Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Nutella mı? Sarelle mi yediniz? - Yerli malı sagra'nın hikayesi

@alper 76

Yukarıda yazdığımı okursanız zaten bir nevi GDO diye tanımladığımı görürsünüz. Açıklayayım isterseniz yine domates üzerinden gidelim:

Doğal seçilim: "İki domatesten 12'şer kromozom alan yeni bir domates türü oluşur. Doğaya uygunsa yaşar, değilse tükenir."

Yapay seçilim: "İki domatesten 12'şer kromozom alan yeni bir domates türü oluşur. Çiftçinin arzusuna uygunsa yaşar, değilse yaşayamaz."

GDO: "İki domatesten 12'şer kromozon alınıp, bu kromozomlar değiştirilerek yeni bir domates türü oluşturulur."

Bunların hepsinin hata yapma imkanı var. Doğal-yapay seçilimle insanda Down Sendromu, Parkinson, Alzheimer, Epilepsi vs. oluşabilir. Doğal = Sağlıklı değil yani. Aynı şekilde çiftçi domatese baktı, dedi ki "Bu domates çok büyük, seneye bundan ekeyim". O büyük domates aynı zamanda sağlıksız bir domates olabilir.

Yine diyelim ki ailenizde belirli bir genetik hastalık var, işte o GDO mantığı ile o genin çocuğunuza geçmesini engelleyebilirler.

@trek_turkey

Nutella yiyin, sarelle yiyin demiyorum hocam ben, sadece "şimdiki bitkiler sağlıksız" savına karşı ufak bir cevap yazmıştım. "Sizin 2 metre boyunda olmanız, 10 çocuğununuzun olması nasıl ki sağlıklı olduğunuzun garantisi değilse, domatesin de değil." cümlesini lütfen tekrar okuyunuz. Basit bir şey yazdım, halen açıklıyorum da açıklıyorum :)

Scudo
Ben de tekrar yazayım GDO ile dogal seçilim in karşılaştırılması söz konusu bile olamaz... Zaten genetik hasardan, yaşlanmayla ortaya çıkan faktörler den bahsetmedik bile...

Sizce yakın olsun, benzer olsun... Yormayin yorulmayan, aciklamayin.

Favorim çok eskiden Nutella idi. Sonra Torku oldu. Şu an favorim Nuga. Fındık oranı yüksek, fındık tadı alabiliyorsunuz. Torku da aynı şekilde. Ve pancar şekeri ile üretiliyorlar. Nutella ne öyle mısır şurubu basmışlar, çukulata diye satıyorlar.

@alper 76 Benim karşılaştırmamdan memnun olmadıysanız Neil DeGrasse Tyson'dan dinleyin:

"Yemek için satın aldığınız her bir gıda da genetiği değiştirilmiş gıdadır. Ortada yabani çekirdeksiz karpuz, yabani inek, yabani uzun gövdeli gül yok. Yediğiniz şeyleri bir liste yapın ve kendinize bunu yabanisi var mı diye sorun. Varsa da, yediğiniz kadar büyük, tatlı, sulu vs. değildir ve içinde çok daha fazla çekirdek vardır. Bütün bu hayvan ve bitkileri, ekip biçtiğimizden, beslediğimizden beri genetik olarak değiştiriyoruz. Bunun da adı yapay seçilim. Şimdi bunu laboratuvarda yaptıklarında yapacağınız tek şey şikayet etmek mi? Şikayet eden tipseniz gidin, yabani, küçücük, sulu olmayan, tatsız yabani elmalardan yiyin. Büyük sulu elmaları biz ürettik. Bu genetik değiştirmedir. İpeğin yabani hayatta üretilemediğinin farkında mısınız? Beslediğimiz ipek böceklerinin yabani hali yoktur, çünkü vahşi hayatta ölürler. İhtiyaçlarımıza hitap etmesi için dünyanın biyolojisini değiştiriyoruz. Benim bununla bir sorunum yok, çünkü bu onbinlerce yıldır yapılan bir şey."

