Scudo Sports

Sigara içiyor musunuz?

Sigarayla ilişki durumunuz nedir ?

• Toplam katılım
    1.061
@çelikyürekli

Sigarayı bırakıp başka bir bağımlılığa başlamışsınız.

Scudo
@Mert E.

Hiç yoktan iyidir. Tütün yanınca her türlü zehir çıkıyor, bu göreceli olarak daha masum. Bunu da bırakacağım ilerde.

@çelikyürekli

İyi olduğunu nereden biliyorsunuz ki? İçinde bildiğiniz dümdüz kimyasallar mevcut, uzun dönemde sağlığa etkilerini henüz bilmiyoruz. Sigaranın zararı tütünden gelmiyor sadece, tütünün tabaklanması ve sigara kağıdı-filtresi işleminde kullanılan kimyasallardan da geliyor. Filtreli sigara ilk çıktığında da, sarma sigaraya göre "hiç yoktan iyidir" denmiş, filtrenin zehirli katranı engellediği sanılmış/pazarlanmış. 80'lerdeki filtreli sigara = bugün elektronik sigara.

Niye ileride bunu da bırakıyorsunuz? Şimdi bıraksanız ya.

Sigara yerine bir şey koyarak sigara bağımlılığınızın sadece üstünü örtmeye çalışıyorsunuz ve 20 yıl sigara içen birisi olaran söylüyorum, inanın sürdürebileceğiniz bir şey değil.

Forumda ilk mesajım olacak.
Herkese selamlar öncelikle,
Ben yaklaşık 10 yıl kesintisiz, hastalıkta, sağlıkta, kederde, sevinçte her zaman, her yerde ve her iklim koşulunda sigara içtim
İşyerinde ve evde mutlaka sigara biter hemen alamam diye hep birkaç paket stok yapan bir tiryakiyim.
Bu sene fitnesse başladım, en son çocukken bisiklet sürmüştüm, şimdi 34 yaşındayım, kısa süre önce orta halli 2. el bir yol bisikleti aldım, büyük bir keyifle bisiklet süremeye başladım.
Sağlık için, spor yap, bisiklet sür, yediklerine dikkat et, ancak sigara içmeye de devam et. Bu durum ciddi manada canımı sıkmaya başlamıştı. Hatta 2020 de sigarayı bırakayım diye kendi kendime söyleniyordum.
Bir gün boğaz rahatsızlığı nedeniyle hastaneye gittim, spreyler antibiyotikler vs kullandım bir türlü geçmiyordu, farklı farklı bölümlere gittim ancak yine sonuç alamadım. Son olarak Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesine gittim. Orada Dr. Sümeyye Alparslan BEKİR’e muayene olunca durum anlaşıldı, zatürre olmuşum. O gün solum testi ve ciğer filmi çekildi, doktor sigara içiyor musun diye sormadı bile, “sigara içmeye devam edersen koah ve astımsın dedi” hatta nefes testi sonucuna göre koahsın ama hastalıktan dolayı sonuçlar kötü çıkmış olabilirmiş.
Ben de doktora hastalıktan dolayı son günlerde sigarayı günde 3 taneye kadar düşürdüm dedim. Ben doktoradan 3 düşürmekle iyi yapmışsın demesini beklerken, doktor bana “hastayken bile sigara içme iradesini gösteriyorsa, helal olsun! “ dedi. Bu söz içime oturdu resmen. Sigarayı bırakma iradesini neden göstermeyeyim dedim ve o andan itibaren sigarayı bıraktım. Teşekkür ederim Sümeyye Hocam :)
Bugün 21. gün ve sigara içmiyorum. Bu benim sigarayı ilk bırakışım, daha önce hiç denemedim bile. Sigarayı kafada bırakacaksın derler ya doğruymuş, 21 gündür hiçbir şekilde canım sigara istemedi, ramazan da oruç tutarken sigarasızlıktan dolayı, akşamı zor ediyordum.

