Merhaba,
Yakın bir zaman önce spor için suluk bakmıştım. Arızalı olduğum için günlerce araştırma yaptım. Bu işin duayeni oldum diyebilirim. Size şu bilgileri vereyim kabaca;
-Plastikleri BPA free seçmelisiniz ama artık zaten hemen hepsi BPA free. Yine de ben plastik şişenin içinde saatlerce beklemiş bir sıvıyı içme konusunda rahat değilim. Ayrıca o sıvı kokar kaçarı yok. İlla plastik diyorsanız o işin de bir numarası CamelBak ürünleri. Bari onlardan alın.
-Aluminyum masum değildir. Asidik bileşenlerle reaksiyona girdiği için her aluminyum şişenin içi epoksi gibi malzemeyle kaplanır. Yani teknik olarak plastik şişeden hiç farkı yoktur. Sadece dışarıdan metal gözükür. Plastik kullanmayla ilgili sıkıntınız yoksa aluminyum da alabilirsiniz. Yoksa aluminyumdan da uzak durun.
-Ne kaldı geriye. Paslanmaz çelik ve cam. Bunlar candır can. Bunlardan alın. Cam kırılgandır (Spor için korumalı özel cam şişeler var. Bunlar idare edebilir.) Dolayısıyla özellikle bisiklet gibi doğa sporunda paslanmaz çelik tek alternatif gibi . Paslanmaz çeliğin tek kötü yanı suya hafif bir metalik tat geçirebilir. Paslanmaz çelikte Stanley'i herkes söylemiş zaten. Fakat Stanley ürünleri pratik değil. Bisikleti düşünerek imal edilmemişler. O kampını yap, ateşini yak, ateşin başında 2 demlenelim kafası. Ayrıca bu başlıkta paylaşılan ve pratik gözüken (link) ürünü her ne kadar kaliteli olsa da kronik ağızdan akıtma sorunu olan bir ürün. Zaten amazon puanı o yzüden o kadar düşük. Stanley o işi çözememiş.
O zaman ne alacağız? Spor matarası için 2 büyük paslanmaz çelik firması var. Klean Kanteen ve Hydro Flask. İkisinin de hem çift katmanlı vakumlu uzun süre sıcak/soğuk tutan ürünleri hem de tek katmanlı normal ürünleri var.
Aşağıdaki resimlerde, soldaki benim aldığım. Tek katman. Spor kapaklı. Dişinizle çekip açıp vakumlayarak çekiyorsunuz sıvıyı. Sonra üstüne bastırarak (ben çenemle bastırıyorum
) kapatıyorsunuz. Tek el kullanım. Sıfır akıtma. Ben oldukça memnunum. Klean Kanteen'in çift katman vakumlu modelleri de var ve sıvıların 24 saat ısılarını koruyor (Hydro Flask ile Klean Kanteen ısı koruma testleri vidyoları var Youtube da. Gerçekten başarılılar. Klean Kanteen o konuda daha iyi.) fakat onlara bu pratik spor kapak takılamıyor. Normal çevir aç. Sporu 1-2 saat yaptığım için yalıtımlı bir model seçmedim ama 4-5 saat bisiklet kullanımı için yalıtımlı almak lazım. Ortadaki yalıtımlı Hydro Flask. Geniş ağızlı. Böylece büyük buz bloklarını sığdırabilirsiniz ve temizlemesi daha kolay. Sağdaki de korumalı ve kaymaz malzemeyle kaplı cam şişelere örnek. Amazonda bilinen Lifefactory diye bir firmanın ürünü.
3 ürünün amazon linkleri de aşağıda
(link)
(link)
(link)
İngilizcesi olanlar için de konuyla ilgili faydalı bir makale;
(link)