli kampta kendini amortiledi. Benim gibi heryere güvenip yiyemiyorsaniz. Çayi çok seviyorsaniz ve bir bardak çaya 2-3 lira vermek istemiyorsaniz. Bu kullandigim ürünleri kesinlikle tavsiye ederim.Daha iyi anlasilmasi icin standart boy bir kitap ile karsilastirdim.IMG_20160614_143251.jpg IMG_20160614_143332.jpg IMG_20160614_143006.jpg IMG_20160614_143155.jpg IMG_20160614_143229.jpg

(link) iyi arastirilirsa daha uygun fiyatli bulunabilir.

(link)

(link)
 

Dosyalar

  • IMG_20160614_143251.jpg
    IMG_20160614_143251.jpg
    76,2 KB · Okunma: 16
Bir kaç kamp ocağı kullandıktan sonra , kullanımı en kolay olan ocağın alkol ocağı olduğunu söyleyebilirim. Tavsiyem Simon alkol ocağı her yerde işinizi görecektir.


(link)


Benzinli ocaklar , yakıtın çok hızlı ve yüksek ısı vermesi yüzünden sık sık tıkanır. Ayrıca kullanılan kauçuk O-ringler yakıt olan benzinin etkisiyle kuruyup çatlayacaktır. Yemek yapılan kap ise çok zor temizlenen bir kurum ile kaplanacaktır.

Bütan gazlı ocaklar ise aşırı büyük ve çok yer kaplıyor. Ayrıca ne zaman biteceğini bilememekte ayrı bir sıkıntı. Kartuş her yerde kolaylıkla bulunamıyor. Yüksek irtifalarda bütan sıvı halden gaza kolaylıkla geçemediği için , ısıtma ve pişirme süreleri uzuyor.

Bir ara Sobo stove kullanayım dedim. Etraftan bulduğunu çalı çırpıyı dikine yakabikeceğiniz bir ocak diyelim kısaca.

(link)

Etrafta çalı çırpı yoksa veya ıslaksa sıkıntı , diyelim ki var bu seferde ateşi çok iyi kontrol etmeniz lazım. Ters bir rüzgarda kendinizi yakmanız veya etrafınızı yakmanız hatta orman yanıgını çıkartmanız gayet olası.

Simon ocağı parafin , alkol , gazyağı , ispirto ve hatta Bimde 2.5 TL satılan 80' lik kolonya ile bile çalışır.Bu tür ocakların en büyük sorunu olan ağır kapların altında ve ateşin etkisiyle ocağın şekilde değiştirmesi olayı bu ocakta yok.Diğer alkol ocaklarında yakıtın buharlaşabilmesi için altından 30 saniye kadar bir miktar ateş tutmanız gerekirken , bunu direkt yakabiliyorsunuz. Kendi yakıt buharını kendisi oluşturuyor ve ateş deliklerinden çıkmaya başladığı vakit pişirme işlemine başlayabiliyorsunuz. Ayrıca alkollü ocakları , sönmemesi için rüzgar perdesiyle korumanız gerekirken, bu ocak iki katmanlı olduğu ve yakıt buharını kendi içinde çevirdiği için rüzgarda sönmek yerine çoşuyor.

İki olumsuz yanı var. İlki ateşi bütan veya benzin ocakları gibi ayarlayamamanız.Evnizde kullandığını doğal gaz ocağının en büyük gözünün devamlı en açık yanması gibi düşünün. Yakıt bitene kadar böyle yanıyor.İkincisi de paslanmaz çelik gövde renk değiştirmezken , destek ayakları ateşin etkisiyle matlaşıyor. ( Renk takıntısı olan varsa diye yazıyorum )

Orta boy su bardağı boyutuyla ve kendi üzerine katlanan destek ayaklarıyla çok yer kaplamıyor.Yakıt bulmak kolay. Köy bakkalından alacağınız kolonya ile bile çalışır.

Özetle yer kaplamasın , yakıtı kolay bulunsun, rüzgarda sönmesin ve ağır kapların altında ezilmesin istiyorsanız , simon alkol ocağı, alınabilecek en mantıklı ocaklardan birisi olabilir.
 
@nonsteril Merhaba. 2 sorum olacaktı. 1 Tencere setinizde teflon yada granit gibi yapışmama olayı var mı. 2 Ocağınız benzin ilede çalışıyor mu ?

İyi günler.
 
@mersault merhaba yapisma olayi biraz oluyor ama acikcasi cok memnunum kullanimi hafifliği cok iyi. İsterseniz decathlonda da benzer bir urun var inceleyebilirsiniz. Ocak sadece gaz kartusu ile calisiyor.500 mg lik bir gaz kartusuyla 5- defa yemek ve en az 15 defa cay yaptim. Ben genelde iki-üç günlük turlar yaptigim için uygun ama aylarca yollarda olacak biri icin uygun olmadığını düşünüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: mersault
(link)

Ben Trangia kullanıyorum. Alkol veya ispirto ile kullanılıyor ve özellikle dağcılar için ideal. Tam takım ve içinde demlik iki tencere ve bir tavası var. İspirto köy bakkallarında bile bulunabildiği için yakıt sorunu olmuyor. Mensubu olduğum doğa sporları kulübünde bu tip kamp ocaklarını da kullananlar var ve şikayeti olan görmedim.
 
