Scudo Sports

Serbest Dalış - Zıpkınla

Kayıt
27 Eylül 2013
Mesaj
95
Tepki
22
Yaş
50
Şehir
İzmit / Kocaeli
Bisiklet
Carraro
İki yıldız scuba dalıcı ve zıpkınla balık avı antrenörüyüm, 15 seneyi aşkın süredir dalış yapıyorum.. Son 10 yıldır da ahşap zıpkın imalatı yapıyorum.. Arama motorlarında surwood ahşap zıpkın yazıp aratırsanız değişik model ve boylarda yaptığım bir çok zıpkına ulaşabilirsiniz..Dalış malzemeleri ve dalış konusunda aklınıza takılan veya ogrenmek istediginiz her konuda yardımcı olmaya çalışırım... Saygılar..
 
Scudo
2 senedir zıpkınla dalış yapıyorum ben de, pek başarılı olduğum söylenemez ama vurduğum balıklar var yine de :alkis:
 
  • Beğen
Tepkiler: Birol Şenkul
Birol Bey,
Zıpkınla balık avlama işine uzun zamandır girmek istiyorum ama nereden başlayacağımı bilemiyorum. Malzeme seçimi nasıl olur? İlk olarak ne yapmalı antrenman anlamında? Tehlikeli olmayan zıpkınla balık avı yapılabilen yerler nereleri olablir?
Tşk.
 
  • Beğen
Tepkiler: Birol Şenkul
Hoşgeldiniz Birol Bey.Ciğer açma antrenmanı nasıl olmalı ? Daha derine dalmak için ağırlık şart mı ?
 
@Murat Alaaddinoğlu

@Yusuf Z. Şipal

Selamlar.. Sizinde burda olduğunuzu biliyordum ama denk gelmedik :)
 
@ersin cem emci

Ersin bey selamlar.. Bence en önemli nokta uzman Türkiye sualtı sporları federasyonu antrenorlerınden bırınden kurs almanız.. o zaten sıze gereklı tum noktaları riskleri tehlikeleri vs vs acıklayacaktır.. Malzeme secımı ıcın, oncelıkle sadece yaz ve su sıcaklıgının yuksek oldugu zamanda suya gıreceksenız 5 mm kalınlıgında tam boy bır dalıs elbısesı, dalıs eldıvenı, dalıs corabı, agırlıgınıza uygun her 10 kg ıcın ortalama 1 kg kursun agırlık ve agırlık kemeri.. yuzunuze uyan ufak hacımlı bır dalıs maskesi, su tahliyesı olmayan basıt bır snorkel ve uzun palalı dalıs paletı ve tabiiki avlanacagınız yer, ve ava uygun zıpkın temın etmeniz gerekır..Elbıse ıcı acık hucre dedıgımız cıplak neopren dısı jarse kaplı olmalıdır..agırlık kemeri mumkunse kaucuk esnek bır kemer olmalı..maske dedıgım gıbı yuzunuze uyan ufak hacımlı tempered camlı olmalı snorkel cok kalıtelı olmasına gerek yok basıt ve esnek bır snorkel ısınızı gorur.. 3 mm kalınlıgında bır neopren dalıs eldıvenı ve 3 veya 5 mm kalınlıgında neopren dalıs corabı..Palet uzun ve baslangıc ıcın termoplastik palalı bir palet olabılır.. kompazit veya karbon palete baslangıc ıcın gerek yok..

Dalısta en onemli konulardan bırı asla tek basına dalıs yapılmamalıdır.. Yanınızda mutlaka en az sızın kadar dalıs yapabılen hatta daha ıyı bır dalıcı bulunmalıdır..Ben Kocaelide ıkamet ediyorum o yüzden istanbuldai dalış meralarını cok bılmıyorum.. ama kurs alırsanız kurs hocası ve edınecegınız dalıs arkadasları sıze yardımcı olacaktır.. Izmıt kocaeli tarafına gelırsenız dalıs merası konusunda yardımcı olabılırım.. :) Umarım yardımcı olabılmısımdır. :)

@hsnsylk

Huseyın bey selamlar..
Degısık nefes acma antremanları var.. ınternetten rahatlıkla ulasabilirsiniz.. ama en ıyı antreman bol bol dalıs ve dıyaframı calıstıracak antremanlar..ben bisikete biniyorum cok faydasını gordum..Bunun dısında en guzel antremanlardan bırı nefes tutmaktır.. nefes tuttugunuz sureyı uzatıp dınlenme suresını sabıt tutarak, nefes suresını sabıt tutup, dınlenme zamanını kısaltarak ta antreman yapabılırsınız...

Daha derine dalmak icin fazla agırlık sart degıl cunku daldıkca daha fazla negatif olacagınız ıcın derınde fazla agırlık dalıcı ıcın tehlıkelıdır..Dalıs ıcın ılk metrelerı gecerken agırlık ıhtıyacı duyarız.. eger dalıs elbısesı kullanıyorsanız elbıse kalınlıgı dalacagınız derınlık ve agırlıgınıza uygun kiloda agırlık takmanız gerekır..ne eksık ne fazla ..Fazla olursa yukarı cıkıs zorlar..az olursa dalıs zorlar..
 
