Scudo Sports

Sele borusu aşınma ve boyama hakkında

Merhabalar abilerim benim sele borusunda bir problem yok fakat rengi beyaz olduğu için benim pek hoşuma gitmiyor açıkcası bunu siyaha boyamak yada almak istiyorum sizce öneriniz nedir ?

Scudo
benimkinin boyası kalkıyordu siyah elektrik bandı doladım sonuç fena olmadı sele yüksekliği çizgisi işide görüyor aynı zamanda

• Beğen
Tepkiler: OrhanOzkaya
2. el aldığım bisikletin sele borusu sürekli indir-kaldır ayarı yüzünden aşınmış. Sele kelepçesi ile kadro arasına pul koyup sıkıştırıyorum ama yolda virajlarda sele dönüyor. Yeni sele borusu takmayı denedim fakat o da olmadı. Tahminimce kadronun sele borusunun girdiği yerde de aşınma var. Şuan bir kez ayarlayıp hep öyle kalmasını istiyorum. Nasıl bir şey yapılabilir?

IMG_20200709_175810.jpg
27.2 mm sele borusunun girdiği kısımda şöyle bir ek kısım olduğunu fark ettim. Sele borusu değişse bile içerde hep 1-2 mm lik bir boşluk oluyor ve sele yoldayken sağa sola dönüyordu(tandem olduğu için sele borusuna gidon da bağlı.)
IMG_20200709_180944.jpg
Bu parça seleyi soktuğum kısma yerleştirilmiş. İlk sahibinin yaptığını düşünmüyorum sanki fabrika çıkışlı böyle gibi. Bu parçayı çıkardığımda 31.6lık sele borusu tam olarak uyum sağladı.

Merak ettiğim konu, bu parçanın çıkartılması bana olumsuz bir durum yaşatır mı?

Son düzenleme:
@mali.ozdemir Muhtemelen her iki sele borusu çapı kullanılabilsin diye burç benzeri o çıkardığınız parçayı kullanmışlar. Daha düşük çaplı sele borusu için o parçayı kullanacaksınız , daha geniş çaplı sele borusu için o parçayı çıkarıp seleyi direk kadro borusuna sokacaksınız demektir bu. Ancak sizin parça içeriden aşındığı için 27,2mm sele borusunu yeteri kadar sıkıştıramıyor ve seleniz oynuyor. Çözüm olarak ya o burç benzeri parçanın yenisini alacaksınız ya da 31,6 mm lik sele borusu kullanacaksınız. O parçayı hazır bulmanız zor olabilir, bir tornacıya kadroyla ve sele borusuyla götürüp yaptırabilirsiniz.

Sele borum çok çizilmişti. Zımpara ile bir güzel temizledim, orijinal boyayı komple kazıdım. Sonra piyasadaki en kaliteli sprey boya ile 3 kat boyadım. İyice kuruttum (yaklaşık 27 saat). Yerine takınca görüntü güzel oldu. Fakat babam seleyi biraz aşağı indirdi kendi binecekken. Yine çizildi :( Boyayı kalıcı yapmanın yolu var mı? Sprey vernik sıksam korur mu? Ya da kaplama mı yapsam? Konunun başında 2010 yılında birisi dc fix ile kapla demiş. İş görür mü?

• Beğen
Tepkiler: Ali Eren
Sele borum çok çizilmişti. Zımpara ile bir güzel temizledim, orijinal boyayı komple kazıdım. Sonra piyasadaki en kaliteli sprey boya ile 3 kat boyadım. İyice kuruttum (yaklaşık 27 saat). Yerine takınca görüntü güzel oldu. Fakat babam seleyi biraz aşağı indirdi kendi binecekken. Yine çizildi :( Boyayı kalıcı yapmanın yolu var mı? Sprey vernik sıksam korur mu? Ya da kaplama mı yapsam? Konunun başında 2010 yılında birisi dc fix ile kapla demiş. İş görür mü?
Merhaba Egehan,

Seleborusu milimetrik oldugu icin malesef boyaninca cizilmesi normaldir. Boyayi sadece bir katta atmis olsan seleborusu girdigi yerden daha genis olacagi icin cizilecektir. Renkli gördügün Aluminyum seleborulari ise boyali degil eloksal yapilmistir.
Eloksal (Ingilizce anodize, Almanca Eloxal) Eloksal, alüminyum icin cok özel bir yüzey kaplamadır. Eloksal islemi yüzeyde yapay bir oksit tabakası olusturma islemidir ve bu islem elektrokimyasal bir prosestir. Aluminyum seleborusunu tek boyama yöntemi budur, eloxal yapan birisini bulursaniz hem yeni seleborusundan hemde boyadan daha ucuza gelir cünkü eloxal islemi ucuz yapilan ama saglam olan bir islemdir.

@egehan531 Bisikleti 2 kişi kullanıyorsa, 2 sele borusu (ve haliyle bunlara takılmış sele) olacak, kim binecekse kendi selesini takıp kullanacak. Başka yolu yok maalesef.

piyasaki 6 7 liralık ucuz boyalar ile boyayıp ayni türden vernik sprey atarsan olur. Her zaman pahalı ürün iyi olmuyor Alman malı sprey de kullandım yerli malı da, yerli malı olan sprey taş gibi ve çizilmiyor. unutmadan boyadan sonra bir gün beklet mümkünse

Cevaplar için teşekkürler. Vernik deneyeceğim. Olmazsa tabi bulabilirsem anodizasyon işlemi uygulatacağım.

Zımpara + Boya yaptıktan sonra sürtünmeye dayanıklı bir vernik bulmaya çalış. Birde sele borusu içerisine ve sele borusuna antisize sürersen muhtemelen çizilmeler azalacaktır. İstersen gres yağı da deneyebilirsin kelepçenin altında kalacak kısımda.

Merhaba Egehan,

Seleborusu milimetrik oldugu icin malesef boyaninca cizilmesi normaldir. Boyayi sadece bir katta atmis olsan seleborusu girdigi yerden daha genis olacagi icin cizilecektir. Renkli gördügün Aluminyum seleborulari ise boyali degil eloksal yapilmistir.
Eloksal (Ingilizce anodize, Almanca Eloxal) Eloksal, alüminyum icin cok özel bir yüzey kaplamadır. Eloksal islemi yüzeyde yapay bir oksit tabakası olusturma islemidir ve bu islem elektrokimyasal bir prosestir. Aluminyum seleborusunu tek boyama yöntemi budur, eloxal yapan birisini bulursaniz hem yeni seleborusundan hemde boyadan daha ucuza gelir cünkü eloxal islemi ucuz yapilan ama saglam olan bir islemdir.
Çok güzel anlatmış. Teşekkürler.

Geri