Geçende sektör temsilcisi bir arkadaş anlattı:
-Lise mezunu kadrosu için alım yapacaktık, ilan verdik 150 kişi başvurdu. Yakın zamanda mühendis ihtiyacı doğdu, ilan verdik 1500 kişi başvurdu-..
Bu konu İhsan Doğramacı' ya kadar uzar gider...
sıva ustası 5000TL/gün ile mühendis deryası ülkemizde acaba dedirtmiştir. en vasıfsız iş için üniversite diplomasının istendiği bir coğrafya kaderdir ikliminde, haliyle anne-babalar evlatları için varı yoğu seferber edip üniversite mezunu diplomalarına servet dökmekte; üniversite ise dirsek çürütüp bahar şenliğinde azan evlatlar ise haliyle mezun olunca ben felan felan diploması aldım o paraya o işi yapmam diyince, istediklere olan işlere talebi patlatmakta, bu da maaşları diplere çekmekte.
sonracıma, mala vurmak işini layıkı ile yapan vatan evlatları da, 2024 sonu itibarıyla 5000TaLe/gün parası talep etmekteler ve arz ile güle oynaya anlşmaktadırlar. bu sistem böyle devam ederse, mevcut ekonomik bayır aşağı fren tutmaz gidişiyle 2025 in ilk altı ayı sonunda 7500TaLe, 2025 sonunda 10 bin Tale istediklerinde, TiVilerde 2026 yılı asgari ücreti 4 günlük mala vuran yövmiyesi kadar mı olsun yoksa 4.5 yövmiye mi diye 4 aydır tartışılıyor olacak.
Benim naçizane görüşüm, üçüncü dünya savaşının seyrettiği şu günlerde, attığını vuran bir cengaver olmak para kazandırıyor. evet bir geleceği yok gibi, emekliliği zor görür wagnerin adamları ama işte, nebliim üç otuz paraya yaşamaya çabalamak için geçen yeknesak hayata göre, çok daha ardinal dolu.
bir miktar geriye gidersek, 1990 yıllarında endüstri mühendisliği parlatıldı. sonra öğretmenlik, sonra tıp, şimdilerde yazılım pırıl pırıl edildi. ana, yan, deepweb, kabak gibi açık tüm medyaların parlatıldığı işlerin kokusu 5 sene içinde çıkar. çalışan enflasyonu ile ücretler düşer de düşer. kendi işini kur, saat kurma diye goygoya dalıp sermeyeyi de kediye yüklemeyin. gevşek bir patron olursanız, ne ara iflas ettim diye algoritma kasarken bulursunuz apansız kendinizi.
ciasal islam kanalı ile ingiltere ve amerikanın bize fısıldadığı haline şükret be goççum, aza kanaat etmeyen çoğu elde edemez propagandasındaki karpuz kabuğuna da binin demiyorum.
insan kendini bilmez ise, başına neler gelmez. önce kendinizi bilin. onu bilirken, sosyal medyada ahanda benim istediğim acur olmak, ben de cmylmz gibi zekiyim gibi ham hayaller değil de, şimdi mala vuran kıymetli ise, dur ben ilerde tüm apartmanlarda heryer fiber optik kablo olacak, odalara kadar gelecek o zaman fiber kablo sonlandırmayı kıvırayım gibi birşey olmalı.
unutmayın, az eleman olunca, istediği düşük fiyata adam çalıştıramayan sermaye, medyanın her kanalı ile kulaklara mala vurana 5000TL veriyolla diye üfürmeye başlar. herkez bir iki iş piyasasını köpürtür, sonra elde mala ile kalakalır.