Scudo Sports

sakız çiğnemek performansı düşürürmü

Hasan Hakan Koç

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.293
Tepki
1.092
arkadaşlar sakız çiğnemek sizce iyi bir şeymi çinenecekse bunun bir türü varmı , bide sırası gelmişken söyleyeyim yola tükürmekten nefret ediyorum bunun bir çaresi varmı
 
Scudo
Evet sakız çiğnemek çene kaslarını güçlendirir. Onun dışında başka bi etkisi yok. Performans konusunda ise kendini dene bakalım nolcak. Ama çiğnerken pek kolay olmayacağını biliyorum.

Tükürme konusnda ise Discovery Channel'da geçmiş icatlarla ilgili bir programda1700 lerde kullanılan tükürme kaplarından bahsediliyordu. Belki işine yarar :D
 
@Orkun Oskay

umarım alınganlık yapmıyorumdur, orkuncum gülmelimiyim şimdi . tükürmeyen varsa ondan yardım alalım . ciddi olarak düşündüm sizin öneriler ağırlık yapar diye vazgeçtim ama belki tükürme kapları karbon falan olursa alırım bellimi olur :D :) :D
genel anlamda sakız çiğnemek iyidir . enerji olsun diye hele hele korbonhidrat almışsan ağız ph sını 5.5 ten 6.8 lere çok kısasürede çıkartır ayrıca bikarbonat fosfat tampon sistemlerini çalıştırır , tükürüğü seröz kıvama getirir akışkanlığını arttırır ve , oto lavaj yapar vb dolayısı ile az tükürürsün ve de dağa çıkarken dişlerin çürümez . bak sadece çene kaslarını güçlendirmiyormuş dimi .
 
Konuya bisiklet püfleri açısından, sakız çiğnemek ile performans bağıntısından bakalım;
Sakız çiğnerken, bir yandan bisiklet sürüyorsanız, çiğneme anında nefes alışverişi bazen duruyor, bu da tutulan nefes sonucu, ihtiyaç olunan oksijen seviyesinin artmasına neden olur.
Diğer deyişle, bisiklete binerken nefesinizi tutarsanız, nefesi bıraktığınızda, bol bol derin nefes almanızı gerektirecek kadar oksijene ihtiyacınız olur.

Bu kötü müdür?
Eğer uzun bir yokuş çıkıyorsanız, yüksek tempo gidiyorsanız, interval çalışmanızın hızlı tempo yapılan yerindeyseniz, almanız gereken bol oksijeni geciktirdiği için kötüdür.

Ayrıca uzun süre sakız çiğnemeniz halinde, zaten bisiklet binerek fiziksel aktivite yapmanız sebebiyle enerji ihtiyacınız hızla önem kazanırken, sakızın sürekli çiğnenmesi esnasında, mideye sürekli asit ve enzim gönderilmesi ile
midedeki besinler daha hızlı şekilde öğütülüp bağırsaklara geçecek ve acıkma süreciniz hızlanacaktır.
Enerji depolarınızın daha hızlı boşalmasında rol oynar.
Bu, kilolu olup da, bisiklete binerken daha kısa mesafelerde kilo vemrek isteyenler için bir yardımcı olarak düşünülebilir.
Bindiğiniz günlerde kısa mesafe olarak 30-40km gidiyorsunuz diyelim, ortalama hızınız da 15-18km, sakız çiğneyerek bunu yaparsanız mideniz daha erken boşalacak ve diğer kaynaklarınızdan kilo vermeye daha erken başlayacaksınız. (tabi eksilen mineral ve vitaminleri yerine koymayı unutmadan)

Bir de, sakız çiğnerken bisikletteki motivasyonunuz artar, orta karar bir tempoda gidiyorsanız, nefes alışverişlerinize dikkat ederek çiğniyorsanız, bu aksine size keyif verecektir.
 
athletic dediklerinde çok haklısın . işte böyle cevap verilir. veya cevap dediğin tam böyle olur. ciddiyet meselesi . süpersin çok teşekkürler.
 
Bisiklet benim hem arkadaşım, hem antrenörüm hem de aracım.
Hiç otobüse bile binmem, her yere bisikletle gittiğim için profesyonel anlamda ilgilenmem şart, bu yüzden bisikletle alakalı her konuya derinlemesine ilgi gösteriyorum, kendimi bilgiyle donatmaya çalışıyorum.
Tabi çevremdeki bu akıllı ve kaliteli azınlığı da bilgilendirerek, bilgilerimi paylaşarak.
Rica ederim :)
 
@athletic
gerçekten güzel bilgiler bizlerle paylaştığın için teşekkür ederim athletic abi
 
bence düşürüyordur neden diye sorarsanız dikkatimizin bir bölümü sakız çiğnemekte olduğu için düşürür.:)
 
