Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Ön far tavsiyesi

@Metela

Biraz öyle olmuş :)
Pedalla bisiklet serkan TAŞDELEN yazısı için demiştim :)

Scudo
Arkadaslar merhaba,
Yeninbir konu açmak yerine bu konuya yazmak istedim. Bende Salcano CS30V, esimde ise salcano sarajevo var. Sik sik almanyaya is amacli gittiğimden dolayi isiklandirmayi aliyorum. Elimde tchibonun sarjli ve blaupunktun pilli iki adet aydinlatma seti var. Benim bisikletin gidonu düz olduğu icin herhangi bir problem olmuyor taktigimda. Ama esimin bisikletinde hem sepet hem de bagaj olduğu icin aydinlatmayi nasil monte etmem gerektigini tam olarak çözemedim. Sepetten dolayı on aydinlatma cok verimli değil, bagaja birseyler astigimda veya bagladigimda gorunmez olabiliyor. Bu konuda yardımcı olacak arkadaslardan yardim rica ediyorum. Simdiden tesekkur eder, kazasiz sürüşler diliyorum forumdaslarima.

@çağrı can Kardeşim senin bu bataryalı ön ışık ve güneş enerjili arka lambanın marka modeli nedir? Benimkiler tam istediğim gibi aydınlatmıyor da
.

Merhaba,

Bazı yanlış bilinen konularda bilgi vermek istiyorum.

Geçen hafta ben de gece özellikle arazi sürüşlerine çıkabilmek adına solarstorm 3 ledli aydınlatmalardan sipariş verdim. Kayınbiradere de sipariş verdik.
Bunların 2 tipi var bir tipi yuvarlak güç soketli olan diğeri usb soketli olan.

Şimdi öncelikle ledler ve lümen konusunu anlatayım. Cree denilen ve dünyanın en iyi ledlerini yapan Amerikan firmasının ürünleri perakende satılmamakla birlikte Çin gibi ülkelerde ve ülkemizde de toptan alındığında çok iyi bir fiyat/performans aralığı sunduğundan tercih ediliyor.
Bu ledler üretilirken aynı kristal yapı kullanılmakla birlikte hammaddenin farklı (homojen) olmamasından dolayı her üretilen parça aynı özellikte olamıyor. Piyasada XM-L serisinin bu farklılıklarına göre üretim sonrası test edilip sınıflarına ayrılmış varyasyonlarından en iyisi U2 ve 2. sırada T6 olanı mevcut. Bu ledlerden U2 tam güçte (10 watt-3Amp) 1200 lümene yakın çıkış verirken T6 aynı güç değerinde 1050 lümen kadar veriyor. Yani aldığınız T6 yada U2 ledli aydınlatmalar led sayısına göre maksimum 3 ledde 3600 yada 3150 lümen verebilir. Bu değerleri kendiniz led tipi ile led sayısını elinizdeki ürüne göre hesağlayabilirsiniz.

Şimdi ışık hesaplamaları 2 türlü yapılır. Bunlardan biri aydınlatmanın bir küre gibi ışığı her yöne yayması veya fener gibi yönlendirilmiş olarak belli bir alana belli bir açıyla yayması gibi. Bizim ledlerimiz yönlü kullanıldığından aslında olduğundan daha fazla aydınlatıyormuş gibi 5-10 bin lümenlerden kafalarına göre bahsediyor üreticiler ama esası ve maksimum değeri yukarıda yazdığım şekildedir.

Gelelim güç kaynaklarına. ledler 3.3 volt ile 3 amp. civarında içlerindeki devreler aracılığı ile farklı voltajlardan çalışma güçlerini çekmekle birlikte toplam güç 2 li olanlarda kayıp enerji hariç 20 Watt (kayıpları %20 diyelim) ve 30 watt çekerler. Kayıpları da eklerseniz bu değerler 24 ve 36 wattır.

Genel prensip olarak devre elemanları maksimum güç ve ısı değerlerinde çalıştıkça ömürleri kısalır nedenle bu ledleri aslında maksimum güçlerinde çalıştırmıyor olabilirler.

