Ön çapraz bağım koptu

Emrah Özşahin

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Mayıs 2012
Mesaj
887
Tepki
1.745
Şehir
Kocaeli
Başlangıç
1992—93
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Cyclocross
Ön Çapraz bağım halı sahada maç yaparken koptu. Doktor ameliyat olmam gerektiğini söyledi ancak çapraz bağı kopuk olarak hayatını devam ettiren futboldan uzak duran kişilerin olduğunu biliyorum. Çapraz bağı kopuk olan birisinin bisiklette sürebileceğini duydum varmı bu şekilde bisiklet kullanan. Ameliyat birşey değilde sonra 3-4 ay güçlendirmesi sıkıntı ve iş dolayısıyla ameliyat olmak istemiyorum. Bisiklet spor için bana yeter diye düşünüyorum. Çapraz bağ ameliyatı olan veya olmayıpta bisiklete devam edenlerden düşüncelerini almak istiyorum.
 
Scudo

FelixTheCat

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Mayıs 2013
Mesaj
689
Tepki
896
Şehir
İstanbul
İsim
Betül
Başlangıç
1999—00
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Vucudumuzda herseyin bir gorevi var. Her bagin eklemin gorevleri ayri ayri. Cok fazla bilgim yok ama vucutta en cok yuk binen eklem diz eklemi. Baglarin kopuk olmasinin ileriki zamanlarda daha buyuk sorun acmamasi acisindan biran once tedavisini yapmaniz. Cevremde ameliyat olmadan spor hayati sonlanmis arkadaslarim var. Benimde sol ayak bilegimde bag kopmasi var bir sikintisi yok fakat diz kadar etkili degil. Saglik herseyden onemli bence. Eger imkaniniz var ise tedavi olmanizdan yanayim
 

Emrah Özşahin

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Mayıs 2012
Mesaj
887
Tepki
1.745
Şehir
Kocaeli
Başlangıç
1992—93
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Cyclocross
Elbette tedavi olmak isterim ancak futbol, basketbol, voleybol tarzında sporlarla profesyonel olarak uğraşmayacaksanız ve ayağınızı güçlendirecekseniz günlük yaşamanızı bu sakatlık etkilemez deniliyor. Ani deparlar, ani dönüşlerde sıkıntı yaratan bir durum bu. Bisiklet sürebileceğim ve günlük yaşamımı da etkilemeyeceği söylendiği için 6 ay 1 yıl kadar bir deneyeceğim eğer sıkıntı yaratırsa o zaman ameliyatı düşünebilirim.
 
Kayıt
9 Eylül 2013
Mesaj
35
Tepki
21
Şehir
uşak
Herkeze iyi günler.
Bir zamanlar diz ağrısı yaşıyordum o derece ki dizlerimin üstüne ağrıdığı için oturamazdım.
Bisiklete binmem ile beraber (günlük kulanırım iş,ihtiyaçlar için)ağrılarım geçti.
Tabiki dizim ters bir harekette o günleri hatırlamama sebebiyet veriyor.
Bisiklet dizkasları için tafsiyemdir.
 

A.Aşkar

Forum Demirbaşı
Kayıt
9 Ağustos 2013
Mesaj
425
Tepki
311
Şehir
İzmir
Bisiklet
Carraro
5 yıl önce göztepe de oynar iken antremanda birden bire çıt diye bir ses geldi.Gözüm karardı , kendimi yere attım ağrı baya bi arttı.Baya bir süre evde yattım doktara gitmeye üşendim , bengay süre süre geçti :D
 

Eser Sevinç

Eskiden buralar dutluktu
Kayıt
5 Nisan 2011
Mesaj
2.005
Tepki
2.934
Şehir
Ankara - Eskişehir
İsim
Eser Sevinç
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Çok geçmiş olsun, iyileşmesi çok uzun süren sakatlıklardan birisi. 6 ay kadar önce kopmasa da aşırı gerilme olmuştur sağ diz çapraz bağımda 2 hafta kadar yürümekte bile zorlandım,2 ay da anca kendine geldi, bu süre zarfında bisiklet sürebiliyordum ama uzun süre sürünce 30+km den itibaren ağrımaya başlıyordu. Ayrıca uzun yürüyüşlerde ve ayakta çok kaldığımda dizimde uyutmayacak seviyede ağrı yapıyordu. Ayağıma olması gerektiği kadar yüklenemediğim için belimde ağrı yapmaya başladı. O gün bugündür futbol oynamıyorum daha da oynamam :)
Yerinizde olsam biran önce ameliyat olurdum, bu tip sakatlıklar uzun vadede başka rahatsızlıklara neden olabiliyor.
 

