Hayin sora. Euroyu yükseltip ülkemizi batirmaya çalışıyor. Kendilerinden yelek almayıp boykot etmeliyiz!!!!
Neyse bilinçli bir tüketici olarak basit bir hesap yapmak istiyorum. Bakalım Sora cebini mi doldurmaya çalışıyor.
Hatırladığım kadarıyla hazirandan beri zam gelmiyor.
277610 dosyayı görüntüle
Dolar kurunu 8,8 aldıklarını farz edelim.
Mehmet beyin aldığı yelek ;
309 TL - 8,8 $
384 TL - X$
Şimdi basit bir içler dışlar çarpımı ile zamlı fiyattaki dolar kurunu hesaplayalım yaklaşık olarak;
277611 dosyayı görüntüle
Yani zamlı fiyatı ortalama 1$ = 10,9 TL den hesaplamışlar.
Şimdi 442 lira nereden çıkmış onu bulmaya çalışalım.
Bugün dolar kuru ;
277612 dosyayı görüntüle
Şimdi ilk hesaptaki verilerle bugün bu yelek ne kadar olabilir yaklaşık olarak onu hesaplayalım.
309 TL = 8,8$
x TL = 12,04$
Yani dolara göre bu yeleğin olması gereken fiyatı aşağı yukarı böyle.(İlk aldığım kura göre)
277613 dosyayı görüntüle
(Bu hesaplamada firmalar dolar kurlarını daha farklı alıyorlardır. Bu hesap tamamen dışardan göründüğü kadar kabaca yapılmıştır.)
Yani kaba hesaba göre, Bu yeleğin fiyatı 430 TL civarlarında olmalı. Soranın sözde(!) indirim dediği fiyat 442. Acaba blackfridayden sonra gerçek fiyatı 442 olacak ama indirimden dolayı 389 lira diyor olabilir mi şirket ?
Yani birden dolar kuruna göre zam değil de kademeli olarak zam yapmışlar ya da yapacaklar gibi gözüküyor.
Jordanred, kipeo vs. diğer firmalar neden anında zam yapmıyor ? Bunun nedenini bilmiyorum. Ya da zam yaptılar mı onu da bilmiyorum. Açıp bakmıyorum bile. Çünkü sonunda yapacaklar. Ürün akışı fazla olan, hammade siparişi sürekli veren firmalar zammı hemen yapar.
Yeleğe 442 lira verecek bütçem maalesef yok. Hatta bisikletim ve formalarım yıpranmasın diye bisiklete bile çıkasım yok. Çünkü başlarına bir şey gelirse yenisini asla alamam şu sıralar. Vaziyet böyle iken, ekmeğe, benzine, peynire, yağa her gün zam geliyorken üreticilere yüklenilmesi çok garip. Kim ürünlerinin fiyatını arttırırken keyif alır ki ? Bu başlıkta bunu çok anlattım. Bu başlığın özelinde değil genel mevzuatı konuşuyorum. Yani başka bir firmanın başlığında böyle konulara denk gelmiyorum çünkü.
Neticede özet olarak ben de ilk gördüğümde sahte indirim olabilir mi diye düşündüm fakat yukarıda yaptığım hesaptan sonra aslında zamlı fiyatı bize gösterdiklerini düşünüyorum.