Zatürre olmamda ki en büyük etken sigaranın bağışıklık sistemini baskılamasıymış. Bir de bisiklet sürerken bisiklete uygun kıyafet giymek gerekiyor. Ben atlet normal bir tişört giyiyordum, atlet güya daha sağlıklı zannediyordum. Terleyince atlet su gibi oldu ve hemen değiştirmeyince sırtımda kurudu. Her işte bir hayır vardır derler doğruymuş bu vesileyle sigarayı bırakmış oldum.
Sigara içenlere naçizane tavsiyem, sigarayı eninde sonunda bırakacaksınız, sonsuza kadar sigara içemeyeceksiniz, bir yerde vücut uyarı vermeden veya daha kötüsü kanser olmadan bırakın. Zararın neresinden dönerseniz kardır.

@aroon Eve gidince anneme babama okutmayı düşünüyorum, vallahi helal olsun.

• Beğen
Tepkiler: aroon
irade nikotin reseptörlerindeki açlığı engelleyemiyor sigarayı bırakamayan insanların temel sorunu bu... olay psikolojik ve fizyolojik oldugu için psikolojik boyutu lafla sözle fırçayla vs yenebiliyorsunuz ama fizyolojik boyutu yenmeniz zor ondada yöntem şu kademeli azaltma.... asla ani kesiş yok

@çelikyürekli
Çok güzel bir karar vermişsiniz. Bende 2018 kasım ayında 20 yıllık tiryakiliğin üzerine bıraktım ve 7 ay içmedim. Maalesef geçtiğimiz Mayıs'ta yeniden başladım. Bunu motivasyon kırmak için söylemiyorum sadece naçizane şuna dikkat edin; bir süre bıraktıktan sonra "ya bi tane yakayım" falan demeyin.
Ben direk o şekilde yeniden başladım :(
Bir de motivasyon kaynağı çok önemli. Mesela ben her gün sigaraya verdiğim parayı bir kutuya attım. Sadece 2,5 ay sonra kendime bir teknik ceket (dağcılıkla ilgileniyorum) aldım. Bedavaya almış gibi hissettim resmen. Çok harika bir duygu idi.
Şimdi (son zamların da etkisiyle) ekim ayında yeniden bırakmaya karar verdim. Umarım bu sefer sonsuza kadar kurtulurum.
Atıştırma meselesine de çözüm bulduysanız çok iyi olmuş. Ben 81 kilodan 90 kiloya çıkmıştım zira.
Tekrar tebrik ederim.

Çok teşekkür ederim, mesajınız motive edici oldu. Atıştırma konusunu da, nikotin konusunu da e-sigara ile çözdüm. Evet, kabul ideal bir çözüm değil ama sigaradan da her türlü iyidir.

Parayı biriktirmeye başladım bile, 3 günde 120 tl oldu. Sigaraya gerçekten iyi para veriyordum.

@Ceyhun Özkan

yazıyı yazmamdaki amaç bırakmak isteyenlere motivasyon olsun diye.
ne kadar tiryaki olursan ol, istedikten sonra bırakılıyor
hele sporla uğraşan insanların sigara daha fazla uzak durması gerekiyor

• Beğen
Tepkiler: Ceyhun Özkan
25 sene içtim bir ton hastalığa yakalanınca ( aynı ayda 8 farklı ) bir günde sigarayı tuzu şekeri yağı ekmeği bıraktım ki bunları anca ölsem bırakırım diyordum Hepsini aşırı derecede kullanıyordum. Çay 6 şeker , sigara 2 paket , 1 paket tuz 1 hafta vs. Bırakıp arkanıza bakmamanız lazım.Bitti diyip yolunuza devam etmelisiniz.

@Tolga Özdemir

Müthiş bir irade. Ne kadar oldu bırakalı?

• Beğen
Tepkiler: Tolga Özdemir
@çelikyürekli

Hocam hastalıklara tam geçen sene bu ay yakalandım. sanırım 4 5 ay yine içtim. Durumum çok kötüye gidince ocak ayı gibi bıraktım sanırım. Kafamdan o kadar sildim ki bıraktığım ay bile aklımda değil.Siz sorunca hesap yapıp bulabildim.Aslında bu da sigarayı bırakmada önemli bir etken.Şu kadar gün oldu bu kadar gün oldu diye sayarken aslında yine aklımızda bir yer veriyoruz.