İnşallah Neil DeGrasse Tyson'ın karşılaştırmasından da rahatsız değilsinizdir. :koptum: Sadece bence yakın değil görüyorsunuz. Sizce dünya düz de olabilir tabi, bilimsel bir gerçeği "hadi senin için öyle olsun" şeklinde tartışacaksanız hiç o topa girmeyelim.

• Beğen
Tepkiler: el_Aksa_1903
@Buğra C Ben GDO diyorum siz hala doğal seleksiyon ile kıyaslayarak GDO yu haklı çıkarmaya çalışıyorsunuz. Öncelikle bunu yapmaya çalıştığınızın farkında mısınız? yoksa sizi ben yanlış mı anlıyorum??
mesele 1milyon yılda evrileşen bir şeyin bir kaç yıla sığdırılmaya çalışılmasıdır. Biz de o kadar hızlı evrimleşmediğimiz için uyum sağlayamıyoruz yüzlerce yazılmış araştırma bunu gösterirken böyle olmadıgını söylemek sadece mantıksızlık olabilir.

Aşılama vs yöntemleri farklı şeyler, GDO başkadır. Onda 2 elma vardır sonuçta yine elma ya ulaşırsınız. Buğdayın içinde fare geni koymakla bu aynı şey değildir. Gen değişime uğradığınd afarklı proteinler üretir böylece insanoğlu daha önce tanımadığı bir protein türü ile karşılaşır, bağışıklığı yoktur, sindiremez..
Ben size astrofizikçi degil de genetik uzmanı ve besin biyologlar ından örnek vereyim.

"Plus one " isimli TIP DERGİSİNDE Macaristan-danimarka-ve ABD li bilim adamları 4 bağımsız araştırma ya ait 1000 den fazla örnekte gdolu mısır ve soya ve yemlerle beslenen hayvanlarda kan dolaşımına geçen parça genler bulundu. Bu durum "zararı yoktur, vücut bunu kullanır atar" mantığı ile uyuyor mu?
GLUTEN i anlatayım: Kişisel bakım ürünleirnden işlenmiş gıdalara kadar bir çok üründe kıvam arttırıcı olarak bulunur. Sos ve et sularının topaklanmasını önler vs vs..

Buğdayda %65-78 oranında karbonhidrat %7-19 oranında protein bulunur . Suda erimeyen gluten farklı ve kompleks bir buğday proteinidr ve iki ana protein grudbunun birleşmesinden oluşur. İşte sorun burada başlıyor ÇÖLYAK hastalığını duyduysanız gluten hassasiyeti oldugunu bilirsiniz. 40 sene önce milyonda bir ile ifade edilen bu hastalığın artmasının sebebi normalde 28 kromozom bulunan (kavılca bugdayı için) buğdayın 42 kromozom a çevrilmesindendir.

yani siz içine normalde olmayan 14 kromozom daha koyarsınız - soğuğa dayansın şöyle olsun böyle olsun diye- buğdayı ıslah mı etmiş olduk şimdi?
sonuç: ÇÖLYAK, saç kaybnı, hazımsızlık, halsizlik, anemi, depresyon vs vs.. GDO lu buğday bu gün ŞEKERHASTALIĞI nın da en büyük nedenidir. GDO lu buğdayda bulunan amilopektin A kan şekerini çok yükseltir.

çay şekerinin glisemik indeksi 59, buğdayın 72.

ABD li kardiyolog William Davis "Buğdayın göbeği" kitabında "buğdayın mükemmel bir zehir" olduğunu yazdı. Örnek vereyim: "BU günkü buğday 1950-60 lı yıllarda anne annelerimiizn sahip oldugu bugday değildir. Bu yeni ürün insan sağlığı için hiç beklenmedik etkileri olan ve kimseye uygun olmayan bir ŞEY dir"
ŞEY demiş olması besin! dememesi bile bir çok şey açıklıyor.

