Scudo Sports

Sigara içiyor musunuz?

Sigarayla ilişki durumunuz nedir ?

• Toplam katılım
    1.061
Scudo
maalesef arada sırada olsa ben de içiyorum bırakmayı denedim mi? o bırakmadı beni

Ben de kendimce birşeyler eklemek istedim günlük sigaraya harcadığınız parayı bir kutuya atın herhün ne kadar biriktğini görün ikincisi internette birçok site var sigarayı bırakınca günlük değişimleri yazan (tad, nefes alış verişi, soluk hızı, tansiyon, kalp hızı, koku alma hissi etrafınızdakilern sizde gördüğü değişimler, cinsel performans vs) bunları düzenli olarak not edin değişimi yazınızdan tüm hücrelerinize kadar hissedin ve sonunda sigaradan nefret eder hale geleceksiniz

Günde 2 paket sarma içerdim 2 senedir elektronik sigara içiyorum gayet memnunum yalnız içtiğim likit aromalı değil sade...

Nargile içerim, yokuşta çıkarım :)

@UnicycleGarage teşekkürler gardaşım. Bi ihtiyacın var mı gardaşım :)

Hadi konu hortlatayım. Çünkü dün sigarayı bıraktım, o kadar şımarıklık yapma hakkım olmalı bence. Bıraktım şıkkını işaretlemek çok keyifliydi.

Bu kararımda yeni aldığım bisikletimin devasa bir payı var. Her derde deva bu iki teker sevdası, umarım yeniden başlamama da engel olur.

Nikotin bağımlılığı ciddi bir bağımlılık. İrade yoluyla çok denedim bırakamadım. Bu sefer elektronik sigara deniyorum, ilk izlenimlerim gayet olumlu.

Screenshot_20190820-111659_Quit_Tracker[1].jpg
Sigara fiyatı 10 TL olarak alınmıştır. Güncel kurdan hesaplama yaparsak 738 x 16 TL = 11.808 TL cebimde yakında Trek parası çıkacak gibi. Tek sıkıntı alınan kilolar 70 kg dan 83 kg a sıçradım. Şuanda 79 kg ım yavaş yavaş bu kilolarda gidecek. Elektronik sigarayı sadece 1 hafta kullandım tavsiyem onu da bırakmanız yönünde.

bende de bir basit excell tablom vardı kaç gün oldu ve cepte kalan para filan.
o para nerde bilemem ama illakı bir yerlere yama olmuştur.

@trainspotting35

Daha dün aldım, biraz da heves var tabii, elektronik sigara değil elektroemzik oldu o şu an. Ağzımdan düşmüyor. Ama onu da bırakacağım gün olacak mutlaka. Sizi tebrik ederim, müthiş bir başarı. Ben günde 2 paket kısa parliament night blue içiyordum. 2x18.5'ten 37 lira yapar günde. Bir hesap açtım, günde 40 lira atıyorum. Bisikletimin ihtiyaçlarını o hesaptan karşılayacağım.

Bir de şu var, sigarayı daha önceki bırakmalarımda tuzlu fıstık, kabak çekirdeği vs ile yakın ilişki kuruyordum. Şu anda elektroemzik sayesinde öyle bir ihtiyacım da yok. Bu da kilo almayacağım anlamına gelir umarım. Zaten fazlam var, 195cm 117 kg. Daha fazla kilo alırsam başka sağlık sorunlarına sebep olacak.

ben kaç kere bırakıp tekrar başladım sayısını bilmiyorum. şu an 7 aydır içmiyorum ve her seferinde sen yine mi bıraktın sorusuyla muhatap oluyorum. :)
o nedenle sigara bırakma konusunda birkaç kelam etmeye yetkili bir abi hissiyatı içindeyim.
önce olayı basitleştirelim.
ön not: az içenler veya az içtiği sanıp kendini kandıranlar bu mesajın muhatabı değiller.

şimdi iki grubu ele alalım. tiryakiler ve hiç içmeyenler.
hiç içmeyenler: sigarayı hiç denememiş veya bir şekilde denemiş ama bu ne lan diye lanet edip bir daha eline almamış şahıslar.
bu insanların iyi veya kötü anlarını yaşamak için sigara gibi bir desteğe ihtiyacı yok. çünkü bir şekilde sigarayı hayatlarına dahil etmemişler.
tiryakiler: bu insanlar da belli bir yaşa kadar üstteki gruba dahildiler. daha sonra istisnai durumlar hariç ilk denemelerinde bu ne lan diye tepki gösterdiler fakat bir şekilde tiryaki oldular.
devam etmelerinin birden çok cevabı var.
*özellikle ergenlik/gençlik dönemlerinde içinde bulunduğu gruba uyum sağlama isteği. o nedenle ısrarla denemeye devam edip vücudun uyum sağlamasını başardılar.
*ruhsal sıkıntılar nedeniyle bir nevi kendini cezalandırma isteği
*sigara hakkındaki mesaj bombardımanın etkisi altında kalmaları. insanı rahatlatması, karizmatik göstermesi, zor zamanların en sadık dostu (intihar sahnesinde son isteğin sigara olması, savaşta yaralanan askere sigara verilmesi vs.)
* ve benim aklıma gelmeyen başkaca nedenler

