Scudo Sports

Sokak köpekleri ve bisiklet

İtle köpekle muhatap olmaya gerek yok. O bana bağırıp havlıyorsa ben de ona bağırıp havlıyorum. En çok bağıran kazanır şeklinde.
Bu tabi tek oldukları zaman geçerli.

Grup halinde hep birden peşinden havlaya havlaya gelen kalabalık bir köpek sürüsü varsa o zaman başka. En son geçen haftaki gezimde oldu bu, harbiden ilk defa ne yapacağımı düşündüm. Ben normalde köpekten korkan biri değilim. Ama bunlardan kurtulamadım. Asılsın pedallara kaçmaya başladım. Baktım durmuyorlar vazgeçmiyorlar, İyi dedim durayım şurada. bisikleti de alırım elime savururum. Yanımda bıçak da vardı artık onlar ısırır ben parçalarım. Yani böyle manyak manyak şeyler geldi aklıma. Şerefsizler kalabalık olunca daha bir canavarlaşıyorlar

Scudo
ses çıkaran şeyler genellikle zararsız sessiz sinsi şeyler ise zararlı oluyor gibi bir kanı oluşturdum hayatta...o yüzden havlayan köpeklerden korkmuyorum havlamayan sinsi sinsi bekleyen bir köpeğin yanından geçerken daha tedirgin oluyorum

@dryakup23 Aynen öyle hocam. Çoğu köpek sahte delikanlıdır. Zinciri bağlıyken diş gösterir, havlar, sanarsınız ki sizi çiğ çiğ yiyecek. Biraz yanına yaklaşın, korkmadığınızı anlayınca sizi hiç görmemiş gibi yaparlar.

Belki yüz taneden bir tane çıkar ama köpeğin de insan gibi psikopatı var. O da size denk gelmiş @can_celik Geçmiş olsun. Tedbirli olmak lazım.

Dostlar öteki başlığa artık yazmama kararı aldım agresif paylaşımlardan dolayı, ama şu ”medeni avrupada neden köpek yok” meselesiyle ilgili aşağıdaki yazıyı tekrar paylaşmak isterim.

“Her canlının yaşam hakkı var ve hiçbir insan onu ondan alamaz bu insan hakları ve hayvan hakları uluslar arası bildirgesinin ilk maddesidir ayrıca çok eski bir kitaptada yazar ama forum kuralları gereği kitap ismi veremiyorum ama nüfus cüzdanınıza bakarsanız küçük bir ipucu var orda.
Modern, medeni, uygar ülke diye avrupayı örnek gösteriyosanız, orta çağda tüm kedi ve köpekleri cadı diye yakıp tüm kıtayı fare basmasına neden olan ve kara veba yüzünden tüm avrupa nüfusunun yarısına yakınının öldüğü yerden bahsediyosunuz, avrupada sokak hayvanı yok çünkü hepsini öldürdüler 700 sene önce o günlerden beri sokakta bir hayvan görürlerse bunun bir sokak hayvanı ihtimali olmadığı için “mutlaka bir sahibi vardır” düşüncesiyle barınağa götürürler.
Avrupada sokak hayvanı olmaması bir mediniyet değildir bir kültürsüzlüktür bunu mediniyet olarak görmek cahilliktir;

Başka canlılarla yaşam alanını paylaşabilmek “sosyalliktir” zeka belirtisidir,

Benelüks ülkeleri birliği ( hollanda lüksenburg belçika) ülkelerinde zamanında yok ettikleri sokak hayvanı kültürünü canlandırmak için unesco koruması altında 50 adet akbaş cinsi köpek ve önümüzdeki 10 yılı kapsıyacak şekilde 700 sokak kedisini türkiyeden almıştır ve sokaklarında insanlarıyla beraber yaşamalrı için şehirlerine dağıtmışlardır ilkokul çağındaki çocuklara sokak hayvanları ile yaşama dersleri vermeye başlamışlardır. “

