Gecenin bu saatinde üsenmeden bütün mesajlari okudum. Kimsenin yazdigini elestirmek istemiyorum. Fakat iki noktaya dikkat cekmekm istiyorum, Birincisi, Ramazanin bisiklet sporu acisindan en zor oldugu aylardayiz, ve bu bir kac sene böyle devam edecek. Tamamen günlerin cok uzun ve havanin sicak oldugu aylarda olduguna isaret etmek istiyorum. Ikincisi, bütün bunlara ragmen bisiklet sporunun 4 hafta araya müsaade etmeyen bir spor olduguna isaret etmek. Kisaca kosullar ne olursa olsun, antrenmanlara devam etmenin gerekligidir:
Tbii ki burada dikkat edilmesi gereken, mutlaka uyulmasi gereken noktalar var. Bu noktalari iki guruba ayirmakm istiyorum. Beslenme ve antrenman. Dolayisiyla yarislara ara verilmesini öneriyorum. Tabii ki yarisa katilan herkesin oruc tuttugunu farzetsek dahi, asiri yüklenmelerin vücut sagligi icin cok tehlikeli oldugunu, kazanma hirsinin kötü sonuclara yolacabileceginio görmek zorundayiz.
Beslenme konusunda bisikletci icin önerim iftar sonrasi yemege baslamadan önce cok miktarda limonlu su icilmesini tavsiye ederim. Bu, hem alinacak besinleri sindirilmesine yardim edecek, hem de vücudun sivi kaybi dolayisiyla ortaya cikan elektrolitik dengesini düzeltecektir.
Yenilmesi gereken besinler, ülkemizde genellikle yapilan en büyük yanlislardan birisi olan sekerli besinler disinda seyler, proteinli, uzun vadeli(yavas) karbonhidratlar ve benzeri seylerdir. En önemlisi bütün gece mümkün mertebe cok miktarda su icmektir. Gün dogumundan önce(sahurda) hazmi uzun süren karbonhidratli seyler yenmeli, vücudun uzun süre ihtiyaci olan karbonhidratlarin yavas yavas kana karismasi saglanmalidir ve bol miktarda sivi alinmalidir.
Antrenman kismina gelince; uzun süreli ve yogun antrenman yapilamayacagi asikardir. Gün boyunca neler olup bitecegi bilinemedigi icin, yapilacak antrenmanlari, iftar saatine dogru yapmanizi tavsiye ederim. Bunun nedenleri, önce vücudun o andaki su ve enerji ihtiyaclarina uymaya baslamis olmasi, dolayisla zaten iktisata gecmeye baslamis olmasidir.Antrenman sonunda bir kan sekeri düsmesi yasansa dahi, hemen arkasinda iftar oldugu icin, hemen tedarike gecilebilecek olmasidir. Antrenman süresi 1 saati fazla gecmemelidir, ve uzun süre yogun olmamalidir. En uygunu cok düsük seviyede ve cok kisa süren yüksek düzeyde entervallerdir. Amac zaten seviyeyi yükseltmek degil, Ramazan öncesi varilan seviyeyi korumaktir.
Tabii ki iftar sonrasi da bir antrenman yapmak mümkündür, ama günlerin uzunlugu dolayisla oldukca gec saatte yapilan bir antrenman olacaktir. Yani tamamen kisinin ne is yaptigina, günlük zamanini ne ile gecirdigine bagli olan bir durumdur. Zaten bu yüzden de kisin Ramazan süresince antrenmanin daha kolayca adapte edilebilecegine isaret ettim.
Herkese saglikli bir Ramazan dilerim.