halil halil
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 1.533
Değişimi ya da bakımı için bir kaynak ya da video var mı?
öncelikle jantta hangi rulman kullanılıyor onu bulman gerekli (rulmanların farklı kodları ve boyutları var). arka jantsa 2 yada 3 rulman gerekiyor. rulmanı kendi söküp takan arkadaşlarım var ama ben bisikletcime götürüp çaktırıyorum.
rulman nasıl çakılıyor diye bakmak istersen how to change bicycle wheel bearing şeklinde bir araba yaparsam karşına videolar çıkacaktır.
not: bu tip işlere el yatkınlıgım az oldugu için bilen birine götürmeyi tercih ediyorum
Cevaplar için teşekkürler; rulmanları Tech manualden buldum. GCN'de fulcrum ön jantın bilyelerini temizleyip gresleme videosu var eğer onun gibiyse sanırım halledebilirim. Yoksa usta ellerinden öpecekNormalde kapalı kartuş rulmanlara (sealed cartridge bearing) bakım gerekmez; rulman ömrünü tamamladığında değişmesi gerekir.
Ancak şöyle bir şeyi deneyebilirsiniz. Bu rulmanların bilyalarının üzerini kapatan bir toz kapağı olur (Aşağıda koyduğum resimde "Plastic Bearing Seal" olarak işaretlenmiş parça). Bu kapağı dikkatlice kaldırıp, iç kısımdaki bilyalara SKF'nin rulman gresinden uygulayabilirsiniz. Daha sonra toz kapağını yerine yerleştirmeyi unutmayın.
![]()
Değişimi işi beni aşar, öncelikle bakım deneyeceğim işimi çözerse ne güzel, çözmezse bisikletçiye rulman değişimi için bırakacağım artık.Rulmanda problem varsa bence değişin maliyeti çok yüksek değildir ve her zaman sökeceğiniz bir parça değil. Çünkü rulman problemli diye söküp bakım yapıyorsunuz ki bir de sökerken ya da kapağını açarken rulmanı daha da bozmuş olacaksınız. Kaliteli bir rulmanı en fazla 40-50 TL ye bulursunuz, orjinalide muhtemelen 60-70 TL dir.
Ne kadar süredir kullanıyorsunuz?Değişimi işi beni aşar, öncelikle bakım deneyeceğim işimi çözerse ne güzel, çözmezse bisikletçiye rulman değişimi için bırakacağım artık.
9000 civarı oldu sanki erken gitti gibiNe kadar süredir kullanıyorsunuz?
Kendiniz yapacaksanız elimden geldiği kadar yardımcı olabilirim. Kendiminkini yeni değiştim9000 civarı oldu sanki erken gitti gibi
Öğleden sonra rulmanların içlerini temizledim, tekrar gresledim ancak bir değişiklik olmadı. En azından daha kötü olmadı
Artıl rulman siparişi verip değiştirme işine gireceğim.
Teşekkürler hocam, rulman kodlarını akşam alıp bulabilirsem buradan, bulamazsam internetten sipariş vereceğim ama asıl kafamın takıldığı söküp takma kısmında neye ihtiyacım olacağı ve nereden bulacağım.Kendiniz yapacaksanız elimden geldiği kadar yardımcı olabilirim. Kendiminkini yeni değiştim
Sökmek için internette birçok aparat var ama hem pahalı hem de ulaşması bazen zor. Bulabilirsen eğer hırdavatçıdan kaliteli bir 8 numara çelik dübel al. Yalnız çok farklı amaçlar için kullanılabilecek çelik dübeller var. Hırdavatçıya yaoacağın işin bir yere tutturduktan sonra tutturduğun şeyi çekmek olduğunu tarif etmelisin. Eğer düzgün şeyse rulmana taktığında ve vidasını sıktığunda kullanışlı bir rulman sökme aparatı görevi görecektir. Olmazsa mecburen rulmanın karşı tarafından çekiç ve burç veya uygun bir tornavidayla yavaş yavaş rulmanın çeşitli köşelerinden vurarak sökmen gerekecek. Rulmanı değiştireceğin için rulmana acıman gerekmez ama yuvaya dikkat etmelisin. Tabii sadece göbek değil freehub body nin içinde de muhtemelen rulman vardır tahminen onların da ömrü dolmuşturTeşekkürler hocam, rulman kodlarını akşam alıp bulabilirsem buradan, bulamazsam internetten sipariş vereceğim ama asıl kafamın takıldığı söküp takma kısmında neye ihtiyacım olacağı ve nereden bulacağım.
Rulman kodları 609 ve 6001 ama çift kapak, yalıtım, için tam kodları gerekiyormuş. Akşam söküp üzerlerinde yazan kodlara göre bakacağım. Ama dediğim gibi asıl derdim söküp takma kısmı ve araçları![]()