Bu kitabın varoluş oluşumunu tek bir kelimede toplayabiliriz. DÜŞÜNMEK!
Düşünmek, geçişli bir eylemdir. Gerçekleşmesi için mutlaka bir nesneye ihtiyaç duyar. Malte de düşünme eyleminin içerisindeki nesneleri eylemin hakkını vererek geçişli hale getiriyor. Aklınıza gelebilecek her şey hakkında düşünüyor, analizler yapıyor, kendi benliğinde her bir nesneye ve canlıya yer ayırıyor , onlara ürkütücü, komik,tuhaf bazı kişilikler veriyor. Dünya görüşü bambaşka , başkalaşmış bir adam Malte.
Hastaneleri Tanrıların otelleri olarak nitelendiriyor. Ölümleri herkese dağıtılan bir reklam ürünü olarak görüyor. Hastalık bunların sadece promosyonu. Ama yine de bir şekilde dünyaya adapte oluyor. Bir dağın eteğinde açmış , eğreti bir yabani bitki gibi; istemsiz, nedensiz , canlı. Düşünceleriyle canlı Malte.
“Bana iyi görünen bu dünyaya hiç alışamamıştım ki. Ne yapayım başka bir dünyada ? Aşina değerler arasında kalmak isterdim ve illa bir şeyin değişmesi gerekiyorsa da , en azından dünyaları benimkine yakın olan ve aynı şeylere sahip olan köpeklerle bir arada yaşamama izin verilmesini isterdim.” Diyor Malte. Hep bir eğreti hep bir yalnız.
Kitap notlarla sürüp gidiyor. Konudan konuya geçişler ilk kelimenin tüm harflerinin büyük harflerle yazılmasıyla başlıyor. Bazen anılarını anlatıyor Malte, bazen sadece yeni taşındığı evin duvarıyla ilgili olan düşüncelerini. Benim en çok hoşuma giden anlatısı ise ömrünü yani yaşadığı yılları, saatlere , dakikalara ve saliselere bozurup harcayan bir adamın öyküsü. Vakitin nakit olması hiç bu kadar gerçekçi olmamıştı. Üstelik bu adam bu servetini ekonomik kullanma yolunda bazı atılımlar da gerçekleştiriyor okuması gerçekten keyif verici.
Malte’nin notları kısaca bu şekilde ilerliyor. Kesinlikle farklı ve zor bir kitap. Okuma ve düşünce geliştirme bakımından çok yararlı olabileceğini düşündüğüm bir kitaptır kendisi. İyi okumalar dilerim.