Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Sele borusu çapı için adaptör kullanmak?

Onur K.

Forum Demirbaşı
Tepki
353
Herkese selam,

Bu konu ile ilgili bir başlık açılmış ama üzerinden uzun yıllar geçtiği ve yeterince bilgi içermediğinden tekrar hortlatmak istemedim.

31.6 mm sele borusu çapı olan kadromda 27.2 mm çapı olan bir sele borusu kullanmak istiyorum. Bunun için değişik markaların ürettiği adaptörler var. Hatta Cane Creek firması nerdeyse her çap için bu adaptörlerden üretmiş. Başka bir kaç marka daha var.
Ürün bu ---> (link)

Cane Creek almayı düşünüyorum ve saygınlığı olan bir firma olduğu için güvenebileceğimi düşünüyorum.
Ancak daha önce açılan başlıkta ve bir kaç yabancı forumda, özellikle karbonlar kadrolar ve sele boruları için, "ölçü tam olmazsa kadroya sıkışır ve çıkartamazsınız" veya "zamanla genişleyebilir ve sıkışır" gibi yorumlar okudum.
Bazı kullanıcılar yine, "ölçü tam olmazsa sürüş esnasında sele borunuz içeri doğru kayar ve bunu önlemek için mandalı çok sıkarsanız kadroya zarar verirsiniz" şeklinde yazamışlar.
Bunların yanında, "yıllardır kullanıyorum hiç sorun yaşamadım" diyenler de oldukça fazla.

Açıkçası kafam karıştı ve daha önce bunu hiç denemediğim için sizlere danışmak istedim. Sele borusunu bu şekilde kullanan var mı? veya konu hakkında bilgisi/deneyimi olanlar paylaşırlarsa çok memnun olurum.

Şimdiden teşekkürler.

Scudo
Kadroya yapışma ve bir süre sonra çıkmama olayını bende duymuştum. Sele borusu bile yapıştığında çıkarmak zor oluyor bunu çıkarmak daha zor olacaktır. Bence kullanılabilir. Takmadan önce silikonsuz gresle biraz yağlayıp öyle takabilirsiniz. Yada kısa periyotlar içersinde söküp temizleyip takıp kaynamasını engellemeye çalışabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Onur K.
Bir sebepten ötürü 31.6 sele borusu takmam gereken kadroya 27.2 çapta sele borusu takmak durumunda kaldım. Daha önceden boru adaptörü takılmış olan kadro zamanla verimsizleşiyor, adaptör içerisinde sele borusu aşağı doğru kayıyor. Bunu önlemek için kelepçeyi çok fazla sıkıp kadroya zarar vermek zorunda kalıyorum.

Adaptör kullanıp mı devam edilmeli?
31.6lık boru üzerine 27.2liği alu kaynağı ile kaynatıp mı devam etmeli?
Xlc nin ayarlanabilir sele borusu satılıyor. Alttaki boru 31.6 çapında. Üsttekinin çap bilgisi yazmıyor. Bunu mu kullanmalı?
xlc-sp-t02-manuel-boy-ayarli-sele-borusu-31-6-280-400mm-siyah-584-jpg.jpeg

Dosyalar

• xlc-sp-t02-manuel-boy-ayarli-sele-borusu-31-6-280-400mm-siyah-584-jpg.jpeg
    xlc-sp-t02-manuel-boy-ayarli-sele-borusu-31-6-280-400mm-siyah-584-jpg.jpeg
    43,8 KB · Okunma: 0
Ben şahsen, sele borusunu, kadroya kaynaklamayı önermem. İleride bir sorun olursa (borunun kırılması, vb.) sıkıntı yaşarsınız. Adatör ile kullanmaya devam etmenizde bir sorun yok bence. Veya öyle kullanmak istemiyorsanız, adaptörü çıkartıp (çıkarmakta bir engel çıkmıyorsa) 31.6 boruya geçebilirsiniz.

@K. G. AKA boruyu kadroya kaynaklamayacağım. 27.2 ile 31.6 yı birbirine kaynaklamaktan bahsettim
31.6 kullanacağım gidon boğazına uymuyor.(evet, sele borusuna gidon boğazı takmak zorundayım) sadece 27.2 uyuyor.

Sanırım, normal bisiklet kullanımının dışında farklı bir proje üzerinde çalışıyorsunuz. Eğer tam olarak nasıl birşey elde etmek istediğinizi daha detaylı açıklarsanız yardımcı olmaya çalışayım. Ya da, 31.6 çapında bir gidon boğazı kullanmayı da düşünebilirsiniz.

@K. G. AKA Tandem bisiklet topluyorum. 31.6 çapında tandem gidon boğazı piyasada yok. 27.2 ye göre var. Kadro ise 31.6 çapında sele borusuna uygun. Böyle bir karmaşa içerisindeyim ;(

@mali.ozdemir Şimdi oldu =). Öncelikle kolay gelsin, güzel bir projeye başlamışsınız. O zaman, 27.2 sele borusunu adaptör ile kullanmaya devam etmeniz en uygunu bence. Sele borusunda veya adaptörde büyük bir aşınma yoksa kayma olmamalı, ben de adaptör kullanıyorum bir bisikletimde, şu ana kadar kayma yaşamadım. Eğer sele borusunun, adaptörün içinden kayması illa devam ediyorsa, ikinci bir (27.2) sele kelepçesini, tam sele borusunun, adaptöre oturduğu noktada boruya takmayı da düşünebilirsiniz, ekstra önlem olur.

