@Sener O.
Ben de açık net söylüyorum ki, muhafazakar kelimesini yanlış kullanıyoruz.
herşeyden önce Türkiye tüm bireyleriyle muhafazakar bir ülkedir, kişilerin kendilerine yakıştırdıkları etiketleri (solcu, sağcı, dindar, sanatçı vs vs...) bir kenara bırakırsak, yediğimiz yemekten, başımıza koyduğumuz yastığa, günlük rutinimizden alışkanlıklarımıza, dünyada yaşanan değişimden mahallemizdeki ufacık bir değişikliğe kadar, tüm değişim ihtimallerine direnç gösteririz. ha insanın doğasında vardır belki bu direnç ama bazı toplumlarda/insanlarda daha fazladır, daha belirgindir... vs vs...
Arada çıkan değişime açık insanları da türlü türlü baskıyla, kendi yolumuza sokarız... bu konuda gerçekten çok iyiyiz.
dindar olup da muhafazakar olmayan insan var mı, elbet var. ateist olup da acayip muhafazakar insan var mı, o da tabi ki var. yani bu kelimenin aslında dinle/inançla/inanmamakla ya da maddi gelirle ya da öğretimle bir alakası yok kanımca.
Bu bağlamda, kişisel görüşüm; muhafazakarlık bir insanlık suçu değildir tabi, kimseyi de 2. sınıf insan yapmaz... ancak çoğunluğu muhafazakar olan toplumlarda da dişe dokunur bir ilerleme olmaz.
ve dolayısıyla, muhafazakarlık övünülecek bir özellik değildir. aksine değiştirilmesi gereken bir özelliktir diye düşünüyorum. muhafazakar insan, sorgulamaz, değişmez, başkalarının değişmesine de izin vermez çünkü.
ufak bir parça da kendi hayatımdan paylaşayım. şahsen, hayatımdaki gerçek değişimi, değişime ne kadar kapalı, motomot kuralları olan, tutucu bir insan, kısacası ne kadar muhafazakar olduğumu fark ettiğimde yaşadım. çok basit gelecek ama asla yemem dediğim şeyleri yemeğe başlamak bile yaşam standardıma inanılmaz katkıda bulundu. Ben muhafazakarlıktan uzaklaştıkça hayatım daha çok ve çabuk değişti, insanlarla ve kendimle iletişim kurma tarzım değişti. valla ne yalan söyleyim, "ben ne çekilmez bir insanmışım ya... hatta sanırım daha yeni yeni insan oluyorum" diye düşündüğüm zamanlar bile oldu
NOT: sener bey, size cevap değil tabi ki, muhafazakar deyince siz, dayanamadım yazdım. biraz iç dökme diyelim.