@Melih Çolak
SPD pedalların flat pedallara göre pek çok avantajı var elbette.Neler bunlar*
Hepimizin sıklıkla tekrar ettiği,iterek ve çekerek güç uygulayabilme özelliği,sürücüyle bisikleti bütünleştirerek daha güçlü bir hakimiyet ve manevra kabiliyeti,herhangi bir sakatlanma,ya da ayağınızın birini hiç kullanamamanız durumunda tek ayak ile bile sürüş yeteneği...
Ancak tüm bunlar yine de % 30 gibi astronomik bir fark yaratmıyor.Ayrıca spd konusu özellikle spd üreticilerinin performans artışında yüzde belirtmekte çok zorlandıkları bir konu.Türkçe aramayla bir şey bulmak mümkün değil.Hatta arama motoruna "Why spd pedal" ya da "What is the difference between clipless and flat pedals?" ya da tercih edebileceğiniz daha uygun soruları yazdığınızda bile karşınıza oldukça öznel değerlendirmeler çıkacaktır.Herkes çok iyi biliyor ki,bu konuda verilebilecek sayısal veriler,bu konuda aportta bekleyen bir çok muhalif ya da mit avcısı tarafından anında çürütülecek ya da değerlendirmenin öznelliği tartışma konusu yapılarak,hatasız bir matematiksel verinin olanaksızlığı vurgulanacaktır.Ne de olsa yüz yılı aşkın aktif yarış tarihi olan bir sporda 20-25 yıllık bir geçmişi var.
Buna karşın pek çok amatör binici benim gibi flat pedal kullanıyor.Benim gibi amatör binici derken,takip eden arkadaşlarımız o flat pedallarla günde 200 km yol yaptığımı bilirler.Ben açıkçası bisikletle o kadar tümleşik olmak istemiyorum.Az da olsa, çekme hareketinden kaynaklı o ekstra güce hiç ihtiyaç duymadan yıllardır binerim ve bineceğim de.Kontrol kaabiliyetini arttırması ise benim hiç tercihim olamaz;çünkü ben,bisikletim beni nereye götürürse oraya gidiyorum.Yani kontrol zaten onda.Ancak yine de o son anda,kendisi taklalar atarken ben üstünde olmak istemediğimden-ki kendisini öyle bırakmışlığım da vardır-tercihim flat pedaldan yana.
başta da belirttiğim üzere başta profesyoneller olmak üzere,performans ya da kişisel tercihle spd kullananların yeterli gerekçeleri var.Tıpkı bizim gibi kullanmayanların olduğu gibi.Soruyu soran kardeşimiz de bu bilgiler ışığında spd'nin amatörler için bir "Olmazsa olmaz" olmadığını bilmeli ve kararını ona göre vermelidir.