Teneke içecek kutusundan tam borunun etrafını bir tur saracak veya az daha kısa bir katman "shim" yapın.
Ben benim kadroyu yapan bir çözüm sunamayınca, kendim araştırıp, bunu yapmak zorunda kaldım çünkü devamlı kayıyordu.
Boru kaymasının sebebi kelepçenin sıkılığı değil aslında yani. 4nm torkta duruyor olması lazım. Şunu deneyin: kelepçe hiç takılı değilken boru kadronun içerisinde oynama yapıyorsa demek oluyor ki boru çapı milimetrik de olsa küçük yada kadro büyük. Bu tür oynamalar her marka sele veya kadroda olabiliyor. Dediğim yöntemle sorun çözülecek.

1) Kadronun içine çok az antiseize gres sürün ve shim'in üzerinde 1 cm'lik bir kısmı keserek yaprak gibi yapıp kadroya sokun.

1594383682189.jpeg

2) Shim'in içerisine çok az antiseize gres sürüp üzerine kelepçe geçirdiğiniz boruyu içine sokun. Yaptığınız yapraklar shim'in kadronun içerisine kaçmasını engelliyor ve kıvırdığınız yerde, yani tam borunun girdiği noktada, sabit tutuyor. boruyu soktukça zaten o yapraklar köşelerinden kendisi kesilip düşüyor. kalanları da elinizle çekerseniz kopar.
3) Boruyu ayarlayıp kelepçe normal torkta sıkın.

Kolaylıklar!

Son düzenleme:
Kadronun içindeki adaptör(shim) uyduruk bir şey gibi geldi bana. Sele borusunu sokarken içinde 1mm gibi bir boşluk kalıyordu. Ben de pense ile söktüm.
IMG_20200709_180944.jpg

Aliexpreste 15liraya gördüm. Yeni shim takmak sorunu çözebilir mi?

@Pawcraft benim kadro ile boru çapları uyuşmuyor. 31.6 yerine 27.2 uydurmaya çalışıyorum yoksa dediğiniz güzel bir yöntem teşekkürler

• Beğen
Tepkiler: K. G. AKA
Kadronun içindeki adaptör(shim) uyduruk bir şey gibi geldi bana. Sele borusunu sokarken içinde 1mm gibi bir boşluk kalıyordu. Ben de pense ile söktüm.
233436 dosyayı görüntüle

Aliexpreste 15liraya gördüm. Yeni shim takmak sorunu çözebilir mi?

@Pawcraft benim kadro ile boru çapları uyuşmuyor. 31.6 yerine 27.2 uydurmaya çalışıyorum yoksa dediğiniz güzel bir yöntem teşekkürler

Demeye çalıştığım şuydu: Adaptör'ü kullanırken bile aynı milimetrik boşluk söz konusu olabilir. Adaptörün içerisine dediğim teneke katmanını koyabilirsiniz. Şunu da unutmayın ki bu teneke içecek kutuları çok yüksek standartlarda üretiliyor, sıvı dahil her koşula dayanıklı. Yani düşününce gerçekten ideal materyal.

@Pawcraft benim adaptör sıkıntılı sanırım. Doğru adaptör olsa bu kadar boşluk olacağını sanmıyorum. Dikkatli yapsam sele borusunu shim e değdirmeden yerinden çıkartabilirim öyle bir boşluk var.

sorunu sanayide şöyle bir şey yaptırarak çözdüm.
IMG_20200714_112902.jpg

Son düzenleme:
25.4 var piyasada uymaz mı ?

sanayiide birşey yapılabilir aslında dışına kalınlaştırma , tırtık gibi

merhaba benim sele borusu çapı 30.8mm uygun amortisörlü sele borusu bulamadım. 29.8 buldum..bunu alsam sıkıntı yaşar mıyım

merhaba benim sele borusu çapı 30.8mm uygun amortisörlü sele borusu bulamadım. 29.8 buldum..bunu alsam sıkıntı yaşar mıyım
Şu adaptörlerin uygun ölçüde olanından temin edip kullanabilirsiniz:
(link)
(link)
(link)
(link)

29.8 > 30.8 adaptör göremedim aralarında ama bulunabilir, hatta yapılabilir. Önemli olan çapı 1 mm daraltması ve kadronun içine kaçmayacak üst kıvrıma sahip olması.

• Beğen
Tepkiler: Hakan Ergül
@Hakan Ergül Ne olursa olsun adaptör kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Adaptör takılmış sele borusu, kadroda "arka boruya (ing. seattube) az girmiş sele borusu" etkisi oluşturuyor ve arka boru-üst boru (top tube)-arka sütun (seatstay) lerin birleşme noktasında anormal bir momente sebep oluyor. Ben olsam o riski almazdım.

Geri