SPD ile düşmeyi kafanıza takmayın. İlla düşeceksiniz diye bir şey yok. Ama düşmeyi böyle çok kötü birşeymiş gibi algılamayın. Olursa normaldir.
Ben ilk kitli pedala geçtiğimde 2 kere düştüm. Birinde ince lastik yokuş çıkarken kuma saplantı ve bisiklet aniden durdu. Ayağım pedalı çıkartma hareketine alışık olmadığı için de aniden çıkaramadım, düştüm. İkinci daha komik. Sağa doğru kaldırıma yanaştım ve sağ ayağımı çıkardım. Dengemi kaybedip sola düştüm
Bunlar illa olacak değil, fakat başlayanların hemen hepsi böyle 1-2 kaza yaşıyor.
Bundan sonra fakat oldukça alışıyorsunuz.
Ben şu an trafikte ışıklarda, kavşaklarda vs. pedalı çıkarmadan durabiliyorum (Track Stand hareketi). Duramayacak gibiysem son anda çıkarıp ayağımı koyabiliyorum.
Biyerden sonra bileğiniz zaten alışıyor pedaldan kurtulma hareketine. Düz pedal kullanıyormuş gibi direkt çıkarabiliyorsunuz ayağınızı.
Benim tavsiyem de bu durumlar için, track stand hareketini geliştirmeniz olur. Durduğunuz an yere devrilmek yerine, 2-3 saniye de olsa dengede kalabilirseniz eğer çok daha güvenli sürersiniz trafikte. Ani durumlarda durduktan sonra pedalınızı çıkarak kadar vaktiniz olur.
Pedalı takıp çıkarma işini refleks haline getirin. Bunun için de bol bol bisiklet kullanın.
Eğer bilinçi olarak "Şimdi Duracağım -> Pedalı Çıkarmalıyım -> Frene Basacağım" gibi düşünürseniz sürekli, özellikle acil durumlarda sorun yaşarsınız. Daha kötüsü, pedalları çıkardıktan sonra ani bir olay gelişirse daha büyük sıkıntı olur.
Sıkça görüyorum onu gruplarda, özellikle kitli pedalı çokça kullanmayan kişilerde. Durmadan 10-15 saniye önce pedalı çıkartıyorlar. Fakat bu durumda ayak pedalda olmadığı için bisiklet üzerindeki kontrolünüz oldukça azalıyor. Atıyorum ara sokaktan çıkacak bir araba, kaldırımdan atlayacak bir çocuğa karşı çok daha savunmasız kalıyorsunuz. Tamam belki düşük bir olasılık ama, yine de olmayacak şey değil.