• Beğen
Tepkiler: Cihan Ali
20 sene tiryakilikten sonra 3,5 sene önce diş implantı yaptırırken doktorum sigaraya devam edersen implantı kaybetme ihtimalin yüksek dedi ve o gün son oldu. 6 ay hiç bir şey içmedim sonra pipoyu keşfettim diğer arkadaşlardan. Bi ortam fln olursa insanın canı illa ki çekiyor ben de pipo yakıyorum. O da yoksa puro. Ama kesinlikle içime çekmeden. Seviyorum o damakta bıraktığı tadı. Bağımlılığı da yok. Ateş başı kamp fln olmazsa aylarca aklıma gelmez

Sigara konusunda cevabını bulamadığım bir soru var. Bir insan spor yaparken neden ve nasıl sigara içmeye devam edebiliyor?

Benim düşünceme göre sigara veya bisiklet yan yana olamaz, olmamalı. İkisinden birini bırakmamız gerekiyor. Çok şükür içmiyorum, içenlere de tavsiyem yol yakınken bırakın.

@erdlylmz
sporla sigara başlı başına tezat
bir yandan sağlık için çalış diğer yandan sağlığını boz
inşallah herkes bırakır sigarayı

@erdlylmz
İnsan ilk başta sigaranın kendini nasıl bitirdiğinin farkına varmadığından "sigara da içerim spor da yaparım" hissiyatına kapılıyor. Eğer bu süreç içerisinde sporu bırakmazsa, koşuda, bisiklette, yada herhangi başka bir sportif faaliyette nefesi tıkandığında, ciğeri ağzından çıkacak gibi olduğunda bazı şeyleri tam idrak edip kendi kendine şunu soruyor: Spor yapmayı mı sigara içmeyi mi daha çok istiyorum? Çok şükür bu sorunun cevabını A şıkkı olarak verdim ve mutlu mesut, ciğerlerime oksijen doldura doldura koşuyorum bisiklete biniyorum. Bu forumdaki tüm arkadaşlara da şiddetle tavsiye ediyorum, kilo fln problem değil verilir, yeter ki sigarayı bırakın ve gerçekten yaşamaya başlayın. gerçekten istemek bu işin tek anahtarı, elektronik sigara, patch, sakız fln hiçbiri gerekli olmuyor gerçekten isteyince

• Beğen
Tepkiler: velespit7
@çelikyürekli
Herkese nedense başkalarının yaptığı adaletsizlik batıyor. Mesela ben yıllarca sigara içenler yüzünden gece dışarı çıkıp eğlenemedim. Sigara yasağı sayesinde balkon ve teras gibi güzel yerler olmasa da en azından tuvalet yanındaki masalarda yemek yiyebilir hale geldik. Rahatsızlığımızı arkadaş ortamında belirttiğimizde ise ya dalga geçilir ya dışlanırdık. (Burada da muhtemelen öyle olacak.)
Sigaradan alınan vergileri son derece doğru buluyorum. Hatta sadece tüketimine değil üretimine de büyük vergiler gelmeli. Tütün sadece sigara kullananları ve pasif içicileri değil tütün üreticilerinin de sağlığını ve ekonomik refahını, ve de ayrıca toprağın verimliliğini çok olumsuz etkileyen bir ürün.
Vergiye ihtiyaç varsa temel gıdaya, temizlik malzemelerine geleceğine öncelikle sigaraya gelmeli.

Bırakan arkadaşları kutluyorum. Hem kendilerine hem çevrelerine çok hayırlı bir hareket yapmışlar. Onlara tavsiyem yerine başka bir alışkanlık geliştirip canları sigara isteyince onu yapsınlar, elektronik sigarayla falan sürdürülemez o iş.

Geri