  • Beğen
Tepkiler: mersault
Yemek seti ile fikir beyan etmek isterim.

Robens'in 3 parçalı titanyum setini kullanıyorum.

(link)

Artılar : Kaplama değil tamamı titanyum olduğu için , hiç bir şey yapışmıyor.Bulaşıkla uğraşmıyorsunuz. Ya kapta arta kalan yemeğin soğumasını ve katılaşmasını bekleyip , tabanına vurarak düşüyorsunuz , ya da bir kağıt peçeteyle siliyorsunuz. Yüzeyde hiç bir şey yapışmıyor , hiç bir artık kalmıyor.

Metal yemek setlerinde özellikle direkt aleve maruz kalan yerler zamanla şekil değiştirir. Bunda böyle bir değişiklik olmuyor.


İçinde kaynattığınız veya pişirdiğiniz her ise ise,pişirme kapını boşlatır boşaltmaz anında soğuyor.Fokur fokur kaynayan bir suyu boşaltın ve hızlı bir şekilde kabı yüzünüze değdirin . Yanmayacaktır. Anında soğur. ( Başka setlerde , soğudu zannedip ,çok elimi yakışlığım vardır )

Aliminyum set kullanan arkadaşlara özellikle bir uyarım var.Uzun vadeli kullanım yapacaksanız setinizi mutlaka kalay kaplatın. Çünkü aliminyum kaplar ,uzun vadeli kullanımda vücutta metal birikimi yapıyor.Titanyum setlerde böyle bir birikim olmuyor.

Ezilme veya yamulma gibi derdi yok.Teflon kaplamalar gibi plastik çatal kaşık kullanma zarureti yok.

Eksileri : Tava olarak kullanılması düşünülmüş en küçük potta , İki veya daha fazla kişiye et , balık gibi bir yemek hazırlamaya kalkarsanız , biri yer diğer bakar durumu oluyor. Satış fiyatları , Diğer setlerle kıyaslandığı vakit çok ama çokkk pahalı.

Son bir uyarı daha yapayım. Yeni ocak ve set alacak olan arkadaşlar.Aldıktan sonra mutlaka evinizde deneme yapın. Kullanmak istediğiniz ocak türü , pişirme setindeki kapların ölçülerindeki suyu kaç dakikada kaynatıyor. ( her kap ve ocak kombinasyonunda bu süre değişir ) Yapmayı düşündüğünüz yemeğin pişmesi esnasında ne kadar yakıt harcıyor ? Bunu bilmeden araziye çıkarsanız, yakıtınız ya yetmeyecektir , ya da çok fazla artacak ve ölü ağırlık yapacaktır.

Bu konuda bir kaç tavsiyem daha olacak.

Piyasada Hottery ve evonite mini gas burner adıyla satılan bir ocak var arkadaşlar.

(link)

Fiyatı ilk bakışta fazla gibi görünsede , özelliği 1 milyoncu tabir edilen yerlerden 2-3 TL ye alacağınız çakmak gazıyla çalışması. Gaz hemen altındaki küçük depoya , normal çakmak gazı doldurur gibi doldurulabiliyor ve zamanla kendisini amorti ediyor.Ancak depo küçük olduğu için yapılan yemek sonucunda bitiyor. Bir çakmak gazı tüpüyle 4-5 kere dolabiliyor. ortalama 20 dakika gibi bir sürede pişen yemek hazırlarken kullanılabilinir. Daha uzun sürede pişecek yemeklerde gazı doldurmak için soğumasını beklemeniz icap ediyor.Ateşleme düzeneğide üstünde olduğundan oldukça pratik.Ancak ateşleme brülörü küçük , kocaman kaplarınız varsa ateşi sadece ortaya verebildiğinden ısıyı tam dağıtmıyor.

Tam tersi durumda yani ocağınız büyük , pişirme kabınız küçük ise , bu seferde ateş kabın altından kaçıyor ve havayı ısıtmaktan başka bir işe yaramıyor. Yeni nesil bir pişirme setinin iddiası özel petekleriyle ısı ileten tabanı sayesinde ,yanlardan kaçan ateşin etkin olarak pişirmeye dahil edilmesi. Firma %33 daha verimli olduğunu belirtiyor. Yani daha az gaz kullanarak ve daha hızlı pişirme imkanı sunuyor.

(link)


%33 extra verim hakikaten iyi bir performans. Kamp seti almayıp almak isteyenler için , güzel bir alternatif olabilir.


(link)
 
Arkadaşlar Nurgaz'ın Everest modelini almayı düşünüyorum. Ben yemekten öte çay yapacağım. Çok kaliteli bir şey olmasına gerek yok. Kartuşlu bana göre değil. Benzinliyi her yerde benzin bulabildiğim için tercih ediyorum. Kullanan varsa benim kullanma profilim bakımından yorum yapabilir mi?