Engin YAĞIZ

Daimi Üye
Kayıt
25 Mayıs 2013
Mesaj
318
Tepki
169
Şehir
KOCAELİ
İsim
Engin YAĞIZ
Başlangıç
2001—02
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Emrah Özşahin

Kardeşim çok geçmiş olsun ben 1 yıl önce senin gibi aynı şekilde halı saha maçı yaparken sol ayagımın ön çapraz bagları koptu yani seni çok iyi anlıyorum. zaman zaman ayagın boşa basar gibi olur bi süre sonrada dizinden ses gelmeye başlar :(
Ben 4 tane hastaneye gittim bunların içinde özel olanlarda var hepside spor yapmak istiyorsan ameliyat şart diyo ama spordan uzak duracaksan hayatına devam edebilirsin dediler.
Ben aktif olarak bisiklet kullanıyorum merak etme bisiklet kullanımında hiç bi sorun yok sadece ayakta kullanımda zorluk yaşıyorum onun dışında hiç bi problem yok bazen günde 100 km nin üzerinde sürdügümde oluyo :) Hatta diyebilirim ki bisiklet kullandıkça dizimdeki agrı azaldı sanırım ayak kaslarım geliştikçe dizime destek oldu... He birde imkanın varsa bi klup Doktoru ile görüş onlar bu spor yaralanmalarında ortopedi Doktorundan çok daha iyiler. Tekrar geçmiş olsun
 

Tolga Günsezer

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Temmuz 2011
Mesaj
1.204
Tepki
1.045
Yaş
50
Şehir
Manisa / Sarıgöl
Bisiklet
Whistle
Ortopedi uzmanları genelde çapraz bağ kopmalarında aktif spor yapılmayacaksa ameliyat olunmayabilir diyorlar ama spor hekimleri kesinlikle ameliyat yapılmasını öneriyorlar. Yeğenim ve komşumun oğlu futbol oynarken çapraz bağlarını kopardı. İkisi de ameliyat oldular. Şimdi aktif hayatlarına devam ediyorlar.

Ameliyat olunmazsa ne olur?
Gençlikte kaslar kuvvetliyken uzun süre ayakta durunca ağrı yapar, aktif spor (koşu, futbol, basketbol vs) yapılamaz, yorulunca dizde boşalma yapar.
Esas önemlisi yaş ilerleyip kaslar zayıflayınca başa gelecekler. Kısa sürelerde dahi ayakta durmakta zorluk, dizlerde sürekli boşalma, yürüme ve dengede durma zorlukları, ciddi ağrılar.

Yol yakınken, gençliğin hızlı iyileşmesi ile beraber ameliyat olmanızı öneririm.
 

Çağlayan

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Nisan 2012
Mesaj
1.488
Tepki
890
Şehir
İzmir
Geçmiş olsun,tez vakit sağlığınıza kavuşmanızı diliyorum..
 
Kayıt
5 Mayıs 2013
Mesaj
82
Tepki
44
Şehir
istanbul Bayrampaşa
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Geçmiş olsun arkadaşım. Yanlış krampon seçimi nedeniyle 2 yıl önce sağ, 1 yıl öncede sol çapraz bağlarım yırtıldı. Ilkinde doktorlar ameliyat dedi. Fakat korkudan bir daha doktora gitmedim:) bir yıl geçtikten sonra tamamen iyileştiğimi düşünerek futbola devam ettim ve sol çapraz bağlarımı yırttım. 2. si çok daha kötü oldu kalçamdan dizime kadar heryerim şişti. Aylarca yürüyemedim o gün bu gündür top gelse kaçıyorum. Bugün hiç problem yaşamadan günde 150 km bisiklet kullanabiliyorum ve ameliyat olmayı düşünmüyorum.
 