@wbw95
Sıkı bir antrenman yada yarış esnasındaysanız performansı gerçekten düşüyor ama fatihin dediği gibi kibar kibar gidiyorsanız zevklide birşey. Zorlandığınız anlarda nefes almaya uğraşmaktan sakızı çiğnemekle uğraşamıyorsunuz . Zorlanmadan sürüşler için çok ve çabuk acıkmak isteyenler içinde oldukça faydalı. Bir de alışkanlığa dönünce şimdi çiğneyeyim mi yoksa durayım mı diye düşünmüyorsunuz . Zaten belli bir tempoda gidince ağızınızın bir kenarında saklamasını bilemiyince ortada sakız makız kalmıyor.
Bizim grup tababet ağırlıklı olduğu için bu konuyu enine boyuna tartıştık ama bizde hemem hemen herkes sakız oldumu hiç kaçırmıyor. Sakızla başlıyoruz sakızsız bitiriyoruz.
Profösyonel anlamda bisiklet sürüşlerininde (belki DH olabilir ) sakız çiğneyeceklerini zannetmiyorum ama iş birazda alışkanlığa bağlı birşey miş gibime geliyor .
Basketbol temelli bir spor yaşamım olduğu için kendi hatırladıklarımdan bir örnek olarak Michael Jordan 'ı vere bilirim. Bu adamı sakızsız hatırlamıyorum . Kim Michael Jordan'ın performansından sakız çiğnediği için düştüğünden bahsedebilirki adam nerde nezaman çiğneyeceğini çok iyi biliyor bilemese onca sene çiğnemezdi.NBAda basketbol oynamak az tempoli bir iş değildir . Bisiklet işi biraz daha farklı 60 la 2 saat giderken ağzıda sakıza yer varmı çok şüpeliyim doğrusu .
Bence sevgili Fatihin söyledikleri oldukça açıklayıcı . Birazda sizin sürüş tarzınızla ilgili birşey bence
 
Performans kısmını bilmem ama trafikte bisiklete binerken sakız çiğnemek kurallara uymayan şoförlere içinizden de olsa küfretmenizine engel oluyor. Hıncınızı sakızdan çıkarabiliyorsunuz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hasan Hakan Koç
ya ne bilym arkadaşlar sakız çiğneme neden düşrsn performansı ben bazen sıkılıyorum uzun yolda cips yiyorum cep telefonnda oyun oynadıım bile oluor :D ama yarışta falan bilemem =)
 
  • Beğen
Tepkiler: Hasan Hakan Koç
bence nefesle ilgili bi sorun olup düşürebilir.ama genede ben çignerim hep.çok severim çünkü.yarışa katılmıyomya şehir içi sorun olmuyo.hakan abi sende çigne...
 
  • Beğen
Tepkiler: Hasan Hakan Koç
Hasan Abi, bence uzun zamanda, hızlı, yüksek efor isteyen sürüşlerde senin aleyhine olacaktır bu sakız mevzusu. Yani gücünü azaltacak, lastiğine sakız yapışmış gibi yavaşlayacaksın.

Gücün 100 ise toplam olarak, bacak için 60, kol için 20, dikkat için 10, çene kası için 10 enerji gidecek. Çenen için harcanak enerji, bacağına gitse kötü mü?

Karbon sakızı varmış onu dene. Hafif de olur:p

Hasan Abi, kuru incir çiğne, cezerye çiğne, at ağzına kuru üzümleri onları çiğne. Hem enerji alırsın, hem keyif alırsın, hem tükürük derdinden kurtulursun.

Bisikletle Ankara'ya giderken kuru incir takviyesi yapçam. Sakız çiğner gibi kuru incirleri afiyetle indircem.

Selamlar abi.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hasan Hakan Koç
@Hasan Hakan Koç

İnsan bisiklete bindiği zaman vücuttaki işe yaramaz maddeler vücut tarafından daha çok dışarı atılmaya başlanır. Ciğerlerde bulunan duman ve kirli hava artıkları da tükrük yoluyla dışarı atıldığına göre tükürmenin vücudun bir uyum tepkisi olduğunu unutmayalım. En iyisi tükürmekten şikayet etme. Özellikle havası kirli bir yerde yaşıyorsan hiç şikayet etme.
 
@Hasan Hakan Koç

sürekli sakız çiğneyen biri olarak şunu söyleyebilirim ki sakız çiğnemenin bir çok yararı vardır,mesela yüz felcini engeller,zeka gelişimini hızlandırır,sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlar,çene kaslarınızı güçlendirir,dişlerinizin temiz kalmasını sağlar.... vs vs, bisiklet sürerken soluk borunuza kaçırmamak için dikkat etmelisiniz,kendinizi zorladığını anlarda burnunuzdan nefes aldığınız için bi zararı olmaz ama ağzınızdan nefes verdiğiniz için biraz zorluk çıkarabilir,yere tükürme konusunda da şunu söyleybilirim,tükürük bezlerinizin fazlasıyla aktif olduğu zamanlarda ki bunlar genellikle spor yaptığımız zamanlar olur,ara sıra ağzınızı su ile çalkalamanız faydalı olacaktır.
 
Kaybolmayan sakız istiyorum :)
 
@MeLiSBuRCu

mide sorunu olanlar için problem teşkil edebilir gibi sanki..
yani sakız çiğnendiğinde mide asidi miktarı arttığına göre, midesinde ülser yada reflü yada bunların başlangıcı yada buna benzer şikayeti olanlar için problem olacaktır fazla mide asidi...
 
  • Beğen
Tepkiler: Speedy Cycler
@Murat CER

murat abi o zaman şöyle bir uyarıda bulunalım:),sabahın köründe aç karnına sakız çiğnemeyin :D
 
Sakız çiğneme spor yaparken susatabilir. İlle çiğneyeceğim diyorsanız sade sakızları tercih edin. Çiğnerken dikkat edin ve ağzınızı fazla açıp kapamayın çünkü uçan küçük dostlarımız, arı v.s.. ağzımıza girme eyleminde bulunabilir.
 
Geri