Vaaay çok ilginç @Gökay Akçay
Ben geçen bir şey daha yaşadım gene bu köpeciklerle. Göz teması kuramayınca daha da bir agresif olduklarını düşünüyorum. Bir kulübe önünden yürüyerek geçiyordum, bisiklet elimde, kafamda kask var ve parlak yeşil spor gözlük. Gözleri göstermeyen türden aynalı. Köpek çıktı geldi başladı havlamaya. Ama nasıl havlıyor hayvan. Yani hayvan gibi havlıyor :))) ağzından burnundan salyalar akıyor. Ben pek umursamadım yanından geçiyordum. Bu şerefsiz arkadan bir şey yaptı valla ne yaptı bilmiyorum bir ara sırtımda bir darbe hissettim. Artık ağzıyla mı vurdu üstüme atladı ön ayaklarıyla mı vurdu bilmiyorum gene umursamadım geçip gittim ama işin doğrusu bir adım sonrasını da düşünmedim değil.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Antrenmanlarımı çoğunlukla yanlız yapıyorum. Şu zamana dek sayısız köpek saldırısına uğradım, öyle köpek dediğime bakmayın Ankara'nın köylerinde sürü koruyan köpekleri bilenler bilir oldukça agresif köpeklere denk geldim, çok şükür hiçbirinden kaçmadım ve zarar da görmedim.

Köpek geldiğinde hayvana havlayanda var, bisikletten inip sakin ol deyip dizginleştirmeye çalışanda var, pedallayıp kaçmaya çalışanda. Hangi durum size saldıran köpekte işler bilemiyorum ama ben kaçmıyorum. Sizde kaçmayın, inin bisikletten alın araya bisikletinizi bir süre tepkilerini takip edip yürüyün. Hayvanın zaten bulunduğu, koruduğu bölgesine girdiğinizde tepki vermesi normal. Hele köy yerinde ki köpekler ise sürüyü tehdit ediyor gibi algılayabiliyorlar. Birde o tekerlek döndükçe çılgına dönenler var. Birazda onları anlayın =) sevmeye çalışın. Birlikte yaşamayı öğreneceğiz.

@Gökay Akçay unutmadan projeniz ve ilginiz için teşekkürü borç bilirim. Kolaylıklar dilerim.

Oncelik olarak calisan para kazanan insanlar neden silah almaz aklim almiyor yav alin kenarda dursun isinize yarayacak zamani oluyor iste sadede gelirsek kopekler bisiklet veya motosiklet uzerindeki insani fark edemezler ve kacan cisim olarak algilarlar kopek ozel olarak oldurmeye programlanmadiysa size birsey yapmaz

bisikletimi yeni aldım. fırsat buldukça ilçe ve etrafında turluyorum. köy yollarında turlamak temiz hava ve yeşil doğa gördüğüm için bana daha iyi geliyor. tabi bu yollarda çok sayıda çoban köpeğine rastlıyorum. bazı çobanlar çok saygılı köpekler havlayınca bir terslik olduğunu anlayıp hemen ıslık çalıp yanlarına çağırıyorlar. bana da uzaktan sen geç şimdi bişey yapmaz gibisinden el sallıyorlar.
geçenlerde yine bir köy yolunda bu kez inek sürüsüne rastladım. köpek olmamasının imkanı yoktu. işin kötü tarafı 4 tane tane köpek vardı. yolun sağından ikisi solundan ikisi koşarak üzerime geliyordu. panik yapmadım. bisikletten indim. ama sağdakilerlemi bisikleti arama alayım. yoksa soldakilerlemi baya bi uğraştım. yaklaşık 5 dk beni salmadılar. yavaş yavaş aralarından geçtim. ama nasıl sövüyorum köpeklere. neyse güç bela çemberi yardım. çıktım dışına. ama asıl beni şok eden şeyi 20 metre ilerde gördüm.
çoban olacak pezevenk çalıların arasına gizlenmiş benim köpeklerle olana cebelleşmemi izliyor. tabi ben o adrenalin ile çobana başladım bağırmaya.
-sen köpeklerin sesini duymuyormusun.?neden çağırmıyorsun bunları falan dedim
-ne oldu bilader ısırdılarmı seni. demizmi
iyice dellendim. açtım ağzımı verdim veriştirdim. ama hiç umrunda değil. şimdi serum hortumu arıyorum. bulayım sapan yapıcam. vercem taşı böyle sorumsuzların köpeklerine.

@Gökay Akçay Hiç bu rotadan geçtiniz mi? Ben buradan korkuyorum. Özellikle 14 min yazısının olduğu bölümden.
IMG_20191207_095147.jpg

