18 Ağustos günü ehliyetimi almıştım, 19 Ağustos günü kullandığım aracın kamyonet sınıfında olduğunu düşünemediğim için aslında hız yapmıyorken radara girdim.
Hız sınırı 82 olan yerde 92'yle radara girdim.
Hız sınırı 82 olan yerde 95'le radara girdim.
Hız sınırı 50 olan yerde 90'la radara girdim.
Yukarıda kronolojik sırayla yazdığım ve tamamen dikkatsizliğimden dolayı yediğim cezaların en sonuncusunu 2018'de yedikten sonra oğlumun da doğumu hemen bu tarihe yakın bi tarihte gerçekleşince bana bi hal geldi, daha da hız cezası yemedim. Şu an devlet otobanında 132'yi, özel otobanlarda 141', şehir içinde 50 olan yerde 45'i, 82 olan yerde 85'i, 90 olan yerde 90'ı asla geçmiyorum. Otobanlarda tünellerin girişinde dijital 90 hız sınırı tabelaları oluyor ya oralarda bile 90'a düşer öyle giderim.
Ayrıca şunu eklemek isterim; karayolu trafik işaret ve işaretçilerine dair ve hız kontrolü uygulamalarına dair kanunlar ve yönetmelikler var. Çok nadiren de olsa bazı işgüzar memurların radar konumlamalarında problem olabiliyor evet ama ben şahsen öyle ondan bundan duyduğumla konuşmayı sevmem, bizzat kendi tecrübeme dayanarak İstanbul, Trakya geneli, Çanakkale - İzmir hattı, İstanbul - Bursa - İzmir otoyol ve dolayları, İstanbul - Eskişehir hattı, nadiren de olsa İstanbul - Ankara - Kayseri hattı gibi güzergahlarda çok rahat milyon kilometre üzerinde yol yapmışımdır, 'şurdaki tabela çok ters', 'şurda radara girmeme şansın yok', 'şurdaki tabela pek fark edilmiyor' gibi bi yorum yapabileceğim durumda kalmadım. O yüzden hız sınırı tabelasını önden görüp hızınızı tabelayla birlikte başlayan hız sınırı alanına girdiğiniz anda düşürmüş olmanız gerektiği için tabeladan hemen sonra radar kurmuşlarsa alana girdiğiniz andan itibaren pratikte aşırı hız yapıyor olursunuz ve ceza yemeniz gayet normal olur.
Bu konuyla ilgili olarak yaptığım yoruma istinaden demagoji yapıyorum gibi görünmek istemem ama bu problemin genel olarak bizim insanımızdaki kurallara karşı duruşla alakalı oluştuğunu düşünüyorum. Çok klişe olacak ama Avrupa'daki insanlar bizden daha gerizekalı olduğu için (ki OECD tam aksini ortaya koyuyor

) trafikte kurallara bu kadar sıkı sıkıya uymuyor, sadece trafikte de değil tabi genel olarak kurallara uygun yaşıyor insanlar. 'Bizde kurallar bazen o kadar saçma ki uyulacak gibi değil', evet çünkü kural koyucular da bizden

Romanya gibi bi ülkede sabahın saat 5'inde trene yetişmek taksiciye bomboş kavşağa yaklaşırken yavaşlayıp durdu diye laf etmiştim, adam bi dünya laf söyledi bana "aklını mı kaçırdın öyle paldır küldür girilir mi kavşağa" diye. Yine bomboş geniş bir dağ yolunda arkasını da ayan beyan görmemize rağmen virajı kestim diye Rumen birisi "sen çok kötü araba kullanıyorsun, sinyal vermeden şerit değiştiriyorsun" falan demişti.