Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Pedal çevirirken ses geliyor?

Bende bisikleti alalı daha 1 ay olmadı, haftasonu ilk ücretsiz bakım için götüreceğim. Öncelikle ön tekerlekte disk fren sürtmesi sıkıntısı yaşıyordum ki hala yaşıyorum sadece sök tak ayarla derken ses azaldı, dün sağ pedalın oradan bir yerden çıt çıt sesi gelmeye başladı. Sol ayakla bastığımda herhangi bir ses yok, elle pedalı çevirdiğimde yine ses yok ama sürüş esnasında geliyor, ilginç. Azmettim onu da bulacağım. Bu arada dünki sürüş esnasında arka frende ilk kez neden kaynaklandığını bilmediğim bir tavır sergilemeye başladı.

ABS'li otomobil kullananlar bilir, ABS devreye girdiğinde otomobil bilgisayar kontrolü dahilinde fren disklerini sık-gevşet tarzı bir fren yapar. Sizde bunu fren pedalından hafif bir vurma şeklinde hissedersiniz. Benim arka frende böyle davranmaya başladı. Gözle kontrol ettiğimde diskin ortalanmasında, ayarlarında herhangi bir gariplik yok gayet normal. Rotorda da bir sıkıntı görünmüyor ama arka teker kendiliğinden ABS'li oldu, bu da ilginç bir durum. Bakalım yaptığımız km sayısı arttıkça daha nelerle karşılaşacağız.

• Beğen
Tepkiler: kerem E ve uslsy
Scudo
@chanik chang

Ne güzel evrim geçirmiş absli olmuş.. :D

• Beğen
Tepkiler: anzolot ve kerem E
benim de böyle bir sorunum pedaldan ses gelme sorunum oldu son binişimde. Biraz hızlı gittim ve pedallara yüklendim, sonrasında sadece sağ pedalı basarken hafif bir tak sesi geliyor. Bu hafta bakıma götürmeyi düşünüyorum bisikleti o esnada bakalım ne çıkacak.

ben bisikleti alalı 1 seneden fazla oldu. ilk aldığım günden bu yana ses geliyor. aldığım yere götürdüğümde "olur öyle ya" demişlerdi :D hala aynı şekilde kullanıyorum... pedal çevirdikçe geliyor ama aynakol kaynaklı mı orta göbek kaynaklı mı bilmiyorum

@SmtTrlk bilyelerinden dolayı geçici çözüm olarak alıyorsun eline zincir yağını pedal vidasını sıktığın yere damlatıyorsun
@mcb Pedalları değiştirmen şart bilyelerini parçaladın büyük ihtimalle

@JusTiMe

bilyeler parçalansa çok daha büyük ses çıkarır diye düşünüyorum ama bakacağız akşam :)

@SmtTrlk

Olur öyle. Dert etme. :D

@chanik chang arka göbek gevşek olabilir. seleden tutarak bisikleti havaya kaldır ve arka tekeri sağ sol yap. hiç oynama olmaması lazım. eğer varsa QR'ı biraz daha sıkı tak.

• Beğen
Tepkiler: chanik chang
@chanik chang Pedalda sorun yoksa orta göbekte boşluk oluşmuş olabilir boşluğu alması kolaydır. Cumartesi aynakolun boşluğunu aldırmaya gittiğimde bisikletçi aynakol vidalarını her iki taraftan gevşetip plastik tokmakla yerine oturtarak tekrar aynakol vidalarını sıktı. İşlem 5 dk. bile sürmedi. sürmedi.A olarak hatırlamıyorum, bana güvenip de aynakol girişmeden önce internette orta göbek boşluk almayı araştır.

Bu sorunun kesin çözümü orta göbeğin değiştirilmesidir. Firmalar görünmeyen ve önemsenmeyen bölge olduğu için kaliteli göbek kullanmıyorlar. Oysa ki en sağlam olması gereken parçalardan biri bu. Bende iki günlük bisikletimde ilk yarım saatin sonunda duymaya başladım o sesi, öncesi bisikletimde de vardı ne güzel shimano taktırmıştım şimdi buna da taktırcam yoksa bu şekil sürmek zevk vermiyor.

Bu arada sesi takmayanlar sürebildikleri kadar sürsünler zamanla önce yüklenince boşluk hissi oluşacak ve daha ileriki zamanda da gayet net anlaşılacak göbek sorunu olduğu.