bisikletimi yeni aldım. fırsat buldukça ilçe ve etrafında turluyorum. köy yollarında turlamak temiz hava ve yeşil doğa gördüğüm için bana daha iyi geliyor. tabi bu yollarda çok sayıda çoban köpeğine rastlıyorum. bazı çobanlar çok saygılı köpekler havlayınca bir terslik olduğunu anlayıp hemen ıslık çalıp yanlarına çağırıyorlar. bana da uzaktan sen geç şimdi bişey yapmaz gibisinden el sallıyorlar.
geçenlerde yine bir köy yolunda bu kez inek sürüsüne rastladım. köpek olmamasının imkanı yoktu. işin kötü tarafı 4 tane tane köpek vardı. yolun sağından ikisi solundan ikisi koşarak üzerime geliyordu. panik yapmadım. bisikletten indim. ama sağdakilerlemi bisikleti arama alayım. yoksa soldakilerlemi baya bi uğraştım. yaklaşık 5 dk beni salmadılar. yavaş yavaş aralarından geçtim. ama nasıl sövüyorum köpeklere. neyse güç bela çemberi yardım. çıktım dışına. ama asıl beni şok eden şeyi 20 metre ilerde gördüm.
çoban olacak pezevenk çalıların arasına gizlenmiş benim köpeklerle olana cebelleşmemi izliyor. tabi ben o adrenalin ile çobana başladım bağırmaya.
-sen köpeklerin sesini duymuyormusun.?neden çağırmıyorsun bunları falan dedim
-ne oldu bilader ısırdılarmı seni. demizmi
iyice dellendim. açtım ağzımı verdim veriştirdim. ama hiç umrunda değil. şimdi serum hortumu arıyorum. bulayım sapan yapıcam. vercem taşı böyle sorumsuzların köpeklerine.

Geçmiş olsun, korkutucu bir durum gerçekten.

Siz yine de sapanla taş atmadan önce, yerden bir taş alıyormuş gibi yapın. Çoğu köpek o hareketi görünce kaçar.

• Beğen
Tepkiler: runaway60
yazın her gün önünden geçtiğim miskin ordusu kış soğuğunda çıldırıyor mudur nedir dün saldırdılar resmen

neye niyet neye kısmet derler ya hani, başlığın başına da o gelmiş.

çözüm bulunsun ortam güzelleşsin derken yine gizemli ve karanlık hayvan hikâyeleri, korkulu rüyalar, dişe diş kana kan mücadeleler, ihtiras melodram ve gözyaşı...

Yaklaşık olarak 13-14 yıl oldu Muğla Milas da akşam mahallede yürüyorum, bakkala girecek oldum sanki bakkal markete dönmüştü ,bir kalabalık bir kalabalık abi kaldırımdan çıktım tam bakkala gidecektim bir hırıltı ve ön ayağını omuzuna koyan bir köpek, yaw sadece köpek olsa vallahi Doberman hani TV de görmüştüm ilk defa bu kadar yakındim,burun burunaydik ilk görüşte aşk gibi göz göze ,abi zaman durdu korkudan ne yapacağımı bilmiyorum ,hayvan gözümün içine bakıyor, refleks olarak yavaşça burnuna vurdum ,yaramaz hayvan dilini çıkardı , başladım bunu sevmeye , ön ayakları hala omuzumda bakkaldan her çıkan bana bir fırça, ne biçim adamsın köpeğine niye sahip olmuyorsun, hani köpekten tirsmasalar beni yiyecekler, Doberman la 1 dakikalık zoraki aşktan sonra hayvan çekildi gitti.
Ben çok korkunç bir tecrubeyi korkunç bir köpek cinsiyle yaşadım . Ya onun o samimiyeti hala aklımda hiç unutamadım, acaba köpeklerle bizim en büyük sorunumuz onlara karşı ön yargılarımız ve onlara karşı gösterdiğimiz aşırı tepkiler olabilirmi diyorum .

Haydi bakalım şimdi de bu başlık altındaki "retorik" ve "semantik" katkılarla " köpekler ve biz" konusuna devam edelim....
Ama çok rica ediyorum; konu özelinden sapmadan, kişisel polemiğe evrilmeden, öznel yaklaşımlarımız olacaksa konuya katkı yapalım...
Arşive kaldırılan her konu hepimizin ayıbıdır, unutmayalım....

Bütün hayvanları seviyorum ama ister sahipli olsun isterse sahipsiz olsun bütün köpeklerden KORKUYORUM. Köpeklerin saldırma nedeni muhtemelen daha önce yaşadıkları olumsuz insan muameleleri, benim korkumun da nedeni önceden yaşadığım köpek saldırısı... Sonuç itibariyle bende oluşan durum belki de ömür boyu sürecek olan tedirginlik hali... Bu çok kötü bir his.