Yine de kaba bir hesapla usb power bank tipi aletler 5 volt standart voltaj verdiğinden ve akımları genelde maksimum 1.5 Amper ama aralarında 2 ve 3.6 A verebilenleri de gördüğümden hesapladığınızda verebilecekleri güç değeri 1.5A x 5V = 7.5W ile 5Vx 3.6A=18w arasında değişir (aşırı akıma izin vermeyecek korumaları var ise) Dolayısıyla power bank ile bu aydınlatmaları tam güçte çalıştıramazsınız yanı asıl güçlerini göstermeyebilirler.

Batarya gruplarında ise sıklıkla kullanılan Li-ion 18650 tip bataryalar (18mm çap-65 mm boy demektir) maksimum izin verilen 3 Amperdir. Bu piller tanesi 3.7 volttan 2 adet paralel bağlanıp 2 paralel grup seri olarak toplamda 7.2 volt 6 amper veren güç kaynağıdırlar. Bu pillerden aşırı akım çekilmesi patlama riski taşır. İster şarj ister deşarj olurken elinizdeki pilleri kontrol edin çok ısınmışlar ise bir sorun var demektir ve o konu ile ilgili çözümü araştıralım beraber yoksa evde şarja bırakıp gittiğinizde yada gece şarja koyup uyuduğunuzda alev alıp yangın çıkartma riski çok yüksektir başı boş asla bırakmayın.

Bu pillerin kötü yanı akım/gerilim değerleri sınırlanmaz ise (şarjda da deşarjda da) patlama riskleri vardır yada bozulma. Şu an yeni konu açamadığıma dair uyarı aldığımdan ayrı bir başlıkta ileride hem pil grupları hem de fenerlerim gelince testleri ile ilgili teknik detayları vereceğim.

Bu pillerin sahtesi maalesef çok, gerçekte ise Sony, Panasonic tarafından üretilen kaliteli piller hem de sandığınızdan daha ucuza mevcut. Örneğin Panasonic 3400mAh pilin fiyatı kdv hariç 7 USD dir (18650 olarak). Medikal ekipmanlarda bu pillerden kullanmaktayız. Bu piller ayrıca bazı modellerde tek parça bazı modellerde de ayrık kart olarak şarj deşarj kontrol devresi ile kullanılmakta böylelikle sıradan bir uygun güç değerine sahip adaptörle sorunsuz şarj olabilmektedir.

Arkadaşlar merhaba. Bugün bisikletimle ufak bir arazi turuna çıktım. Dönüşüm akşama denk geldi, yani hava kararmıştı. Ve dönüş yolu inişti. Yani hızlı inmek durumundaydım. Fakat öyle olmadı. Çünkü kullandığım 30 TL'lik farın kendine hayrı yoktu ki önümü aydınlatsın da yoldaki çukur ve taşları göreyim. Hâl böyle olunca ben de frenle 20 km/s inmek durumunda kaldım - bu beni hiç memnun etmedi - ve karar verdim kaliteli bir fark alacağım. Ve siz değerli bisiklet forum üyelerinin tecrübelerine ve bilgilerine başvurmak istedim. Sizde hangi farı almalıyım? Türkiye'de ya da aliexpress de satılan bir far olabilir farketmez. Yeterli işimi görsün ve tabikide çok pahalı olmasın(100 TL civarı olabilir). Kullanım yerim daha çok arazi ve şehir dışı. Yani ay ışığı dışında aydınlatmanın olmadığı yerler. Şimdiden hepinize teşekkür ederim.