(link)
 
@Serbun
Benzin her yerde bulunur da, yüksek irtifalara çıkmayacaksanız gereksiz olur bence. Kendim, ispirto ile çalışan ocak kullanıyorum, her işimi görüyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@specific

Cevabınız için teşekkürler.

İspirto ocağında önerebileceğiniz marka, model var mı?

Yurtdışı gezilerinizde ispirto bulmak sıkıntı olmuyor mu?
 
@Serbun
Benim kullandığım, tavası, tenceresi ve çaydanlığı içinde bulunan kompakt alüminyum bir set. İspirto için ayrı bir termosum var. Yurtiçinde her yerden bulunabilir ama yurtdışını bilmiyorum açıkçası. Kartuşlar daha kullanışlı ve pratik değil mi benzine göre?
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@Serbun

Bu model bildiğim kadarıyla tüm yakıtlarla uyumlu. Yani benzin ve kartuştaki bütan dışında isterseniz ispirto, isterseniz gazyağı yani kerosen ile de çalıştırabilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@specific

Önceki sene Yunanistan'da çaya verdiğim para neredeyse gezi bütçemin %30'u kadardı. O bakımdan bu konuya kalıcı bir çözüm getirmek istedim. Avrupa'ya gezeceğim ben genellikle. Orada da benzin hem ucuz hem her yerde bulunuyor diye düşündüm. Nurgaz'ın kartuşlarından alıp oraya götürmek mantıksız geliyor. Hem orada bulunsa bile diyelim ki bitti ve pazar günü. Outdoorcular kapalı. Yani yine çaysız kaldım. :)

Benzinciler hiç kapanmıyor. :)

@Özcan
Bu mesajınızı şimdi gördüm. O zaman hocam konu benim için kapandı. Bunu alıyorum kesin. :)
 
Benzini her yerde vermiyorlar ki yaa.. Araç ruhsatı valilikten izin filan vs.vs. birsürü şey sayıyorlar.
Geçen gün zincir temizlemek için mazot alayım istedim. Git koçtaştan gaz yagi al ya da Emniyetten izin kağıdı al dediler..
 
@Taygun Kon

Aynen. Kimse bunu hesaba katmadan benzin ocağı diye tutturuyor, her yerde benzin varmış güya.

Kartuşlu ocak ve çakmak gazından doldurma aparatı alın. Çakmak gazı dünyanın her yerinde izinsiz lisanssız satılıyor, kartuşa kolayca aktarılabiliyor. 1 tüp çakmak gazı 2 saatte tükeniyor. Hatta direk çakmak gazı tüpünden çalışması için ocağı modifiye edenler var, ya da direk çakmak gazı ile doldurulan ocaklar var.

Gerçi ben artık ocak kullanmayı bıraktım ama, son turuma bu şekilde çıkmıştım. Lapa pilav, erimiş makarna, tatsız çay, plastik bardağın kokusu sinmiş kahve için girilecek zahmet değil. Harika yemekler yapıyor olsanız bile ya tam mutfak gezeceksiniz, ya da öğrenci usulü zar zor gıda maddesi sayılabilecek bir şeyler pişirip günü geçiştireceksiniz. Ekmek arası domates peynir, yanına zeytin ve soğuk oralet iş görüyor. Her hangi bir süper markete girdiğinizde soğuk olarak tüketilebilecek birsürü yiyecek var. İlla sıcak birşeyler yemek istiyorsanız imkanınız olduğunda kamp ateşini yakar iki patates, iki domates, bir avuç biber atar, közleyince ekmek arası yapar yersiniz. Afiyet olsun :)
 
Kutu kola kutusundan cok basit ve saglikli çalışan ispirto -alkol ocagi yapabilirsiniz aslında. Hafifliği de efsane olsa olsa 1 gramdir. Ufak ve etkili. Benim yaptigim direk ustune koyulabilen modelden hem. Tek dezavantaji vanali sistem olmadigindan ayarli yakilmiyor. Ama ustune caydanlik vs oturtunca daha zayif yaniyor,biraz havada tutunca cosuyor.

Ben A 101 den basit ,ucuz,hafif saç bi kamp şeysi almistim. Onun icine koyup götürüyorum. Istersemde icine çalı , çırpi doldurup yakarak isimi gorebiliyorum.
20190621_104403.jpg
20190621_104359.jpg
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar bugün Nurgaz Everest'i aldım. Kurulum kılavuzu çok anlamsız. Ona odaklanınca epey uğraştım. Sonra kutunun üzerindeki fotoğrafa bakarak doğrusunu bulabildim. Açık havada ilk denemeyi yaptım. Ayarı tutturmakta biraz zorlandım. Hatta hortuma alev geldi filan ama sonunda başardım. :) Tam işimi gören bir şey.

@Taygun Kon
@turcudede
@mariokaldato
 
Geri