Köpekler bizim en sevimli dostlarımızdan. Onları çok seviyoruz ancak bazen de o kadar sevimli olmuyorlar. Çoğu yerde maalesef kendimizi savunmak zorunda kalıyoruz. Sonuçta köpeklerin bize saldırıp parçalamasını bekleyecek halimiz yok. Ama önemli olan o aşamaya gelmemek.
Daha bu sabah sürüş esnasında 3 adet köpekle karşılaştım. Emniyet şeridinden sakin sakin giderken çiftlik tarzı bir evin önünden geçiyordum ve 3 köpek havlayarak üstüme doğru gelmeye başladı. Bu noktada sakin kalmak çok önemli çünkü Allah korusun köpeklerden kaçayım derken bir anda yola sapmanızda arkadan gelecek özelliklede ağır tonajlı araçlar köpekten daha büyük risk. Yaptığım şey anında frene basıp durmak ve bisikletten inerek sola tarafına geçip yani bisikleti köpeklerle arama arıp yürüyerek geçmek oldu. Yapacak çok da bir şey yok maalesef. Yanımda çakı vs. taşıyorum ama 3 köpek aynı anda saldırsa kullanmaya fırsat bile olmaz. Köpekler bulundukları alanı koruma içgüdüsünde olduğu için bölgesine girince sizi uzaklaştırmak istiyor. Siz de sakin sakin yavaşça uzaklaştığınız sürece çok sorun çıkmıyor. Şehirlerarası yollarda sürüş yaptığım için 2 3 günde bir mutlaka böyle bir şey geliyor başıma. Köpekten kaçmaya çalıştığınızda o köpek size saldırmayı kafasına koyduysa eninde sonunda paçanızdan tutuverir. O yüzden kaçmak da çok mantıklı bir hareket değil. Baktınız yürüyerek de geçemiyorsunuz. Az geriye gidip uzaklaşınca yolun karşı tarafına geçmeye çalışın. Çok zorda kalmadığınız sürece lütfen hayvanlara zarar vermeyin.

@mlhklft Ben hayvanların özellikle köpeklerin senin o an ona duyduğun korku veya sevme hissiyatını hissettiklerini düşünüyorum.Köpeğin davranışlarınıda insanlara çok benzetiyorum.Yani bir insan çocuğunu nasıl yetiştirirse o şekilde evrilir.Bence köepklerde bu şekilde(sokak köpekleri hariç).Sokak köpekleride yaşadıkları ortama,gördükleri insan muamelesine,yaşama ve hayatta kalma içgüdüsüne göre davranıyolar.Kendi tecrubelerime dayanarak benim karşıma çıktıklarında ben sakin kalabiliyorum.Uzaktan görmüşsem yavaşlayıp geçiyorum.Baktım kovalıyo hayttt diye yüksek sesle bağarıyorum duruyorlar.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Hiç unutmam,18 yaşlardayım, haziran temmuz gibiydi, gecede geç olmuş, evlerinin balkonlarında oturanlar var. Neyse aralık iki bina boşluğu olan bir yerden geçeceğim, üst yoldan alt yola inicem kestirme olsun dedim, 1metre genişliği var yok, tam aralıktan geçtim alt sokağa adım attım, birde ne görem en az 10 köpek ve hepsi bir anda bana kulak dikti 5 sn birbirimize baktık bakmadık, bir hırlama tabi ben erkekliğe şey sürdürmüyorum hoşt dedim, demez olaydım alayı bir anda üzerime, Allahtan aramızda bi 2 veya 3 metre var, arkamı döndüm ama nasıl o kadar çabuk sprint attım hatırlamıyorum balkonda birileri bağrıştı en son kadın bana su veriyordu kendime geldim, gercekten Allah kimsenin başına vermesin 2 3 gün uykularım zehir oldu, birde işin travma boyutu var kulaklarını küpele sokağa sal böyle birşey olmaz, zamanla sürü ve örgütlenme içine giriyorlar doğaları gereği, kaç çocuk zarar gördü bunlara bir çözüm şart tabiki hayvan düşmanı değilim ama tedbirde alınması lazım sağlıcakla kalın yazım uzun oldu kusura bakmayın =)

Bende bisiklette sayısız köpekle karşılaştım. Sokak köpekleri ve çoban köpeklerinden hiç korkmadım. Siz sakin olunca onlarda sakinleşiyor. En çok korktuğum pitbull, dogo gibi sahiplerinin yanında gezen köpekler. Ki bir çoğunun sahibi de uğursuz şekilsiz tipler (söz meclisten dışarı:)) . Bence en tehlikeliler bunlar. Avrupadan medeniyet örneği alacaksa sokak hayvansız toplumu değil sahipli hayvan örneğini almalıyız. Öyle herkese hayvan sahiplenme izni verilmemeli

Geri