@Zeroxx selam :) arkadaşım diğer markaları bilmiyorum ama ben gördüğün ürünü bir milyoncu dükkanlardan 5 liraya aldım ve çok memnunum defalarca gece sürüşlerinde kullanmış birisi olarak belirtiyorum buna benzer bire ürün görürsen al dene sonra buna göre pahalı 100 liraya kadar ürünlere bakabilirsin Fenerden bahsedecek olursam 3 fonksiyonu var çakar,güçlü ışık,zayıf ışık olmak üzere ayrıca zoom özelliği ile de ışığı oldukca geniş alana yayabilirsin yaklaşık 20 m 30m mesafeyi oldukça güçlü aydınlatıyor ve çakar modunda araçlar için aşırı derecede belirgin diyebilirim üyeliğim vs olmadığından video atamadım ama istersen mail atabilirim

73189 dosyayı görüntüle

73190 dosyayı görüntüle

@poyraz poyraz bende de buna benzer bir el feneri var. Gerçekten güzel ışık veriyor, şarjı da 7 saat gidiyor. Ama bir türlü gidon aparatı bulamadım takacak. Bunun gidon aparatı var mı?

Bende 30-40 tl arası fark edilmemi sağlayacak ( bu fiyata güzel ışık beklenemez malesef) bir ön far tavsiyelerini bekliyorum..

@poyraz poyraz

Nereden bulucam ki şimdi o ışığı :/ Her 1 milyoncu da yoktur. Markası felan yazıyor mu üstünde?

@BicycleLover aparatın neyini merak ediyorsun sen sor ben anlatırım

@Zeroxx @BicycleLover 73205 dosyayı görüntüle 73205 dosyayı görüntüle 73205 dosyayı görüntüle 73206 dosyayı görüntüle 73207 dosyayı görüntüle 73208 dosyayı görüntüle 73209 dosyayı görüntüle 73210 dosyayı görüntüle 73211 dosyayı görüntüle

bu fotoğrafları azönce mahalle ışığının altında çektim daha karanlık yerlerde çok çok daha iyi ve elbette birçok zoom ayarı var bunlar sadece örnek

@poyraz poyraz aslında ışığı fena değil ama asıl sıkıntı bağlantı aparatı. Sen arkadaşına yaptırmışsın ama ben büyük ihtimal bulamam. Zaten pek estetik de durmuyor. Ben biraz daha profesyonel bir şey düşünüyorum. Sonuçta gece karanlıkta sürüyorum ve güvenlik önemli. En az 100 lümenlik bir şey bakıyorum.

Bazı şoförlere sinir oluyorum. Yolun kenarından gidiyorum, karşıdan gelip gözüme gözüme selektör çakıyor. Zaten gece yolu zor görüyorum, ışığıda yiyince kör oluyorum. Bir gün bu şekilde çukurun tekine girip taklayı atacağım da haydi hayırlısı. Şeytan diyor kıy paraya al üst düzey selektörlü far. Sen de gelenin gözüne gözüne çak selektörü :D

@Zeroxx ben bunu aldım performansı baya iyi aydınlatmadığı yer yok hatta evde elektrik kesilince kullanıyorum odayı baya aydınlatıyor 10 - 12 günde geldi bir düşünün derim

(link)

@Hakan Aker

üstte tavsiye edilen aydınlatma tam sizin işinize yarayacak tarzda olanlardan. Aydınlatma kapasitesi yüksek.
Tek önerim bunun yanında ufakta olsa yedek bir ön aydınlatma daha bulundurmanız. Uzun sürüşlerde karanlıkta kalmayın, 3-4 saat içinde şarzı bitebiliyor.

@Hakan Aker çok teşekkür ederim, @N.ÖZKAN 'ın da dediği tam aradığım tarzda bir ürün gibi. Yarın sipariş vereyim diyorum, fiyatı da uygun. 2 tane alsam nasıl olur? Açıklama bölümünde tam parlaklıkta 180 dakika şarjı gidiyor yazıyor. 2 tane olsa 6 saat eder. Gece yolda kalmam en azından :D

@Zeroxx 2 tane almanıza gerek yok şarjı uzun gitsin istiyorsanız o zmn onlar için batarya satılıyor sadece ondan alın daha ucuz olur

@Hakan Aker öyle de olabilir. Biraz araştırıp uyumlu batarya bulayım o halde.

Bir de (link) burdaki ürünle söylediğiniz ürün aynı demi? Marka model görüntü aynı gözüküyor. 8$ daha ucuz burada

Geri