• Beğen
Tepkiler: JusTiMe
(link)
Bende nuga yerdim satın aldığım yerde bu çikolataya baktığımda glutenm trans yağ koruyucu madde yazmadığını gördüm içindeki yağlar ise ayçiçek ve pamuk %13 fındık olması haricinde başka kusuru yok 11.5tl fiyatı var bu da görülecek en ucuz fiyata büyük boy çikolata olduğunu gösterir. Nuga 13.5tl burada ne de olsa :D

• Beğen
Tepkiler: alper 76
@JusTiMe lezzet güzel hocam, katılıyorum. hatta piyasadaki en güzeli bence, n...lla halt etmiş

• Beğen
Tepkiler: JusTiMe
Şenerella gibi yerli ve milli çukulatalı krememız varken, Nutella olmaz ;)

51367.jpeg

@Şayzeettin Neumann Ne yediğine dikkat et palm yağı mevcut olabilir. Eminim ki koymadıkları 1 şey kalmamıştır bu çukulataya

@Buğra C Apaçık göz önünde olan ama kimsenin düşünmediği (bence düşünemediği) şeylerden bahsetmişsiniz. Halk bilinçlenmesi lazımki böyle sloglanları gördüklerinde (Gezen tavuk vs.) gülüp geçerek almasınlar ve firmalar tam doğal üretime yaklaşsın. Herşey halkta bitiyor, halk kendi kendini kalkındırmayıp koyun gibi güdülmeyi beklemeye devam ettikçe firmalar daha çok uzun yaşarlar.

Ama herşeye rağmen benim içimde ümit var. Çünkü 10 sene önce bile bu konular bu kadar konuşulmuyordu. Yediği ekmeğin ne olduğunu düşünmeyen 10 iq komşu hanımların artık tam buğday unu dediklerini filan duyuyorum, tvlerde görüyorum. Bence taklidende olsa halkta bir kıpırdanma var (hele şükür). Bu uyanma ve kıpırdanma umarım ki ivmelenerek artarda tam manasıyla sağlıklı hayata geri dönüş başlar. Aksi takdirde Amerika gibi bir ülkenin dünya lideri olduğu bu dönemde insanlığın sonundan başka birşey göremiyorum.

• Beğen
Tepkiler: Ismaildmr
Nuga %16 findik
Saralle %13
Nutella bilmiyorum..yukarda arkadasalarin verdigi diger yerli guzel firmalarin urettiklerinide bilmiyorum.

Su bir gercek..nuganin icinde her nekadar %16 findik var desekte kaba taslak sise uzerinde oranlama yaparsak asadan yukari bolelim..
700 gramlik sisenin dolu hali 10 cm boyunda anca..
Bu 10 cm boyun
1,6 cm yuksekligini findik,
3,5 cm yuksekligini yag karisimlari.
Birazcigini vanilya,
1 cm kakao kuru maddesi,
3,5-4 cm sinide peyniralti suyu tozu veya sut tozu diye dusunebilirsiniz.

Peki yedigimiz findik ezmesi bu durumda cok komik bir miktara denk gelmiyormu.

Sahsen kendim yukalarda yazdigim mesajda 116 gram safi yani bir avuc finfik var dedim ama ezmeli hali olarak dusunmemistim, normal cig findik diye hayal ettmistim.

Yani methettigim nuganin oranlari bile yedigimiz madde olarak cok saglikli sayilmasada, diger nutellanin veya farkli ne oldugu belli olmayan urunleri dusunmek.dahi istemiyorum..
En iyisi yememek belki ama insan istiyor.

Daha buyuk bir tehlike ise sahte findik tadi verilmesi..eger oyle bir seyde yapiyorsalar ne yicez ne icecez bilmiyorum.

• Beğen
Tepkiler: alper 76
Geri