Not: Yine de ayna kolu sıkmakla bir süre düzelen versiyonu oluyor bu sorunun. Bunu da deneyebilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Benim bisiklette sorun aynakolda değil pedalda çıktı. Pedal bilyeli değil rulmanlı öncelikle. Çok küçük bir miktar da olsa boşluk olmuş. Zamanla bu artacak ve rahatsız eden noktaya gelecek. O zaman da pedallar değişecek. Zaman zaman çok yüklendiğim için pedalı sanırım yine rulmanlı alacağım ileride.

@mcb

Rulmanı değiştirin gitsin. Zamanla artsa ne olacak. Rulmanlı pedalın güzelliği..

@uslsy

Yani evet o da bir seçenek :) rulman değiştirmeyi bir araştırayım :harika:

@chanik chang
Yeni bisikletlerde bu ses oluyormuş..Bende de oldu..Zamanla geçti..

Bende de pedal sesi var. Bakalım ustaya verdim. İlk etapta anlayamadı. Biraz kullanacak ve sesin nerden geldiğini anlayacak. Çok çeşitli sebebi olabilir dedi.

Ben de sesten bir türlü kurtulamadım gitti. Önce yüksek viteslerde zincir atlaması oluyordu. Deneme yanılma ile ve araştırarak zincir bollaşması sonucu yenen ruble ve aynakol sorunu ile tanışmış oldum. Ruble, zincir, aynakol ve ortagöbek değiştirdim. Zincir haricinde her şey shimano aldım. İlk 1 haftada her sağa yüklenişimde tak tak diye ses gelmeye başladı, dağıttığım sağ pedaldan geliyormuş gevşemiş yine. Söktüm tekrar topladım ses kesildi.

1 hafta sonra ise çıt çıt diye ses gelmeye başladı. Fakat bu sağ sol farketmeksizin çıkıyor. Bazen çok yüklenince bazen yüklenmesem bile geliyor. Ama en çok yüklendiğimde geliyor çıt çıt çıt diye. Yemin ediyorum deli olacağım artık. : ))

Deminde acaba eski pedalları yeni ayna kola taktık ama kup kuru ikiside çok yüklenmede ses mi yapıyor diye tekrar söküp az bir gress sürüp tekrar sıktım. Ses kesilir tekrar başlarsa yeni pedal alacağım artık.

Diğer bir şüphem ise zincir. Acaba zincir yapar mı ki böyle çıt çıt ses her yüklenişte. Zİnciri hg uyumlu shimano istedim ama adam inatla TEC marka verdi düz baklalı. Neyse inatlaşarak şişkin baklalı HG uyumlu aldım. Ama Zincir çok gevşek geldi gözüme. İçindeki silindirler sıkı sıkı değil şöyle. Normali mi öyle yoksa bendeki mi acayip anlamadım. Yüklenince zincir sağ sol yapıp ses mi çıkartıyor acaba ?

• Beğen
Tepkiler: MaRZoCHi
@yazilimcionline pedalı sıkınca mı düzeldi yoksa pedal kolunu mu? göbekteki toz kapağını çıkarıp pedal vidalarını sıkarsan düzelebilir. bu aynakol ruble sorununa kadar zinciri kaç km kullandın?

Bu pedaldaki çıt çıt sesi bende de geliyor. Konuyu yeni keşfettim. 2 aylık Sedona 410, 400 kilometre civarı yaptım en son bi 100 150 kilometredir bu çıt sesi gelmeye başladı. Aynakolun sağ tarafından her pedalda aynı konuma gelince bu ses çıkıyor ama kafasına göre. Arada çıkmıyor diyorum geçti heralde, 2 dakika sonra tekrar çıkmaya başlıyor. Ve sadece bisikletin üzerindeysem bu ses geliyor. Bisiklet havada pedal çevirince bir sıkıntı yok.

• Beğen
Tepkiler: TatanQa_tr
@egeozay aynı durum ve aynı şekilde ses oluşması bende de mevcut. Benim makine de 2,5 aylık City Sport 40. Bazen ses var bazen yok. Anlayamadım çok da takmıyorum kafama. Bugün yeni SPD pedalları takıcam belki onlardandır.

Bu sorun genelde krank kollarinin orta gobege baglandiklari vidanin gevsemesi ve icine kir dolmasi sonucu olusuyor.Krank kollarini sokup vidalarin temas ettikleri yerleri temizleyip tekrar takarsaniz buyuk ihtimal sorununuz cozulecek.

Ayni islemi pedallarada uygulamayi unutmayin.

Geri