SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Saçlarınızın sağlıklı görünmesini istiyorsanız; 2 ayda bir kestirin, ılık su ile yıkayın ve kremi sadece uçlarına sürün.
Saç bakımında dikkat etmeniz gereken diğer konular:
Jöle sürünce saçlar dökülür mü? Jöle saçta 2-3 gün kalırsa saç telini havasız bıraktığı için saç dökülmesi hızlanır. Ertesi gün saç yıkanmalıdır.
Mevsimsel geçiş dönemlerinde saçlara özel bir bakım uygulanmalı mı? Özel şampuan, krem ve bakım serumları her zaman değil ama mevsim dönümlerinde kullanılmalıdır.
2 ayda bir saçları kestirmek gerekir mi? Saç tellerinin uçları kesildiğinde daha sağlıklı büyüdüğü için çabuk ve dengeli uzar. 2 ayda bir saç kesimi sağlıklıdır.
Saçın her gün yıkanması zararlı mıdır? Saç dokusunun ürettiği yağ önemlidir. Dolayısıyla sık yıkanan saçlarda bu yağ tabakasının kaybı ile saçlarda zayıflama meydana gelir. Günlük yıkanma yeterlidir.
Saç için özel bir krem kullanılmalı mıdır? Saç kremi ve bakım kremleri her zaman saç teli ucuna uygulanmalıdır.
Saç nasıl suyla yıkanmalıdır? Saçları ılık suyla yıkamak önerilmektedir. Ilık su saç tellerine zarar vermez. Yıkama sonrasında 1 kez soğuk su tutulmalıdır.
Ağır diyetler saçın dökülmesine neden olabilir. Saç için en önemli olan diyetin içeriğidir. Protein açısından yetersiz diyetlerle, saç köklerini dinlenme dönemine sokarak, proteinden tasarruf etmeye calışılır. Bu ağır diyetleri takiben 2-3 ay içinde yaygın saç dökülmesi görülebilir.
Sıkı topuzlardan kaçının. Sıkı toplanmış saçlar, at kuyrukları, topuzlar ve örgüler saçların köklerini zayıflatmaktadır. Özellikle alnın yan kısmındaki saç dökülmelerinden, sıkı ve gergin toplamalar sorumludur.
Ayrıca
Her şeyin başı sağlık olduğu kadar doğru beslenme! Siz doğru beslenmiyorsanız hücrelerin ihtiyacı olan protein ve mineralleri almıyorsanız, parlak gösteren şampuanlar veya saç bakım ürünleri kullanmanız yeterli olmayacaktır.
Saçlarınızın daha sağlıklı, parlak ve daha hızlı uzamasını istiyorsanız işte tüketilmesi önerilen gıdalar ve vitaminler!..
Demir bakımından zengin proteinler tüketin
Protein saç hücrelerinin de içinde bulunduğu tüm hücrelerin gelişimi için önemli. Demir içeren proteinler vücudunuzun tüm hücrelerine olduğu gibi saç diplerine de oksiyen taşınmasına yardımcı oluyor. Demir bakımından zengin gıladar arasında, istiridye, yağsız biftek, hindi, ördek, kuzu eti, tavuk, karides, yumurta sayılıyor. Vejeteryanlere ise, soya fasulyesi, mercimek, fasulye, nohut, börülce öneriliyor.
C vitamini alın
C vitamini, vejeteryan grubu demir içeren gıdaların hücre tarafından emilimini sağlıyor. Bu besinlerle C vitamini bakımından zengin biber, portakal, greyfurt, çilek, limon, brokoli, brüksel lahanası, ananas gibi gıdaların tüketilmesi öneriliyor.
Folik asit, B-6 ve B-12 vitaminleri de alın
Folik asit, B-6 ve B-12 vitaminleri tüm hücrelere ve saçları besleyen hücrelere besin, oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırıyor. Yeterli B vitamini alınmadığında, saç kökünü besleyen hücrelere yeterince enerji gitmediği için saçta yavaş büyüme, zayıflık, kırılma veya elektriklenme gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. B-6 vitamini içeren gıdalar arasında, kahvaltıda tüketilebilecek tahıllar, (buğday, bulgur), tavuk göğsü, beyaz patates, mercimek, deniz somonu, sığır bifteği veya filetosu, köy peyniri sayılıyor. B-12 vitamini içeren gıdalar da, börülce, soya fasulyesi, ıspanak, taze fasulye, brokoli, enginar, bamya, pancar gibi kök bitkileri, şalgam olarak belirtiliyor.
Çinkoyu unutmayın!
Çinko minerali, saçların büyümesini hızlandırır ve tamir edici özelliğe sahiptir. Saç köklerinin etrafında toplanarak, saç kökünün sağlıklı olmasını sağlar. Çinkonun azalması saç dökülmesine, yavaş uzamasına ve kepeğe neden oluyor. Biftek, tereyağı, hindi, tahıllar, tavuk, nohut, istiridye gibi gıdalarda çinko bulunuyor.