philykia

Üye
Kayıt
29 Ağustos 2006
Mesaj
97
Tepki
141
Şehir
İstanbul/Pendik
3 sene evvel basketbol maçında sol diz çapraz bağlarım koptu, menüsküs yırtığı oluştu. Türkiye'de bir numara olan Ömer Faruk Taşer'e ameliyat oldum. Arka baldırdan alınan bir demet sinir bağı ile tekrar onarıldı. Şu an bu sakatlığımı hissetmiyorum bile. Diz çevresinde üç küçük nokta izinin dışında kalıcı bir belirti kalmadı. Ameliyat olmayabilirsin ama bunu yıllarca çekersin. Ayakta bisiklet asla süremezsin, sürmemelisin. Bir şey olmaz dediğin anda boşalacaktır. Ya da hiç beklemediğin bir an da o ayağını yere koyup durmak istediğinde vucudunun ağırlığını tartamayacak yine devrilebileceksin. O bağ orada olmadığı sürece tepkisel hareketlerine dikkat edip ona güvenmemeye çalış.

Geçmiş olsun, acil şifalar.
 

Gültekin R. Demirkaya

Forum Demirbaşı
Kayıt
28 Haziran 2013
Mesaj
422
Tepki
275
Yaş
45
Şehir
İSTANBUL
Bisiklet
Kron
Güzel kardeşim öncelikle büyük geçmiş olsun. Benzer bir durum 2003 yılında benimde başıma geldi. O zaman biraz daha gençtim ( 25 yaşında ) olmam gerektiğini söylediler. Şu an dizimde iki çelik vida var menisküsümde ilk başlarda ameliyat olmadığım için iki üç kere daha yırtıldığından açık ameliyatla dikildi. Dedikleri kısmen doğru "rekabet sporları" yapmadığın ve aşırı yüklenilmediği sürece çok sorun çıkarmıyor. Ama bunun bir de yaşlılığı var. Hasar gören bağ ve kırıkdak doku yaşın ilerlemesiyle daha da sıkıntı yaratabilir. Ya da normal yaşamda da karşılaşabileceğin durumlar da olacaktır. Haaa hemen ertesi gün ol anlamına gelmesin. Bacağı güçlendirmek şart çünkü ameliyat sonrası bi deri bi kemik oluyor çabuk salıyor bacak kasları. Misal ben ameliyatı oldum gerçi benim durumum çok farklı normal sürecinde geçmedi. Ama ona rağmen sıkıntı yaşamıyor Allaha şükür...Senin durumunda ise her an kapıda bu sorun olacaktır. Yazan arkadaşlar da demiş zaten. Tekrar Geçmiş olsun
 
  • Beğen
Tepkiler: Ekrem Yılmaztürk
Kayıt
21 Nisan 2009
Mesaj
51
Tepki
16
Yaş
55
Şehir
antalya
Bisiklet
Corratec
1988 yılında ön ve arka capraz bağlar kopmuş,ayrıca medial taraftaki eklem capsulu komple yırtılmıştı.O tarihte açık amaliyat oldum. Bir yıl sıkıntı çektim .Altı ay kadar fizik tedavi gördüm.Şimdi 40 ından sonra ögrendigim masatenisini bir klüpte profesyonel olarak oynuyorum.(patella dışarı yukarıya,menisküsler temizlendi ,eklem kapsülü onarıldı) 10-15 derece açı kısıtlılıgı dışında hiç problem yok.
Çok çok geçmiş olsun.
 

Gültekin R. Demirkaya

Forum Demirbaşı
Kayıt
28 Haziran 2013
Mesaj
422
Tepki
275
Yaş
45
Şehir
İSTANBUL
Bisiklet
Kron
Bir de şunu unutmamak lazım. Yırtılan kopan zarar gören bağ ve menisküs asla kendi kendine iyileşmez. İyileşemez. Sadece boyuta göre menisküs hafif körerir ama yırtık aynen kalır. ÖÇB ise maalesef artık tarih olmuştur
 

Emrah Özşahin

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Mayıs 2012
Mesaj
887
Tepki
1.745
Şehir
Kocaeli
Başlangıç
1992—93
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Cyclocross
çapraz bağın yanında iç ve dış menüsküs ve kovasapı yırtığı denilen olay olduğu için cerrahi müdahale şart oldu. Bu nedenle Pazartesi günü bıçak altına yatıyoruz.
Acaba ne zaman bisiklet sürebilirim Yaza hazır oluruz inşalalh. Ve bu ameliyattan sonra bisiklet sürmenin riski nedir. Futbol falan jubile yaptık artık. Tek sevdamız bisiklet bundan sonra.
 

