İlk termos 1892 yılında icat edilmiştir. Thermos markası ile 1904 yılında kurulan Alman bir markadır. Stanley ise 2’nci dünya savaşında kurulmuş Amerikan bir şirkettir. Stanley, çok yüksek kaliteli ürünler piyasa sunmuştur. 60 saate varan koruma sağlamasının arkasındaki sır, kat kat metalden oluşmasıdır. Bu da ne yazık ki kaba bir görünüş ve ağırlık oluşturur. Değişik boyut ve fiyatlarda ürünleri mevcuttur. Yapılan bir testte 15 saat sıcak ve soğuk tuttuğu görülmüştür. 470 ml termos, 450 gram ağırlığa sahiptir. Kutupayısı web sitesi üzerinden satın alınabilir. Ortalama boyutlarda bir ürün, örneğin bu 470 ml olan 230 TL civarındadır. Basit başka termoslar ile kıyaslandığında 8-10 kata varan faydası görülmüştür. Outdoor kullanıcıları için parasını hak eden bir üründür.
Tüm termosların ortak noktası, asla deterjan ile yıkanmamalı, bulaşık makinasına atılmamalıdır. Özel termos temizleyici tabletler mevcuttur. Bir b.ka yaramaz, karbonatla temizlemek daha iyidir. 1 çorba kaşığı kadar sirke ile yarısına kadar su doldurup çalkalıyoruz, bakterileri öldürüyoruz. Peşinden 1 çay kaşığı karbonat ile gene yarısına kadar su doldurup tekrar çalkalayıp duruluyoruz. Böylece hem kokusuz, hem de hijyenik bir temizlik sağlıyor, tertemiz yapıyoruz.
Koku meselesini, yola çıkmadan önce bir parça diş macununu termos içine sıkıp, çalkalayıp, ondan sonra su doldurarak çözenler de olmuş.
Şimdi bu genel bilgilerden sonra gelelim biz bisikletçileri ilgilendiren kısımlara.
Kullanacağımız termos kesinlikle şeffaf olmayacak. Güneş ışığı ile temas etmeyecek. Yosunlanma yapıp bakteri üretir.
Termos üretiminde çelik, alüminyum, plastik malzemeler kullanılır. Plastik olana yukarıda değinmiştik. Koku sorunu yaşanır.
Aluminyum olanın iç çeperi kimyasal bir malzeme ile kaplıdır. Aluminyumun zehirleme yapmaması için.
Çelik olan ise ;
Su ile teması en sağlıklı ürünler cam ve çeliktir. Isı geçirgenliği en az olan gaz, vakumlanmış havadır. Bu yüzden iki katman arasında vakumlanmış hava olan, çelik, basit ama kaliteli bir termos en yüksek fiyat performans ürünüdür demektir. İlk maddede bahsedilen Thermos ve Stanley ürünleri duruma göre tercih edilebilir. Fakat bir performans koşucu, sürekli su içen biriyseniz, ağızlık kısmı olmadığından bizim için son derece faydasız bir üründür. Daha çok turcular, durup dinlenip çay molası veren outdoor tutkunları için uygundur.
Bisiklet üzerinde sürekli aktif rol oynayan kullanıcılar için ise ağızlık kısmı olan çelik bir termos en sağlıklı çözümdür. Gene ağızlık kısmı olan, sporcular için dizayn edilmiş ve hemen her markette bulunabilecek 500ml – 750 ml plastik su şişeleri de bu bağlamda işimizi görecektir. Son tercihimiz ve koku yapmasının dezavantajı da olmasına rağmen en kolay kullanılan ürün tamamen plastik olan, iki katman arası belki alüminyum folyo ile doldurulmuş hafif bir termos özelliği de kazandırılmış olan plastik suluklardır. Bunların ısı geçirgenliği çok yüksek olup, evden çıkarken ılık olarak doldurduğunuz su, yarım saat sonra havanın da durumuna bağlı olarak içilemeyecek kadar soğuk hale gelebiliyor. Bizzat bu şekilde deneyimleme şansım olmuştur.
@Velespitli Seyyah
İnceleme Videon çok başarılıydı hocam, kendi adıma bir teşekkürü borç bilirim. Selamlar, sevgiler.