Bu hafta sonu ve önümüzdeki hafta arası yıllık izinde olacağım.. Yakın çevrede olup ta zıpkınla dalış yapmak isteyen arkadaşlara duyurulur..:)
 
Selamlar hoşgeldiniz benim hep aklıma takılır denizden çıktıntan sonra niye birkaç saniyeye sayıyorlar
Edit: su altından çıkınca yani :)
 
@Atakan Y

Performans dalıcıları serbest dalış rekoru için dalanlar, dalış yaptıktan sonra su üzerine çıktıklarında bilinçlerinin yerinde olması gerekiyor..Rekorun veya dalışın geçerli olabilmesi için,
Serbest dalışta sığ su bayılması veya senkob - samba ismi olarak bilinen bir tehlike vardır.. Kısacası oksijen azlığından dolayı beynin kendini koruması için diğer organların kan ve oksijen ihtiyacını azaltması yani bayılma.. Su altında yaşanan olay eğer yanınızda güvenlik dalgıcı yoksa ölümle sonuçlanır.. Dalıcı su üstüne çıktığında ani olarak nefes almaya başladığında kandaki oksijen oranndaki ani değişiklik yine bayılmaya neden olur.. Bu yüzden su üzerine çıkıldıktan sonra 5 ile 7 saniye arasında süre tutulur.. eğer dalıcı bayılmazda dalış geçerli olmuş demektir.. Sayı saymanın amacı bu..Biraz uzun oldu ama :)
 
@Birol Şenkul bayılmaması için ne yapılıyor ?
 
@Atakan Y

Aslında hiç bir şey yapılmıyor..Bayılma dışında dışardan müdahale yasak.. Zaten bayılma olursa dalış ve rekor, geçersiz Dalıcının kural ve teknikleri çok iyi kullanması lazım..

ilk önce su altındaki sürenizi geçmemeniz gerek..Herkesin bir limiti var ve bunu çok iyi bilmemiz lazım.. Sınırlarınızı zorlamamanız lazım.. Nefes alma ihtiyacından doğan diyafram kasılmalarını çok iyi takip edip.. Kasılma hissttiğimizde yüzeye çıkışa başlamamız lazım.. Diyafram sualtı için, insan vucudundaki biyolojik saattir aslında..Diyaframın kasılması " dikkat sadece yüzeye çıkacak kadar oksijenin kaldı, çabuk yüzeye çık " anlamına gelir.. Eğer kendimizi biraz zorladıysak normanden biraz fazla kaldıysak dipte yüzeye çıktığımızda uzun ve derin nefes alıp vermek yerine kısa ve sık nefes alarak vucuttaki oksijen-karbondioksit dengesini yavaş yavaş değiştirmemiz lazım.. en önemli iki nokta bunlar..
 
@Birol Şenkul

Çok teşekkürler ilginiz için
 
Merhaba, ahşap zıpkın duymamıştım daha önce. Belki uzun süredir ilgilenemediğimdendir, bilemiyorum... Ben belki zıpkınla avlanma için amatör bile sayılmam ama yine de şu an için imkanım olmasa da merakım var. Hep metal ürünler gördüm şimdiye kadar, kendi zıpkınım da metal zaten. Ahşap olmasının ne gibi bir etkisi oluyor? Avantaj, dezavantaj, vs durumları var mıdır?
 
Ahşap zıpkının, standart borulu zıpkınlara göre çok artıları var. Örneğin üstündeki şiş lastik kombinasyonunu istediğiniz gibi değişebilirsiniz, ahşabın içi dolu olduğu için kuvvetli zıpkınlarda Atış yaparken tepme yapmaz Dolayısı ile net Atış yaparsınız. Üzerinde ki boydan boya şiş kanalı sayesinde şiş sapma yapmadan tek doğrultuda hedefe gider. Ahşap suda pozitif olduğundan Üzerindeki ağırlık Kanalı'na yerleştirilen kurşun ağırlıklarla suda nötr duruma getirilir Buda suda zıpkının batmasından doğacak bilek zorlanmasını ağrımayı engeller. Borulu zıpkınlarda boru içi boş veya strafor yapısında mlz ile doludur. Kuvvetli zıpkınlarda tepme yapar Atış bozulur.
Ayrıca standart zıpkın belli Kullanım sonrası çizilir ezilir boya vs yapma şansınız olmaz çıkar veya yenileyemezsiniz. Eskir tabiri caizse. Ahşap zıpkına ise ince bir zımpara atıp yeni bir cila atarsanız sıfır gibi olur.
Google da araştırırsanız çok daha fazla detay bulabilirsiniz. Ama ahşap zıpkın her zaman iki basamak ön sıradadır. [emoji4]
 
  • Beğen
Tepkiler: S26
Merhabalar, yaza doğru bende bir zıpkın almayı planlıyorum. 75lik olacak büyük ihtimalle. Bunun haricinde sadece gözlüğüm var. 5-8 metre arası dalış yapacağım. Ek olarak ne malzeme gerekebilir ve nasıl önlemler almalıyım?
 
  • Beğen
Tepkiler: Birol Şenkul
@Serhan E. 5 mm elbise, eldiven, patik ve uzun pala palet lazım. ağırlık kemeri ve 8-10 kg arası kuşun ağırlık gerekir. balık dizgisi lazım. ilk kalemde aklıma gelenler.
alternatif olarak; shorty elbise normal paletler de başlangıç olarak iş görür.
 
Geri