suat akman

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Mayıs 2013
Mesaj
2.397
Tepki
4.908
Yaş
50
Şehir
Muğla - Bodrum
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Mosso
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Gecmis olsun. Capraz bag yirtigi ve meniskus pek cok spor aktivitesinde sakatlanma riskinizi yukseltecek hatta yapmaniza engel olacaktir. Hangi sporu yapip yapamayacaginizi en dogru olarak doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Bu tip diz sorunlari icin ideal spor yüzmek. Onun disindaki sporlar, kaslarinizi özel egzersizlerle güclendirerek, bag ve menisküsünüzden dolayi zayiflayan diz ekleminizi kas dokusu ile saglamlastirmanizdan sonra mümkün olacaktir. Fakat bu da uzun ve zorlu bir surec oldugu gibi hicbir zaman eskisi gibi guvenemezsiniz dizinize. Farkli sporlar yaparken özel dizlikler kullanmaniz gerekecek ve dogrusu da bu olacaktir.
Yine de en dogrusunu doktorunuz söyleyecek ve hangi egzersizleri yapmaniz gerektigini, size uygun olan ve olmayan sporlari, ne tür dizlik kullanacaginizi anlatacaktir. Anlatmazsa siz sorun :)
 

Burçin Çoban

Aktif Üye
Kayıt
13 Kasım 2013
Mesaj
151
Tepki
93
Şehir
Bostancı, İstanbul
İsim
Burçin ç.
Bisiklet
Merida
Geçmiş olsun .Acil şifalar diliyorum.
 
Kayıt
3 Temmuz 2012
Mesaj
924
Tepki
1.387
Yaş
34
Şehir
istanbul
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Katlanır
Forumda ortopedi doktorlar var Oğuz Çetinkaya bu konuda yardımcı olacaktır.

(link)

Benimde ağrılar ÖÇB kadar şiddetli değilmiş çok şükür ağrım yok epeydir.. 2. derecede dejenerasyon imiş mr raporunda..

Çok geçmiş olsun acil şifalar dilerim.
 

Ahmet SARI

Daimi Üye
Kayıt
18 Kasım 2012
Mesaj
315
Tepki
221
Şehir
İstanbul
Bu konuda muzdarip olanlardanım.

Ciddi bir fizik tedavi sürecine odaklan, bisiklete binecek zamanın elbet olacaktır.

İlla ki kendini motive etmek istiyorsan, tuvalet ihityacında oturma kalkma işlerinin ne kadar zor olacağını düşünüp tedaviye asıl.:p

Geçmiş olsun.
 

K. Benli

Daimi Üye
Kayıt
18 Ocak 2014
Mesaj
228
Tepki
236
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Trek
Geçmiş olsun.Vücutta bazı bölgler daha zor, geç iyileşiyor. Bu özellikle o bölgenin kanla beslenmesi ölçüsü yani o bölgenin damar dağılımı ile ilgili. Varlığından belki haberdar bile olmadığımız kılcal damarlar doku içine dağılarak büyük damarlardan daha fazla rol oynuyor çoğu kez. Diz bölgesi bu yönden çok hassas, az damar var, kanlanma ve ototedavi zor oluyor. En uzun süren sakatlıklardan birinin dizdeki olmasının nedeni de bu.
Elden geldiği kadar zorlamaktan kaçınmak gerekli.
Tekrar geçmiş olsun diyor herkese minimum ve kısa sürebilecek sakatlık diliyorum. Biraz tuhaf oldu ama ne yazık ki hastalık ve sakatlıklar tüm insanlar için hep olasılık dahilinde.
Lafı tatlıya bağlamak için bir fıkra :
Baba-oğul bisiklet almaya gitmişler. Bisikleti alıp dükkandan çıkınca baba: ''şimdi eczaneye gidelim'' demiş. Çocuk niye diye sorunca: ''nasıl olsa düşüp bir yerlerini yaralayacaksın,pansuman malzemesi almalıyız...''
 
  • Beğen
Tepkiler: Robert Knepper