MuratHan
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 2.206
- Bisiklet
- Scott
70 li yılların sonları 7-8 yaşların da chokella revaçtaydı. Şimdiki gibi fiyat olarak ulaşılması kolay bir ürün değildi. Sanırım bizim o yıllarda yediğimiz chokella ile şimdiki arasın da dağlar kadar fark var. Masaya tek parça ulaşmışsa, ekmeğe önce tereyağını sürer üstüne de chokella yı boca eder öyle yerdim. Mutfak da ulaşılması en zor raf da ikamet ettirilir di, ama ben yine de bir yolunu bulur kavanoza ulaşır çay kaşığı ile kenarlarına ellemeden ortadan ortadan yerdim, ta ki dibi görünene kadar. Kenarlar ellenmediği için dışarıdan kavanoz doluymuş izlenimi bırakırdı, masaya geldiğinde kapak açıldıktan sonra fırça merasimi başlardı. Her gün kahvaltıya gelen bir ürün değildi, oldukça pahalıydı.
Şimdiler de marketler de neredeyse 1 kg paketler de harçlık parasına satıldığını görüyorum, bu ucuzluğun altın da yatan sebebi bildiğim için üzülüyorum. İçine katılan ekstreler ve şeker oranları, çocukları bu tatlara bağımlı,ileri de çok genç yaşlarda kronik ve ilaca bağımlı hastalıklara yatkın hale getiriyor. Çocukları ve gençleri uzak tutmak lazım. Bu arada fındık üretimin den yılda 2,5 milyar dolar gelir elde ediyoruz, ünlü bir çok çikolata markasının %80 fındık ihtiyacını biz karşılıyoruz diye biliyorum, işin acı tarafı bizden fındığı alıp işleyip satan bu firmaların yıllık cirosu 15-20 milyar dolar, belki de daha fazla. Acilen ham madde sömürgesi Ülke konumundan çıkıp, elindekini işleyen ve bunu pazarlayan Ülke konumuna gelmeliyiz.
Şimdiler de marketler de neredeyse 1 kg paketler de harçlık parasına satıldığını görüyorum, bu ucuzluğun altın da yatan sebebi bildiğim için üzülüyorum. İçine katılan ekstreler ve şeker oranları, çocukları bu tatlara bağımlı,ileri de çok genç yaşlarda kronik ve ilaca bağımlı hastalıklara yatkın hale getiriyor. Çocukları ve gençleri uzak tutmak lazım. Bu arada fındık üretimin den yılda 2,5 milyar dolar gelir elde ediyoruz, ünlü bir çok çikolata markasının %80 fındık ihtiyacını biz karşılıyoruz diye biliyorum, işin acı tarafı bizden fındığı alıp işleyip satan bu firmaların yıllık cirosu 15-20 milyar dolar, belki de daha fazla. Acilen ham madde sömürgesi Ülke konumundan çıkıp, elindekini işleyen ve bunu pazarlayan Ülke konumuna gelmeliyiz.