sonuçta bu tiryaki grubundakiler bir şekilde bu tuzağın içine düştüler. maddi ve manevi olarak bir anlamda esir hayatı yaşıyorlar. nikotin bağımlılğı ve onunla beraber hareket eden psikolojik faktörler sigaradan kurtulmayı imkansız gibi gösteriyor. sigarayı bırakanları şanslı ve/veya iradeli insanlar olarak görüyorlar ki aslında bu pek doğru değil. sigaradan kurtulma işi tamamen bir boyut değiştirme işi. kendi adıma konuşacak olursam daha iradeli veya şanslı değilim ama sigarayla yaşamaktan rahatsızım, rahatsızdım. her daim kurtulma yolları arıyordum. yani öncelikle bırakma yönünde bir isteğiniz motivasyonunuz olmalı. bırakma süreci bazen zorlu olur bazen de kolay. zor olduğu dönemde devamlı kendime telkinde bulundum, illa ki nikotinin etkisi geçecek diğer bırakmış insanlar gibi veya hiç içmemiş insanlar gibi sigaradan bağımsız bir hayatım olacak ve sabah akşam sigarayı düşünmeyecektim. nitekim her seferinde de öyle oldu.
en büyük diğer bela da psikolojik faktörler, özellikle de yoksunluk hissi. eğer mantığı doğru kurmazsanız sanki çok değerli bir şeyi hayatınızdan çıkarmışsınız hissi oluşacak ve bu sizi er ya da geç sigaraya döndürecek.

bu noktada yine sigara içmeyenlere dönüp bakın. onlar da berbat zamanlar geçirebiliyorlar (misal, bizim firmada en stresli işi yapan eleman hayatında hiç sigara içmemiş biri), onlar da çay, kahve içiyor ve sigaraya ihtiyaçları olmuyor. bırakın ihtiyaç olmasını akıllarından bile geçmiyor. yemekten sonra molada bizimle sohbet ediyorlar ve sigara gibi dertleri yok.
şahsi önerim, sigarayı bıraktık diye diğer keyiflerinizden vazgeçmeyin. ben ısrarla çay ve kahve içmeye devam ettim. sigarasız çay ve kahve çok çok daha lezzetli.

son olarak tabi ki sigaranın maddi külfeti önemli ama ondan önce sağlığınız, kendinize verdiğiniz değer, ailenize karşı olan sorumluluğunuz ve onlarla uzun yıllar sağlıklı şekilde birlikte olma düşüncesi çok daha önde gelmeli.
son not: aklıma başka şeyler gelirse onları da buraya eklerim.

Yaklaşık 15 sene kullandıktan sonra 8 aydır içmiyorum. bıraktıktan sonra hayatımda çok şey değişti. sırt ağrılarım vardı geçti, sürekli baş ağrısı yapıyordu geçti, nefes alırken zorlanıyordum şuan daha iyiyim, tat ve koku alma duyum körelmişti daha iyi durumda, bağışıklık seviyem baya düşmüştü çok şükür daha iyiyim. bunların yanında her ay 500 tl cebimde kalıyor daha ne olsun. düzenli bisiklet kullanıp bu illetten uzak durmaya çalışıyorum. herkese sigaradan uzak sağlıklı sürüşler dilerim.

Son düzenleme:
11 yıl kullanıp 2015 de bıraktım. 4 ay önce tekrar başladım. 2 hafta önce pazartesi günü son sigaramı içtim ve daha paket almadım. Tamamen kararlı olmakla alakalı bence. 2015 yılında da şu sigarayı içeyim daha içmeyeceğim demiştim. Onun sizi esir almasına izin vermeyin siz onu esir alın. :)

sigaraya da bayağı zam gelmiş sanırım 13ten 18 e çıkması aslında ciddi bir bırakma endikasyonu olabilir çoğu kişi için

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@dryakup23 Bence hiçbir etkisi olmaz, ben bu durumu benzin olayına benzetiyorum.Benzine art arda gelen ve halen de gelmeye devam eden zamlar neticesinde millet benzin almayı bırakıyor mu?Hususi araçları yerine toplu taşımayı kullanıyor mu?Hayır, aksine daha da artıyor.Litresi 500 lira da olsa alacaklar.Aynı şey tütün ve alkol ürünlerinde de geçerli.
Sigara ve alkole başlamadığım için Allah'a şükür ediyorum.

@dryakup23

Bu bakış açısına çok karşıyım. Adaletsiz bir durum var ortada ve buna karşı çıkmak prensip meselesi olmalı bence.

@çelikyürekli hocam ben sağlıkçı gözüyle baktım olaya.... tabiki haksızlığın her türlüsüne karşıyız ... sorun yok:harika:

Geri